Redaktionen
APR
28

TV-tider i helgen

Lördag 30 april
21:30-23:00 i SVT24 och SVT Play: Dressyrfinalen – Grand Prix Kür

 Söndag 1 maj
12:50-14:20 i SVT1: Dressyrfinalen i repris

13:40-   i SVT Play: Direkt från hoppningens finaltävling
15:00-17:00 i SVT2: Hoppningens finaltävling (eftersänt)


 


Läst 36989 ggr Kommentarer Kommentera

APR
21

Maktlistan: Motiveringarna för plats 46-50!


 
I Hippson Magazine nummer 2, som finns i butik sedan i tisdags, presenterar vi listan över ridsport-Sveriges 50 mäktigaste personer. Motiveringarna för plats 46 till 50 fick dock inte plats i tidningen, dem publicerar vi i stället här på nätet.
 
  
46. Christopher MacDermott, entreprenören bakom Runstens-projektet (ny).
Irländske Christopher har på mindre än tio år byggt upp en världsklassanläggning på Runstens Gård utanför Stockholm. Hit kommer regelbundet flera kända tränare, han delar ut ett generöst ungdomsstipendium och det anordnas tävlingar - bland annat nationella "Runstenshoppet".
Men Mr. MacDermott nöjer sig inte med det. Han planerar ett miljövänligt minisamhälle för hästfolk på ägorna med ett hundratal hus, gymnasieskola, företagsby med mera. Dock motarbetar vissa lokalpolitiker projektet, som de menar bryter mot FN:s barnkonvention (!). Detta eftersom området, i dagsläget, har dåligt utbyggd lokaltrafik. "Kalle Anka-politik" tycker Runstens-förespråkarna om politikernas argument. Är det skadligt för barn att växa upp på landet?
Go, go, go Chris. Låt inte byråkraterna stoppa dig!
  
47. Svante Hjertén, evenemangschef på Göteborg & Co (ny).
Göteborg undersöker tillsammans med SvRF möjligheten att arrangera ryttar-VM 2018. Om Svante och hans kollegor spelar sina kort rätt, det vill säga får till en så oemotståndlig ansökan att den beviljas, kan vi se fram emot en förtrollad ridsportsommar om sju år. Exempelvis finns det idéer om att använda Ullevi som start och mål för fälttävlansryttarna, så att de rider rakt ut i Delsjöterrängen via Sankt Sigfrids plan. 
Tyvärr tänker även Sydkorea, Kanada, Australien och USA (Wellington) söka evenemanget. Men det skrämmer väl inte en göteborgare?
  
48. Claes Pettersson, sportchef på NIHS och ordförande i Hopp- och fälttävlanstränarklubben (37).
Det hördes en hel del molltoner i snacket inför och efter Norrköping International Horse Show förra året. Varken Baryard eller Lundbäck kunde komma och tävla på hemmaplan. Det var tufft att få sponsorer efter lågkonjunkturen. Och underlaget fick kritik, även om det var bättre än 2009.
Efterspelet, då Åby Ridklubbs styrelse ville avgå på grund av oenighet med tävlingsorganisationen, kan inte heller ha varit roligt för Claes. Men nu är en helt ny styrelse på plats, som lovat att släppa allt gammalt groll och blicka framåt. Förhoppningsvis mot soliga och mysiga succétävlingar i slutet på maj!
 
49. Anna Wemlerth, tävlings- och utbildningsentreprenör (ny).
I skånska Skyrup har Anna, på eget bevåg, byggt om en gammal grisfarm till en modern jätteanläggning med förstklassig tävlingsbana. Här höll hon sommaren 2010 den av proffsen bejublade, nationella hopptävlingen Skyrup Horse Show. Malin Baryard Johnsson (se plats 17) utnämnde utomhusbanan till Sveriges bästa. 
Till årets vårtävlingar - som hålls i samma veva som den här tidningen kommer ut - lockar Anna med lekland för barnen, underhållning med Janne Bark, dj och hingstshow. Men hennes huvudsakliga försörjning kommer från ridläger och "Jump Camps" om somrarna, med gästtränare som Maria Gretzer och Anna Hassö.
 
