Hippologbloggen

Äntligen landat i soffan efter en sån där perfekt söndag. Började dagen med att ha privatlektion på Stora Ekeby, alltid lika roligt att ha dessa lektioner tycker jag. Man lär verkligen känna sina elever, sätter upp gemensamma mål och kan skräddarsy övningarna efter elevens förutsättningar. Jag gillar att grotta ner mig i detaljer och nöjer mig inte med att något bara "går att göra" utan det skall göras bra också, riktigt bra (efter ens förmåga). Därefter blev det en långpromenad med hundarna följt av snögalopp på en överpigg Cheeba som trots efter typ ett halvt maraton i galopp fortfarande taktar hela vägen hem!

Imorgon är det ny vecka och den kickar igång med personalmöte och sen har jag mina måndagsgrupper. Jag har utökat min tjänst på Sterk nu med två barngrupper. Härliga tjejer som kämpar på med ponnyerna. Minns när man själv var liten och förgäves försökte styra på "Bandit" som var farmors grannes shettis. Han gjorde verkligen själ för namnet om man säger så....

Paddy skall gå löshoppning och även pröva sig på uteritt denna vecka. Jag får se om jag sätter upp en annan ryttare eller väntar lite då Herr Paddyboy börjat landa och känna sig bekväm i kläderna här på Sterk och har börjat testa mig lite vart gränsen går för hur mycket man måste jobba. Envisa ponnys var det ja? ;)

Måste bara visa er på min lilla stjärna till unghäst också. Cheeba har ju haft tema vinterträning nu ett tag och hon har verkligen behövt dessa veckor att trimmas igenom. Hon har börjat bli stark i ridningen vilket har lett till en liten "tonårsperiod" där hon gärna tar bettet och springer full fart från sina bakben i både hoppning och dressyr. Så fokus denna vinter har legat på takt, kontakt och början till samling faktiskt. Inte samling som att hon skall göra piaff, utan samling som är lämplig för hennes ålder och utbildning. Eftersom hon gärna springer ifrån sina bakben (tappar takt) och tar bettet (tappar kontakt) så måste jag bättra på hennes styrka och förmåga att jobba bakifrån och fram, inte lägga sig på bogarna och springa iväg. Det jag arbetar med henne nu är framdelsvändningar och att fatta galopp från skritt, varvat med att rida tempoväxlingar och övergångar rakt fram mot spegel där hon skall vara helt rak utan hjälp av väggar. Detta för att just hennes bakben skall vara mitt under henne och skjuta på.

Hej och hå vad mycket åsikter damen har om detta. Men det bor även en liten arbetsmyra i henne och nog tusan har detta arbete kombinerat med bommar och cavalettis gett resultat!
Förra hoppträningen var vi uppe och nosade på 120 för första gången med ryttare på ryggen. Hon tackade mig genom att visa upp såna här språng:

Så ut och jobba på detaljer! Ta vinterträningen på allvar, det är här vi sätter både grunden och ribban för hur långt vi kommer sen när det är dags för tävlingssäsong!


Läst 16384 ggr Kommentarer Kommentera

Paddy är just nu inne på sin tredje vecka in the making att bli en ridskolehäst. Hans utveckling har nu tagit fart på riktigt! Vet inte riktigt vart jag skall börja så mycket som vi hunnit med sen sist. Han har verkligen landat och accepterat sin plats här hos oss. Jag har slutat longera honom nu innan varje ridpass utan sitter upp direkt. Han uppför sig hur bra som helst! Jag har börjat introducera honom i att rida med i grupp, vilket (till min förvåning) han tycker är både roligt och tryggt. Han följer de andra hästarna jättefint och finner en trygghet i att rida runt med en flock. Vi rider nu i skritt, trav och galopp han kan göra både volter, övergångar, galoppfattningar och flytta lite för skänkeln helt utan protest.

I måndags fick Paddy även vara med och hoppa. En gång i månaden hoppar vi i personalen för hopptränare som fortbildning för oss och även våra hästar. Jag hade ingen aning om Paddy någonsin sett bommar förut, men det var dags att även börja introducera detta.
Stolt som en tupp travade han fint över bommar både på rakt och böjt spår, även upphöjda. När han lite senare fick hoppa två små räcken i galopp var han så nöjd att det lyste om honom. Så nog hade han sett bommar förut i sitt liv! Att det sedan fanns en sån hoppglädje inom honom är ju fantastiskt. Jag är så stolt över honom! Forsatt träning i hoppningen blir att jag inte skall hjälpa honom utan låta honom tänka och taxera själv. Vilket är viktigt eftersom han sedan när han går i på ridskolan måste vara just trygg med att kunna lösa hinder själv med en osäker ryttare.

