Redaktionen
NOV
28

Nakenchockande Musse var kändisbäst

 


Stjärnornas hoppning vanns av kampsportaren och tv-personligheten Musse Hasselvall. Inför omhoppningen bjöd han på en klassisk nakenchock, han slet av kläderna på överkroppen och red i bara brallorna...
Tvåa blev TV4:s Suzanne Sjögren och trea Jenny "Velvet" Pettersson (som för övrigt fick bäst stilpoäng).
 
Vi på Hippson tackar för oss och hoppas att ni har haft nytta och nöje av vår Globenblogg!

 


Läst 33692 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
28

Leon Thijssen vann ytterligare en bil


Leon Thijssen har haft en kanonhelg i Globen. Först tog han hem Grand Prix-klassen och under söndagskvällen vann han även Agria Nordic Tour, och ytterligare en bil. Han var en sekund snabbare än felfria Malin Baryard Johnsson på "Räven" (H&M Reveur de Hurtebise), som alltså var nära att vinna...
 
Matilda bäst på ponny
Under söndagskvällen reds det även final i ponnyhoppningen Prins Carl Philips Pris. Bäst där var Matilda Petersson på Miclas Courtney Love. Direkt efter henne i resultatlistan hamnade ytterligare en Jump Club-ryttare - Olivia Backsell på Young Gaylord.
 
Tomas Erikssons fyrspannsrevansch
Han går fortfarande och grämer sig över felkörningen på VM, fyrspannskusken Tomas Eriksson. Men i Globen fick han i alla fall lite revansch på världsmästaren Boyd Exell. Tomas vann världscupkörningen med ett par sekunder till godo.
 
Alla helgens Globen-resultat


Läst 37251 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
28

Pausinslag

 


I pauserna här i Globen har Hippsons dressyrexpert Bo Jenå, tillika förbundskapten, uppträtt med hingsten Lingh ā la celle. Mycket imponerande!
 

Inte minst blev vi imponerade av Jenås kondition och knälyft. Maratonlöpning nästa?
 

Lars "Havrepappa" Mentzer minglar med makteliten. Närmare bestämt med Centrala ungdomssektionens ordförande Helena Carlsson. Vi beundrade hennes snygga VIP-bricka!

 


Läst 33002 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
28

Holländsk trippel i küren


Historien upprepar sig. För tredje året i rad stod Adelinde Cornelissen högst på pallen i Globen-küren, och fick en bil med sig hem till Holland. Relativt överlägsen var hon även denna gång. Domarna gav henne 83,85 procent, att jämföra med tvåan Anky van Grunsvens 81,15 procent och trean Edward Gals 75,05 procent.
- Han verkar gilla att vara här, jag är väldigt nöjd! säger Adelinde om Jerich Parzival.
- Jag har inte tränat på küren sedan Kentucky, men min häst var väldigt avslappnad idag och jag kunde rida med precision, fortsätter hon.
Lika avslappnad var inte Parzival på prisutdelningen. Efter gårdagens klass red Adelinde ärevarv på en annan häst, men idag gjorde hon ett försök på sin egen. Han blev dock riktigt stressad, vågade inte gå förbi bilen och stegrade sig.
- Jag vågade inte ta med honom igår eftersom jag misstänkte att han skulle bli rädd. Och det visade sig idag att det blev han..., kommenterar hon.
Adelinde menar att hon kan tänka sig att ha med Parzival på prisutdelningar igen, men bara om hon inte ska tävla dagen efter.
 
