Gästbloggen
Klicka på en bild för att starta bildspelet. OM DENNA GÄSTBLOGG
Cecilia Bergåkra ? 13 år gammal ? är uttagen till Childrens-EM i dressyr i Vidauban, Frankrike, tillsammans med sin hingst I Do Kiss. Följ med på deras häftiga äventyr! Dag två är snart avklarad!
Idag har det varit en låååång dag, det startade med vet-check kl. 10 där Kissen flög igenom besiktningen som den prins han är! 13.30 var det dags för ridning på banorna, Kissen var liiite trött efter resan i kombination med värmen, men det kommer nog bli jättebra imorgon!

Idag har det även varit invigning för tävlingarna här i Vidauban och då gick jag som fanbärare med landslagsledarna och junior- samt YR-laget tillsammans med massa svenska flaggor, jätteroligt men vääääldigt varmt att stå och vänta! ;)

Imorgon startar jag klockan 10.08, håll tummarna för oss då. :D

Blir ett kort inlägg nu för det är så lite batteri på datorn, kolla gärna in bilderna så får ni bättre inblick i dagen!

Läst 16324 ggr Kommentarer Kommentera
OM DENNA GÄSTBLOGG
Cecilia Bergåkra – 13 år gammal – är uttagen till Childrens-EM i dressyr i Vidauban, Frankrike, tillsammans med sin hingst I Do Kiss. Följ med på deras häftiga äventyr!

Första dagen i Vidauban lider nu mot sitt slut!

Njuter av en varm sommarkväll.

Det har varit över 34 grader idag och hettan kom som en chock, det var bara att klunka i sig vatten så man inte skulle svimma! Det var faktiskt en tjej som svimmade och föll rätt ner i betonggolvet i grannstallet idag. :(

Vi har hållt Kissen så sval som möjligt idag, genom bland annat två svala duschar i utespiltorna!

Mitt på dagen när det var som varmast åkte vi, med lastbilen, in mot stan och stranden. När vi var cirka 10 minuters gångväg ifrån stranden fick vi vända och helt enkelt ge upp med att hitta parkering (försökte leta i en halvtimme), då det blev smalare och smalare väg.

Önskar oss en lte mindre “shoppingbil”.

Men men, det är en dag imorn’ åh. ;)

På vägen hem handlade vi mat och åkte tillbaka till tävlingsplatsen för att äta. Senare på kvällen har vi bland annat pratat med de andra från Sverige samt landslagsledarna för junior och YR.

Kerstin André är “stand in” för Marianne som inte hade möjlighet att komma ner. YR-ledare är Tina Due-Boje och både Tina och Kerstin välkomnade mig väldigt trevligt som enda children-deltagare, med Sverige-schabrak och Sverige-flugtäcke som junior- samt YR-ryttarna också fick! Väldigt tacksam för det fina bemötandet av de andra också!

Imorgon är det vet-check samt ridning på banorna, senare på kvällen kommer det även att vara invigning där dom lovat att det ska landa en helikopter på ena banan med ägaren till Vidauban-anläggningen som ska hålla tal! Ska bli spännande att se vad dom kommer hitta på mer!

 

Tre saker som jag tycker är riktigt viktigt dessa varma dagar för oss ryttare:

  1. Ät och drick även fast du inte känner dig hungrig och törstig i hettan.
  2. Ladda batterierna så fort du kan, ta en siesta. ;)
  3. På med solskydd och håll dig helst i skuggan!

 Och för hästen…

  1. Se efter så att de dricker vattnet, man kan även prova med äppeljuiceblandning/betforvatten och vattna höet. Duscha hästen och varva med blöta handdukar!
  2. Elektrolyter, salt och mineraler samt lite högre energi i krafftfodret.
  3. Mycket luft i omlopp i stallet och helst inget direkt solljus, låt hästen komma ut från boxen ofta.