50. Aja Blomberg Andersson, ordförande i Hästföretagarna (ny).
2010 var året då alla pratade om och sade sig värna hästföretagarna, exempelvis genom projekt som "Hästkraft Sverige" och "Regionala forum för hästsektorn". I början på december bildades så den nationella branschorganisationen "Hästföretagarna" där Aja, som driver Ågårds hingststation i Falkenberg, blev interimordförande. "Vi kommer att bli en aktör att räkna med", lovar hon. På stämman den 16 april väljs en ordinarie styrelse - och en viktig fråga för framtiden blir den svåra gränsdragningen mellan hobby- och näringsverksamhet. 
(Efter att listan har gått i tryck har Hästföretagarna haft sitt årsmöte. Aja kan numera titulera sig ordinarie ordförande. Reds anm.) 
 
Nyfiken på resten av listan? Beställ nummer 2 av Hippson Magazine här!


Läst 41429 ggr Kommentarer Kommentera

APR
19

Tack för berömmet, Lisen!

 

Var precis inne på Twitter och såg att Lisen Bratt Fredricson hade kommenterat vårt senaste nummer av tidningen. 

Tack så mycket, Lisen!
Och du har givetvis helt rätt. ;-)


Läst 36678 ggr Kommentarer Kommentera

APR
14

"Bullen" nominerad till Horse of Fame


Stand By Me och Linda Algotsson. Foto: Emmelie Johansson
 
21-årige Stand By Me, även kallad Bullen, är Linda Algotssons ögonsten. Han är en av Sveriges främsta fälttävlanshästar i modern tid och är också den första hästen att nomineras till årets upplaga av "Horse of Fame" - Hippsons egen kategori på Ryttargalan. Linda berättar:
  
Hur är hans personlighet?
- Stand By Me är väldigt speciell. På hemmaplan är han som tjuren Ferdinand - blyg, försynt och lugn. Men så fort han kommer ut på tävling förvandlas han till en tiger. Han älskar att tävla och det är nog delvis därför han har blivit en så framgångsrik häst, det är hans inställning som gör "det".
 
Varför kallas han för Bullen?
- När han var 4,5-årig hingst och skulle ridas in betedde han sig inte särskilt schyst. Han bockade tills jag ramlade av och vände sig om för att liksom hånskratta lite åt mig där jag låg på marken. Stand By Me fick smeknamnet "The Bull" (tjuren), som sedan utvecklades vidare till Bullen. Jag blev tvungen att låna en westernsadel, så att jag kunde hålla mig i hornet framtill för att sitta kvar. Efter ett halvår ungefär bytte vi till en vanlig sadel, det går ju inte att tävla fälttävlan med en westernsadel precis, och det gick bra. Så Bullen kommer inte av att han var någon sockersöt godbit ...
 
Ni har hängt ihop i 21 år, vilken relation har ni?
- Det är mitt längsta förhållande hittills! Jag älskar Bullen och vi har en väldigt nära relation där vi läser av varandra på nolltid. Jag tar hand om honom på bästa sätt och vet direkt om något inte står rätt till. Om man hade kunnat förvandla honom till en människa hade han varit drömkillen, "The man"!
 
Har han någon egenhet?
- Han är alltid på sin vakt och skulle klara sig i det vilda utan några som helst problem. Först kommer hans mule, sedan ögon, öron och kropp, han smyger liksom runt hörn och har koll på varenda litet löv som prasslar i skogen - alltid redo att ta till flykten. Det kan man inte tro när man ser honom i terrängen, där han är modig och går fram överallt.
  
Vad händer för Bullen den närmaste tiden?
- Han är i gång som vanligt, men tanken är att han inte ska gå några mästerskap eller stora klasser längre. Jag fortsätter att tävla honom på lite lägre nivå, så länge han tycker att det är roligt och håller sig fräsch. Det finns inga som helst planer på att överlåta honom till någon annan eller att sälja honom. Han stannar hos oss!
   

ETT URVAL AV "BULLENS" MERITER
1995-1996 Vinnare respektive tvåa i Breeder's Trophy.
1997 Placerad i Unghäst-VM.
1999 EM-silver, lagmedlem.
2002 Bästa svenska fättävlanshäst vid VM i Jerez.
2003 Placering i CCI**** Badminton, samt vinnare av världscupfinalen. EM-silver individuellt. 
2004 OS-deltagare i Aten, placerad i världscupkval.
2006 Placerad i världscupkval och finalist i världscupfinalen.
2008 OS-finalist, 4:a med svenska laget.
2009 Placerad i EM, bästa svenska fälttävlanshäst.
2010 Placerad i CIC*** Aachen som bästa svenska fälttävlanshäst. Gick VM i Kentucky.
 
Med över en miljon kronor i inhoppade prispengar kan "Bullen" vara den mest vinstrika svenska fälttävlanshästen genom tiderna.

 

 

 

Nedräkningen har börjat - i höst är det dags att rösta!