Idag fick han även pröva på att ha en ny ryttare på ryggen. Paris som jobbar i stallet på Stora Ekeby fick äran att vara testryttare. Jag var inte ens orolig för Paris är jätteduktig och Paddy har inte gjort någon protest på 1,5 vecka utan verkar väldigt nöjd med livet. Visst finns det alltid en risk, därför var jag nog med att berätta för Paris hur hon skulle reagera och vad han gör om han hittar på något, så hon är förberedd. Men min lilla pärla till häst (som han faktiskt börjar bli!) skötte sig superbra och galopperade snällt runt i ridhuset med sin nya ryttare. Han får en stor guldstjärna för de senaste veckorna!

Nu är nästa steg att han skall ridas ut, ridas med på lektioner först av mig och senare med Paris har jag tänkt. Sedan får vi se om jag hinner med att låta en duktig elev få sitta på honom också. Med hans träning så har han en ganska bra grundkondition och är i fin form. Det som behövs nu är styrka, vilket kommer att komma nu med all ridning. Hanteringen fortsätter också. Han är numera klippt (hej då hovskägg) och skall få testa på att bada, skos och veterinärbesiktas nästa vecka. Mycket som händer nu för Paddyboy men jag tror verkligen han trivs med sitt nya liv.

Här kommer en liten film från när han bara varit här i några dagar och vi tränar på att fatta galopp. Lite jobbigt i just fattningarna och jag låter honom få falla in i galopp utan att bråka, successivt när styrka kommer kan jag kräva mer av honom. Sen var det också lite svårt att svänga i galopp också i början, haha! Men han utvecklas mer och mer. Mycket beröm och uppmuntran är viktigt!


Läst 17769 ggr Kommentarer Kommentera

Det kom en fråga!

Hej Lisa! tänker också söka hippologen och har en fråga jag hoppas att du vill svara på. Jag har tänkt ha med mig både häst och hund om det vore så att jag kom in. Hur tycker du det funkar? Har man verkligen tid, eller hur får du det att gå ihop? Funderar även på hur man får det att funka rent ekonomiskt? Tack annars för en grym blogg och lycka till vidare!

Detta är en väldigt bra fråga!
Hur det går ihop? Ja det är nog en miljonfråga för postkodmiljonären ungefär.

A) Det gör det inte
B) Det gör det inte
C) Det gör det inte
D) Planera och prioritera

Första året skulle jag kunna säga att du har tid. Det är många teoretiska ämnen som betas av då och du har en stor fördel om du har med dig en egen häst som du kan träna och hålla dig "uppdaterad" med. År två är det svårt att hinna och år tre omöjligt. Haha nej då! Det går alldeles utmärkt om du har ork att först gå i skolan från 07-18 och sen spendera kvällens sista timmar med din egna häst. Personligen är det en lite av en frizon för mig där jag får bestämma helt själv hur jag vill lägga upp saker med Cheeba, det är ingen som bedömmer mig utan jag kan arbeta "ifred" när jag väljer det. Så på så vis är det ändå lite av en avkoppling att komma dit. Sen tycker jag även att det är roligt för jag får öva det vi lär oss på skolan och kan applicera det på Cheeba, samt träna och tävla ännu mer nu när jag har chansen med så bra tränare som det är här!

Hur det är med hund skulle jag säga att det beror på vad du har för hund. Visst, det blir en del ensam tid för dem. Ett tips är att bo ihop med någon annan som har hund, så har de i alla fall sällskap av varandra.
Selma är nog så okomplicerad som det går att bli och jag hade verkligen tur att få en hund som henne. Hon sover när jag är borta, ÄLSKAR att åka och vara med i bilen, kräver inte mycket till underhållning mer än att matte kliar på magen om kvällarna när hon ska sova och självklart en daglig dos av Schmackos. ÄLSKAR alla människor och njuter mer av främlingars sällskap än sin mattes tror jag ;) Sen blir det ju lite fram och tillbaka för att släppa ut/hämta/lämna under luncherna men som sagt, gå ihop flera och bo tillsammans! Då är det ju även flera "sambos" som kan hjälpa dig med din vovve!

