Redaktionen
APR
23

Hej då, innesäsongen!

Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 
I och med helgens världscupfinal sattes det punkt för inomhussäsongen och toppryttarna flyttar utomhus, med fullt fokus på sommarens OS i London. Vi på Hippson avslutar vår finalbevakning med ett sista bildspel från hoppningen i holländska Den Bosch - signerat fotograf Jan Gyllensten.
 
Fullständig resultatlista från världscupfinalen i hoppning


Läst 61851 ggr Kommentarer Kommentera

APR
22

Världscupfinalen: Fellers knep guldet - RGB sexa


Rolf-Göran Bengtsson på Casall La Silla. FOTO: Jan Gyllensten 
    
Rolf-Göran Bengtsson och Casall La Silla rev ett hinder i den avgörande finalomgången, och slutade sexa på totalt 12 fel. Bra jobbat av Casall, som aldrig har gått en så här tuff tävling förut! (Det är dessutom "Roffes" bästa placering hittills i en WC-final.) 
 
Efter omhoppning om segern mot schweizaren Steve Guerdat stod till slut Rich Fellers från USA överst på prispallen. Och det blev Schweiz även på bronsplats - genom Pius Schwizer.
 

Topptrion. FOTO: Photo: FEI/Kit Houghton
  

GULD: Rich Fellers, USA, Flexible
SILVER: Steve Guerdat, Schweiz, Nino Des Buissonnets
BRONS: Pius Schwizer, Schweiz, Carlina/Ulysse
  
Fullständig resultatlista, världscupfinalen i hoppning 2012

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
 
DIREKTRAPPORT, OMGÅNG 2
(FRÅN NÄR KLASSEN PÅGICK)
 
Kent Farrington
inledde den andra och avgörande rundan i världscupfinalen, där 19 ekipage rider. Det blev 8 fel på den maffiga banan.    
 
Denis Lynch
gick just nolla. Men han har så pass många fel med sig från tidigare omgångar att han inte har med slutuppgörelsen att göra.
 
Efter fem ryttare leder Denis Lynch. Men alla de bästa är fortfarande kvar, så det säger inte så mycket.
 
Ny ledare i klassen, Marcus Ehning nollade och slutar på sammanlagt 15 fel. Men som sagt, de bästa återstår.
 
Efter tio ekipage i andra finalrundan leder fortfarande Marcus Ehning på sammanlagt 15 fel. Nu börjar det att dra ihop sig!
 
Ytterligare en jättefin runda av unge hemmaryttaren Maikel van der Vleuten, som dock rev sista hindret. Med det hamnar han på 15 fel totalt och delad ledning med Marcus Ehning.
 
Philipp Weishaupt fick endast ett tidsfel och leder nu med 10 fel totalt.
 
Rolf-Göran Bengtsson
Casall rev tyvärr mittenhindret i trekombinationen, i en annars toppenfin runda. Totalt 12 fel och en andraplats just nu. Fyra ekipage återstår, han blir sämst sexa!
 
Kevin Staut rev just två hinder men slutar ändå på 11 fel totalt = ett bättre än Rolf-Göran.
 
Steve Guerdat nollade precis på sin nästan overkligt försiktiga häst - vilken skräll! Han leder när två ryttare återstår...
 
Även amerikanen Rich Fellers, med sin säregna men effektiva stil, gick nolla. Så nu är det klart att det blir omhoppning om segern!
 
Pius Schwizer rev ett hinder och gick därmed miste om segern, nu slutar han trea i världscupfinalen. Rolf-Göran Bengtsson på Casall slutar sexa - hans bästa finalplacering någonsin. Nu blir det omhoppning om segern mellan Steve Guerdat från Schweiz och Rich Fellers från USA.
 
Steve Guerdat nollade sin omhoppning med en bra tid. Nu satte han press på amerikanen!
 
Jodå, Rich Fellers klarade nollan på sin fina Flexible - och vann världscupfinalen. GRATTIS USA!
 
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

   
DIREKTRAPPORT, OMGÅNG 1
(FRÅN NÄR KLASSEN PÅGICK) 
 

Världscupklassen är i gång och hindren är verkligen gigantiska. Kommentatorn på FEI-TV berättade just att en av parallell-oxrarna är 1,90 lång...
  
