Redaktionen
OKT
22

Inspirerande volontärjobb med hästar i Italien


  
I förra veckan kom ett brev till oss på redaktionen, med en berättelse vi gärna vill dela med oss av. Den kommer från Hippson-läsaren Emma Tegelid, som nyligen kom hem från Italien där hon har jobbat som volontär hos välgörenhetsorganisationen Italian Horse Protection (IHP).

- Jag tycker att det är en fantastisk organisation som fler borde känna till, säger hon.

  
Emmas berättelse:

Solen går sakta ned vid horisonten och sprider ett lilarosa ljus över Toscanas böljande kullar. Två minuter av magi, sedan är den mörkt.
För några dagar sedan landade jag på Leonardo Da Vinci-flygplatsen i Rom – för att i en vecka byta den svenska sensommarkylan mot Toscanas solsken, promenader i olivträdskantade hagar och solvarma fikon direkt från träden. Jag arbetar som volontär på IHP, Italian Horse Protection Association, en icke vinstdrivande organisation som arbetar för att skydda hästar. IHP är det första, och hittills enda, räddningscentret för misskötta och beslagtagna hästar i Italien.
  
Hästar med olika bakgrund
På IHP finns närmare åttio hästar, alla med olika bakgrund. De flesta har kommit hit efter att de har blivit beslagtagna från sina tidigare ägare, men vissa har haft turen att födas på centret. Ytterligare några har blivit hitsända av sina ägare efter att de diagnostiserats med ”Equine infectious anaemia”, en blodsjukdom som gör att drabbade djur tvingas leva minst tre kilometer från andra hästar, eller avlivas. Tack vare IHP slipper ägarna ta det senare beslutet – här får de leva på stora fält tillsammans med andra smittade individer.
Jag har precis kommit tillbaka från morgonens runda i hagarna. Att volontärarbeta på IHP innebär många och långa promenader upp och ner, upp och ner för otaliga kullar. Vid slutet av dagen sjunker jag ner i en stol i köket jag delar med den andra volontären, utan några intentioner att kliva upp igen. Det tar dock inte lång tid innan jag bestämt mig för att gå den korta biten till Montaiones centrum, är jag i Italien måste jag självklart testa italiensk glass.
  
Kullar och vingårdar
Vid Montaiones utkiksplats känns det som att jag kan se ut över hela Italien. Kulle efter kulle, vingård efter vingård sträcker sig så långt ögat kan nå. I fjärran skymtar några högre berg, men annars finns det ingenting utom min egen syn som hindrar vyn. Vykorten ljuger inte, Toscana är böljande gröna kullar utan ände. Stannar man längre finns alla möjligheter att se sig omkring i Italien. En timme med tåg till Florens, tre till Rom.
Hästarnas brokiga bakgrunder är svåra att utläsa när man ser dem beta fridfullt i hagarna. Det finns alla sorters hästar på IHP, från shetlandsponnyer till varmblodstravare och en åsna. Gemensamt för dem alla är att de nästan lever i frihet, i närmast oändliga gröna hagar, tillsammans med sin ”hjord”. Ett hästparadis.
En vecka går fort, det finns alltid någonting att göra. Vill man se närmare åttio hästar i sitt naturliga element, och uppleva Italien, är några veckor på Villa da Filicaja att rekommendera. Det är svårt att inte bli berörd av ett besök på IHP.
  
Här kan du läsa mer om IHP och om att volontärarbeta
 
 
Vid sidan av ett åttiotal hästar bor den här sötnosen på centret. 


Läst 41125 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
21

Vinn biljetter till Stockholm Horse Show


TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD OCH VINNARNA ÄR DRAGNA! 

Vinnarna av två stycken biljetter till fredagens premiärföreställning är:

Erika Palmquist, Stockholm

Berit Jansson, Tystberga

Tanja Rolandsson, Uppsala

Helen Fred, Huskvarna

Electra Sandberg, Sundsvall

Vinnarna av två stycken biljetter till lördagens dressyr är:


Maria Wengelin, Uppsala

Therese Herrman, Finspång

Johanna Isaksson Rosvall, Upplands Väsby

Isabella Sundell, Norrtälje

Thessan Bärlund, Tullinge

Ni har fått mail om att ni vunnit och hur ni får biljetterna.

STORT GRATTIS till er och TACK alla som var med i tävlingen!!!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Nu har du chansen att vinna biljetter för dig och en vän till Stockholm International Horse Show i Globen. Vi har kommit över tio biljetter till fredagens premiärföreställning den 29/11 och ytterligare tio till lördagens Dressyr Grand Prix.

Allt som allt tio personer får alltså två biljetter var. Det är superenkelt att tävla. Gå bara in på tävlingssidan på Facebook och fyll i dina uppgifter, men snabba dig du har till och med söndag (27/10) på dig. Vi kontaktar vinnarna via e-post i början av nästa vecka. 

Till tävlingssidan 

PS. Tävlingen är öppen för alla förutom anställda eller personer som jobbar på uppdrag för Hippson och deras anhöriga. Tävlingen pågår fram till den 27/10 och eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.


Läst 35524 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
16

REKORD - 64 289 unika besökare!Det var inte länge sedan vi rapporterade om ett besöksrekord, men nu var det alltså dags igen. Vecka 41 (förra veckan) var hela 64 289 unika besökare inne på Hippson.se! Vi på redaktionen tycker så klart att det är helt fantastisk roligt och om det hade varit möjligt skulle vi kramat er var och en!