Ps. Bra knep att kolla om hästen är på väg att bli uttorkad är att... Klämma med tummen och pekfingret över huden på halsen och se om den spänstar tillbaka normalt, samt allmäntillstånd så klart!

 

Okej, vintrarna i Norrland må vara kalla men då kan man ta på sig en till dunjacka, här är det svårt att komma undan när solen gassar. Så håll tummarna för oss norrlänningar att vi vänjer oss vid värmen inför start!

Fick även fin keps samt tröja utav sekretariatet!

Stallmys med Emma Jönsson och hennes gulliga häst.

Min och Kissen "skylt" som sitter på boxen!

Kissen är en riktig stekare och det bevisligen när han klunkade i sig Evian-vatten. ;)


Läst 17081 ggr Kommentarer Kommentera
OM DENNA GÄSTBLOGG
Cecilia Bergåkra – 13 år gammal – är uttagen till Childrens-EM i dressyr i Vidauban, Frankrike, tillsammans med sin hingst I Do Kiss. Följ med på deras häftiga äventyr!

Som jag skrev i mitt tidigare inlägg har jag tävlat mer i Sverige än utomlands i år (kan bero på att detta blir min andra internationella tävling), därför tänkte jag skriva om min väg till Childrens-EM!

Jag har startat lite mer än 55 starter i allt från hoppning ponny och storthäst till dressyr ponny och storhäst i år redan, och det är bara vecka 26 i kalendern (snabb huvudräkning så kan ni förstå att jag lägger mycket energi på att nå mina mål för varje enskild häst).

Listar här några av mina egna glädjefyllda “highlights” från vårens säsong, det började med hingstklasserna på Flyinges bruksprovsvecka med vår egen hingst Bergåkras Amaranth 1282 som är vår hjärtesak, det var ett minne som jag aldrig kommer glömma och hela vår familj blev rörda när vi gjorde sista uppridningen i vårt egengjorda program till Jon-Henrik Fjällgrens joik.

I mars startade jag och Primavera en av flera OBS-tävlingar för juniorer i Åstorp där vi kammade hem en 4:e placering på 70 % i tufft dansksvenskt startfällt. Kul minne var att jag och Ulla Håkanson tog en “hästie” och konstaterade att hon äldst och jag yngst bevisar att ridsporten inte har någon ålder!

Jag känner mig lugn i ridsporten, jag har 4 år kvar som junior, 7 år kvar som Y-R och en livstid som senior. Det är en unik sport där män och kvinnor i alla åldrar möts. Men så fort man byter häst och ska bli ett nytt ekipage är det en lång väg att vandra innan man blir ett samspelt ekipage!

Målet att utöva sporten för mig är inte bara att rida ärevarv (även om det är galet roligt!) utan jag vill bli en så komplett ryttare som möjligt. Det tror jag att jag har möjlighet till genom att rida så många olika typer av hästar som jag bara kan. Hemma på Bergåkra har jag fått förtroendet av mamma att pröva unga hästar såväl som läromästare sedan barnsben. Som i sin tur har givit mig ett gott självförtroende att våga hitta nya knappar, tänja gränser och ta för mig i min ridning!

Ännu en highlight i år var förstås mina olika kval med mina 4 ponnyer. Kat B, C och D ska jag starta i ponny-SM i år som går av stapeln i juli på Gävle Ponnyklubb (Wohoooo, äntligen rätt sida av Dalälven).

Något som var/är riktigt roligt är att starta kür på både ponny och storhäst. Om jag fick välja skulle jag önska att alla kategorier skulle få möjlighet att rida kür i till exempel finaler på mästerskap.

En av mina bästa kürstarter på ponny och storhäst i år var på Ängsgårdens Izzy RNF 174 i Willands RF där vi fick över 69 %, och även min andra sponsorhingst Inspi(Red) Justice RP 185 kändes fin, och sen på Kissen i finalen på SM där vi fick ihop över 70 %.