Sen det där med att ha råd...
Den enda anledning till att jag kan ha en häst på sidan är för att jag jobbar som ridlärare på Stora Ekeby. Annars hade det inte gått ihop för mig. Samt att jag har en deal med Cheebas hästägare med kostnader för Cheeba. Men många i min klass levde endast på CSN och hade häst och hur de lyckades är för mig ett mysterium. Så antingen får du vara väldigt sparsam och leva lite spartanskt eller så skulle jag rekommendera att hitta ett extra jobb!

Men jag kan säga att jag hade aldrig velat vara utan varken Cheeba eller Selma på hippologen. Jag prövade att ha Selma kvar hos min mamma de första fyra månaderna av ettan. Det resulterade i att jag ganska snabbt flyttade till ett nytt boende som tillät hund och tog med henne ner till Skåne.

Lycka till med antagning och förhoppningsvis framtida studier!


Läst 18233 ggr Kommentarer Kommentera

Måste bara börja med att säga att Cheeba var kalasduktig på Pay and Jumpen och nollade sin andra start i livet. Fina fina lilla häst! Nu är vi igång och nu skall det skaffas rutin under våren och sen försöka klättra lite i klasserna

Dags för att utvärdera första veckan i ”att göra en ridskolehäst” som mitt projekt har börjat att heta. Jag tänkte att ni skulle få vara med på min och Paddys resa de kommande åtta veckorna och ta del av mitt tänk och upplägg med honom för att få han att nå sin fulla potential.
I förra inlägget fick ni en första introduktion i vem Paddy är! Här kommer en lite närmare beskrivning.

Paddy är en åttaårig tinkervalack. Han är inriden och är en glad individ som tyvärr blivit väldigt dominant och fått ”ta över”i de flesta situationer. Jag upplever honom inte som direkt rädd eller osäker utan mer en häst som letar efter en ledare men i brist på annat fått ta på sig ledarrollen själv. Han är svår i hanteringen och ridningen. Jag kan väl kort säga att han fått tagit över helt och hållet innan.
Men! Han är också en glad och trevlig individ som bara på några dagar faktiskt charmat mig och visat att minsann så finns det är vänlig själ som tycker om att både jobba i ridhuset och kela i boxen.

Första veckan har nu gått och det vi jobbat med är grunder. Grunder, grunder och åter grunder. Jag tänker mig Paddy helt och hållet som en unghäst som ”inte förstår”, han ställer mycket frågor och har ett ganska inrutat system där om jag inte svarar rätt svar på hans frågor (enligt honom) så blir han arg och försöker skrämma mig. Det fungerar likadant i ridningen.

Så under veckan har han fått börja med enkla saker så som att stå på gången och stå ut med att bli borstad, tvättad, kammad, flätat, hälsad på av olika människor. Han har fått stå uppbunden i sin box, gått in och ut från boxen utan att han ska försöka springa över mig. Jag har arbetat mycket på marken med att start och stopp skall fungera, miljöträning så som att han skall kunna ledas runt ridskolan och gården, ha konstiga föremål på sig (har använt mig av det som finns i ridhuset så som konor, plastmattor osv)

I ridningen så har jag använt mig av longering med sadel där stigbyglarna har fått hänga ner. Det är för att han skall vänja sig att de finns där och rör på sig. För när han sedan skall gå in i ridskolan så kommer garanterat stigbyglarna fara och flyga lite med obalanserade ryttare. Han har fungerat bra med longeringen och springer snällt runt mig.

Jag satt upp för första gången i fredags. Det blev en rodeoshow utav dess like. Det krävdes inte mycket för att provocera honom och då blir han arg och försöker skrämma mig.
Jag försöker bara hålla huvudet kallt och säger till honom bestämt att det inte är okej att bete sig som han gör (med stegringar och bockningar) och det krävs mycket tålamod i början för att inte tappa humöret (sadelfast blir jag iallafall det skall gudarna veta!). Utan jag har istället vänta ut honom tills han förstår att det inte finns någon annan utväg än att acceptera det jag ber om.

