Avelsbloggen

Hej!

Efter en period av bara bra ridning, toppat med ett jättekul pass igår, känns det riktigt fint att få ge Loppan lite vila nu! Snacka om välförtjänt!

Idag ska hon få lite massage och sedan blir det helvila i ca. 10 dagar. Jag ska passa på att ta tag i slowfeeding-projektet som har fått stå tillbaks lite till förmån för allt annat som ska hinnas med, passar bra att ta det nu när Loppan ska vila och jag får lite mer tid över.

Jag inväntar just nu rapport från stallet om Loppan verkar nöjd med sin nya box, jag har insläppet så jag åker själv dit lite senare i eftermiddag! Sen åker jag till skolan imorgon bitti och är borta nästan hela veckan...Bra tajmat med Loppans vila!

Har kollat på gamla bilder och inser hur mycket det har hänt med fröken sen förra året vid den här tiden, det är lätt att bli hemmablind!

Första gångerna med sadel:

En av de första gångerna under ryttare:

Kul att jämföra, det är som sagt lätt att inte se förändringen själv när man tittar på dem dagligen...Men det har ju onekligen hänt en del på alla fronter (konstigt vore väl annars...) :)


Läst 17025 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Idag har Loppan gjort sin hoppdebut, med bravur! Hon var så himla cool, gick in och hoppade som om ingenting. Inte speciellt entusiastisk men inte heller tveksam. Bara "jaha, är det hoppning idag, ok let's do this". Hon kanske inte får några stilpoäng för hur hon tog sig över, men över kom vi i alla fall varje gång!

Världens suddigaste bildbevis!

Först travade vi bara över några bommar och la sedan upp ett räcke som sista hinder. Hon fick hoppa det några gånger åt varje håll och sedan red jag ut. På ängen taggade Loppan till och vi tog en superhärlig, rund och fin galopp som avslutning innan jag satt av och gick sista biten hem.

Närbild!

Idag har jag också styrt upp Loppans nya box. Planen är nu att hon får stå inne i en större box, med gummimattor och stora spånvallar, samt utan täcke för att se om hon låter bli att rulla sig i samma utsträckning som hon gjort med täcke. Hon är ju väldigt känslig och öm i pälsen, speciellt nu när hon börjar sätta vinterpäls så det är inte helt otroligt att det kanske sticks och kliar med täcket på. Hoppas hoppas att den här lösningen fungerar, annars får jag tänka nytt igen.

Tusen tack för alla tips och erfarenheter som ni delat med er av! Det verkar som att hälften tror att större box = större risk och hälften tror tvärtom, jag vet inte vad jag tror men jag hoppas att risken blir mindre! Håll tummarna för att hon håller sig med alla fyra ben på jorden nu!


Läst 17515 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Igår rullade Loppan fast igen. Det upptäcktes lyckligtvis i tid och ingen skada är skedd, inte en skråma på henne!

Blir helt galen och känner mig lite rådlös....Jag har ju funderat på att prova med överrullningsgjord, men efter att ha läst lite och pratat med folk så inser jag att det finns massor av nackdelar med en sån, tydligen har vissa erfarenhet av att den kan glida runt ändå och då orsaka ännu mer skada än om de vore utan den. Dessutom kan den ge tryck och orsaka muskelspänningar, Loppan har ganska lätt att bli lite spänd i bröstmuskulaturen framför allt när det sen blir vinter och halt ute så vi behöver inget extra på den fronten.....Men å andra sidan, vad gör man då?

Jag bygger vallar som hon så fint stökar till och drar ner innan läggdags, så det verkar inte vara nån hållbar lösning. Igår kväll såg jag att hon gick och kliade sig längs boxväggen så det kan ju vara en anledning till att hon rullar sig så mycket, att det kliar en massa på henne under täcket. Fick en idé om att flytta in henne till innestallet och låta henne stå naken under natten och sätta upp såna där kli-plattor så att hon kan tillgodose det behovet på annat sätt än att rulla sig.

Känner mig som sagt lite uppgiven och rådlös! Vad har ni för erfarenhet? Vad funkar? Ska jag köra på en överrullningsgjord och strunta i alla nackdelar med det? Växer det bort? Bättre eller sämre med större box? Funkar vallar bättre med annat strömedel än spån? Hjälp!