Först ut i dag var amerikanen Kent Farrington på Uceko, som fick fem fel efter ett hinder ner och ett tidsfel. En riktigt fin runda! Betydligt sämre gick det för Ali bin Khaled Al Thani från Qatar - som fick hela 18 fel. Också han fick tidsfel, med andra ord måste man inte bara rida felfritt utan även fort! Även för Ludger Beerbaum blev det plockepinn plus överskriden tid - 13 fel...
 
Efter att alla de tre första ryttarna har haft tidsfel är maxtiden ändrad = de tre första ryttarna har ett fel mindre än vad som har angetts här ovan.
 
Två snygga rundor gav Denis Lynch 4 fel och Edwina Tops 5 fel. Ingen nolla ännu...
 
Efter de tio första ryttarna i första omgången är ingen ännu felfri - även om vi sett ett par snygga fyrfelsrundor.
 
Bara för att jag sa det kom första nollan på startnummer 11, unge Maikel van der Vleuten på VDL Groep Verdi. Otroligt snyggt ridet av "pappas pojke"!
 
YEEEEEES!!!!!!! Rolf-Göran BengtssonCasall La Silla startade som 17:e i dagens första hoppomgång och var visserligen i ett par hinder - men nollade! Åh vad snyggt ridet av mannen som kommentatorn på FEI-TV kallade "the maestro of riding".
 
Eric Lamaze fick 9 fel vilket innebär att Rolf-Göran har gått om honom i totaltabellen inför runda två.
 
Nolla för Kevin Staut på Silvana gjorde att han gick upp i totalledning. Men den fick han inte behålla länge för även Steve Guerdat nollade. Bara två ryttare kvar i första omgången!
 
Nu rullar nollorna in! Även amerikanen Rich Fellers fick till en fantastiskt fin, felfri runda.
 
Och så var det dags för klassens sista ryttare, ledande Pius Schwizer på Carlina. Han var felfri på hinder men fick ett tidsfel. Det betyder att tre ryttare - Steve Guerdat, Rich Fellers och Pius Schwitzer ligger på delad förstaplats inför den sista rundan - med bara ett fel vardera. Kevin Staut ligger fyra med tre fel och Rolf-Göran Bengtsson femma med åtta fel. GRYMT spännande!

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

 
FÖRHANDSINFORMATION 
 
Klockan 14.00 drar den första av söndagens båda finalrundor i gång. Direktsändningen i SVT2 och på SVT Play startar dock först 15.00, och kommenteras av Roger Blomquist och Lotta Björe.
    
Startordningen är omvänd vilket innebär att Rolf-Göran Bengtsson Casall La Silla, som ligger nia efter omgång I och II, startar nia från slutet - som nummer 17.
  
Final III, så går det till: 
1,60-hoppning med två rundor. Två tredjedelar av startfältet från torsdagens första finalomgång tillåts starta i den tredje finalomgångens första runda. I den andra rundan tillåts 50 procent av startfältet från den första finalomgången att starta. 
Minst antal fel totalt vinner. Om två eller fler ryttare skulle vara likaplacerade sker omhoppning om segern i världscupfinalen.


Läst 64964 ggr Kommentarer Kommentera

APR
21

Lördag: Adelinde vann WC-finalen - Patrik åtta och Tinne nia


En lättad Adelinde Cornelissen vann på hemmaplan. FOTO: Jan Gyllensten 
  
Jodå, hemmaryttaren och världsettan Adelinde Cornelissen Parzival höll för favorittrycket och vann världscupfinalen i dressyr under lördagseftermiddagen. Men tvåan Helen LangehanenbergDamon Hill gav henne verkligen en match, och var "bara" en procent efter. På bronsplatsen red den här tävlingens utropstecken in - härliga Valentina Truppa från Italien på Eremo del Castegno.
Svenskarna då? Jo, båda fick till fina om än inte perfekta rundor. Patrik Kittel och Toy Story slutade åtta och Tinne Vilhelmson Silfvén Don Auriello nia i världscupfinalen.
  
Resultatlista, världscupfinalen i dressyr
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
  
DIREKTRAPPORTERING 
FRÅN NÄR KLASSEN PÅGICK  
   
I halvtidspausen leder tyska Isabell Werth på El Santo NRW - deras fria program belönades med 79,964 procent. Efter pausen börjar dock drabbningen på allvar - då rider alla de som hade bäst resultat i fredagens Grand Prix, plus de båda svenskarna.
 