Nya frackregler på gång
Någon som var strålande glad efter küren var Anky van Grunsven.
- Det här var en av mina bästa kürer någonsin på IPS Painted Black. Vi hade en liten miss i en längning, annars gick allt precis som jag vill att det ska göra, säger hon.
Anky rider küren i en grå frack och har noga kontrollerat att den håller sig inom färgreglerna. Hon har till och med ett intyg som visar att den är godkänd. FEI:s dressyrchef Trond Asmyr berättar att från och med den 1 januari kommer det här med färg på fracken att släppas helt fritt - men bara i kür.
Edward Gal lyser upp och ser glad ut:
- Menar du att man får ha vilken färg som helst?
- När vi diskuterade inför det här beslutet var vi lite oroliga för att vi kommer att få se frackar i orange på holländarna. Det kommer att bli tillåtet, bekräftar Trond, och Gal ser mycket nöjd ut.
Edward är även nöjd med sin Interfloor Next One, som bara har gått det här kürprogrammet en gång tidigare.
- Han var lite spänd, han är inte van vid att bli fotograferad så här mycket. Men annars var han fin, säger han.
Även Patrik Kittel såg mycket gladare ut idag, han var bästa svensk på fjärdeplatsen.
- Min häst går bättre och bättre. Det är helt klart på väg åt rätt håll igen!
 

Adelinde och Parzival är världens bästa ekipage just nu, efter att Edward Gal mist Totilas. De visade de verkligen i Globen!
 

Huvuddomaren berättade efteråt att han gett Anky en tia på en av travökningarna.
 

Interfloor Next One är ingen Totilas. Men enligt Edward är han en bussig häst som alltid försöker göra sitt bästa.
 

"Det går åt rätt håll", menar Patrik, som fick till en betydligt bättre ritt idag.
  

Parzival tycker att det är skitläskigt med prisutdelningar.
 

Obligatoriska boots i orange när en holländare vunnit. 
 

Tredje bilen i Globen för Adelinde. Den här tror hon att hon kommer att behålla.
 

Anky på presskonferensen, med sina otroligt söta barn.
  
Samtliga resultat


Läst 35311 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
28

Douglas tvåa i Grand Prix – Malin vann meetingbilen

Runt lunchtid på söndagen avgjordes helgens viktigaste hoppklass, Stockholm Grand Prix, med en bil i förstapris. Åtta ryttare gick till omhoppning varav fem var svenskar, men bara två lyckades rida felfritt.
Det var dels grymt snabbe Leon Thijssen på Tyson (hästnamnet och efternamnet uttalas typ samma...) som knep segern och bilen. Dels supertalangen Douglas Lindelöw på Talina, som alltså slutade tvåa och blev 75 000 kronor rikare.
- Jag startade fyra i omhoppningen och visste att jag hade några snabba ryttare efter mig. Så jag satte press på dem och det höll, berättar Leon.
Han är inne i ett riktigt flyt just nu, hästen Tyson vann en Grand Prix även förra helgen.
- Så dopningsprovtagningspersonalen kände igen honom idag, när han skulle testas efter segern.
Douglas får en fråga på presskonferensen efteråt, om han är överraskad över att det gick så bra för honom i klassen.
- Nej, inte överraskad. Men väldigt glad! säger han.
Unge herr Lindelöw vet nämligen att han och Talina har kapacitet, efter et fantastiskt år. Han har avancerat från plats 700 någonting till plats 213 på världsrankingen. Och har nu blivit uttagen att rida världscupen i Mechelen.
  
John Whitaker kraschade
Snabbaste fyrfelaren, John Whitaker på Dazzle, hamnade på tredje plats. Trots att det inte var vilka fyra fel som helst John fick, han totalkraschade i hindret och det så ganska otäckt ut.
- Vi såg olika distanser jag och hästen. Jag tyckte att hon skulle gå av stort och hon försökte lägga in ett litet innan. Men jag är väldigt nöjd med henne trots att vi kraschade, hon är ganska ny på den här nivån. Och jag kvalade ju till Agria Nordic Tour ikväll, så jag kan fortfarande vinna min 90-onde bil (John har vunnit 89 bilar hittills i karriären, reds anm.).
Stoet Dazzle har funnits hos familjen Whitaker i fem år, de första fyra åren reds hon av Johns dotter Louise.
- Min dotter har gjort allt det hårda arbetet med hästen. Som jag gjorde mitt bästa för att förstöra idag, säger John med ett snett leende.
 
