Hippologbloggen
NOV
26
2014

Idag har det varit nostalgi på hög nivå! Älskade Flyinge har varit på besök hos oss på Hipp2! Det var vår gamla studierektor Caroline Santén, utbildningschef Niclas Erwall samt ingen mindre än Bo Jenå. Caroline och Niclas hade information om år 3 för oss och vi fick chansen att bli uppdaterade om allting som hänt på Flyinge sedan vi lämnade. Det var så roligt att se dem igen. Kändes nästan som om man satt där i aulan i utbildningshuset på Flyinge och blickade ut på Kastanjegården igen som man gjort så många gånger förr.

Sen hade vi turen att få rida för Bosse himself! Jag har ju min hoppvecka nu så det var Kikko som fick bli lite dressyrtrimmad för förbundskaptenen. Vi fick oss en genomkörare i lite basic ridning där hästarna skulle bli kvicka för skänkeln och böra jobba med bakkärran genom övergångar och öka och minska volter. Sedan avslutades passet med öppna på kvartslinjen i trav och galopp. Kikko tyckte det var sååå jobbigt! Men kämpade på bra i hoppsadel bland alla dressyrpållar :)

Flamman red jag sedan för Camilla Nyblom som var snäll och klämde in mig i hennes tighta schema för en kort privatlektion för att checka av Flammans dagsform. Det är det som är så bra med Strömholm, tränarna är så engagerade och ställer ofta upp och hjälper dig även om det inte är schemalagt. Tummen upp!

Flammans form var tipp topp och imorgon tänkte jag rida med honom på en dressyrpass med mina klasskamrater. Men innan det är det hoppning för Daniel med Kikko!

Full ös medvetslös med andra ord. Just the way I like it!


Läst 8849 ggr Kommentarer Kommentera

Jag och Hanna har inte riktigt accepterat att vi inte går i remontblocket längre så vi bestämde oss för att våldgästa en lektion när unghästarna skulle löshoppas i fredags. Dels för att fräscha upp våra löshoppningskunskaper som vi samlat på oss under unghästblocket på Flyinge. Men också få chansen att pussa lite på våra gamla remonter.


Snygga Gusten!


Lilla JAS

Efter det gick jag för att rida Caretin. Hade sett framför mig att vi skulle fortsätta trimma med lite programdelar. Men jag möttes av detta:

Tydligen hade Caretin tagit helg redan och jag mindes lektionen från torsdagen där han varit så fin så han fick sig en välförtjänt lugnt utetur över stock och sten. Man får ju kompromissa med sina träningskamrater!


En mycket snygg Hästelfie (?) av Caretin

Efter det så red jag min lilla FlamsTrams och han var pigg och glad som vanligt.

Han har vilat lite under veckan och var tydlig med att det var tillräckligt med vila nu. För att även kompromissa med honom så fick han stå i solariet och mysa med lite god slicksten och en extra promenad under eftermiddagen.

Maxat med uppmärksamhet med andra ord, precis vad Flamman tycker är det minsta han förtjänar. Det gäller att hålla dem på gott humör pållarna, eller vad säger ni?


Läst 8948 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
20
2014

Sista dagen med stalltjänst för denna veckan och imorgon är det heeeelg! Veckorna går alldeles för fort. Det är ju för tusan snart Jul?! Vilket påminner mig om att jag inte ens har höststädat bilen än... Min lilla silvriga raggsockebil har det inte lätt alltså. När man som hästtjej av någon konstig anledning bor lika mycket i bilen som i lägenheten.  Någon som känner igen sig? Jag både äter frukost, har min garderob, Selmas bädd i bilen och när jag har handlat och inte hunnit in med grejerna även som kylskåp. Funkar väldigt bra nu när det är kallt! Lite sämre på sommaren...

Denna veckan har jag fått stifta bekanskap med en ny dressyrherre vid namn Caretin (Caretino - Landgraf I). Det är vår hopptränare Åsas häst och i yngre dagar hade han hoppning som yrkeskarriär men på äldre dagar fått bli dressyrgubbe med oss hippologer. Han är verkligen en riktigt gentleman och en mycket välskolad herre. Under veckan har vi kämpat oss igenom  skänkelvikningar, förvänd galopp och programdelar ur LA:4. Vår fantastiska dressyrlärare Camilla Nyblom (också hippolog!) är sidekick till Marianne och visade mig snabbt vart knapparna på Caretin satt och hej baberiba vad rolig han är att rida! Camilla är grym på att verkligen coacha ekipage. Även om man rider i grupp så känns det som om man ridit en privatlektion när man är klar (iallafall i benen!). En mycket bra tränaregenskap enligt mig! 