Läst 19926 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
26
2013

Idag har Loppan och jag bara chillat lite i stallet på kvällskvisten. Hon fick prova ett par nya täcken och bli borstad med hennes enda favoritborste - den absolut mjukaste någonsin. Alla andra borstar visar hon tydligt att hon inte gillar, även om hon numera accepterar dem mer eller mindre.

Jag är glad att det inte har regnat så mycket än i höst, hagarna är fortfarande relativt oleriga och hovar/ben ser ok ut när de kommer in från hagen. Jag har lyckligtvis inte sett skymten av mugg sedan vi flyttade hit, trots att det var rejält lerigt i våras, så förhoppningsvis är det en kombo av bra marker och bättre immunförsvar/allmänstatus på Loppan.

Det här var mer eller mindre standard-looken på Loppan i våras när det var som lerigast! Längtar inte tillbaks :)

Har också fått årets höanalys och efter lite räknande insåg jag att jag har tänkt helt rätt med fodret utan att egentligen ha en aning om vad det innehåller förrän nu. Vi har riktigt fint grovfoder och jag behöver inte ösa på med en massa tillskott utan det räcker med det lilla hon får nu (pyttelite havre, lucernbaserat müslifoder, e-vit/selen och lite betfor att skölja ner det med). Hon börjar faktiskt se riktigt fin ut i hull, om än fortfarande liiite för tunn över revbenen för min smak. Det tar sig nog snart :)


Läst 10912 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
26
2013

Hej!

Igår fick Loppan gå en kortis på tömmen. Hon var faktiskt riktigt fin och så lätt att jobba med på töm, man behöver inte göra några större ansträngningar för att få henne att svänga runt precis vart man vill.

Jag körde ett ganska basic pass med många övergångar och lite tempoväxlingar samt mycket växlande mellan rakt och böjt spår (volter, serpentiner osv). Passade även på att tömköra över ett par bommar som låg på ridbanan i förbifarten, nu ska man inte jobba en unghäst på det sättet men annars tycker jag att bommar och upphöjda cavaletti i tömkörningsträningen är outstandig. Blev ett ganska kort, men bra, pass.

För er som gillar att tömköra kan jag tipsa om att söka på ordet här på Hippson, det kommer upp flera bra tömkörningsövningar på olika nivåer! Sjukt bra inspiration!

Loppan för typ exakt ett år sedan! Hon är ju "inkörd" (vad säger, in-tömkörd?) ute i skogen och gick sitt första pass på banan någon gång i våras. Super för styrningen att svänga kring träd och för bjudningen att trava på skogsväg.

Nu får Loppan vila ett par dagar tills vi ska hoppa på lördag! Ska prova en hoppsadel som en kompis säljer, hoppas den passar för min har absolut noll stöd och jag lär flyga till Ekerö centrum om Loppan bockar av mig.

När jag ändå är inne på utrustningssnack; Fy fasiken vad svårt det är med täcken den här årstiden. Hade glömt eftersom att Loppan hittills mest har gått på lösdrift utan kläder ;). Det är ju svinkallt på nätterna (hon står i utebox) och ibland kallt på dagarna, men kommer solen fram blir det sjukt varmt just i deras hage där solen ligger på. Har växlat mellan 100-150 g eller ofodrat (eller naken när det har varit soligt) men det är sjukt svårt att hitta en lösning som både funkar natt i utebox och dag i hagen (ett täcke på/av gäller). Suck, hatar det här med täcken och önskar att det gick att ha Loppan lurvig i vinter också.


Läst 10301 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
25
2013

Hej!

Jag får en hel del frågor om hur jag lägger upp hösten för Loppan, hur mycket hon rids och hur länge. Jag har tidigare postat en höstplan, den kan man läsa här. Där står det ganska utförligt hur jag har planerat hösten för Loppan, men jag kör en sammanfattad version här.

Loppan går 3-4 dagar i veckan och då är det främst ridning eller tömkörning som står på schemat. Vi har löshoppat någon gång, eller bara tagit en promenad i skogen. Om jag tränar varannan dag eller två dagar i rad beror på vad vi har gjort och hur det har gått, jag har ganska flexibla dagar och kan lägga upp det lite eftersom vilket är sjukt lyxigt.