 Jag var lite extra sugen på kür i år då jag kvalade till finalen på SM även förra året med Primavera, men mamma höll tillbaka mig för hon tyckte jag var för liten. ;)

Min åsikt är att kür är det mest naturliga för barn, då får man dansa med sin häst till musik och det är de bästa som finns! ;)

Såklart var JR-SM för mig i år en stor “highlight” med Primavera och Kissen, båda kvalade till A-final och det blev jämna kürer på över 70 % med båda! Men också placeringen på Strömsholm i nationell St:George med Kissen och vinsten i nationell St:George samt 2:a platsen i Intermediaire I på över 70 % med Primavera var en härlig känsla eftersom jag ser utmaningen i att få rida GP någon gång!

Att få smaka på de internationella tävlingarna i Odense med Primavera gav mig blodad tand, jag blev jätteglad att komma med som andra reserv till Nordiska som junior, men att få rida Childrens-EM sista året som "children" kändes som en chans jag inte ville missa! Att det blev just Kissen som blev min danspartner denna gång beror nog på många faktorer såsom sponsor, framtidsupplägg och andra planer som ska gå i lås för min familj.

Jag vill därmed passa på att tacka mina huvudsponsorer det vill säga; mamma, mina morbröder Lars och Bengan och Kissens delägare Pehr (dessutom alla andra som bidrar med stort som smått för att göra satsningen möjlig, TACK!) – utan dem står jag mig slätt som ryttare.

Man säger att ridsport inte är en lagsport, men för mig är det definitivt det, mitt lag heter Team Bergåkra!


Läst 18821 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
28
2015
OM DENNA GÄSTBLOGG
Cecilia Bergåkra – 13 år gammal – är uttagen till Childrens-EM i dressyr i Vidauban, Frankrike, tillsammans med sin hingst I Do Kiss. Följ med på deras häftiga äventyr!

Nu glider vi genom Frankrike!

Vi kom iväg på förmiddagen från Schafhof efter att gått en promenad med Kissen och kollat på alla urfina Totilas-avkommor.

Efter att ha stannat fyra gånger och givit Kissemissen vatten, mer hö och morötter så är vi bara ca 1 timme ifrån Vidauban nu. Kissen fick även komma ut och ta en promenaden i skogen, bli svampad med vatten och fått mer flugskydd!

Vi lär inte frysa på den här resan som vi gjort under ganska många tävlingar i Sverige i år, i skrivande stund 27 grader utomhus!

Kommer ett inlägg om min väg till Childrens-EM lite senare!!

Hörs snart :)

Bilder från igår efter jag ridit på den fina utebanan!


Läst 16664 ggr Kommentarer Kommentera
OM DENNA GÄSTBLOGG
Cecilia Bergåkra – 13 år gammal – är uttagen till Childrens-EM i dressyr i Vidauban, Frankrike, tillsammans med sin hingst I Do Kiss. Följ med på deras häftiga äventyr!

Hej hopp!

Vi kom fram lagom till morgonfodringen här i då regniga Frankfurt, möttes av en trevlig östersundare vid namn Arvid, han har gått naturbruksutbildningen i norr och nu går han som beridarelev här på garden i Schafhof. Roligt med dukitga norrlänningar i Europa!

Vi alla fick lite välförtjänt vila under tiden som det åskade och spöregnade, sen när det väl var dags för ett lätt träningspass för mig och Kissen lättade vädret och sen dess har solen skinit på denna fina anläggning. Anläggningen har allt en dressyrprinsessa kan önska sig! Fina stallar och gräshagar, fantastiska banor, sund hästhållning med en touch av fantastiska rosenträdgårdar.

Joggade igenom programmet på en av flera fina utebanor, coola Kissemissen spanade in gräsklipparrobotarna som var i varenda hörn. ;)

Sen fick han en välförtjänt varmdusch innan vi åkte och shoppade en massa mat som vi sedan hade picknick med ute i parken bredvid den stora unghästhagen.