Caretin ville självklart vara med i hippologbloggen även om han på bilden precis kommit ut ur duschen, nöjd och glad! Jag behåller gärna honom också till min skolhästsamling tack!

Är det någon som skall till Friends arena nästa helg? Jag och lite tjejer tänkte göra en favorit i repris och dra till Stockholm för att se Sverigetoppen hoppa (och dressyra givetvis!) och självklart shoppa på mässan. Skall bli spännande att se vad Friends har att erbjuda nu när det är första året för dem. Strömsholm kommer att ha en monter där vi gärna berättar om våra utbildningar och om ni har några andra funderingar om vår verksamhet. Hoppas vi ses där!


Läst 8576 ggr Kommentarer Kommentera

En måndagskväll kan man hitta på mycket roliga saker. Kanske är några av er på veckans ridlektion på ridskolan? Kanske går ni på bio? Kanske är ni smarta och har krupit upp i soffan för att komma undan regnet med ett gäng filtar? Jag har iallafall begravt mig i att nörda Skolor (och nu pratar vi hästspråket skolor som öppna och sluta, inget annat) och seminarieuppsatser och kan inte vara nöjdare!

Ja jag vet. Vad är det för fel på mig? Men på onsdag får jag ett nytt försök att presentera mitt slutaarbete med en mycket snygg power point om jag får säga det själv! Jag skulle ju ha redovisat för länge sedan med tyvärr så blev det inställt och framskjutet. Men på onsdag är det dags igen.

Sen har vi ju gått in i en ny kurs nu som heter Seminariekurs där vi skall granska vetenskapliga artiklar (på engelska!) och sammanfatta dem till ett eget arbete. Ja alltså typ... Varje hästtjejs stora dröm! Vi som väldigt gärna sitter med näsan i boken istället för på en mule. Eller...? Hur som helst så har vi nu lite övningar innan det är dags för det riktiga arbetet så just nu sitter jag och läser olika artiklar om bland annat. 3årstest, jämställdhet inom hoppsporten, strömedel och lite annat skoj. Men faktiskt så är det såpass intressant så jag kan sträcka mig till att nästan kalla det för... Kul?!

Jag har till 99% valt ämne till min egen seminarieuppsats och jag tror det blir Kolik, orsaker och behandling. Just för att jag tror det finns mycket artiklar om ämnet men också för att det kommer gynna mig mycket i framtiden att ha den kunskapen. Vi får väl se hur roligt jag kommer tycka det är när det närmar sig examination dock... Haha!


Läst 8593 ggr Kommentarer Kommentera

Vi har så snälla lärare här på Strömholm! Så snälla att de sätter in extra hoppträningar för oss på kvällarna. Igår föll det nämligen bort en träning då vi hade kompledigt (pga av att vi hade tävlingarna i helgen) och lärarna var på utbildning under dagen. Men som sagt så ställer de upp och sätter in två extra grupper på kvällen så vi ska få chans att vara med och hoppa med våra skolhästar.
Stor eloge till våra hopplärare!

Kikko var fin och taggad som vanligt. Bushäst! Jag jobbade mycket med att lossa bogarna på honom i uppvärmningen. Jag själv måste tänka på att hålla min hand så stilla som möjligt och inverka med den fast jag har den still (piece of cake huh?). Men det går faktiskt för Kikko är såpass känslig så han känner minska kramning jag gör.

Sen är han en mästare på att skjuta ut bogarna i sprången för mig. Det är en stor häst och jag orkar inte riktigt ha alla kroppsdelar på plats hela tiden. Men jäklar vad bra det blir när alla bitarna är på plats och min hand inte lever sitt eget liv. När han verkligen han följer mig. Då känns det som om jag kan sitta på hur många konstiga linjer som helst och bara länga, korta och vända honom precis som jag vill efter mitt öga. Sen är han världens klokaste häst som hjälper mig när jag behöver. Han är verkligen en häst som löser alla problem om jag ber honom. Så vill jag verka för honom också. Vill att vi ska vara ett team. Vilket vi är på god väg att bli!