Dag två gick ridningen mycket bättre och jag fick faktiskt bara ett utbrott av honom denna gången. Sen travade han snällt på min fyrkant och gjorde volter och avsaktningar. Så jag tror att han bara lärt sig att han kan skrämmas och då slipper han. När han märker att jag inte ger mig utan det är jag som bestämmer så är det som om han slappnar av och låter mig få ”ta över” och ta mig tusan så finns det en riktigt fin häst där under ytan. Han är fin fram till bettet, har bra stabila gångarter och med lite jobb så tror jag han kan bli en hållbar och trevlig ridhäst.

Jag har hela tiden i bakhuvet att Paddy skall bli just en ridskolehäst, inte privathäst. Han skall kunna hanteras och ridas av alla människor. Kunna utstå många olika situationer samt när jag skolar honom i ridningen så är det inte tävling och prestation som jag har som mål utan att han skall skolas att förstå såhär i början, start och stopp, vändningar, olika signaler och utveckla sina gångarter så han blir så hållbar som möjligt.

Nästa vecka fortsätter jag med hanteringen genom att han inom kort skall skos och klippas. Ridningen fortlöper och när jag tar nästa steg och rider med andra ekipage får Paddy bestämma. Han visar mig när han är redo och jag tänker låta honom få ta sin tid att bli trygg med mig först.

Helt ärligt vet jag inte vart detta kommer att sluta. Kanske blir han en fungerande ridskolehäst, kanske det inte går alls? Jag tänker iallafall ge det ett ordentligt försök! Så häng med på min och Paddys resa!

Duktig kille som står uppbunden med sadel på och poserar så fint för kameran!


Läst 20297 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
07
2016

Okej, HEJ! Nu kör vi en nystart för hippologbloggen! Jag har verkligen haft en tung period därav har skrivandet dalat. Men nu känner jag att det är dags att starta upp igen.
Nu har jag gått in i period tre av år tre av hippologen. Året är alltså uppdelat på fyra perioder. Första perioden var hela klassen (vi som valde Strömsholm) på plats på skolan. Teoretiska ämnen så som examensarbeten, företagsekonomi, didaktik startades upp och vi red dressyr och hoppning som vanligt varannan vecka.

I period två, då gick halva gänget på praktik och vi som var kvar (5 stycken) gick in i en intensiv period med dubbelridning, stalltjänst osv. En period där man utvecklas något enormt. Jag har både lärt mig galoppombyten, ridit Msv B dressyrprogram och hoppat 130 banor. Så på bara några veckor tog vi många steg på framåt. Men det var också mycket slitigt, så när jullovet kom var det välkommet.

Efter att jag haft lite julkurser på Stora Ekeby och några efterlängtade dagars vila klev jag alltså i måndags in i period tre, dags för åtta veckors praktik för mig!


Selma ute på vinterpromenad under lovet!

De åtta veckorna spenderas på Stora Ekeby. Jag kommer att göra ett utvecklingsprojekt ”How to make a ridskolehäst” där denna filuren träder in.

Detta är Paddy 8 årig tinkervalack som skall omskolas till ridskolehäst. Jag har alltså åtta veckor på mig att lära känna, rida till och vänja in honom i systemet.
Det kan ju självklart ta längre tid för Paddy att komma in i systemet och han skall ju få ta den tid han behöver. Men jag kommer att dokumentera vårat arbete och se hur långt vi kommer.
Imorgon skall jag sitta upp för första gången och kolla vart vi är någonstans.

Sen gör jag även ett didaktikprojekt där jag kommer följa olika ridlärare och studera deras beteenden när de undervisar, dokumentera och skriva lite statistik på vilka beteenden de använder mest (tex. Hur många gånger de använder sig av namn, kritik, beröm, tystnad osv).
Tror det kommer bli en härlig tid på denna fantastiska ridskola!

Nu skall jag ladda upp för ikväll skall jag och Cheeba iväg på Pay and Jump! En runda på 90cm skall vi kick starta året med. Skall bli så roligt! Vet inte vem av mig eller Cheeba som längtar mest efter tävlandet just nu.

Välkomna tillbaka till hippologbloggen! Nu kör vi 2016!


Läst 24891 ggr Kommentarer Kommentera

Lisa Skog Hallgren, satsande Hippologstudent som kommer från de gröna skogarna i Värmland. Andats häst hela livet och brinner för adrenalinruset i hoppning och fingerfärdigheten i dressyr. Lever de kommande tre åren i hästmeckat Flyinge och Strömsholm under min resa på Hippologprogrammet.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.