Tinne Vilhelmson Silfvén Don Auriello hade ett par missar, men fick till en mycket bättre ritt i küren än i Grand Prix. I fredags blev ju "Anton" livrädd för en tv-kamera, men han var mycket mer avspänd i dag. Som alltid visade Tinne prov på fantastiska travökningar och på väldigt mjuk och fin ridning. Missarna kom i piruetterna, plus någon liten taktmiss här och där. Domarna var oeniga i sin bedömning, några ville ha henne som tvåa så här långt och en domare först som sjua. Men sammanlagt blev procenten 74,393, vilket räckte till en tredjeplats efter elva ekipage.
- Jag är nöjd med att det gick bättre i dag. Men det ska förstås bli ännu bättre innan det är klart, sa Tinne till SVT efteråt - apropå Don Auriellos utveckling.
  
Klassen fick precis en ny ledare, tyska Helen Langehanenberg fick fantastiska 85,143 procent för en superkür på Damon Hill NRW.
 
Patrik Kittel såg riktigt nöjd ut efter dagens ritt på Toy Story, som gav 75,411 procent. Han hade betydligt mer tryck i hästen i dag, men visade ändå mjuk ridning och riktigt fina övergångar. Några småmissar blev det dock, framför allt i ett byte där "Toy" slog mot skänkeln. Men lite snåla tycker vi allt att domarna var med poängen!
- Jag är lite besviken för att den danske domaren hade mig så lågt jämfört med de andra. Det kostar väldigt mycket, sa Patrik till SVT efteråt - i övrigt var han dock väldigt nöjd.
 
Adelinde Cornelissen fick till en fin med kanske inte exeptionell ritt på Parzival - som gav en ledning över Helen Langehanenberg med en procent. 86,214 procent blev det i dag, vilket ganska säkert är dagens segerresultat. Tre ryttare återstår!
 
Både Richard Davison och Hans Peter Minderhoud har lagt sig före Patrik och Tinne i resultatlistan. Nu återstår endast italienska Valentina Truppa.
 
Åh, vad härligt med en ryttare som verkligen visar att hon är glad! Valentina Truppa vinkade och log med hela ansiktet efter sin fina kür, som domarna gav henne 81,232 procent för. Bronspengen är hennes - vilken fantastisk final italienskan har gjort!


Läst 62952 ggr Kommentarer Kommentera

APR
20

Fredag: Två nedslag för "Roffe"


Philipp Weishaupt tog hem omgång II. FOTO: Jan Gyllensten
    
Bara tre ryttare tog sig till omhoppning i den andra omgången av världscupfinalen, som reds över 1,60-hinder på fredagskvällen. Två tyskar - Marco Kutscher och Philipp Weishaupt - samt schweizaren Pius Schwizer, var de som gjorde upp om förstaplatsen. Samtliga tre ryttare som gick till omhoppning hade bytt häst till fredagens klass. Snabbast var Philipp Weishaupt och han fick således högst poäng efter tävlingsmoment två.
   

Rolf-Göran och Casall. FOTO: Jan Gyllensten
  
Rolf-Göran Bengtsson slutade på en 17:e plats efter grundomgången och när poängen räknats ihop ligger han på en delad niondeplats inför söndagens sista omgång. Det var en riktig tuff bana där trekombinationen var vad som fällde många av ekipagen, så även "Roffe" och Casall La Silla. De fick ett nedslag på sista hindret i trekombinationen och sedan ännu ett på hindret därefter.
  
I morgon, lördag, är det vilodag för finalhästarna. Söndagens avgörande klass rids i två omgångar.

  
Resultat, omgång II
Ställning inför söndagens avgörande klass


Läst 54826 ggr Kommentarer Kommentera

APR
20

Fredag: Trygg seger för Adelinde i Grand Prix


Adelinde Cornelissen på Parzival. FOTO: Jan Gyllensten
    
Trots lite missar blev det en bekväm och säker seger för storfavoriten Adelinde Cornelissen Parzival i fredagens Grand Prix. Tvåa blev Helen Langehanenberg och trea Valentina Truppa. 15 ryttare, däribland de båda svenskarna, går vidare till lördagens avslutande kür. Patrik Kittel slutade sexa i klassen och Tinne Vilhelmson Silfvén åtta.
Tre ryttare är utslagna - Katarzyna Milczarek från Polen, Jan Ebling från USA och polacken Michal Rapcewicz.
För övrigt är startfältet i och för sig trevligt, men vi kan inte låta bli att sakna de bästa britterna - plus Matthias Alexander Rath på Totilas. Det hade gett Adelinde en match och försett tävlingen med ännu mer nerv!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
 
DIREKTRAPPORTERING
FRÅN NÄR KLASSEN PÅGICK
   
Först ut i klassen var danska Lone Jörgensen på FBW DE Vito som fick 71,337 procent.
 