Här får ni en suddig bild från hoppningen igår! Men hästen är fin iallafall :)

Idag har jag haft två Umetlektioner. Alltså lektion för gymnasiet där mina lärare bedömer min insats. Jag fick chansen att hålla två stycken då en i min klass blev sjuk så det var ju väldigt bra träning för mig! Ämnet var galoppfattning på böjda spår och jag ska vara väldigt osvensk och säga att jag är mycket nöjd. Denna gången var jag faktiskt inte alls nervös innan. Jag kände mer att det skulle bli kul och det var det! Jag var förberedd och kände att jag hade ett bra upplägg på min lektion.

Gymnasiet här på Strömholm har väldigt duktiga och engagerade elever och varje gång jag har haft dem önskar jag att vi kunde få fortsätta jobba tillsammans. Dom lär mig väldigt mycket som ridlärare. Marianne (vår dressyrlärare) sa till och med att hade det varit yrkesprov idag så hade jag blivit godkänd! Hur underbart låter inte det i en hippologs öron? Självklart har jag saker jag måste jobba på också. Det är jag mycket medveten om. Tex. måste jag plocka bort alla "vi" och "känn" som jag envisas med att lägga in i var och varannan mening. Finslipa finslipa finslipa. Som kloka Marianne brukar säga:
Det är detaljerna som gör det!


Läst 8964 ggr Kommentarer Kommentera

Tjohoo en sån rolig lektion vi hade för Lasse Parmler idag! Här kommer man in lite lagom pigg på morgonen och han bara "Nu skall vi ha tävling!" Jajjamensan tänkte jag och vaknade till!

Tävlingen var en övning som Lasse snott från självaste Nelson Pessoa och gick till så att det var ett räcke till oxer till räcke i en S-båge. Vi red normalt på 5-5 galoppsprång och var lagom kaxiga över att det var så enkelt. Men sen fick vi äta upp våra ord. För då drog tävligen igång och vi skulle rida de antal galoppsprång som Lasse bad oss om. Vi hade endast ett försök på oss och red linjen två gånger för varje "galoppsprångspar", en gång mot utgången och en gång ifrån. Så linjen hoppades alltså på 4 -4, 5-4, 5-5, 4-5, 6-6, 4-3 och slutligen höjde Lasse upp hindrena och då fick vi själva välja antal galoppsprång och så skulle vi sätta dem sen i linjen. Om man missade och fick ett galoppsprång för mycket eller för lite så fick man 1 fel med sig.

Kikko var så duktig! Han kändes fin efter markarbetet igår med våran bästa fadder Karin från Hipp3. Han var taggad och reglerbar både framåt och tillbaka för minsta lilla hjälp. Så jag kände att det här kunde gå vägen! Min enorma vinnarskalle som inte är rädd för nått och som liksom kickar mitt förnuft åt skogen tog över och här skulle det ridas!

Vad händer? Jo plattfall och jag missar på första försöket. Jisses alltså...  4-4 blev 4-5 för jag var lite väl trygg med att Kikko skulle ha fått upp farten efter oxern. Jaja.. På det igen!

Sen satte vi alla linjer fläckfritt (att jag höll på att ramla av en gång för att jag satsade lite väl mycket hör inte hit haha) ända tills 4-5. Då tabbade jag mig rejält och det blev 5-5 två gånger! Skäms på mig! Tävlingsmännsiskan i mig ville dra något gammalt över sig...

När det väl var dags för 4-3 visste jag att det var bara att rida för kung och fosterland för att räcka till. Så det var det jag gjorde! Och ta mig tusan så gick det! High five! Efter det var självförtroendet hos mig och Kikko på topp och jag valde att rida sista linjen på 4-4 när den var högre. Kikko var laddad och vi satte våra galoppsprång galant. Vår hopplärare Daniel Svensson påstod att det inte såg speciellt rytmiskt och harmoniskt ut...? ;) Men Lasse backade upp mig och sa att när det är tävling så gäller det att lösa situationer även om det inte ser så jättesnyggt ut alla gånger. Får väl tro på det haha!

