Avelsbloggen
AUG
29
2013

....Är lika med rocket science tydligen!

Jag hade tänkt rida en sväng på morgonen men skulle byta koppjärn i Loppans nya sadel först. Jag fick nämligen köpa ett i en storlek större på Sadelmagasinet där jag både köpt sadeln och lämnat in min gamla till försäljning (kan verkligen rekommenderas, otroligt bra service och smidigt sätt att handla/sälja sadlar på). Det verkade superenkelt att byta, och det är det säkert om man är lite tekniskt lagd och vet hur man ska göra, men för mig tog det alldeles för lång tid..

Efter mycket om och men sitter i alla fall det nya järnet i och Loppan har förhoppningsvis en sadel som ligger som en smäck. Hann dessvärre inte prova idag eftersom att bytandet drog ut på tiden, men förhoppningsvis hinner jag imorgon!

Är riktigt nöjd över att hitta en sadel som dessutom var helt rätt i färg, dels för att färgen är så snygg på Loppan och dels för att resten av hennes utrustning är i samma ton. Min Eric Le Tixerant-gjord är dock på gränsen till för kort för denna sadel så funderar på att försöka hitta någon med en längre gjord som vill byta. Min är ju i nyskick (använd max 5 gånger) och 55 cm, någon intresserad?

För övrigt är jag mycket nöjd över att det gick så smidigt och snabbt att hitta en grymt bra sadel till Loppan. Min vän som är sadelproffs var den som sa att just en Bates Innova skulle vara perfekt för henne, och hon hade så rätt!


Läst 17444 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Nu vet jag varför Loppan inte var så skraj för lastbilen med saftblandarna i måndags, idag hittade jag nämligen hästarna sovandes mittemot den & resten av bygg-/grävarbetsplatsen. Skönt när de miljötränar sig själva :)

Sov gjorde de däremot inte längre när en smattrande maskin sattes igång, det var riktigt spännande tyckte hästarna och travade runt med uppspärrade ögon!

Loppan går in för giraff-looken:

Den andra fuxen blir Loppans hagkompis även sedan när de stallas upp. Världens goaste hästkompis och även om det helt klart är Loppan som är chefen av de två så funkar de hur bra som helst ihop! Så härligt!


Läst 11771 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Igår var vi alltså ute på tur! Det var verkligen en prövning för Loppan (och mig) eftersom att det råkade bli oplanerad miljöträning deluxe...Vi börjar från början!

Den första prövningen var precis innan vi svängde ut från gården. Där håller de (som jag skrivit om tidigare) på att gräva ner några ledningar i marken och just när vi skulle rida förbi stod det två maskiner, en STOR lastbil på tomgång med saftblandare i fronten och öppen baklucka samt två gubbar som högtryckstvättade en av sina maskiner. Lägg till att det naturligtvis är djupa hål, konstiga skuggor och färger på marken och ett antal skyltar och annat junk. Naturligtvis tyckte Loppan att detta var lite läskigt, men hon gick förbi helt utan att tveka och snabbade bara på stegen lite när vi gick förbi lastbilen.

När det hindret var övervunnet blev vi strax omkörda av både en MC utan ljuddämpare och en långtradare som inte riktigt hade lärt sig hålla hastigheten. Loppan blinkade inte ens! Däremot blev hon lite misstänksam inför en gubbe en stund efter, han gick och prasslade i buskarna på ena sidan om oss samtidigt som ett gäng ungar hoppade bomben och härjade i sin pool på andra sidan. Hon fortsatte dock att gå på hela tiden!

Sen kom vi till det läskigaste på hela rundan - vattenspridarna! På ena sidan av oss var en vattenspridare som man såg, men direkt till vänster om oss var det en igång bakom en tät häck. Ni vet ljudet av en vattenspridare? Lägg till att det kommer från två håll, varav ena riktigt högt och nära bakom en häck så att man inte kan se vart det kommer ifrån. Loppan var så spänd att jag nog kände hennes hjärtslag, men hon höll ihop sig och gjorde bara något litet mini-skutt samt taktade några steg.