Efter henne red tävlingens storfavorit, hemmaryttaren och världsettan Adelinde Cornelissen på Parzival. Som vanligt höll ritten hög klass, men en rejäl miss i en piaff - plus att Parzival gapade under delar av programmet - drog ner intrycket något. Procenten blev 78,024.
 
En grymt besviken Isabell Werth lämnade banan, efter en ritt där El Santo var tittig och där de tidvis hade rejäla kommunikationsproblem. 69,833 procent är givetvis långt från vad hon hade hoppats på.
 
Efter fem ryttare är Adelinde Cornelissen fortfarande i ohotad ledning. Richard Davison fick fina 73,374 procent och Jenny Schreven 69,179 procent.
 
Helen Langehanenberg på fantastiskt fine hingsten Damon Hill NRW klev in på andraplatsen i klassen med 76,368 procent - trots en rejäl miss i sista uppridningen på medellinjen. Det tyska ekipaget blir en tuff utmaning för de båda finalsvenskarna!
  
Även italienska Valentina Truppa på Eremo del Castegno såg riktigt nöjd ut med sin ritt, som gav 75,122 procent. Med det lade hon sig på tredjeplatsen efter Adelinde och Helen. 
 
Före paus red hemmaryttaren Hans Peter Minderhoud på Glock´s Tango in på 73,343 procent. Polske Michal Rapcewicz på Randon lade beslag på på jumboplatsen med 62,295 procent. Nu väntar vi på Sverige!
   
Patrik Kittel och Toy Story bjöd på en mjuk och fin uppvisning med riktigt bra piaff och passage. Ska man säga något negativt är det i så fall att formen ibland blev lite väl låg. Domarna belönade ritten med 72,751 procent, vilket ger en sjätteplats efter tio ryttare - och räcker till en kürplats i morgon. Det är då det gäller på allvar!
 

Patrik Kittel och Toy Story i GP:n. FOTO: Jan Gyllensten
  
Tinne Vilhelmson Silfvén startade som nummer 14 och hennes ritt började riktigt, riktigt bra. Men så blev Don Auriello, som fortfarande är ung och lite orutinerad, rädd för en kamera i hörnet vid ena kortsidan - och spänningarna fanns med under en stor del av programmet. Domarna gav 71,033 procent vilket innebär att Tinne och "Anton" är vidare till morgondagens kür. Det är det som är viktigt i dag, eftersom alla finalister startar om på noll i morgon.
För SVT berättade Tinne efteråt att hästen kändes helt perfekt innan "spöket" dök upp. Och kamrorna behöver han bara vänja sig vid!  
 

Tinne och "Anton" i en fantastiskt fin ökning. FOTO: Jan Gyllensten

   
Resultat, Grand Prix


Läst 53770 ggr Kommentarer Kommentera

APR
20

Fredag: Sorg präglar dressyrfinalen

Klockan 12.00 i dag drar Grand Prix-klassen i gång för dressyrryttarna i den Bosch. Men efter chockbeskedet om att den tyske dressyrlandslagstränaren Holger Schmezer har hittats död på sitt hotellrum är stämningen nedstämd. De tyska ryttarna har trots allt bestämt sig för att starta, för att hedra minnet av sin vän. Läs mer hos Hästmagazinet.
 

R.I.P Holger Schmeizer. (På bilden tillsammans med Tysklands största hästägare Madeleine Winter-Schultze). FOTO: Jan Gyllensten
 
Världsettan Adelinde Cornelissens Parzival gick i alla fall igenom fredagsmorgonens veterinärbesiktning - och kommer till start som favorit på hemmaplan.
 

Parzival fick grönt ljus av veterinärerna. FOTO: Jan Gyllensten


Läst 46914 ggr Kommentarer Kommentera

APR
20

Så ser du på världscupfinalen

SVT1 & SVT2

 

Fredag 20 april
16:00 SVT 2: Reem Acra FEI World CupTM Final Grand Prix.
16:30 SVT 1: forts. Reem Acra FEI World CupTM Final Grand Prix.
22:15 SVT 2: Rolex FEI World CupTM Final II.

