Avelsbloggen

Hej!

Nu är det fjärde dagen som vi sprutar Frans och det är inte utan att man känner sig som en riktig djurplågare. Stackars lillen har börjat bli liite mer misstänksam när man kommer in i boxen. Han kommer fortfarande fram och säger hej, men han är lite skeptisk och mer försiktig än innan - och med all rätt. Jag önskar att man kunde förklara för dem, det är verkligen hemskt att de inte fattar varför man plötsligt börjar plåga dem så.

Helt otroligt nog är han fortfarande förhållandevis lugn och accepterar behandlingen bara man stöttar och håller honom i ett stadigt grepp. Idag när jag gick ut i hagen och skulle säga hej då (ett par timmar efter att vi sprutat honom etc.) så gnäggade han och kom framtravandes precis som vanligt. Gullungen, det gör ju att man känner sig nästan ännu hemskare! Förhoppningsvis glömmer han det här ganska snabbt och får nog inga större mentala men för livet ;)

I veckan åker vi in och ultraljudar naveln, det känns bra även om jag fortfarande inte är så orolig. Det går åt rätt håll, svullnaden är borta och han har fortfarande ingen feber, är pigg och glad som vanligt. Förhoppningsvis kan de få gå ut på dygnet-runt-bete så fort det här är över, det vore skönt för alla tror jag :)


Läst 14081 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
26
2015

Hej!

Frans fick ju en liten påse kring naveln som jag berättade om förut. Det har känts jättefint och jag har inte varit så orolig, men jag ville ändå att en veterinär skulle kolla på det vid tillfälle för säkerhets skull. Vi har en veterinär som har häst i stallet och som skulle komma ut i helgen, så då tänkte jag passa på. Igår morse kändes det dock plötsligt lite annorlunda, det blev lite lite varmt och svullet. Han reagerade också lite när vi palperade, dock helt feberfri och opåverkat allmäntillstånd. Rådfrågade vår veterinär Tove som tyckte vi skulle kolla på det på en gång för att vara på den säkra sidan. På kvällen sen var det bättre, men så i morse var det lite svullet igen. Sagt och gjort, Tove kom ut och undersökte honom och kunde konstatera att det mycket riktigt hade blivit en liten infektion.

Han får nu penicillin och hippotrim hemma i en vecka och så åker vi till en fölspecialist på klinik och ultraljudar nästa vecka. Känns såklart inte jätteroligt, men jag känner mig fortfarande inte så orolig och jag är väldigt glad att vi gjorde en supertidig insats innan det hann bli dåligt på riktigt. Det är ju generellt sett ingen speciellt allvarlig eller dålig prognos om man behandlar det rätt, men det kan såklart bli både livshotande och akut om man ignorerar det och inte sätter in rätt behandling i ett tidigt skede.


Nu håller vi ständig koll på temp och allmäntillstånd, baddar naveln med lite klorohexidin och ger honom spruta och hippotrim varje dag. Lite pyssel, men är därför extra glad för min trygga, fina och lätthanterade fölunge som inte gjorde mycket väsen av sig alls trots allt detta konstiga - och som dessutom var lika sugen som vanligt på att gosa lite efter både sprutor och obehaglig palpering. Snacka om tillitsfull! <3


Lite oklart varför denna infektion har uppstått med tanke på att Loppan hade en superenkel förlossning, vi tvättade naveln efteråt enligt skolboken och de står på kliniskt rena spån-/halmbäddar samt går i fräscha hagar under ständig uppsikt, men istället för att tycka att vi är drabbade av otur tänker jag att vi är lyckligt lottade för att allt annat har gått så bra. Nu håller vi tummarna för att det här blir en odramatisk och kortvarig historia!


Läst 13732 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Livet med Frans är fortsatt härligt. Både han och hans lillebror (de är ju efter Highcruiser båda två) gnäggar när man kommer ner till hagen och igår travade även Frans fram och mötte mig på egen hand. Svårt att inte smälta, speciellt eftersom att jag redan är lite på gränsen till sentimental ponny-unge i relationen till mina hästar. Smäller av vad gullig han är! Loppan kom ju alltid galopperande från flocken till mig när hon var unghäst, men på äldre dagar har hon fattat att jag faktiskt inte är så kul så med Frans njuter jag så länge det varar.