Allt har i princip varit bra denna dagen förutom att vi tyvärr miste ett av våra föl på Bergåkra, ett sår på benet som blev infekterat gjorde att veterinären var tvungen att låta henne somna in. Känner mig extra tacksam för de hästar vi har som får leva samtidigt som mig! Det gäller att ta till vara på tiden, att tajma en hästs bästa år som jag till exempel får göra med Kissen är helt fantastiskt!

Nu ska vi sova en snabbis, för i morgon blir det tidig avresa mot Vidauban!!! :D

Btw, kolla gärna in min instagram:
"bergakracecilia"

/Cecilia


Läst 17876 ggr Kommentarer Kommentera
OM DENNA GÄSTBLOGG
Cecilia Bergåkra – 13 år gammal – är uttagen till Childrens-EM i dressyr i Vidauban, Frankrike, tillsammans med sin hingst I Do Kiss. Följ med på deras häftiga äventyr!


Hoppla!
 
Nu har vi åkt av båten i Travemunde som gick från Trellborg, kör nu mot Frankfurt för att sedan landa på Mattias Raths anläggning mot morgonkvisten.
Kissen har stått jättesnällt och var jättenöjd med massa morötter, hö och vatten både innan vi gick och efter när vi kom ner!
Vi har ätit, sovit och kollat massa serier medan vi har varit på båten.
 
Imorse fick vi en välförtjänt sovmorgon efter en lång natt, vi installerade Zacken och Kissen på Ängsgården – sen däckade vi inne i Ingelas hus. På förmiddagen fick Kissen bland annat nya skor, veterinären fyllde i VC-intyget och vi hann packa ännu mer hö, morötter och la in nytt spån i lastbilen osv. Och sen vid 14 tiden började vi rulla mot Trelleborg och båten. Dagen har i princip gått på räls och får gärna göra det resten av denna resa. ;)
 
Detta fick bli ett litet snabbt inlägg i dag, men i morgon kommer det bättre uppdatering och lite info om mig och Kissen. Tveka inte att kommentera om du har några frågor!
 
Innan jag stänger ner datorn vill jag även gratulera mina duktiga tävlingskompisar som är på Nordiska Mästerskapen i Aalborg, Danmark och tävlar framgångsrikt. Stort grattis allihopa, ni är grymma!!!

 


Läst 15980 ggr Kommentarer Kommentera
OM DENNA GÄSTBLOGG
Cecilia Bergåkra – 13 år gammal – är uttagen till Childrens-EM i dressyr i Vidauban, Frankrike, tillsammans med sin hingst I Do Kiss. Följ med på deras häftiga äventyr!

Hej hopp!

Nu är vi äntligen på väg till EM i Vidauban, Frankrike! Med oss har vi I Do Kiss som jag kommer starta i Childrens-EM och "Kissens" bror IZack som kommer stanna i Skåne och sedan gå 6-årsklasserna i Falsterbo om två veckor.

Riktigt taggad på att få representera Sverige som första "Children" i EM i dressyr. Hoppas på fina och bra banor, tanka inspiration från alla duktiga ryttare, men framför allt ha roligt!!! :D
 

Hejarklacken/Team Bergåkra med Naturlära-Carolina vinkade oss hej då med Sverige-filt. ;)

Fikapaus, där vi också vattnade hästarna, gav mer hö osv.

Ska bli väldigt härligt med annat väder, 36 grader i skuggan hörde jag talas om att det skulle vara i Frankrike! ;)

/Cecilia


Läst 18004 ggr Kommentarer Kommentera
OM DENNA GÄSTBLOGG
Lina Andersson gästbloggar från lag-SM i dressyr på Strömsholm. Där Dalhems Diomedes går SM, Sargon går Lövsta Future Challange och Santorini startar ”Lilla rundan” individuellt.

Ännu än helt fantastisk dag!!!
  
I morse placerade sig Santorini som nummer fem i S:t George. Stolt över henne som var lugn och sansad på banan!
 