Sedan red vi över två broar, förbi en gubbe på åkgräsklippare, mötte andra hästar, red förbi hästhagar, mötte eller blev omkörda av flera bilar/MC/lastbilar, red förbi kossor och mer därtill. Loppan är verkligen en riktigt cool häst, helt otroligt! Så himla härligt!

Dessutom travade vi en del och framför allt mot slutet fick jag känna på verkligt fin ridning. Med naturlig framåtbjudning kommer jag mer till ridning och hon får en helt annan svikt i steget, mäktig känsla!

När jag hoppade av för att gå sista biten fick jag knappt gå runt för att dra upp stiglädret på andra sidan. Pussattack från Loppan! Märkbart nöjd med sig själv och sin prestation!

Ska försöka komma ut en gång till i veckan, sen ska hon tömköras och sen får hon några dagars vila när jag åker till skolan!


Läst 12606 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
26
2013

Hej från mig & Loppan som har varit på ett riktigt äventyr idag!

Vi var på en tur som innehåll ALLT läskigt man kan tänka sig, och ännu mer. Loppan har skött sig absolut strålande, en helt otrolig häst! Återkommer med fullständig rapport imorgon! :)


Läst 8186 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
25
2013

Som Loppan såg ut igår känner jag mig idag:

Har haft en mäktig vecka och har nu sovit middag efter att ha tillbringat halva dagen på en tävling som jag sponsrar. Hittade där världens finaste ponny som jag ville ta med mig hem:

Imorgon ska jag och Loppan rida ut! Längtar! :)


Läst 8059 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Idag har jag provat ett par sadlar på Loppan. Det är svårt det där, men jag tror att jag har hittat en som ligger riktigt bra. Det är en Bates Innova med utbytbara koppjärn, den jag provade hade normal bomvidd och jag tror den blir helt super om jag byter upp en storlek.

Man kan ju inte prova sadlar utan att rida, så därför blev det även nypremiär av uppsutten aktivitet på Loppan idag. Det kunde inte ha gått bättre! Hon var helt enkelt strålande från start till stopp med bitvis riktigt fin framåtbjudning. Så nöjd med henne!

Tyvärr blev det enda bildbeviset in action detta kort där vi sladdar i en kurva och Loppan har huvudet i stjärnorna, vad jag håller på med kan jag inte förklara. Men kul var det!

Vi passade även på att "miljöträna" lite på gummimatta (snart dags att börja hoppa över den också ;) )

Sååååååhär nöjd var jag med henne efteråt:

Så himla roligt att vara tillbaks på hästryggen igen!!!


Läst 8906 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
21
2013

Hej!

Idag har Loppan visat hela sitt register från bäst till...hm, sämst?

Det började bra med att hovis slog på en tappsko, Loppan skötte sig absolut strålande. Hon stod mest och sov som en gammal veteran och brydde sig inte det minsta om att han hamrade på hoven. Framsteg!

Sedan skulle hon tömköras på banan men det tyckte hon inte var en bra idé. Efter en liten diskussion om vem som styrde vem på stallplanen gick vi till slut in i ridhuset. Där låg det titthinder och gummimattor, lite äckligt sa Loppan men gick ändå bara rakt förbi med spetsade öron. Pluspoäng! Under tömkörningen brast ibland framåtbjudningen som vanligt, men stundvis glimtade hon till och då var hon så fin som jag aldrig sett henne förut. Hon flashade riktigt i traven och ökade/minskade både tempo och voltstorlek på ett föredömligt vis. Övergångar, voltbyten och tempoväxlingar satt som en smäck! Ännu mer plus! Emellanåt ledsnar hon dock och blir surmärr, men de tillfällena blir som tur är både mer sällsynta och lätthanterliga för varje gång.