Han är nu drygt tre veckor och snart hoppas jag att han och lillebrorsan vågar närma sig varandra på riktigt. De har gått och spanat på varandra ett tag men ingen har tagit steget att gå fram hela vägen. I Frans lilla kropp finns mycket bus som skulle behöva komma ut, han provar ofta att få igång Loppan på ett pass men det är noll respons där så det vore härligt för dom båda om han fick en jämnårig lekkamrat. Snart så!

Annars inget nytt under solen. Nu i dagarna ska en veterinär slänga ett öga på navelbråcket och nästa vecka kommer hovslagaren ut. Förutom att bli gosad med i hagen ibland och i boxen i bland blir inte Frans hanterad på något speciellt sätt. Han är som en vuxen häst att sätta på grimman och han lyfter hovarna fint, så det är inget vi tragglar på såklart.

Loppan däremot, hon ska få en spa-treatment inom kort. Vill ju inte tvätta hela henne nu när hon ska ut på bete, men ska tvätta svans och trimma till manen och göra henne lite fin i alla fall...Mycket fokus på Frans nu känner jag, man får inte glömma bort att ta hand om den ömma modern :)


Läst 13230 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Hoppas ni alla har haft en härlig midsommarhelg! Jag har haft det underbart i skärgården (det oändliga regnandet till trots) och så passade jag självklart på att hänga lite extra hos Loppan och Frans när jag kommit hem igen.

Det är väldigt svårt att slita sig från stallet när man har två mysmonster som Loppan och Frans. Jag vet inte vem av dem som helst sitter i knät, det är nog ganska jämnt mellan båda två.

Frans slängde väldigt avundsjuka blickar när jag ryktade Loppan så jag borstade lite på honom också, så otroligt mysigt tyckte han. Han står blickstilla och låter sig bli borstad på hela kroppen såväl som på alla fyra benen, hur härligt som helst.


(Observera lillebrorsan "Vlad" och hans gräs-ätar-stil i bakgrunden, hur söt? <3 )

Han har nu fått sina första små tänder och vill gärna tugga på det som kommer i hans väg (mammas öron, någons grimskaft eller mattes kläder). Mig med tillhörande kläder får han såklart inte äta på, men jag tycker det är viktigt att aldrig "straffa ut" föl utan bara okonstlat fösa undan huvudet så att de fattar att de får tugga på något annat istället. Går hur bra som helst och han ger upp att försöka ganska snabbt.

De sover fortfarande inne om nätterna, vilket känns ganska skönt med tanke på det här hemska ruskvädret som har varit. Nu vet man att fölisarna får vila ordentligt varje dag! Innan kändes det också skönt att kunna fodra på Loppan lite extra eftersom att hon lätt faller ur, men som ni kan se är hon rund och jättefin nu så det behöver jag inte oroa mig över för tillfället. Så himla skönt att de går på så bra bete!

Frans har börjat få lite "kajal" runt ögonen och blivit väldigt mörk kring mulen, så känner mig säker på att han blir någon typ av mörkfux. Spännande att se vilken nyans och om han får samma mörka man som Loppan eller inte! :)


Läst 12794 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Nu när mitt hästantal har ökat med 100% innebär det inte bara att det är dubbelt så mysigt, utan såklart också att jag har dubbelt så mycket att oroa mig för. Inte för att jag egentligen någonsin har varit en särskilt hysterisk eller lättstressad hästägare, men med Loppans oturs-statistik (faktiskt verkligen bara otur) i nära minne så är det lätt att vara på alerten så fort något avviker från normen.

