Lisen

Hej, nu är vi på Globen. Igår var det gala, har inga bra bilder därifrån tyvärr.
 

Bild från tävlingsstallet. Thriller och Fendis utrustning mm.
 

Mic Mac när hon tar upp huvudet. En liten bit. På banan ibland lite mer ;-). Jag gillar den här hästen, hon är så självklar när man möter henne.
 

Barnen går i paraden. Hjalmars första år. Mycket stort.
   
I morgon börjar de internationella klasserna. Angående stilhoppningsdebatten på ponny-SM, under helgen skall jag ta reda på var jag själv står i frågan, genom att sätta mig in lite mer. Lätt att man bara tycker som man alltid har gjort och den här gången tänkte jag gå lite mer på djupet själv innan jag tycker som jag alltid gjort.
  
Jag har frågat NÅGRA landslagsryttare här på plats och de är FÖR stilhoppning på SM. Sen skall det väl hellre heta inverkansridning än stil tror jag. Men som sagt, jag återkommer i ämnet med mina funderingar och åsikter.
  
Det är dock viktigt att kunskapen här måste vägas högt och barnens säkerhet, även deras tävlingsvilja och inspiration och inte bara massa föräldrars åsikter.
   
God natt.
   
Posted using BlogPress from my iPhone


Läst 56865 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
24
2013

Först en liten Canvas-rapport!
 Canvas mår mycket bättre och har fått flytta till en vanlig box :-)!!!
 Det var lite upp och ner några dagar, men nu som sagt stabilt. Hoppas det fortsätter så! Tack
 Specialist hästsjukhuset Helsingborg för fint jobb!
    

Ridhuset börjar bli klart. Nästa vecka kommer fönstren. Här installerar de värmefläktar.
 

Vi har varit på Pay n Jump på Svabesholm, båda killarna red Fanta.
 

En helt annan grej jag har funderat på - både när jag var på Strömsholm och Flyinge - var hur lite elever är inblandade i verksamheternas skötsel av ridbanor, hindermaterial, hagar, städning av utrymmen, foderhantering, köra traktorer osv. Hallå verklighet!
  
Detta är ju en ganska stor del av att driva en ridskola eller en egen verksamhet. För vår egen del har vi de senaste åren kunnat anställa en kille som gör det mesta sånt, men så har det ju inte alltid varit. I stallet har vi också ansvarsområden - det innebär att man har ansvar att vissa delar sköts som till exempel städning av foderutrymmen, toaletter, ridbanan, tvättrum osv.
  
Det funkar väldigt bra. Ingen skyller på någon annan osv. Att ha ansvar betyder inte heller att man själv måste göra det, men se till att det hålls i ordning och att det blir gjort.
 
  
Hej så länge.
 Lisen
 
 
 BlogPress from my iPhone


Läst 60520 ggr Kommentarer Kommentera

Canvas igen...

Samma startbild som sist. Fast denna gång en tråkig känsla, för det blev ingen bra start på den här veckan alls! På måndagsmorgonen tog vi Canvas Plus till provtagning inför att vi skulle tappa honom nästa vecka och frysa sperma. Direkt efter provtagningen blev han dålig och hade koliksymptom, Anna fick köra honom till Helsingborgs Djursjukhus där han akutopererades för pungbråck.
  
De behövde inte ta något av tarmen, man hoppas den är okej. Operationen och uppvaket gick bra och nu väntar några väldigt kritiska dygn. Känns bra att de har koll på honom, och ringer och rapporterar hur han mår och vad de gör. Nr 1 är att han blir frisk!!
 Jag har fått frågor om han kan avla med en testikel och ja det kan han. Oldenburgförbundet har inga restriktioner för detta. Men som sagt, nr 1 är att han blir bra igen! Nu är det för tidigt för att säga. Håll alla tummar!
 
 

Själv var jag på Strömsholm och lyssnade på hoppsport-genomgången när jag fick detta jobbiga besked... Jag är med i ett sportråd i hoppningens organisation.
 