Lördag 21 april
14:20 SVT 1: LIVE! Reem Acra FEI World CupTM Final Grand Prix Kür.
16:00 SVT 2: LIVE! forts. Reem Acra FEI World CupTM Final Grand Prix Kür.
15:00 SVT 2: LIVE! Rolex FEI World CupTM Final III.

SVT Play


Fredag 20 april 
12:00: LIVE! Reem Acra FEI World CupTM Final Grand Prix. (Länk)
19:00: LIVE! Rolex FEI World CupTM Final II. (Länk)

Lördag 21 april
14:20: LIVE! Reem Acra FEI World CupTM Final Grand Prix Kür. (Länk)

Söndag 22 april
15:00: LIVE! Rolex FEI World CupTM Final III. (Länk)

 

 

FEI TV


FEI-TV är en betalkanal sänder live på webben:

Fredag 20 april
11:55 Reem Acra FEI World CupTM Final Grand Prix.
18:55 Rolex FEI World CupTM Final II.

Lördag 21 april
13:55 Reem Acra FEI World CupTM Final Grand Prix Kür.

Söndag 22 april
13:55 Rolex FEI World CupTM Final III.


Läst 44967 ggr Kommentarer Kommentera

APR
19

Fredag: Patrik startar 10:a och Tinne som 14:e

I dragningen inför fredagens inledande Grand Prix hade de svenska dressyrryttarna tur, båda hamnade i andra halvan av det 18 ekipage stora startfältet. Patrik Kittel på Toy Story startar som 10:a (kl 13.45) och Tinne Vilhelmson Silfvén på Don Auriello som 14:e (kl 14.25), i klassen som drar i gång klockan 12.00.
  
Fullständig startlista


Läst 43234 ggr Kommentarer Kommentera

APR
19

Torsdag, omgång I: Roffe ligger sexa = guldläge


Rolf-Göran och Casall i torsdagens tidshoppning. FOTO: Jan Gyllensten
  
Nu är världscupfinalens första omgång, en tidshoppning över 1,50-hinder, avklarad. Rolf-Göran Bengtsson på Casall La Silla, enda svensk i finalen, startade som nummer 29 av 37. Och vilken runda han fick till - mjukt, snabbt och felfritt! 63,60 sekunder räckte till en sjätteplats. Det är sagt att man troligtvis bör vara bland de tio bästa efter dagens omgång för att ha med den absoluta tätstriden att göra på söndag.
  
Leder efter torsdagens omgång gör amerikanen Rich Fellers och Flexible som hade fantastiskt fina tiden 60,26 sekunder. 
 

Amerikanskt i ledning - Rich Fellers på Flexible. FOTO: Jan Gyllensten

Omgångens stora utropstecken var förresten att favoriten och den regerande mästaren Christian AhlmannTaloubet Z rev tre hinder och därmed ligger en bra bit ner i resultatlistan.
 
Resultat efter första omgången


Läst 37048 ggr Kommentarer Kommentera

APR
19

WC-final, torsdag: Rolf-Göran startar 29:a

Nu är startlistan klar inför kvällens första världscupfinalomgång i hoppning, som börjar klockan 19.15. Rolf-Göran Bengtsson på Casall startar 29:a av 37 ryttare.
Fullständig startlista
  
Dressyrens världscupfinal inleds först i morgon, fredag. Dagens snackis är dock att Adelinde Cornelissens Parzival inte gick igenom den första veterinärbesiktningen, han var inte helt ren i traven. Nu gäller det att han klarar ombesiktningen i morgon - annars stryks tävlingens storfavoriter!

Det blev en fjärde plats för Tinne Vilhelmson-Silfvén och Favourit i den fyrstjärniga Grand Prixen i 's-Hertogenbosch, som reds på torsdagen. "Frustrerande", säger Tinne till Svenska Ridsportförbundet. 


Läst 34991 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa  sista  



Redaktionen

Här skriver Hippsons redaktion när den har något "viktigt" att säga.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Redaktionen
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Hästskötarbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Redaktionen

Här hittar du nyheter från Hippson. Det kan vara allt från nya funktioner på sajten till rapportering från de stora evenemangen.

 

Till bloggen




Arkiv



Galleriet på Hippson Market

Husbloggare

Ridlära rakt av skulle jag säga.

Kajsa Boström

WOW, vilken helg!

Therese

Lidköping

Saras vardag

Till Husbloggarna