Sedan ett par år tillbaka har ni Hippson-läsare röstat fram ridsportens Horse of Fame, alltså hästar som varit lite extra betydelsefulla för svensk ridsport. Den årliga Horse of Fame-hästen presenteras på Ryttargalan.
  
Så går det till
Ryttargalans jury kommer att välja ut tre kandidater, från varsin OS-gren, under året. Dessa kommer att presenteras i varsitt nummer av Hippson Magazine. Först ut av de nominerade är alltså Stand By Me, som finns med i nummer 2 2011. I höst, när alla nominerade hästar är offentliggjorda, påbörjas omröstningen här på Hippson.se.
   
Kriterier och vinnare
Nominerade till Horse of Fame ska vara äldre hästar som har haft en lång och aktiv tävlingskarriär. Kandidaterna ska vara i slutet av sin karriär eller har kanske till och med avslutat den (dock senast tre år innan nominering). Priset kan delas ut postumt. Aktuell häst behöver inte vara svenskfödd, men den ska ha tävlat för och representerat Sverige vid mästerskap eller nationstävlingar. Samma häst kan nomineras flera gånger, men kan bara väljas in i Horse of Fame vid ett tillfälle.


Läst 41316 ggr Kommentarer Kommentera

APR
14

Hippson Magazine nr 2 - 2011

 

Idag landar ett nytt nummer av Hippson Magazine i brevlådorna hos våra prenumeranter. Här får du ett smakprov ur den fullspäckade tidningen.

Vill du själv bli prenumerant kan du just nu få 6 nummer av tidningen, men betala på 5.
Till erbjudandet


(Psst, vill du se bilderna lite större är det bara att klicka på dem)

RIDOL: Reed Kessler
Vi besökte det amerikanska stjärnskottet Reed Kessler på hennes "lilla" gård i Flordia.

 


TRÄNING: Det irländska hoppundret
Vi åkte till Irland för att se om vi kan lära oss något av deras stora hoppframgångar.


DOKUMENT: De 50 mäktigaste i ridsport-Sverige
För fjärde året i rad publicerar vi listan över de 50 mäktigaste inom ridsporten i Sverige. I år är det en frälsare på plats 1. Kan du gissa vem?TRÄNING: Struktur och statistik
Som vanligt är det fullproppat med träningstips. Bland annat har vi tagit hjälp av tränaren och domaren Catrin Henriksson för att få tips på hur man ska tänka inför dressyrstarterna.
TRANSPORTSPECIAL!
Lagom till att tävlingsäsongen drar igång på allvar så försöker vi fräscha upp transportkunskaperna. Läs om hur du väljer rätt trailer, hur du hittar flytet i körningen, nyheter på marknaden och mycket mer.
UTRUSTNING: Kvinnor rider i sadlar för män
Nästan alla som rider i Sverige är kvinnor, medan sadlarna nästan alltid är utvecklade av män för män. Vi tog reda på de anatomiska skillnaderna och hur de påverkar vår ridning. På köpet fick vi en demonstration av en ny, "kvinnlig" sadel.


Läst 40477 ggr Kommentarer Kommentera

APR
06

Rosetterna och plaketterna är här!


I dag kom våra sprillans nya Hippson Riders Cup-rosetter och plaketter hit till redaktionen. Visst är de fina? Plaketterna är i cup-orange mot metallbotten, det syns inte riktigt på bilden. Rosetterna i orange kommer att gå till er som är placerade i tävlingar i tävlingen. I den "vanliga" cupen har rosetterna färg efter placering - ettan får blågul, tvåan blå, trean gul och så vidare. De rosetterna har även text på bandet.
 
Hälsningar,
Redaktionen


Läst 33427 ggr Kommentarer Kommentera

APR
04

Undersökning: Du och ditt tävlande

Vi vill veta lite om dig och ditt tävlande inför en kommande artikel. Undersökningen tar cirka tio minuter att genomföra. Givetvis är dina svar anonyma.

 


Läst 33086 ggr Kommentarer KommenteraRedaktionen

Här skriver Hippsons redaktion när den har något "viktigt" att säga.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Redaktionen
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Hästskötarbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Redaktionen

Här hittar du nyheter från Hippson. Det kan vara allt från nya funktioner på sajten till rapportering från de stora evenemangen.

 

Till bloggen
ArkivGalleriet på Hippson Market

Husbloggare

Duktiga småpojkar och julkänsla

Portugal-bloggen

Catch up!

Therese

Är du helt bakom?

Kajsa Boström

Till Husbloggarna