Redaktionen
JUN
21

Grattis Lisa!

Tävlingen är avgjord. Vinnaren av de tre ridövningsböckerna blev Lisa Södergren. Grattis Lisa! Böckerna kommer på posten i veckan.

 

Här är de rätta svaren på frågorna.

 

Fråga 1.
Hur många anmälda var det i kategori D i Ponny-SM?

14


Fråga 2.
Vilket datum publicerades inslaget om den dykande hästen i Hippson-TV?

1 februari 2010


Fråga 3.
Vilken grekisk ö besökte Havrepappa nyligen?

Kreta


Utslagsfråga
Hur många erbjudanden kommer det att finnas i Shoppinggallerian kl 10.00 på måndag (21/6)?

490. (Lisa kom närmast med 539)

 

 


Läst 20329 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
18

Vinn den kompletta serien - Dressyr med Hippson!

Lämna dina svar i kommentarsfältet nedan. Den person som har kommit närmast i utslagsfrågan och svarat rätt på de övriga frågorna vinner samtliga tre ridövningsböcker i vår serie - Dressyr med Hippson.

 

 

Svaren på frågorna går att hitta här på hippson.se

 

Fråga 1.

Hur många anmälda var det i kategori D i Ponny-SM?

 

Fråga 2. 

Vilket datum publicerades inslaget om den dykande hästen i Hippson-TV?

 

Fråga 3.

Vilken grekisk ö besökte Havrepappa nyligen?

 

Utslagsfråga

Hur många erbjudanden kommer det att finnas i Shoppinggallerian kl 10.00 på måndag (21/6)? 

 

Tävlingen är öppen för alla som är medlemmar på hippson.se och som följer oss på vår Facebook-sida.


Läst 16140 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
15

Facebook-tävling!

Senare i veckan kommer vi att ha en tävling för alla de som följer oss på Facebook. Vi kommer att släppa information på Facebook om hur det hela kommer att gå till löpande under veckan. 

 

Så om du inte redan följer oss på Facebook så är det hög tid nu.

 

Till Hippsons Facebook-sida


Läst 20757 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
09

Galashow!

Lusitanofestivalen avslutades på lördagskvällen med en galaföreställning, där rasens bredd visades upp. Här kommer lite bilder från den!
 

Den portugisiska ridskolan, Escola Portuguesa d'Arte Equestre, är landets motsvarighet till franska Cadre Noir. Här visades både arbete på lång tygel och en Pas-de-Trois. Ridskolan ligger i Lissabon och det går bra att besöka den om man är på besök i staden. På onsdagar hålls publika uppvisningar.
 

Uppfödarna brännmärker sina hästar med sitt eget märke och ibland även med nummer. Men jag hörde ryktas att brännmärkning nog kommer att förbjudas i landet framöver.
Till höger ett fyrspannsekipage. Körning är ett vanligt användsningsområde för lusitanohästen, vilket man inte så ofta tänker på.
 

Den här bruna landslagshästen blev jag kär i. Det syns tyvärr inte så bra på bilderna men den rörde sig fantastiskt bra, helt i klass med de bästa halvbloden, samtidigt som den hade lusitanons rastypiska byggnad.
 
 
Bullfighting och working equitation är som sagt stort, och många uppfödare har specialiserat sig på dessa användningsområden. 
 

Inför tjurfäktningarna binds svansen upp så att den inte ska kunna fastna i tjurens horn. Till höger ett vackert huvudlag på en lusitano med lite ovanlig färg. Men alla färger är tillåtna!


Läst 20335 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
08

Fina föl och unghästar!

LÖRDAG
Sorry att jag skriver först nu, men hela söndagen var resdag och igår var det helt hysteriskt med att försöka komma ifatt på jobbet, efter flera dagar iväg från kontoret. Här kommer i alla fall lite bilder från den internationella lusitanofestivalen, som hölls för 22:a gången. Dock arrangeras den inte alltid på Hipódromo Manuel Possolo i Cascais, utan har flyttat runt en del.
 
På festivalen samsas tävlingar i exempelvis dressyr, hoppning och working equitation - öppna för enbart lusitanos - med utställningsklasser för hästar i olika åldrar. Höjdpunkten är en stor galashow, med olika uppvisningar, på lördagskvällen.
 

När jag anlände till tävlingsplatsen pågick just en hoppklass. Man tänker ju inte riktigt på lusitanon som hopphäst och det är den egentligen inte heller. Hindren var inte högre än 1,10 - trots att tävlingen var nationell.
 

