Lisen
FEB
25
2013

Hej.


Lika bra att börja med det bästa! Jag vann både Grand Prix-kvalet och Grand Prix i helgen i Borås. Förberedelserna har sett ut så här:
  
Måndag: Jag red Matrix lite lätt på morgonen, mest lösgörande arbete, sen åkte jag med Fendi och Thriller och tränade för Pether Markne. Den här veckan ville jag göra min egen träning med Matrix då jag tänkt ut övningarna och därför fick han inte följa med. När jag kom hem på eftermiddagen red jag Matrix igen och hoppade en låg oxer på medellinjen ganska nära kortsidan (bom framför 5 m och bakom 2,5 m) hoppade, landade tränade på att rida hörnen väl (varannan gång vänster och varannan gång höger).


Efter hörnet hade jag en upphöjd cavaletti för att kontrollera att jag kunna bli klar genom hörnet. Detta var väldigt lågt och mer markarbete än hoppning som jag ser det.
  
Tisdag: Vi byggde en kortare bana med inspiration från förra årets GP-bana i Borås. Linjer till oxrar i hörnen och ut ur hörnen. Så här: Oxer ut ur hörnet, 6 korta språng i böjd linje in i trekombination, till hinder ur sväng igen, den kunde vi hoppa åt båda hållen. Trippelbarr, 3 korta språng till ett smalhinder. Precis så blev det i Grand Prixen fast det var ett vågplank istället för smalhinder.
Matrix var alldeles för het och forcerad och hoppade inte alls som jag ville, så vi bestämde oss för att avbryta träningen och ta ut honom igen lite senare. Detta var väldigt frustrerande! När jag tog ut honom andra gången var han avspänd och hoppade helt super. Jag är glad att vi var kloka och avbröt hoppningen på morgonen, hade vi fortsatt hoppa när var han var så "vild" och det inte blivit bra till slut hade vi bara fått ett dåligt hopp-pass med en trött häst som vi inte kunde träna igen så nära tävlingen.
   
Onsdag: Jag trimmade honom lätt innan han åkte till tävlingen.


På plats! Fendi laddar med duntäcke. Matrix sover lite.
   
Torsdag: Då hoppade vi 1,35 - han kändes perfekt. Lite glädjebockningar i landningarna på framhoppningen blev det.
  
Fredag: Matrix tävlades inte idag utan jag trimmade honom lite ordentligt och galopperade en del för att släppa lite på energin. Det finns mycket energi!!!!
   
Lördag: Lätt jogg på morgonen. Sedan vann vi GP-kvalet på eftermiddagen. Det var inte i planen och jag red inte särskilt snabbt men alltid kul att vinna ju!
   
Söndag: Trimmade cirka 3 timmar innan start, trimmade tills han var avspänd och fin.


Sen vann vi! Snipp snapp snut nu var sagan slut! Övrigt i helgen: Så jättenöjd med Thriller, han gick kvalet med 4 fel. Känns så bra. Fendi hoppade bra i andra 140, i hans final var det svårt. Vi hade 12 fel. Hans andra 145, måste till mer markarbete här. Tycker mycket om honom! Tack till Borås frk och Gina Tricot som gör den här helt otroligt fina tävlingen. Wow. Tack Anna, Malin, Paulina för hjälp i helgen. Sung och tjejerna hemma som håller ställningarna där! Bjuder på middag när vi är hemma igen. Ni är bäst!
Hela Grand Prix-banan var svart och vit!


Nu ska vi åka skidor med barnen några dagar då hästarna får lite vila från oss! Jag är SÅ trött. Och SÅ glad. ..zzzzzz
  
/iPhone


Läst 39835 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
20
2013

Klockan är snart 22.30 och jag är mitt i Småland någonstans. Har just provat en fin häst i ett ridhus i Älvsered.


Vad menar städaren i detta ridhus egentligen? Annorlunda lapp. Ständigt på jakt efter hästar, i olika kalla ridhus på olika platser. Vi vet vad vi letar efter och det är svårt att förklara. De hästarna jag ridit i livet är alltid mina referenser. Vill ha register, mekanik, mod och snabba reflexer.
   
Vi har just köpt en ny femåring e. Nabab de Reve - Indoctro - Libero H som ser väldigt fin ut! Nu fortsätter vi rulla mot Borås där vi ska tävla redan i morgon. God natt.
  