Äntligen en bil till Malin
Malin Baryard Johnsson blev visserligen "bara" tia i klassen. Men det räckte för att hon skulle ta hem meetingpriset, hennes första Globen-bil. För den som inte hört det har det verkligen gått troll i det här med bilar för Malin. Hon har varit nära så många gånger...
- Äntligen! Jag hade koll på att Roffe och John behövde vara minst tvåa för att kunna slå mig. Men Douglas hade jag inte räknat på, så där blev jag lite stressad. Den lilla ungen..., skämtar Malin.
Sedan blir hon allvarlig.
- Det är jättejättekul att vi har en sådan megatalang i honom. Vi lite äldre ryttare kommer att få se upp. Eller ja, vi får redan passa oss, han var ju bäst här idag.
Douglas får frågan om han, som så många andra, tänker flytta utomlands nu.
- Än så länge har jag det väldigt bra här, med bra hästägare, support hemma och en bra anläggning. Det finns mycket kunskaper i vårt land. Så jag har inga flyttplaner som det ser ut just nu, säger han.
Malin Baryard sa senast igår att hon inte KAN vinna bilar i Globen. Det fick hon äta upp idag.
- Å andra sidan har jag vunnit ganska mycket pengar här tidigare. Så jag hade nog kunnat köpa en bil om jag velat...
 
Tamina ska bli mamma
Den här bilen är förresten nästan lika mycket H&M Taminas som Malins. Det fantastiska tidshoppningsstoet har vunnit två klasser i Globen. Och förhoppningsvis har hon gjort sin sista start, hon ska nämligen in i avelsboxen. Om det "tar sig" blir det inga fler tävlingar.
Inte helt oväntat är Malins hingst Tornesch den tilltänkta pappan.
Gillar de varandra när de ses i stallet? Nu när de ska bli föräldrar?
- Tamina gillar alla killar och Tornesch gillar alla tjejer. Så det ska nog bli bra!
 

Så här glad blev Leon Thijssen över sin bil.
 

Supertalangen Douglas Lindelöw kom tvåa.
 

John Whitaker kraschade rejält men red bara vidare, som det proffs han är. På så sätt klarade han tredjeplatsen.
 

H&M Tamina verkar ta Malins bilvinst med ro. Snart ska hon få bli mamma.
 

Den obligatoriska tummen upp-bilden.
 
Hela resultatlistan


Läst 36887 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
28

Linda Heed snabbare än britterna

Det är söndagsmorgon i Globen och tävlingarna har börjat tassa igång. Först ut var en 1,40-tidshoppning som vanns av Linda Heed på Chausette Polo, före Robert och John Whitaker. Även Peder Fredricson och Helena Lundbäck var placerade i klassen.
   
Hela resultatlistan

Josefine Wengelin på Calle Kvalster vann morgonens ponnyhoppning, som var uppvärmningsklass inför Prins Carl Philip Pris-finalen ikväll. Tvåa kom Alexandra Revell och trea Alva Häger.
 
Jag kan förresten avslöja att SVT:s kommentator Jan Svanlund är vrålförkyld och knappt kan prata. Det lär bli whiskyröst i dagens sändningar...


Läst 32753 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
27

Robert Whitaker vann helgens första bil


 
Fram till sista ryttaren såg det ut som att Malin Baryard Johnsson och H&M Tornesch skulle vinna lördagens största hoppklass, Volkswagen Cup, med en bil i förstapris. Men trots att Malin red för allt vad tygeln höll lyckades klassens sista startande, Robert Whitaker, vara snäppet snabbare.
- Jag hade lite tur idag, hästen slog i tredje hindret rejält men bommen hoppade tillbaka i skållan. Dessutom red jag ju sist och hade sett att några av dem i början försökt rida för fort och rivit, säger den ödmjuke britten.
 
Det här var Roberts andra bil (pappa John har vunnit omkring 80) i karriären, dessutom den andra i just Globen.
- Jag vann en Suzuki här för några år sedan, på min mammas häst, berättar han.
Malin Baryard har ju jobbat hos John Whitaker, som för övrigt var trea i klassen.
- På den tiden var Robert en stygg liten kille, säger Malin med ett spjuverleende.
- Jag gjorde nog Malin irriterad hela tiden, fyller Robert i.
 
