Veterinärbloggen
DEC
08
2014

Hej!
 
 MRI är en förkortning på Magnet Resonans Imaging, på svenska Magnetresonanstomografi eller MRT (jag väljer den engelska terminologin).
 
 På häst används MRI framförallt för att diagnosticera mjukdelsskador som man inte kunnat hitta med t.e.x ultraljud, eller på platser där ultraljud är svåråtkomligt, t.ex. mjukdelsskador i hoven. MRI har blivit allt vanligare de senaste åren och är en viktig diagnostisk undersökning, ffa på hovar och eller längre ner på hästens ben där man inte lyckats finna rätt diagnos med röntgen och eller ultraljud, eller där hästen inte svarat på en behandling och man misstänker att det kanske finns ytterligare skada som ligger bakom detta. Vissa saker syns helt enkelt inte på vanlig röntgen utan det kan krävas annan diagnostik.
 
 Med MRI undersökning kan man även finna skador i skelett och brosk men egentligen är CT, Computed Tomography (datortomografi) överlägset på just den typen av skador.
 
 På följande länk som är en humansida kan ni läsa mer om hur MRI fungerar i detalj:
Till läsningen hos Karolinska
 
 Hästar som jag skickat på MRI undersökning har ffa varit hästar som haft låga hältor fram och som ej svarat på den behandling och vila man satt in och där röntgen och ev ultraljud ej gett tillfredsställande svar. "Vanliga" skador man ibland ser vid MRI undersökning av just hoven är t.ex. skador på hovledens sidoligament (kollateralligament), skador på djupa böjsenans infästning nere i hoven, skador på andra mindre ligament nere i hoven samt problem med strålben, strålbensbursa, hovled och brosk i hovled. Om en häst som t.ex. har upprepade hovledsinflammationer snabbt blir halt igen efter behandling och korrekt balansering av hoven så kan man fundera över om det finns annat underliggande problem inne i hoven.
 
 Det kan också vara så att en häst delvis släcker sin hälta när man t.ex. bedövar hovleden, men blir helt ohalt när man bedövar bort hela hoven. Då ska man som veterinär direkt fundera på om mjukdelar eller annat i hoven kan vara problemet, utöver själva leden.
 
 Många av de skador som kan uppkomma inne i hoven behandlas ändå med lång vila och skrittmotion, men vissa åkommor kan behandlas med annan medicin, medicin på annan plats i hoven och eller speciella sjukbeslag.
 
 Som jag tidigare nämnt i bloggen så är korrekt skoning av hästar med låga hältor fram A och O och med hjälp av att ha korrekt diagnos så kan veterinären och hovslagaren tillsammans komma närmare optimal verkning och beslag för den drabbade hoven.
 
 Nedan en bild av hoven på en häst som genomgått MRI undersökning och där speciellt sjukbeslag ihop med medicin på annan plats i hoven blir hästens nya behandling:

 
 Nedan ses också ett exempel på en MRI-bild. Detta är bara en av de många olika vinklar på bilder som tas. Jämför detaljrikedomen på den bilden med röntgenbilden under. Samtidigt ser ni att skelettet syns tydligare på röntgenbilden.

 Hoppas ni tyckte detta var lite intressant. Visst är det spännande?
 
 
 Sammanfattningsvis tycker jag att MRI är en mycket bra diagnostisk metod för att finna mjukdelsskador, ffa nere i hoven eller distala benet (längst ner på benet) där man har begränsad sikt med ultraljud, och röntgenundersökning kan vara begränsad om vi ej har uppenbara skador på skelett. Dock gäller det att välja sina fall. MRI är en kostsam undersökning så det gäller att man innan en sådan undersökning har provat de andra tillgängliga metoderna som finns. Alla hästar som är halta från hoven eller mjukdelar gynnas inte av en MRI, men i många fall kan man som veterinär få den sista pusselbiten.
 
 /Izabella


Läst 92427 ggr Kommentarer KommenteraVeterinärbloggen

Izabella jobbar som hästveterinär och har som mål att bli hästspecialist.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Belöningsbaserad hästträning Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen
Gästbloggen Välj

stäng

Izabella Granswed arbetar som hästveterinär. I bloggen får ni följa hennes vardag på kliniken och ta del av ny och gammal kunskap kring hästvård. Hon är även en återkommande skribent i kunskapsmagasinet Hippson.

Till bloggen
Arkiv
Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 6

– TEMA: Kom längre med tekniken
– Porträtt: Louise Romeike
– Hjärngympa för ryttaren

– Tips från fotografen
– När är hästens karriär över?
– Sissela Smiths favoritövning
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

När är vaccinet mot eksem på marknaden?
Mälaren Hästklinik svarar
Är det farligt att spruta igång stoets brunst?
Mälaren Hästklinik svarar
Rutinerad häst som plötsligt vägrar hoppa vattengrav
Lennart Lindelöw svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.