Det här är däremot lusitanons hemmaarenor! I dag används rasen främst till dressyr, working equitation och tjurfäktning. Tjurfäktningen i Portugal skiljer sig från den i Spanien, bland annat genom att tjuren inte dödas.
 

Så här visas hästarna i utställningsklasserna. Först cirklar de runt handlern, för att sedan ge sig av ut på rakt spår i ökad trav. Enligt en person jag pratade med är voltandet dels till för att ladda hästen med energi inför gångartsvisningen, dels visar det domaren att hästen är i balans och vill bära vikt på bakbenen. På bilden syns ett treårigt sto. Av tradition klipps/rycks både man och svans på stona.
 

Tills vänster en närbild på hur stonas svans klipps och rycks. Idag görs det enbart av tradition, men urspungligen gjordes det dels för att minska förekomsten av fästingar på hästarna, dels för hygienen och för att underlätta vid betäckning.
Till höger en kvinnlig handler i traditionella kläder. Stiligt!
 

Fölklasserna kan man titta på hur länge som helst! De blir helt tokiga på den stora gräsbanan, och bockar omkring och leker. Vissa av dem vågar sig väldigt långt bort från mamma.
 

För den här hästägaren var det dock inte helt lätt att få med sig fölet hem, trots att stoet redan stod i lastbilen...  
 


Läst 22627 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
05

Statsstuteriet Alter Real


 
FREDAG
 
Idag tog jag en tur till Alter Real, som är det portugisiska statsstuteriet för lusitanohästar. Stuteriet ligger en bra bit inåt landet i förhållande till Lissabon, men de har dagliga visningar om man vill åka dit som turist.
 

Så här ser hingststallet ut. Hela anläggningen består av vitkalkade byggnader med gula och orange-färgade detaljer.
 
Det är Alter Real som levererar de mörkbruna eller svarta hästarna till  Escola Portugesa de Arte Equestre, som är Portugals motsvarighet till Spanska Ridskolan eller Cadre Noir i Frankrike.
Största skillnaden mot exempelvis Flyinge är alltså att aveln och utbildningen är separerad, samt att man både har hingstar och många egna ston. Visst sker viss häst- och ryttarutbildning här, men fokus är verkligen hästuppfödning.
 

Interiör från hingststallet. Alla stallgångar är kullerstensbelagda.
 

Det finns en jättelik tävlingsbana här och det hålls stora evenemang på anläggningen. Till höger en bild på en av spolspiltorna. Överallt i Portugal finns vackert kakel, så även här.
 

Sådana här tältridhus skulle vara svåra att ha hemma i Sverige. Men visst är taket snyggt?
 

Bilder från stostallet (éguas = ston). Här är stona på väg ut igen, efter att ha varit inne i stallet ett par timmar. 
 

Innan stona går ut på fälten får de chans att dricka sig otörstiga på stallplanen. Lägg märke till hästhuvudet som det nya vattnet kommer ur. Vissa ston har bjällror på sig för att personalen ska hitta dem. Strövområdet är stort!

Dels betäcker anläggninges hingstar de egna stona, man har 64 stycken. Dels kommer det ston utifrån, och så skickar man sperma både inom landet och utomlands. Naturlig betäckning används fortfarande, men bara på egna ston.
Förutom lusitanos bedriver man viss avel på Sorraia-hästar, vilket är en inhemsk ras, samt avel på mongoliska Przewalski-hästar i bevarande syfte.
Det är också hit lusitanoägare från hela landet, och i resten av världen, skickar DNA-material från sina föl, för att få hästarnas ursprung testat. Om inte härstamningen får godkänt får inte fölet registreras i den officiella stamboken. 
 

Typiskt utseende på ett lusitanoföl, med den böjda nosryggen.
 
Fölen vänjs av vid sex månaders ålder. Då får de gå i en paddock i en eller två månader innan de släpps på lösdrift på en ö tillsammans med jämnåriga, tills de är tre år gamla. Då rids de in på anläggningen och hingstarna skickas sedan vidare till portugisiska ridskolan. Skolan väljer ut de individer de tycker är bäst och vill behålla, resten går tillbaka till Alter Real och säljs på auktion.
De bästa stona behåller man till avelsverksamheten, resten säljs. Stona utbildas och tränas alltså inte alls här.
 
Stona går ute den mesta av tiden, de är bara inne i stallet mellan 10.00 och 15.30 på vardagarna, alltså när det är som varmast. Föder gör de i sina stora hagar. Bara om ett sto verkar ha problem övervakas hon inför fölningen. 