Nu kände jag att det blev en väldigt dramatisk inledning på något som normalt sett egentligen inte är speciellt farligt, men Frans har fått lite navelbråck. I de flesta fall så brukar det ju vara ofarligt och växa ihop av sig själv utan direkta åtgärder behövs, men det är förstås viktigt att hålla koll så att "påsen" inte blir hård och öm.För övrigt mår de bra, båda två. De går mest och betar hela dagarna, eller ja - Loppan betar och Frans apar efter. Dock lite oklart hur många strån han får i sig per dag (men de blir förvisso nog fler och fler).Helt otroligt att Frans typ har längre öron än Loppan (som alltid haft längst öron av alla i stallet). Hur ska det sluta med Frans von Långöra?


Läst 13898 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Frans fortsätter att utvecklas i rätt riktning, han är nu 16 dagar gammal och växer för varje dag. Det är lite av eller på som det brukar vara med fölungar, alltså full fart framåt eller fullständig vila, så jag har knappt sett hans trav sen han var nästan nyfödd. Häromdagen travade han äntligen i alla fall så fint bredvid Loppan på vägen in till boxen och då fick jag lite att längta efter - han har lite gång i sig, den hästen!

Jag har ju aldrig själv fött upp något föl, men hanterat många andra innan och jag måste säga att Frans än så länge är helt fantastisk i sitt temperament. Han är supersocial, orädd och nyfiken men utan att vara bufflig och "på". Enligt min erfarenhet gör det inte så mycket om de är blyga i början heller, men för min skull är det såklart ganska härligt att Frans älskar att mysa!

Häromdagen hängde jag lite med honom efter insläpp, men när jag skulle gå och drog igen boxdörren var han inte helt nöjd med att gosestunden var över så han stack ut mulen genom gallret så jag kunde fortsätta pussa på den! Alltså hur gullig?!

Även Loppan är så himla mysig nu, när jag pysslar med Frans (typ tvättar hans rumpa - Loppan är fortfarande i fölbrunst) så står hon gärna med mulen i min nacke och blåser luft och fipplar. Tror hon tycker det är lite skönt med delat föräldraskap ;) Så himla skönt att hon verkligen har landat och mognat in i detta som är hennes nya liv, det märktes tydligt redan under dräktigheten men nu är det verkligen påtagligt hur sund och stabil hon är. Älskade häst!


Läst 11277 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Tiden går fort när man har roligt och Frans är nu hela 12 dagar gammal. Konstigt, fanns det ett liv före honom liksom? ;)

De går nu ute långa dagar i sommarhagen men sover fortfarande inne, tanken är såklart att de ska få gå ute dygnet runt så småningom. Loppan har kommit i fölbrunst vilket innebär att Frans har fått lite diarré, men inte så farligt tack och lov. Han tycker att det är väldigt skönt att bli tvättad och insmörjd med vaselin så det är i alla fall inga problem. Vi har också lyft alla fyra hovarna ordentligt vilket Frans klarade med bravur, han hade naturligtvis stöd av väggen men han hade nog knappt behövt det. Inte ens när vi lyfte bakbenen tappade han balansen - ett A-barn redan från början såklart (jobbigt stolt "småbarnsförälder")!

 

Nu är det äntligen sommar, vilket är underbart men med den kommer också alla hemska flygfän. Loppan är ganska besvärad och jag funderar lite på vad man kan göra för att hjälpa henne? Man vill ju inte direkt spruta på massa "gift" när de har föl vid sidan? Vilket är ert bäst fungerande, mest naturliga och fölvänliga tips mot flygfän?

Frans har i alla fall hittat sin vinnande strategi för att slippa flugorna = hänga bakom mammas svans så att hon kan vifta bort dom!


Läst 15678 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
08
2015

Hej!

I helgen har Frans och Loppan fått sällskap i hagen av Svartan och hennes fölis, så mysigt även om de inte riktigt har närmat sig varandra än. När hingstungarna blir lite äldre och vågar överge sina mammor i lite större utsträckning så kommer de förhoppningsvis ha mycket roligt ihop :)

Jag får många frågor om vad planen är för Frans i framtiden. Jag har faktiskt inget rakt svar på det, utan får se lite vad som händer. Han är inte direkt till salu, men eftersom att jag ska fortsätta avla på Loppan en lång tid framöver så kan jag naturligtvis inte behålla alla avkommor själv. Jag kommer i alla fall inte försöka sälja honom aktivt just nu, utan får ta ställning om någon i mitt nätverk skulle visa sig vara intresserad.