Kikko och jag slutade på en delad andra plats. Klapp och beröm till denna gentlemannen som ställer upp på vad jag än ber om! En mycket rolig och annorlunda lektion som jag tänker ta med mig till mina framtida elever. För på tävling är det ju sånt här som måste sitta. Det är korta och långa distanser som ryttaren ska kunna rida hästen framåt och tillbaka på och den ska lyssna kvickt på det. Hur många gånger har man inte hört "Jag fick inte tillbaka honom/henne där" egentligen? Nyttigt!


Världens sötaste lilla Kikkomaniac!


Läst 9193 ggr Kommentarer Kommentera

SRT har varit i full gång hela helgen och jag har befunnit mig uppe där det händer! Domartornet! Jag har haft ett lagom jobbigt jobb som manuell tidtagare får jag väl påstå. Men jag har vägt upp det med att springa ner och bygga om banan mellan klasserna. Det är långa roliga dagar med mycket skratt i vår lilla domarbunker. Roligt att få se så många ritter!

Igår gick 6e och sista delfinalen av stapeln och vi satt mer än redo när det var dags. Det var livesändning från Horse1 (någon som tittade?) och allt skulle klaffa och inget fick gå snett. Jag hade sminkat mig och duschat dagen till ära men Horse1 var mer intresserad av att intervjua ryttarna än mig, konstigt nog..?

Jag tycker Strömsholm skötte sig ypperligt och efter en spännande omhoppning kunde vi se Filip Ågren slå alla gamla rävar och ta hem allting! Den 22 November går SRT finalen på Flyinge samtidigt som de har Volkswagen Grand Prix! Hur mycket jag önskar jag att jag vore där? Ja så mycket smör finns det inte ens i Småland. Förra året var det så mäktigt med sverigeeliten på plats och gjorde upp om prispallen. Minns ni?

Angelica Augustsson Mic Mac du Tillard tog hem grand prixen och taket lyfte!

Nu ikväll gick La Gande Finale för SRTtävlingarna av. 145cm hoppning som efter en spännande winning round gjorde att Peder Fredricson tog hem 1 platsen med Cash in och 2 platsen med Sibon. Han har haft en bra helg här nere med många placeringar. Vilka hästar den mannen har alltså! Nästan så man får torka sitt dregel från hakan när man sitter på läktaren.

Hoppas ni haft en bra helg. Nu skall det återgå till nomal vardag här på RS och vi kikar igång med hoppvecka med världens bästa Kikko!


Läst 9764 ggr Kommentarer Kommentera

Sånt här kan man sitta och roa sig med när man väntar på att få kvällsfodra!

Jens hade igår en clinic för en ryttarförening i Röda ridhuset på Strömsholm. Jag var lite tidig till kvällsfodringen så jag tänkte titta in för att kolla hur fint de pyntat till SRT som började idag och vad hittar jag om inte Jens Fredricson i fullgång med att prata unghästridning. SCORE!

Det är sånt här jag älskar med att bo och andas här. Man kan svänga förbi för att fodra lite och så hamnar mitt i en hoppclinic med mästaren själv!

Jens pratade om stark och svag sida hos hästar och jag tyckte han förklarade det så bra så jag tänkte dela med det till er exklusivt här till mina hippologbloggsläsare.

"Tänk dig att hästen är en bil. Den har ett bakhjul som är starkare än det andra. Det driver på bättre och gör att hela bilen går snett. Istället för att jobba igenom och skruva i sär det starka bakhjulet så båda bakhjulen blir lika svaga så är det väl bättre att skruva igång det där andra svaga bakhjulet i stället? Så kicka igång det och låt båda hjulen bli lika starka, då får du en bil som går rakt (eller häst i detta fallet, men det förstår ni kanske)"

Svårare än så är det ju inte! eller...? :)

Medan vi ändå är igång med Jens citat så tycker jag vi tar och avslutar med nått jag skulle vilja måla på min sovrumsvägg här hemma om hyresvärden hade tillåtit det. Det är några meningar som Jens yttrade på ridpodden som Lisen Bratt gjorde för någon månad sedan.

