Redaktionen
SEP
28

Ny Facebook-grupp för mer ridsport i media


  
Vi fick ett brev till redaktionen från Ebba Olsson, 14 år, som har startat Facebook-gruppen "Hästsport i media". Läs hennes debattinlägg - och dela gärna med dig av vad du tycker i kommentarsfältet nedan.

  
Ebba Olsson skriver:
För någon vecka sedan blev jag väldigt irriterad på media i Sverige. Jag såg nämligen på er jättebra webbsajt att Rolf-Göran Bengtsson hade tagit EM-guld. Glad som jag blev sprang jag i all hast och klickade på teven. Nyheterna var igång både på SVT och på TV4. Men de sände inte från EM.
Jag sjönk ihop och tänkte "nähä, som vanligt då". Men sedan blev jag i stället arg. Varför ska JAG sitta och behöva ursäkta mig för att inte MIN sport får tillräckligt med bevakning? Jag undrade varför ingen gjorde något åt det. Men sedan tog jag saken i egna händer och skapade en Facebook-grupp, "Hästsport i media". Jag lade till alla mina vänner och skrev sedan ihop ett mejl som jag skickade ut till de 14 största hästbloggarna i Sverige. Efter mindre än ett dygn hade bloggarna skrivit om gruppen och vi hade över 1 000 medlemmar.
Nu rullar det på och i skrivande stund har vi över 3000 medlemmar - det ökar hela tiden. Men nu behöver jag hjälp med att sprida detta till en annan målgrupp än till dem som läser hästbloggar. Kan ni kanske hjälpa mig och hela häst-Sverige?
  
Här är ett av de inlägg jag har publicerat i Facebook-gruppen:
"Jag är sjukt trött på att behöva sitta vaken mitt i nätterna för att kunna se sändningen från EM-finalen i dressyr. Jag är trött på att jag inte får se Rolf-Göran Bengtsson ta EM-guld. Jag är trött på att inte kunna se den enda hästsport som sänds, eftersom den sänds mitt i natten. Jag och alla andra som rider och håller på med hästar har väl lika stor rätt att se på vår sport och på våra nationshjältar som alla andra i mellanmjölks-Sverige?
Om SVT skyller på dåliga tittarsiffror kan de slänga sig i väggen. I vintras var det fler som kollade på sammandraget från Globen än som tittade på Tour de Ski. Det säger ganska mycket.
Pinsamt att SVT inte sänder mer än TV4. Pinsamt att Annika Lantz kallar Roffe för "Lars-Göran Bengtsson" genom den hela tre minuter långa intervjun. Pinsamt Sverige.
Ännu mer pinsamt är att ingen av mina icke-hästintresserade vänner visste om att vi hade tagit OS-silver i hästhoppning. Eller att det ens pågick ett VM. Kallas det allmänbildning? I så fall är det fel på studieplanen i idrott.
Jag är trött på detta och nu vill jag för sjutton ha hästsport i media! Bjud in alla ni känner och sprid. Svårare är det inte. SVT ska få se på tittarsiffror."

 
Med vänlig hälsning
Ebba Olsson, Hästsport i media
 
Länk till Facebook-gruppen


Läst 37510 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
24

Tips: Ta chansen att jobba i ett proffsstall


Här syns en del av anläggningen från hästryggen.
  
Vi på Hippson fick ett brev från tjejerna Malin Larsson och Regina Tell, som fick chans att sommarjobba hos den professionella fälttävlansryttaren Anna Hassö i somras. De var så inspirerade efter upplevelsen att de ville dela med sig av den till andra. Här är deras story!
 
Malin och Regina berättar:
Under en och en halv vecka i sommar jobbade vi hos elitryttaren Anna Hassö. Hennes stall är förlagt till Skönabäcks Säteri som ligger cirka sju kilometer från Skurup i Skåne. Anläggningen är stor och det finns flera duktiga ryttare på plats. Bland annat Ann-Sofie Oscarsson, som är medlem i Team Leksands. 
Omgivningarna är helt perfekt kuperade för fälttävlanshästar och på gården finns ett stort och luftigt ridhus, två utebanor, galoppbana och en terrängbana.
 