Jag har precis bestämt mig för att vänta med att betäcka om Loppan till nästa år. Dels så skulle jag vilja ha en lite tidigare fölning nästa gång, dels så känns det faktiskt lite onödigt att släpa iväg sto och föl till seminstation med allt vad det innebär om man inte "behöver". Loppan är ju bara 5 år så hon har mååånga år kvar i avelsboxen, det är ingen stress att betäcka just precis nu. Jag har pratat med flera uppfödare som bara betäcker stona vartannat år just för att slippa ha fölen på station. Loppan har ju dessutom lite lätt att falla ur, så det känns skönt att kunna ha extra koll på hennes hull hemma där det både finns obegränsat med bra bete och där det är enkelt att reglera stödutfodring av kraftfoder efter behov.

Det kändes så skönt när jag väl hade bestämt mig! Nu får Loppan fokusera på att bara vara Frans mamma ett tag, och när han är avvand får hon vara lyx-promenadhäst tills det är dags för ny inseminering.


Nu ska jag jämföra försäkringar för att bestämma i vilket bolag Frans ska försäkras. Vilket tycker ni är bäst och varför?


Läst 12592 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
05
2015

Hej!

Idag har min vän Charlotte varit hos oss och tagit massor av jättefina bilder på Loppan och Frans i beteshagen, därför får ni självklart en bildbomb att njuta av här i bloggen! :)


Så väldigt tacksam för dessa fina bilder på mina älsklingar!


Läst 13572 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Idag har Loppan och Frans fått vara i beteshagen för första gången. Ren och skär lycka tyckte Loppan, som galopperade runt hela hagen i en fin och balanserad arbetsgalopp för att visa alla hag-grannarna sitt nyförvärv innan hon började beta. De andra hästarna tyckte det var superspännande och både busade och gnäggade i sina hagar, men Loppan vände bara ryggen till efter sitt lilla ärevarv och fokuserade enbart på att äta så mycket gräs som möjligt.


Innan de fick komma ut ryktade jag Loppan ordentligt och mätte Frans med mätstickan. Ett inte alltför pålitligt mått när han stod på en mjuk halmbädd, men han stod i alla fall blickstilla och bra uppställd. 108 cm fick jag det till, trodde nästan att han var större (vilket han faktiskt kanske är också). Vet inte riktigt vad jag ska göra med den informationen, det var mest på kul. :)

Jag tog lite på alla fyra benen och lyfte framhovarna en liten bit från marken, vilket inte var något problem. Förutom detta har jag inte gjort något speciellt med honom än, förutom att ha grimma på honom till och från hagen, men det räknas nästan inte eftersom att han stoppar in nosen i grimman när man kommer med den som vilken vuxen häst som helst. Frans är inte precis ett blygt föl, men inte heller för "på" utan just nu bara en ganska avslappnad kille. Det finns ju typ lika många teorier om hur man ska hantera föl som det finns människor som föder upp hästar, men min filosofi nog rätt och slätt att man får anpassa sig helt efter individen. En naturligt nyfiken, lätt och orädd hingst som Frans tänker jag inte hålla på och böka med så himla mycket med i onödan, utan bara vardagshantera på en konsekvent sätt så att han fortsätter att vara på sitt härliga vis, men inte blir t.ex en odräglig och gränslös häst.

Jag vet uppfödare som bara låter sina föl vara ifred helt och hållet tills man verkligen måste hantera det (verkning, vaccination etc.) och jag vet uppfödare som tränar sina föl utöver vardagshantering flera gånger i veckan redan från dag ett. Jag tror att det finns många vägar som leder till Rom och att man ska göra det som man själv känner sig bekväm i och tror på, eller fråga en erfaren person som man litar på om råd ifall man känner sig osäker. Jag har ju Birgitta att vända mig till i alla situationer där jag har någon fundering, vilket är superskönt eftersom att hon är både prestigelös och ödmjuk även om hon kan mer än de allra flesta jag vet om just avel och fölhantering.


Läst 11651 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.