Sedan fick hon bada lite (vi var lika svettiga båda två) och därefter äta/softa i boxen. Det tyckte hon tydligen var alldeles för mysigt för när vi skulle ut i hagen igen frös hon fast och ville inte lämna stallplanen. Man vet inte om man ska skratta eller gråta när hon fastnar i det där beteendet, hon blir liksom totalt låst och är verkligen istadigheten personifierad. Som tur är går hennes små idéer över lika snabbt och då gick hon sen fint hela vägen till hagen, trots att de håller på och gräver precis utanför vilket innebär att det står massor av läskiga maskiner och skyltar samt att det är otäcka hål här och där i marken. Cool häst!

Hon är verkligen one of a kind den här hästen! Känner verkligen att jag behöver komma upp och ut på henne snart, hoppas på att hitta en sadel till henne omgående så att vi kan köra på! Kommer att bli en spännande höst :)

Tur för henne att det är svårt att vara långsint och sur på det här lilla gulltrynet!


Läst 13515 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
19
2013

Idag har jag njutit av den här utsikten i kvällssolen:

Vi fick sällskap ut på en kvällstur, hur mysigt som helst. Loppan fick högsta betyg för uppförande, vi mötte riktigt många bilar, bussar, skrikande barn och snabba cyklister. Ingenting fick henne att vifta på ett öra ens, duktiga häst.

Vi skrittade mest men travade en liten bit, superfin var hon! Hur härligt som helst som sagt :)

Loppan efteråt - ganska nöjd och glad!


Läst 15936 ggr Kommentarer Kommentera

Hej på er!

Loppans svullnad kring ganascherna har gått ner igen, så skönt! Hon är dock ganska "knottrig" av insektsbett nu, hon klarade sig helt utan fram tills typ mitten av juli. Dessutom har jag inte plockat en fästing på henne under hela sommaren - förrän nu, från och med förra veckan. Har hittat säkert 10 fästingar bara sedan dess. Vad beror det på? Nytt hängställe i hagen eller trivs fästingar bättre när det är lite mer fuktigt/kyligt ute? Himla störigt i alla fall, är inte så peppad på att Loppan ska få någon lurig fästingsjukdom.

Den här veckan ska jag tömköra Loppan ett par gånger samt prova sadlar. Ser mycket fram emot det! Hoppas vi hittar någon som passar, det kan ju vara lättare sagt än gjort ibland! Är i alla fall kittad inför höstens ridning själv nu, har fyllt år och fick bland annat supersnygga Ariat-skor och en ny Lamicell-hjälm. Viktigt att vara snygg när man är ute och unghästrider i skogarna ;)

Snart är det dags att stalla upp igen och även om de har haft en kanonsommar i hagen så känns det lite mysigt ändå. Gillar att fixa i ordning inför hösten, spåna upp boxen, fundera på foderstater och träningsupplägg. Loppan ska även få sig ett rejält bad när hon har kommit in, framför allt för att få bort div. rester från tjärsalva och annat gojs. Manen är flottig som en pizza just nu, det går ju inte att hålla i när hon bockar! :)

Ska tömköra lite ikväll, återkommer med rapport! Ha en fin dag!


Läst 15732 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
16
2013

Hej!

Idag hade min häst fått pås-sjukan! Hon var alltså ganska så mycket svullen bakom ganascherna. Jag hittade dem på ett helt nytt ställe i hagen igår - misstänker starkt att hon har pillat i sig något där. Verkade inte vara någon fara dock, men det kändes taskigt att klämma på ett träns och tömköra vilket egentligen var dagens plan. Förhoppningsvis går det väl ner på ett par dagar...

Imorgon ska jag åka och titta på några sadlar och kanske ta med mig några hem för att prova. Uppsittningen känns nära nu, längtar!

Börjar märkas att hösten är på ingång, lite kyligare morgnar och kvällar nu. Jag har absolut inget emot det, speciellt inte efter en sån fin och varm sommar. Hästarna verkar också nöjda med att den värsta hettan är över.

Ha en fin helg, tills vi hörs igen!


Läst 14818 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.