Passen är aldrig längre än ca. 30 minuter inkl. allt, men jag är alltid väldigt flexibel med tid och tänker aldrig att "nu ska vi minsann köra tiden ut". Om jag har tänkt träna på en specifik sak och Loppan nailar det efter 10 minuter avslutar jag eller går ut på en promenad istället. Alla har väl olika teorier men jag är väldigt lite för att tjata och nöta.

Från och med nästa vecka kommer Loppan att få en längre sammanhängade vila (8-10 dagar) för att smälta det vi gjort hittills. Hon har ju gått så fruktansvärt bra på senaste tiden att jag verkligen känner att hon måste få ta det lite lugnt så att man inte bara kör på tills det tar stopp, det är ju lätt hänt att man hela tiden "vill lite till" när man är i ett flow.

Vi ska också börja träna för tränare varannan vecka och så hoppas jag att jag kommer att kunna vara med på tömkörning för Anders E vid ett par tillfällen i höst. Missar dock första imorgon, jättetråkigt!

Den här veckan kommer jag i alla fall att tömköra på egen hand, eventuellt rida ut en sväng till och framför allt prova att hoppa uppsuttet på lördag! Är riktigt peppad inför det :) Mitt i all denna pepp har jag även bestämt att Loppan ska debutera på en tävling "nästgårds" i vår, närmare bestämt sista helgen i april. Vi får väl se om det känns lika angeläget när det är dags att anmäla sig :)

Hur ser upplägget för era treåringar ut i höst?


Läst 11129 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Idag var planen att Loppan skulle tömköras, men när någon vill rida ut med oss är jag alltid snabb att ändra planerna :) Vi red en tur på vår nya, fina galoppslinga som är helt super. Den är både delvis kuperad och har en lång plan raksträcka där man kan passa på att gasa lite.

Här i lite nedförsbacke

Det blåste rätt rejält och vi hade dessutom sällskap av en busig hund, så jag trodde Loppan skulle vara helprillig. Hon skötte sig dock strålande och höll sig helt i skinnet. Vi växlade mellan att rida sist och först, gick lika bra vilket som. Så himla härligt!

När vi har ridit där några gånger med sällskap tror jag inte det är några problem alls att rida själv heller, det är verkligen så bra att ha en slinga med bra underlag och som dessutom är inhängnad så att man inte känner sig rädd för att hästen ska dra till skogs eller ut på vägen om man råkar trilla av. Lyxigt!

Får bli tömkörning en annan dag i veckan istället, skönt att kunna vara lite flexibel :)


Läst 11056 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
21
2013

Loppan är inne i en riktigt fin period, idag hade vi ännu ett "bästa pass" och hon var så fin att jag aldrig ville sitta av utan bara satt och log stort som ett fån.

Till att börja med hade svullnaden gått ner ganska fint i båda benen och såren såg fina ut. Jag bestämde mig för att prova att rida ut själv, vi har nämligen fått en superfin nyanlagd galoppslinga i en av sommarhagarna som kändes som en ganska bra start att prova att rida ut på utan sällskap. Det gick strålande till en början, Loppan var lite på tårna men klev på bra framåt med spetsade öron. När vi typ hade kommit halvvägs vrålgnäggar hennes hagkompis på henne och då tappade hon totalt fokus. Valde att bara rida på en liten bit till framåt och sedan vända hemåt eftersom att hon blev helprillig och bara ville tillbaks till sin kompis.

Eftersom att jag ville röra ordentligt på henne red vi en stund på banan. Hon var så sjukt fin från första steget, jag önskar verkligen att någon hade varit där och filmat. Det är så häftigt för det är verkligen som att poletten har trillat helt ner och nu tycker hon att det bara är roligt! Vi har ju haft små korta stunder under våren också, men det har varit extremt mycket motstånd däremellan och absolut noll framåtbjudning. Då var det kul på ett annat sätt, men nu är det liksom riktig ridning och jag vill aldrig sitta av. Får verkligen påminna mig själv om att hon bara är tre och en liten bebis fortfarande, fick jag välja skulle jag fortsätta for ever and ever :) Jag som har haft en liten motivationsdipp är nu 120% motiverad igen och vill att det ska vara nästa år så att vi kan åka ut på lite småtävlingar på vårkanten.