Läst 26069 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
04

På spaning i Portugal

Hippsons redaktör Anki Yngve är i Portugal för att besöka den årliga lusitanofestivalen i Cascais. Under helgen bloggar hon från resan, som förhoppningsvis kommer att generera ett och annat reportage till Hippson.se och/eller Hippson Magazine. Håll utkik!
 
TORSDAG
Jag kommer inte att åka till The Lusitano Horse Show förrän på lördag. Till dess passar jag - och ett par andra internationella ridsportjournalister - på att besöka lite andra hästiga ställen.
 
Första dagen tittade vi in hos "Guarda Nacional Republicana" i Lissabon, som är det portugisiska nationalgardet. Deras huvudsakliga uppgift är att skydda presidenten och de har en egen hästskvadron. Skvadronen fungerar dels som vår svenska högvakt, dels gör ryttarna en del saker som den ridande polisen sysslar med i Sverige. Typ patrullerar gator och hjälper till vid demonstrationer.
 
Hur som helst var "gardisterna" väldigt glada över att ha journalister på besök, så vi fick en tokambitiös genomgång av deras verksamhet.
 

Samma hästar används tydligen både för statsbesök och liknande, som för de mer polisiära aktiviteterna. Det är bara utrustningen de byter.
 

Så här bor hästarna. Det hästen till höger står i trodde vi först var en spilta, eftersom den var vänd med rumpan mot oss. Men sedan visade det sig att hästen står lös och kan vända sig om den vill. Som en blandning mellan box och spilta, liksom.
Hästarna här är i första hand lusitanos eller lusitanokorsningar.
 

Stallet är fullt av väggdekorationer. Jag gillade verkligen kakelkonstverket till vänster, med en man som smörjer sin sadel. Och ett annat rum pryddes av snygga anatomiplanscher.
 

Till vänster en närbild på de kandar som används. Till högers syns sadelkammaren, där ordning och reda råder.
 

Hemma brukar vi ju ofta snurra ihop tränset efter att vi har putsat det. Här läggs huvudlaget på sadeln, och kandarstångens kindkedja träs genom stigbyglarna. Till höger en närbild på de huvudlag som används vid ceremonier. Väldigt snyggt i pannan och mellan öronen tycker jag!  
 

Skvadronen har sina egna hovslagare och sin egen veterinär. Hästarna har lite speciella skor på grund av det hårda underlaget när de patrullerar gatorna. Och tydligen får de skos ganska ofta, cirka en gång i månaden. Till höger har hästen fått "målade naglar", det görs egentligen bara inför statsbesök och liknande.
 

Hästarna tränas väldigt omväxlande, lite som polishästar. Till vänster tränas en häst på en bana de har, som liknar en agilitybana modell större. Hästarna får galoppera över broar, gå genom tunnlar, hoppa hinder och så vidare. Däremot finns inga "riktiga" hagar, bara skrittmaskin och ett par små gruspaddockar. De här stadshästarna får aldrig beta gräs...  
 

Dressyrträningen är en viktig del i ryttarnas utbildning. Bara 5-6 procent är kvinnor, men det har sin förklaring i att kvinnor bara har tillåtits i nationalgardet sedan 1994. På bilden till höger kan man skymta den fantastiska utsikten från ridbanan.
Totalt finns det cirka 250 hästar på gardets både anläggningar.
 

En del av verksamheten är orkestern, som tydligen ska vara den enda i världen som även spelar i trav och i galopp (!). Den som har försökt filma eller fotografera från hästryggen kan förstå utmaningen i att spela trupet i galopp - och försöka hålla tonen.
Till vänster två detaljbilder, kunde inte låta bli att visa den moderiktiga leopardfilten och den söta lilla handväskan i militärernas outfit!
 

På anläggningen finns även en ridskola för barn och ungdomar. Som ni ser binds hästarna som inte rids upp i ridhuset, i väntan på sin tur.
 

Vilken flådig bil kör man vid nationalgardet? Skoda så klart! :-)
 
Nu är det dags att gå och lägga sig för länge sedan. Ny rapport kommer imorgon!
/Anki


Läst 26678 ggr Kommentarer KommenteraRedaktionen

Här skriver Hippsons redaktion när den har något "viktigt" att säga.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Redaktionen
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Hästskötarbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Redaktionen

Här hittar du nyheter från Hippson. Det kan vara allt från nya funktioner på sajten till rapportering från de stora evenemangen.

 

Till bloggen
ArkivGalleriet på Hippson Market

Husbloggare

Ridlära rakt av skulle jag säga.

Kajsa Boström

WOW, vilken helg!

Therese

Lidköping

Saras vardag

Till Husbloggarna