Posted using BlogPress from my iPhone


Läst 40275 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
16
2013

Vad kul! Tidningen skriver om nypon!


Vi har ju använt det länge nu och vi tycker det fungerar helt super. Det började med att jag letade ledmedel och såg att det fanns jättemånga ledmedel på marknaden, en massa pulver som skall innehålla massa grejer som ska vara bra för kroppen och lederna - men hur vet man egentligen vad som är i? Så hörde jag och läste om forskning, först på humansidan och sen för häst kring nyponen och blev mer insatt. Det känns också bra att ge något man verkligen vet vad det innehåller. Nyponen innehåller även mycket C-vitamin som i sig är mycket uppiggande. Fråga sportveterinärerna!


Idag har Hjalmar varit på blåbärshoppning på Österlens Ridklubb. I första bomklassen med cavalettibommar här och var gick det lite för fort och Matrix 2 började hoppa alla cavalettibommar, sen blev svängarna lite väl snäva och till sist åkte Hjalmar av. Upp igen och in i mål! I 0,30-metersklassen gick det lite bättre... Fortfarande lite för snävt så det blev lite volter, men ekipaget kom i mål även här!
  
Trevlig kväll på er. I morgon ska vi tävla i OS by. Osby ;-)
   
Posted using BlogPress from my iPhone


Läst 41675 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
16
2013

Hej. Vad bra med lite engagemang och olika åsikter. Vi är ju bara hobby uppfödare i väldigt liten skala men vill gärna fortsätta med det och inte lägga av som många verkar göra. Vad vi däremot kan är sporten och att vi vet hur vi vill att en hopphäst skall vara.

Förra året försökte vi betäcka med Cardento igen men tyvärr verkar det väldigt svårt att få dräktigt med honom så vi testade andra hingstar på olika ston osv. Notan blev i slutet väldigt dyr:-( och jag gillar inte olönsamhet. Vem gör det förresten. Vi fick tillslut 2 ston dräktiga med Baltimore och Elvis ter Putte, hingstar som vi sett leverera bra på de internationella banorna och satsade på.

Vi försöker därför se nya möjligheter och vägar...Så här kan det ju inte fortsätta och det verkar vara fler än vi som tycker det. Betäcknings siffrorna ökar inte direkt tyvärr.  

Vår Cardento 3 åring har en fantastisk stam och hoppar precis som vi vill i löshoppningen. Varför skulle vi inte kunna använda honom? Han har ju det som vi vill ha i en 3 åring. Vi har inte visat honom på rådgivande som någon frågade om.

Däremot har vi två äldre ston som vi själva tävlat på med riktigt bra möderne, de har redan avkommor som vi ser har kvalité, därför tycker vi att vi kan lägga lite pengar på de hingstar vi vill ha till dem. 

Det kan hända att det är lite tvära kast som någon skrev, det är det ju verkligen. Men vi tror på det. Just nu iallafall. 

Just nu ser vi ingen bra mening att lägga pengar på något som inte levererat ännu, vi vill se hingstarna i konkurrens på riktiga banor för att bilda oss en uppfattning. Ni som har fina lovande hingstar, se till att de får chansen att komma ut i riktig konkurrens och visa hur bra de är om ni tror på dem. Då kanske övriga världen också ser det.

Problemet är ju att det är för dålig ekonomi att avla för många. Som vi ser det finns det två vägar, det höga spelet att  då satsa högt på det bästa, de bästa stona med förärvnings starkt prestation möderne med de bästa hingstarna, lägga pengar på utbildning och få betalt för några förhoppningsvis fina uppfödningar eller hålla ner kostnaderna, unga oprövade ston kanske i lösdrift med naturlig betäckning, löst eller för hand... De borde då gå att få ekonomi i det. Eller en mix av det. Sluta inte att avla, sätt er ner och funder på möjlighetera. Ibland tror jag att många bara kör på utan att tänka igenom verksamheten.. finns ett bolag men ingen strategi? Många lägger ner väldigt mycket tid ensamma...i egna stall, med egna hagar. Mycket arbete..Är det bra?

Sätt er ner kanske med en ekonom eller varför inte med en framgångsrik gris uppfödare eller liknande. Vad kan de bidraga med? Kan de få dig att tänka i nya banor? Hur kan det bli lönsamt och bättre? Vad är du bra på? Vad är du inte bra på? Vad kan du ändra på? Är dessa ston verkligen vad marknaden vill ha? Ibland tror jag känslorna tar över förnuftet, det kan ju vara fint men inte om du vill få fart på det här. 