Med på presskonferensen är Malins bedårande son Alvar, som inte har något emot att synas. På frågan vem som vinner Grand Prix-klassen imorgon svarar han givetvis:
- Mamma!
Någon av journalisterna undrar hur det är med Alvars ponny, men han berättar att den är död. Så nu vill han ha en islandshäst istället. Malin skakar på huvudet...
 

Malin och Alvar på presskonferensen.
 

Robert på segerhästen Rostaar.
 

Malin och Tornesch.
 

John Whitaker fick se sig slagen av sin son och slutade trea på Argento.
 
Hela resultatlistan hittar du här
 
Tamina vann igen!
Malin Baryard Johnsson fick i alla fall lite revansch senare under lördagskvällen. Då vann hon ytterligare en tidshoppning över 1,40-hinder på fantastiska speedhästen H&M Tamina. Det gör att Malin leder kampen om meetingpriset stort inför morgondagen. Kanske ska det ändå bli en bil till slut?


Läst 40219 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
27

På framridningen

Här är ett par bilder från den trånga framridningen på Globen. Elitryttare är ett tåligt släkte, hade det varit så liten framridningsbana på en lokaltävling hade det blivit ramaskri. Dessutom galopperar det ju förbi shettisar och kör förbi fyrspann stup i kvarten, så det är absolut ingen lugn miljö...
 

Så här kontrastrikt är det på framridningen. Hoppryttarna värmer upp i bakgrunden när ett gäng showdeltagare tågar in.
 

Dressyrryttaren Hans-Peter Minderhoud, tillika sambo med Edward Gal, tar igen sig på en halmbal.
  

Mitt upp i allting står SVT:s studio.
 

Det här hände i och för sig inne på arenan. Men är det inte rätt häftigt med en kamel som gör byten i varje steg?


Läst 34214 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
27

Hjälm + Dressyr = Sant

 


Fler och fler ryttare i dressyrtoppen rider med hjälm vid uppvärmning och annan ridning utanför tävlingsbanan. På presskonferensen efter Grand Prix-klassen ställdes frågor om saken.
- Jag är själv inte alltid så konsekvent med hjälm. Men vi är förebilder och det handlar om säkerheten. Så jag försöker att bära hjälm i officilla sammanhang. Adelinde är däremot konsekvent, hon har alltid hjälm, säger Anky van Grunsven.
Anky berättar om en kompis hon har i Holland, som rider Grand Prix i frack och hjälm. Men själv tycker hon att hatt ser bättre ut.
 
Trond Asmyr från FEI säger att man har diskuterat frågan en hel del, framför allt efter dressyrryttaren Courtney Kings allvarliga olycka. 
- Det vi gjort från FEI:s sida är att vi har kommit med en stark rekommendation till ryttarna att alltid bära säkerhetshjälm vid träning och framridning. Det KAN komma en regel om det i framtiden, men än så länge är det upp till ryttarna. 
Han berättar att han hört talas om ett företag som håller på att utveckla hatthjälmar för dressyr. Så snart kanske även själva ritterna blir säkrare.
 
Patrik Kittel förklarar att det finns en fysisk anledning till att han själv inte bär hjälm.
- När jag var yngre fick jag en knöl bak i huvudet, och när hjälmen trycker på den snörps något åt så att jag inte kan se. Men ett företag håller på att skräddarsy en hjälm åt mig, som är formad så att den inte trycker på knölen. Så snart kommer ni även att se mig i hjälm!
 

Patrik Kittel - snart i hjälm.