Sen, på eftermiddagen, hade tränarna tre olika stationer att gå emellan. Station 1 handlade om grunderna, det var Elisabet Lundholm som höll i den. Det handlade just om grunden, sitsen och kroppskontrollen. Slutsatsen blev "är man bäst på grunderna så kan man bli bäst i världen".
 Station nr 2 var hos den ungerske dressyrgubben Barnabas. Hans markarbete är också väldigt basic och enkelt. Det handlar mycket om avspändhet, kroppskontroll, noggrannhet och tid. Ge sig tid att tex jobba i skritt. Öppna, sluta, skritt, volt, trav , öppna osv.
 

Mycket upprepningar som leder till avspända hästar och ryttaren blir noggrann, får bra kroppskontroll och blir lyhörd på sin häst. Många tycker att det är för enkelt men jag tror det är en bra grund att jobba ifrån. SEN kan man utveckla, samla mer osv, men som grund känns det rätt.
 Station 3 var hos Henk Nooren, Henk fortsätter i Barnabas anda med noggrannhet, avspändhet och timing.
 Jag tänker att ridningen verkligen är en konstform som kräver finess. Elisabet pratade om att odla ridningen, det gillade jag. Man behöver inte nå målet varje gång man tränar så länge man känner att man närmar sig målet. Här är konsten att inte ha för bråttom, men heller inte bli för passiv.
 
 

Välkommen Charlotte Haid Bondegaard till LITOVET-teamet. Charlotte har använt Litovet länge och har sett så bra resultat på sina hästar, så det är jättekul att även hennes stall blir ett profilstall för Litovet.
 
 Det var lite om detta, nu vill jag bara att Canvas blir OK. Det är påfrestande att gå runt och oroa sig..
 Go kväll.
 
  BlogPress from my iPhone


Läst 58561 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
17
2013

Hej.

Börjar med lite nya bilder vi tagit på Canvas Plus, vår 5-åriga hingst e. Cardento. Det är en modern lätt typ, mer som en fullblodshingst i typen men nu på sista tiden har har lagt på sig lite mer. Han har varit ung och gänglig men nu börjar allt hänga ihop mer. Riktigt fin nu, så jag var tvungen att visa er också. FILM Canvas Plus Veckan har varit upp och ner.. Med tävling mitt i veckan har dagarna känts huller om buller. Annorlunda. Men om vi börjar från början så gjorde jag Riders Trophy som expertkommentator.

Smink- och hår-tjejen tuperar så att mitt platta tråkiga hår får lite efterlängtad volym.

Daniel Svensson, hopplärare på Strömsholm, vann Riders Tropy-omgången. Bra drag i den omhoppningen och bra TV blir det då... 

Till och med Daniel blir lite pudrad inför inspelningen av Riders Corner. Har ni hittat TV-kanalen Horse 1??

Peder & H&M Cash In "Danny" vann Söndagens Grand Prix. Firade segern och Fars dag på kvällen. Finare, mer engagerad och kärleksfull pappa kan inte mina barn ha!

Danny dagen efter segern, drar en repa i hagen. Danny fortsätter att utveckla sig och blir mer och mer ridbar. Det har varit bra för honom att hoppa lite lättare nationellt ett tag. Jobbet för Eva-Karin Oscarsson har varit väldigt bra för honom tycker Peder.

I onsdags var det dags för Volkswagen Grand Prix-final. Hela ridhuset var fullt av folk. De bästa ryttarna och ett välarrangerat evenemang med bra annonsering drar verkligen mycket publik, och vilken bra sport det var. Helt super. Både Stephanie och Peder var felfria i grundomgången och i omhoppningen gjorde Steffi och Thriller en kanonrunda och blev till slut 2:a!
  
Peder hade ett nedslag och kom 5:a. Superkul med Steffi och Thriller som hittat varandra mer och mer. Thriller blir lätt lite för busig och okoncentrerad och behöver trimmas mycket under tävlingsdagarna för att fungera på banan, så mitt jobb är mest att tjata på att det ska trimmas och tempoväxlas och INTE vara för nöjd. ;-). Med den fina placeringen blev det en biljett till Globen, så tävlingsplanerna fick göras om och Strömsholm fick strykas.