Det finns en fin marknad där ute, men då ska hästarna vara välutbildade också och det är ju nästa fråga...

Det finns ju inga rätt eller fel här vad vi måste är att se möjligheter och satsa! 

De brukar löna sig. 

Lycka till nu. Gå ut hårt och sen...ÖKA. 

 

Här är tex Elvis ter Putte som jag såg på tävling i våras. Elvis är Diamant de Semilly - Darco. Det var bara känslan som sa att den här ska vi pröva..

 

Det här är Bamako de Muze han är e Darco och sen samma mamma som My Lord Carthago som Penelope rider. Den här såg vi också på tävling i Lummen. Ja .. ful men när jag såg den hoppa hade den allt vi vill ha. 

 

 

 

 

Baltimore levererar med Malin.

.


Läst 41065 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
14
2013

Hur tänker ni inför avelssäsongen 2013? Ska ni betäcka något?

Vi har precis bokat och köpt sex strån på den här hingsten som jag gillar mycket. EMERALD (Diamant de Semilly - Carthago - Lys de Darmen). Väldigt atletisk. 

 

EMERALD

Sen har vi kvar några strån på BAMAKO DE MUZE (Darco - Jalisco B) som vi nog kommer använda.

BAMAKO DE MUZE ( Darco - Jalisco B)

Sedan funderar vi faktiskt på att använda vår egen treårshingst som inte är godkänd. Han är e. Cardento - Libero H. Vi tänkte släppa honom med yngre ston så får han betäcka naturligt. Vad tror ni om det? Vad tycker ni om det?
  
Nya grepp.
  
Hej så länge. 

 


Läst 42683 ggr Kommentarer Kommentera

Hej,

Idag har jag bokat och fixat för tävlingar i Spanien som vi ska till i mars... Massor som ska fixas inför det.

Tävlingen ska ha betalt, barnen ska ha ledigt, lägenhet ska hyras, flygbiljetter, hyrbil osv. Vi tävlar tre helger men reser hem i veckorna. Planering, planering...

 

Fick just ett mail som jag gärna vill dela med mig av:

 

Bästa Lisen!
Din blogg roar mig verkligen och du har blivit min favorit.
Igår på svt blev Pia Sundhage intevjuad i en timma. Aningen lång programtid måhända men om du får tid så gå in på svt/play och lyssna första kvarten.
Hennes träningsfilosofi måste tilltala dig. Träna rätt och gör det bra!
 
Jag tänkte på dig direkt.
  
Allt det bästa till dig 2013.
Med vänlig hälsning
Britta

 

... så jag gick in och kollade nu och det var bra, precis som Britta skriver - se de första 10-15 minuterna:

http://www.svtplay.se/video/1022235/del-5-av-8-pia-sundhage

 

God natt.


Läst 34358 ggr Kommentarer Kommentera

Hej full fart nu. 

Carsten är inte helt lätt fotad, vill ofta inte vara med på bild men se här fick jag faktiskt använda en bild där han galopperar.

För en tid sen var jag och Peder iväg och tittade på hästar i två dagar. Det är kul att komma ut och träffa uppfödare, hästägare och unghästutbildare och prata avel, framtid och se vad som kommer underifrån och även se vad de yngre hingstarna lämnar. Det är kul att sitta upp på välridna och trevligt utbildade hästar, det är tyvärr inte helt vanligt. Allt för ofta känns hästarna "framhjuls drivna" och är inte ridna i balans. 

  
Jag kan inte nog påpeka vikten av ett korrekt markarbete, det är genom det gymnastiserande och stärkande arbetet hästen skall ges förutsättningar att att kunna hoppa väl och förhoppningsvis stora hinder. Man ska komma ihåg att nästan alla problem man har med hoppningen hittar man ofta orsaken och även lösningen i markarbetet.

Det vanligaste problemet enligt mig är att hästarna är på bogarna och framhjulsdrivna.

Hästarna ska bära sig över sina bakben och det är först då man kan aktivera bakbenen , gör man det när hästen är på bogarna skuter man den bara ännu mer i framvikt. Det måste komma i rätt ordning.