Efter passet hade svullnaden gått ner helt i benen och hon var helt "torr". Så skönt, då är det ju förhoppningsvis snart tillbaks till normalt!

Har, som ni hör, haft en helt otroligt mysig dag. Blev verkligen inte värre av att en av mina fina stallkompisar ropar "frukosten är klar" när jag står och mockar Loppans box. Sen satt vi och njöt av tystnaden & sjöutsikten med 25° i solen mot stallväggen. Heeelt okej alltså :)


Läst 15724 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
20
2013

Hej!

Igår hade Loppan rullat fast i boxen. Som tur är har jag fantastiska stallkamrater och stallägare som både är uppmärksamma och handlingskraftiga, så de fick henne på fötter igen. Loppan är inte den hysteriska typen, hon låg nämligen och åt sitt hö som om ingenting. Även när de skulle sätta på henne grimman för att hjälpa henne upp var det mer intressant att försöka nå maten. Knäpp häst!

Det verkar ha gått relativt bra (jag vill inte ens tänka på hur illa det kan gå när de rullar fast....) men hon har lyckats sparka sig själv på båda bakbenen. Hon har flera sår och var ganska svullen, men det verkar vara väldigt ytligt och odramatiskt. Hon är inte halt i någon gångart, har ingen feber och såren sitter ganska "bra" till mitt på skenbenen. Upptäckte inget annat som verkade vara skevt i kroppen heller (ta i trä..).

Var ute och gick för att hon skulle få röra ordentligt på sig och det såg hon till att göra, hon var mer i luften än på marken och som min stallkompis sa "var är den energin när du rider?" :) Det finns ju där någonstans i alla fall, gäller bara att få henne tillräckligt motiverad även under ryttare.

Min fantastiska mamma rycker in och åker ut en sväng ikväll också så att hon får röra på sig lite mer och stå med spritomslag under natten. Om det inte har blivit värre imorgon kommer jag nog att rida en sväng, jag tror det är bra att röra på henne så mycket som möjligt så länge hon inte är halt eller att såren sitter så illa att de spänner/går upp om hon rör sig.

Håll tummarna för att det är så oskyldigt som det verkar!


Läst 14555 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
18
2013

Hej!

Idag har Loppan levererat igen! Dagens pass var nämligen nya "bästa passet någonsin". Började lite halvmjäkigt, ganska fin men lat. Körde precis samma tema som sist, att renodla framåtdrivande hjälper med fokus på bara det och inget annat. Då fick jag ett superhärligt tryck i henne, la tyglarna i brygga för att inte störa henne i munnen och red bara framåt. Jäklar vilken häst jag fick under mig, riktigt cool känsla!

Oddsen var inte särskilt höga, de håller nämligen på och bygger i ridhuset brevid plus att det fortfarande grävs i hagarna ovanför ridbanan. Det innebar alltså att vi var omringade av smattrande maskiner, bankande hammare, pipande lastbilar och massor av andra läskiga prylar. La fram lite bommar och upphöjda cavaletti för att avleda tankarna och göra något roligt, det gick hur bra som helst. Nu är det nära till inhoppningen, längtar verkligen! Kanske provar redan till helgen.... (ivrigt påhejad av mina hoppande stallkompisar som skrattade när jag sa att vi nästan hade hoppat idag) :)

Loppan var supersnygg när hon stod och spände upp sig och kollade på blinkade maskiner, lyckas fånga det riktigt bra på bild.......inte.

Ganska söt i stallgången i alla fall:

Har ridit lite på detta tredelade eggbett som hon har i munnen på bilderna. Trots att det är för långt gillar hon det verkligen bäst av alla bett jag provat hittills (har provat många). Ska köpa ett i rätt storlek och se om det också funkar!

Tack förresten för alla superbra tips om slowfeeding-lösningar! Har funderat mycket, googlat och diskuterat med andra i stallet. Vi spånar vidare, uppdaterar er såklart när det är fixat & klart!


Läst 16585 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 nästa » sista » 

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.