I Annas stall stod det cirka 20 hästar när vi var nere. Det var som en dröm när vi såg hur stort stället var, och hur fint det var. Tillsammans med stallchefen Malin Williamsson, och med hjälp av hennes syster Louise Williamsson, skötte vi stallsysslorna - och fick rida mellan en och fyra hästar varje dag. Vi hade inte räknat med att få rida så mycket på deras hästar som vi fick göra, så det blev en glad överraskning.
 
Vi hade med våra egna hästar ner och de tyckte att det var väldigt roligt. Vi fick rida några olika ridpass för Anna och fick även mycket hjälp från Malin. Anna har bland annat erfarenhet från internationell fälttävlan, svårklasshoppning och St. George-dressyr. Malin är dressyrryttare från början, men rider samtliga discipliner. Hon har bland annat startat Medelsvår A:1 och nationella FEI-klasser i dressyr. 
Det var väldigt lärorikt och en häftig upplevelse att få chans att jobba på ett ställe med så duktiga ryttare. Tiden gick otroligt fort och när vi var på väg hem igen med våra hästar kändes det som att vi bara hade varit där i två dagar. Vi har redan nu planer på att komma tillbaka nästa år och stanna längre.
 
Vi vill uppmana andra ryttare därute, tävlingsryttare såväl som hobbyryttare: Får ni chansen att jobba hos en duktig hästmänniska - gör det. Malin chansade i början på året och skickade iväg ett mejl till Anna, för att fråga om det fanns möjlighet till sommarjobb. Och det fanns det - vi var väldigt välkomna. 
Vi har ingen jättestor meritlista själva, Regina har tävlat fälttävlan upp till och med enstjärnig klass på sin egen häst Christy. Malin har som mål att debutera sin nuvarande häst Penny Hornline i början av nästa säsong. Penny är en travare men det spelade ingen roll hos Anna, där var hon lika mycket häst som vilken annan som helst av de andra. Först var Malin rädd för att hon och hästen skulle bli sågade, men de fick väldigt mycket hjälp och hittade nya knappar! 
Man lär sig dessutom väldigt mycket av att se hur professionella ryttare arbetar och det kan helt klart hjälpa en att bli en bättre ryttare.
 

5 lärdomar från sommarjobbet
• Man lär sig hur elitryttare jobbar och får en inblick i deras vardag och upplägg, till exempel hur hästarna rids innan och efter tävling.
 
• Man lär sig att rida olika slags hästar, vi fick sitta på allt från unghästar till fälttävlanshästar upp till och med trestjärnig nivå.
 
• Vi fick lära oss hur man gör lyxiga "Flyingeknoppar", hur man lindar benen perfekt och hur man packar praktiskt och smart inför en lång utlandstävling.
 
• Man lär sig att ta ett stort ansvar. I ett så pass stort stall lär man sig hur man ska hantera olika hästar och hur man bemöter kunder.
  
• Vi fick lära oss hur man samarbetar med övrig stallpersonal, även om det ibland blir stressigt och många tidiga morgnar respektive sena kvällar.


 

Regina och "Bernie" (Clover), Annas tävlingshäst.
 

Regina på sin egen häst Gina MB.
  

Malin och hennes egen häst Penny.


Läst 42382 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
02

De vann biljetterna till Apflickorna

Ikväll (2/9) har filmen Apflickorna premiär. Enligt kritikerkåren är det årets bästa film.

Tidigare i veckan anordnade vi en tävling här på Hippson.se. Priset var två biobiljetter till filmen.

De som vann biljetterna var:

  • Emelie Larsson
  • Klara Santonen
  • Gisela Westberg
Stort grattis och tack till alla som var med i tävlingen.

 Trailer

 


Läst 38946 ggr Kommentarer KommenteraRedaktionen

Här skriver Hippsons redaktion när den har något "viktigt" att säga.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Redaktionen
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Redaktionen

Här hittar du nyheter från Hippson. Det kan vara allt från nya funktioner på sajten till rapportering från de stora evenemangen.

 

Till bloggen
ArkivGalleriet på Hippson Market

Husbloggare

Pigga hästar

Saras vardag

Vilket avslut på tävlingssäsongen 2018!

Therese

Duktiga småpojkar och julkänsla

Portugal-bloggen

Till Husbloggarna