  
Det är många faktorer, eller kalla det ingridienser, som måste till för att markarbetet skall bli lyckat Att göra rätt är alltså inte helt enkelt. Du måste kunna rida nyanserat. Hästen måste galoppera i balans över sina bakben för att bära sig själv i balans, den behöver ochså strecha i låg form för att ta igen sig, det är här känslan och horsmansip kommer in. RIDKONST ja det är svårt men kul och framförallt gör det enorm skillnad om du kan lite. Många hästar kunde blivit så mycket bättre. Jag skulle också vilja skriva om försäljning och prissättning på hästar men det får bli ett annat inlägg för jag gillar inte novell inlägg. 

Nu läste jag just upp texten för Peder och han tilllägger att hästen måste vara framför skänkeln också i detta. 

Det är svårt att skriva om markarbete tycker jag...ni får själva ta reda på vad framför skänkeln betyder!

I Fredags startade jag mina hästar i en mindre klass i Helsingborg och var tillbaka på söndagen för en större klass. Jag prövade ett gummipelham bett på Matrix men det blev aldeles för skarpt på banan. Det var behagligt för att han var lydig att rida på, men han släppte det för mycket och tog inte bettet alls. Så tillbaka till sitt inomhus-tredelade vanliga bett. 

Väl hemma på söndagskvällen bjöd mina fina svärfäräldrar på god middag, här Jens och Peder i nattliga diskussioner om ridning, avel, framtid. 

Förresten jag tror nog Jens skulle tipsa om denna när ni nu kanske skall ta reda på lite mer?

Jag har bara en jättegammal hemma så tänkte faktiskt beställa nya!

I helgen var vi även på idrottsgala för sydöstra Skånes idrott på Ystads Teater. Det var så välordnat och trevligt. Jag var prisutdelare i klassen "Årets eldsjäl". Väldigt hedrande att dela ut ett sådant pris. Alla eldsjälar borde få pris jämt.

Jag var även nominerad till Årets kvinnliga idrottare och vann! I mitt tacktal berättade jag om när jag som junior åkte hela vägen från Stockholm till just Ystad för att tävla. Då hade Ystad Ridklubb stora tävlingar och jag fick se Maria Gretzer och Peter Eriksson värma upp sina hästar på samma tävling som jag!!!! Det var inspirerande och bra bränsle för att fortsätta några år till!;-)

Handbollskillen brevid blev årets manlige idrottare. 

Det är bra reklam för ridsporten att vi får sådana här pris ibland.

  
Jag orkar sällan läsa igenom texten när den är klar så ni får stå ut med lite felstavningar osv. Gjort är gjort liksom nu skall jag göra annat.
  
God natt. 


Läst 38555 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
07
2013

Hej, såg just en film här på nätet när Isabell Werth rider sin 19-årige, pensionerade häst barbacka med grimma. Då påmindes jag om bilden jag tog på henne under OS i Sydney.


Pether Markne hjälper Isabell upp på Gigolo. Även denna gång barbacka. Befriande på något sätt. Hej.
   
Posted using BlogPress from my iPhone


Läst 38169 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
04
2013

Hej! 
   
Idag är det plusgrader men vi diskuterar ändå isolering av ridhuset. Den här statusen lade jag ut på Facebook för ett tag sen:
  
"Om man nu isolerar ridhuset och vill sätta in värme, vad ska man ha då? Tänker halmbrännare...
Eller vad ska man ha? Hjälp sökes."
  
Jag fick ganska många åsikter... Här kommer några:
- Värmepump?
- Mycket pengar...
- Solceller.
- Gasolbrännare. Som i Flyinge. 
- Jag kan höra med min stallägare, vet att dom har någon sorts gödselförbränning som värmer upp hela anläggningen!
- Kommer hålla sig tillräckligt varmt av isoleringen, men du kommer behöva en avfuktare och den kommer göra det varmare. Så har vi och det är superskönt att rida.
- Å, nej Lisen bättre att klä sig varmare. Jag rider ute varje dag. Klart lite kallt är det, men i skogen blåser det inte. Lycka till med värmeanläggningen.
- Du skulle stannat i Brasilien. 
- Kom till Florida istället! :-))
- Då blir ni ju av med ljusintaget!! Kom igen, håller med ovan. Klä på dig. :-)
- Jag brukar ha underställ, polo, fleecetröja, jacka, på benen ridtermobyxa. Varma känger. Tjocka ridhandskar
- Isolerar du kommer du sannolikt knappt behöva värma.... Håller man det stängt håller det värmen bra.