   

Sedan var det dags för Dalhems Diomedes att gå Intermediere I för lag-SM. Denna fantastiska häst levererar 71,2 procent och personbästa igen. Två dagar i rad – wow!!!
  


Han bara levererar, han är en stjärna med ett hjärta av guld! Jag hoppas få rida många fina avkommor från denna fantastiska hingst i framtiden.
Superbra jobbat Linda Larsson och Emma Mattisdotter – tillsammans red vi hem SM-brons!
 


Skål lagledare Lisa From!
  

Vilken helg, jag är helt överlycklig! Tack mina fantastiska hästar, vilket teamwork…

Efter ärevarv, skratt, kramar och fotografering var det dags för oss att packa ihop och köra hemåt Falun, för att nu ha lite semester och umgås med familj och vänner.

Ett stort tack hela teamet och alla ni som till vardags hjälper och finns där för mig och mina hästar. Ni gör det möjligt för mig att få uppleva en sådan här otroligt rolig vecka!

Vi avslutade dagen på topp med middag i lastbilen.

See you next year Strömsholm!

Borta bra men hemma bäst…

Känslan när man kör ner på vår gård i Sundborn. Hem ljuva hem!

Om ni vill fortsätta följa oss på våra äventyr så finns vi på Instagram (la_dressage) och Facebook.

Jag önskar er alla en trevlig sommar! Njut, ha kul och kom ihåg ingen dröm är för stor!

/Kram Lina


Läst 20413 ggr Kommentarer Kommentera
OM DENNA GÄSTBLOGG
Lina Andersson gästbloggar från lag-SM i dressyr på Strömsholm. Där Dalhems Diomedes går SM, Sargon går Lövsta Future Challange och Santorini startar ”Lilla rundan” individuellt.

Hej,

Dalhems Diomedes blev tvåa i Intermediaire I och därmed är Dalarnas lag i SM-final! Vi ligger tvåa inför morgonens final – Woho!


  
Bra kämpat laget, Emma Mattisdotter och Linda Larsson. :-)
  
Sedan var det dags för Sargon. Vi red Intermediaire II, Lövsta Future Challenge. Jag gjorde min bästa runda hittills med honom och landade på 66 procent, blev fyra. Jättekul!!!
  
Jag är så stolt över honom! Sargon har vi fött upp själva hemma i Dalarna och jag har ridit honom hela livet.
  
Han är min bästa vän och det är en härlig känsla att vi har tagit oss hela vägen upp i dessa klasser. Det hade jag kanske inte trott när jag satt där hemma i Falun i 30 minusgrader och han skenade runt med mig i full galopp i ridhuset som fyraåring…
  
Han har alltid haft väldigt mycket energi och det är jag väldigt lycklig över. Även om den inte alltid är så enkelt att tygla. Men ju mer man tränar desto mer tur har man...
 


Kloka ord.


  
Och ett väldigt glatt team som fikar i lastbilen!
  
Nu ska vi på middag och sedan ladda upp inför i morgon. Finaldags, håll tummarna för oss!
  
Hörs i morgon och trevlig kväll!
Kram Lina 

Fullständigt resultat i klassen


Läst 19421 ggr Kommentarer Kommentera
OM DENNA GÄSTBLOGG
Lina Andersson gästbloggar från lag-SM i dressyr på Strömsholm. Där Dalhems Diomedes går SM, Sargon går Lövsta Future Challange och Santorini startar ”Lilla rundan” individuellt.

Woooohooooo,Dalhems Diomedes först ut i dagens Intermediaire I och gör personbästa – 70,92 procent!!!!!!!
  
TACK alla som kom och hejade på oss så tidigt i morse!
Kram Lina 


Läst 15255 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Här får ni hänga med inbjudna gästbloggare på äventyr runt om i världen. Dessutom blir det ett och annat nedslag i den svenska bloggosfären.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.