Nu vill vi så klart att lika många upptäcker vår nyligen omgjorda tidning. Vi firar därför rekordet med att erbjuda dig chansen att teckna en prova-på-prenumeration för endast 69 kronor. För det får du två nummer av tidningen. Du får alltså två tidningar till kostnaden av en. 

Till erbjudandet

När du tecknar erbjudandet kan du välja att starta det med det aktuella numret som just nu finns i butik. I så fall skickar vi det omgående. Vill du vänta kommer ditt första nummer (ett extra tjockt sådant) i slutet av november.

Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter till och med 20/10. Erbjudandet gäller ej i utlandet.


Läst 24235 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
09

Hippson Nr 5 i butik


Nu finns senaste numret av kunskapsmagasinet Hippson att köpa i butik. I tidningen ägnar vi oss som vanligt åt fördjupning, tips och inspiration som inte går att hitta här på nätet. Sök fram din närmaste återförsäljare här. Men vi tycker så klart att du ska prenumerera på tidningen istället (billigare och smidigare). Vill du göra det så är det den här länken som gäller

Om nummer 5


I Hippson nr 5 2013 tar vi upp en av de riktigt stora och tunga frågorna, som nästan alla djurägare någon gång måste hantera, nämligen döden. Vi följer hästens väg från avlivning till aska och möter bland andra trotjänaravlivaren, krematorieföreståndaren och obducenten.
  

Dessutom har vi besökt Stal Tops i Holland där OS-fyran Kamal Bahamdan har sin bas. Han berättar om sin och Saudiarabiens
 målinriktade satsning mot de stora mästerskapen. Intressant och ögonöppnande läsning utlovas.


Vidare ställer vi frågan var alla lesbiska ryttare håller hus? Det verkar vara lättare för bi- och homosexuella män att vara öppna med sin sexuella läggning – varför? (Petra Andersson har följt upp artikeln med en krönika här på Hippson.se.)

 

Hela innehållet

16. "Jag är inte bara kritisk och farlig".
Specialisten - Unghästdomaren om vad hon granskar och söker efter.


19. Pär-Ola Nyström vill hitta tillbaka
Hästsnack - Efter den galna tv-tiden satsar "Pelle" på hästarna igen.


20. Fnissigt EM-häng
Ögonblicket - Svenskarna var muntra under medaljjakten i Malmö.


22.Vad betyder alla stjärnor och förkortningar?
Gåtan - Femstjärningt, CSI eller CSIO. Vi reder ut begreppen.


25. Hästslakt & repgrimmor
Panelen - Hippsons panel ställs inför aktuella och klunsiga frågor.


26. Tills döden skiljer oss åt
Tema döden - Vi har intervjuat några av de människor som möter hästen på väg mot den sista vilan. Och som har lärt sig att se död som något naturligt.


38. Kamal och det saudiska undret
Porträttet - Kamal Bahamdan var fyra individuellt på OS i London, och tog brons med det saudiska laget. Vid sidan av ridningen är han dessutom framgångsrik företagsledare.


52. Var är stallflatorna?
Dokument - Inom ridsporten är relativt många män öppet homosexuella, men ganska få kvinnor. Vi frågade oss varför det har blivit så.
 

Guiden - Träning

61. Från tränare till coach
Dressyr - Louise Nathhorst om den moderna tränarrollen.


66. Hoppa igång efter skadan.
Hoppning - Ann-Sofie Oscarsson ger råd om konvalescens.


70. Andrew vill ändra på skalan
Inlärning - Andrew McLean har sin egen utbildningsskala.


74. Orginellt & Elegant
Utrustning - Pimpa dressyr-stassen med färg och accessoarer.


76. Träna knoppen som Kittel
Ryttaren - Så använder sig Patrik Kittel av mental träning.


78. Knep inför tävling
Ryttaren - Checklista som förbättrar ditt fokus inne på banan.
 

Guiden - I stallet

81. Botulism är livshotande
Hästhälsa - Förorenat foder kan leda till allvarligt förgiftning.


86. Råd för badkrukor
Hantering - Tobbe Larsson om den "läskiga" vattenslangen.


88. Böjprov - Hur och varför
Instruktion - Vi visar och förklarar hur veterinären böjer benen.


90. Trotsa mörkret
Utrustning - Här är reflexerna som gör att hästen syns.


92. Välj maskin utifrån behov.
Test - Vi lät en proffsskötare prova tre olika klippmaskiner.


94. Bota klipprädslan
Hantering - Etologen tror på lugn och metodisk tillvänjning.


98. Miniknoppar steg för steg
Skötsel - Lär dig att få till Lunatics supersnygga knoppar.

 


Missa inte detta – köp en prenumeration här.


Läst 18944 ggr Kommentarer KommenteraRedaktionen

Här skriver Hippsons redaktion när den har något "viktigt" att säga.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Redaktionen
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Hästskötarbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Redaktionen

Här hittar du nyheter från Hippson. Det kan vara allt från nya funktioner på sajten till rapportering från de stora evenemangen.

 

Till bloggen
ArkivGalleriet på Hippson Market

Husbloggare

Fantastisk helg!

Saras vardag

Måndag!

Therese

Gästblogg: "Många saker du kan göra för att förebygga kolik"

Gästbloggen

Till Husbloggarna