  
Jag svarar dem: 
Tack för hjälp och idéer. Det är skillnad om man ska rida 1 häst, då kan man klä på sig, men jag tycker inte ridpassen blir bra när man inte kan klä sig bra och ha bra ridstövlar på sig. Det blir bara sämre helt enkelt. Det handlar inte om överlevnad utan om att höja kvaliten på ridningen/träningen om det är möjligt. Även när man står på marken och har lektioner.
  
Och får svaren:
- Men Lisen .... Peder får la värma dig??? Kass gubbe det där. ^^
- Kolla vad som funkar i ridhus längre upp i landet.
- Fråga på den: hur kallt kan ni egentligen få där nere? Känns ju som att ni har tropisk hetta jämfört med oss. Långkallingar ska brukas fr -15, termobyxa fr -30.
- Jag har ett tips, gasolvärmare med hjälp av en kanon. 
- Vet att Autoseum, simrishamn har anlitat dem. Andra gick bet i deras lokal och gav upp, för deras gasolvärmare tog det på ett nix.
 Jag kan hjälpa dig med kontakt. Han jobbar bara med gasol och är anlitad i hela Sverige. 
Spec. kunskap finns och stor erfarenhet. 
Tror att kostnad är relevant här.
- Jag tror att Luleå Ridklubb har ridhusvärme via återvinning av stallvärmen, nu är ju både stallar och ett av ridhusen isolerade, men det är ju vinter 6 månader/år med kyla ner till -35 grader i perioder.... Kolla med dom.
- Åk till Bollerup på studiebesök, de har stor halmpanna, vet en som värmer upp sina kycklingstall med det. Jag gillar idéen för halm i storbal finns alltid att tillgå och är nog billigast för ett sådant stort utrymme.
- Ridhuset är ju rätt stort så ett kärnkraftverk är nog det bästa.
- Gödsel!?! Ni har väl massor av gödsel? Bränn den!!! Lagra, när det blir svinkallt typ nu, kör in i "megapannan" och bränn! Kulvert under marken till Gyllebo ridhus där jag sitter och rider och poff: 20 grader av all överskottsvärme från er gödsel-panna... Ta pantent på den och sälj - och snart kan ni köpa loss... Eon och Vattenfall. 
- Solpaneler på taket! Finns i glas som ser ut som tegelplattor.
- Mitt ridhus är stort och isolerat klarar att hålla + grader fast det är -25*. Lycka till.
- Köp ett par batterivärmda sockor, finns i skidaffären! En lite dyrare variant är gödselpanna.
- Isolera endast, stor skillnad på de få veckor som det behövs.
- Börja med att isolera ridhuset. Ta även in förslag från lite större leverantörer tex Bravida eller YIT. Dessa brukar vara sugna på att lämna priser. Då får du ett hum om vilken investeringnivå det handlar om. Jag tror dock att 4 st vanliga luft/luft värmepumpar av typ villastorlek kommer att räcka bra. Dessa kostar ca 20-25 tkr st exkl elmatning.
- Innan du hunnit isolera, finns värmesulor på Intersport! Therm-ic heter de bästa, och du kan ha dem i vilka skor som helst inkl ridstövlar. Litet batteri som sitter i ett clip, sitter som berget, håller mellan 8-10 tim beroende på nivån, laddar över natt.

-----

Fortsätt gärna att komma med synpunkter här! Är det någon som har isolerat och som är nöjd eller inte?

 Hej så länge från mig och min nya hjälm från KEP. Metallic! ;-)

  


Läst 43229 ggr Kommentarer Kommentera
Lisen Bratt Fredricson är en av våra absolut bästa hoppryttare, och dessutom en fantastisk entreprenör och hästföretagare. Tillsammans med maken Peder driver hon Grevlundagården, och Lisen är också drivande inom Swedish Select Horse Sales och Ryttargalan AB.


På Lisens blogg får du följa vardagens späckade schema med daglig träning och ett intensivt tävlingsprogram. Både med landslaget och i internationella sammanhang. 

Följ även LitoVet på:
Facebook.com/LitoVetGOPOnypon
Hippovitae.se

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.