 


Läst 38292 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
27

Överlägsen Adelinde Cornelissen Grand Prix-segrade

Överlägsna Adelinde Cornelissen höll för favorittrycket i Globen och vann Grand Prix-klassen för tredje året i rad. Hennes och Jerich Parzivals 78,21 procent kan jämföras med tvåan Anky van Grunsvens 73,49 procent. Och då hade ändå Adelinde en del småmissar. 
- Jag är väldigt "happy", sa Cornelissen efteråt - med en blinkning åt tränaren
Sjef Janssen som stod och lyssnade. 
Sjef har nämligen sagt till henne att hon inte får säga "happy" hela tiden.
Kommentaren startade en kedjereaktion på presskonferensen och både Anky van Grusven och tredjeplacerade Matthias Alexander Rath (71,75 procent på Sterntaler-Unicef) intygade att de minsann också var väldigt "happy". Allt för att reta Sjef...
- Det här var Parzivals första inomhustävling för säsongen. Han brukar kunna
vara väldigt "spooky" då, men idag verkade han tycka att det var helt okej. Han
gillar nog Globen! säger Adelinde.
 
Painted Black byter ryttare
Anky van Grunsven tycker att det är jättebra att ryttarna i Globen, under
torsdagen, får chans att rida en öppen träning inför publik. 
- Vissa hästar blir väldigt spända av atmosfären första gången de kommer in i
arenan. För Painted Black var det jättebra att ha varit inne en gång tidigare.
Han var väldigt spänd på den öppna träningen. Men idag var han fin, förutom att vi fick missar i bytena, säger hon.
Painted Black ägs numera av en 18-årig tjej och tanken är att det är hon som
ska börja tävla honom så småningom.
- Just nu kommer hon bara och rider på helgerna eftersom hon studerar. Men vi planerar inte för min framtid med honom längre, utan för hennes.
Anky rider inte bara dressyr i Globen, hon håller även clinics i reining.
- Reining är min stora hobby. Det är väldigt roligt och man ska göra sådant man tycker är kul. Jag lever ju bara en gång!
 
Laddar inför küren
Matthias Alexander Raths häst gjorde sin första start sedan Kentucky och sin
första världscupomgång någonsin. 
- Det gick bra, framför allt i travprogrammet. Jag ser verkligen fram emot
küren imorgon, säger han.
Även Patrik Kittels Scandic gick sin första tävling efter VM. Men Patrik var inte helt nöjd med femteplatsen och sina 69,53 procent idag. 
- Scandic var bättre att rida här än i Kentucky, där var han superhet. Men idag
hade vi en del missar och det kostade, säger han.
Patrik känner sig riktigt laddad inför imorgon.
- Jag älskar min Depeche-kür och ska verkligen försöka bjuda publiken på något bra. Jag red lite på säkerhet idag, men imorgon ska jag försöka "go with the flow" lite mer.

 
Hela resultatlistan för FEI Grand Prix
 

Anky på Painted Black - som nu ska bli läromästare.
 

Patrik Kittel var inte helt nöjd med sin femteplats. Men han lovar att komma igen imorgon.
 

Scandic blev rädd för applåderna, så Patrik fick hålla i hatten.
 

Det började bra för Tinne Vilhelmson Silfvén och Favourit. Tinne körde en ny variant av hälsning, med handen på benet. Men tyvärr...
 

... visade Favourit tendens till levader i piaffen, även om det inte var lika mycket som på VM. Förhoppningsvis avhjälper ett par intensiva tävlingsveckor i Florida det problemet.
 

Tredjeplacerade Matthias Alexander Rath.
 

Adelinde bytte häst till prisutdelningen. Men inte var den här så mycket lugnare...
 

Ute i kulisserna under dressyren stötte jag förresten på vår husbloggare Therese Nyman - som är funktionär.


Läst 36289 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 nästa  sista  Redaktionen

Här skriver Hippsons redaktion när den har något "viktigt" att säga.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Redaktionen
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Hästskötarbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Redaktionen

Här hittar du nyheter från Hippson. Det kan vara allt från nya funktioner på sajten till rapportering från de stora evenemangen.

 

Till bloggen
ArkivGalleriet på Hippson Market

Husbloggare

Fantastisk helg!

Saras vardag

Måndag!

Therese

Gästblogg: "Många saker du kan göra för att förebygga kolik"

Gästbloggen

Till Husbloggarna