Hoppning är en känsla
Hoppning är ett samspel med hästen
Hoppning är fighting spirit


Läst 10956 ggr Kommentarer Kommentera

Tyvärr är det fortfarande en sängliggande hippolog som skriver här. Förkylningen har ett krampit tag om mig och jag börjar nästan bli lite desperat då jag missat hela tre ridpass med Flamman, unghästexamen och så börjar ju sista deltävlingen i Swedish Riders Trophy (SRT) imorgon på Strömsholm som vi i Hipp2 -3 samt SRL1 (ridlärarutbildningen på Strömsholm) anordnar. Hur dålig tajming har jag inte? Nästan så jag tror min kropp gillar att jävlas med mig. Vart var förkylningen när jag hade det ganska lugnt för någon vecka sedan liksom haha?

Jaja, imorgon skall jag göra ett försök att vara på plats på Strömholm, saknar mina hästar och alla hippisar (ja vi har även ett slang för hippologer :P). Andas lite hästluft är nog det jag behöver för att bli frisk. Mina bästa vänner Ipren och Otrivin hänger med så det ska nog gå vägen!

Min uppgift under tävlingarna blir att sitta i domartornet, wohoo my favorit! Jag älskar att ta del av domarnas åsikter, få updates om alla ekipage, hålla koll på tider och vara lite hjärnan i själva tävlingen. Sedan tänkte jag komplittera mitt stilla sittande med att hjälpa till nere på själva banan och där jag behövs såklart. Sitta stilla en hel dag är ju inte riktigt min grej!

Just det! Min unghästexamen fick jag ju tyvärr ställa in då både jag och Cavall inte stod på alla våra ben riktigt. Tanken var att jag skulle rida en annan häst men Jens ville att vi skulle vänta tills Cavall, som jag gjort hela kursen med och känner, blev frisk så får vi en ny chans framöver.
Cavall skall vila en vecka och sedan på återbersök hos vår veterinär Nina igen. Han har markerat lite på höger framben och det fanns misstankar om hovböld så hovslagaren skall ner och kolla honom också. Känner mig så himla maktlös när jag ligger här hemma och inte kan ha 100 % koll på vad som sker med "mina" skolhästar. Jag vet att mina stallchefer såklart har superkoll på allting, men jag vill ändå vara med. Man har ju liksom slängt in både blod, svett, tårar och inte minst sitt hjärta i dessa hästar så jag tycker det är jobbigt att inte vara med.

Men nu fokuserar jag på att Cavall (och mig själv kanske?) skall bli frisk så vi får visa Jens vad vi kan! Är väldigt stolt över denna hästen så jag är glad att jag fick vänta och göra examen med honom.

Åååh, den mulen!

I helgen kan ni räkna med updates om SRT! Läs mer om tävligen HÄR
Ni vet väl om att vi har ett instagramkonto också?
srtstromsholm - där hittar ni senaste updates och bilder från tävlingen!

 

 


Läst 9400 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!
Kikar in lite snabbt här och berättar att jag lever. Tyvärr har jag "som aldrig blir sjuk" fått äta upp mina ord då jag åkt på feber och det som hör därtill så jag ligger lite däckad just nu. Ska försöka samla energi för att kunna skriva ekonomitenta och göra unghästexamen imorgon. Tyvärr kommer jag inte rida Cavall på examen då han har gjort sig lite illa i ett ben, utan jag kommer att få rida en annan häst. Men jag berättar mer när jag är lite piggare!

Ibland, även om jag inte gillar det, så får man se sig besegrad och vila kroppen. Så nu bunkras det upp med värktabletter, nässpray, cvitamin, varma filtar och hoppas på att jag kan stå upp imorgon.
Håll tummarna för det kära läsare!


I helgen var jag hemma och besökte mitt kära Arvika ridklubb och hälsade på min gamla vapendragare, Hope. Såhär är väl det bästa sättet att samla energi på? Gammal kärlek rostar aldrig!


Läst 9306 ggr Kommentarer Kommentera

Lisa Skog Hallgren, satsande Hippologstudent som kommer från de gröna skogarna i Värmland. Andats häst hela livet och brinner för adrenalinruset i hoppning och fingerfärdigheten i dressyr. Lever de kommande tre åren i hästmeckat Flyinge och Strömsholm under min resa på Hippologprogrammet.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.