Min fina kompis Emelie Marsh (fd Björkman) bor på Mallorca men kom och hälsade på några dagar och spanade in vår gemensamt nya häst Charlie som Peder rider. Charlie var felfri i alla starter så han fick tummen upp! Kul att se Emelie i sån fin form efter en större olycka förra året. Tummen upp för henne också?.
  
I morgon är både jag och Peder på Strömsholm, Peder rider landslagskurs och jag ska se på och sen jobba med frågor som rör hoppningens utveckling i Sverige med flera andra. Nu fodra barn.
  
using BlogPress from my iPhone


Läst 53882 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
08
2013

Hej! Vi är på Flyinge. Vi stannar kvar över natten då vi har nio hästar med oss och långa dagar med starter i nästan alla klasser.
Både Peder och Steffi har kvalat till andra kvalet i Riders Trophy. Alla nio hästarna har varit så gott som felfria idag, det var bara Steffi och Thriller som fick ett tidsfel. Han är pigg och bockig och det tar tid...
  
Sista 1,45-klassen bjöd på väldigt bra hoppning med många bra hästar. Riktigt kul att titta. Jag är ännu mer kritisk och ser brister hos ryttare och hästar nu när jag inte tävlar. Good and bad. När man tävlar själv är man mer uppe i allt sitt. Dock tycker jag det är märkligt att så få av våra yngre ryttare ser en sådan här klass som det var i kväll. Kom igen!!!!!!
  
Dock såg jag några så grattis till er, ni har definitivt lärt er mer om hoppning idag. Jens vann sista klassen och Peder kom 4:a med Cash In. I morgon kommenterar jag delfinalen live på den nya tv-kanalen Horse1.
 

Jag sitter tillsammans med proffskommentatorn ;-) Kristina Westberg. Ja, för hon är verkligen proffsig! Kristina har lång bakgrund som sportjournalist och har jobbat länge på TV4 där hon bl.a. suttit och gjort sporten i rutan.
 

30 år tidigare!!! Kristina och jag är barndomsvänner och gick i samma klass från 1:an till 7:an!! Och red mycket ihop. Kristina ser bra mycket poppigare ut tycker jag ;-), jag fick bara ärva gamla fula kläder från mina storasyskon och kusiner ...
Här tränar vi med vår skitbra popgrupp Electric Girls. Coolt.
  
Posted using BlogPress from my iPhone


Läst 55531 ggr Kommentarer Kommentera

Idag har Peder filmat kommande träningsvideor för H&M We love Horses. De hade tur med vädret, vi kan nämligen inte vara inne ännu då ridhusisoleringsbygget inte är klart. Nu ska ny belysning och fönster in. Om 3 veckor kommer fönstren, då är allt helt klart!
   

Film på Li Top.
  
Jag hjälpte Steffi med hoppningen i dag och då filmteamet hade fullt upp hemma åkte vi till våra grannars ridhus i stället. Här hoppar Steffi på framhoppningsövningen. Bom, 5 meter på böjt spår, hinder, 3 meter på böjt spår, bom. Bra för att hålla en jämn galopp där hästen måste vara igenom i innersidan och använda ryggen mer i språnget.
  

Helt oväntat skulle Hjalmar rida i dag. Carsten ska nämligen inte rida Fanta så mycket mer, så vi bestämde oss för att inte åka på träning till Ulrika. Jag frågade då Hjalmar om han ville pröva att rida en sväng men då valde han att han skulle åka på träningen i stället. Väldigt oväntat!!
"För hos Ulrika finns det saft och bullar också", sa Hjalmar, och jag tänkte "tack Ulrika för att du har saft och bullar!!!!" Jag vill ju gärna att de vill rida:-)
   

Film: Hjalmar & Fanta.
    
Jag var så grymt imponerad av att han red själv helt plötsligt, på Fanta som han aldrig ridit och han har ju inte ridit på flera månader!!! Jag försökte inte vara FÖR entusiastisk utan lagom cool och uppmuntrande, fast kunde inte låta bli att spontanapplådera när han hoppat bana!
  

   
På Stallshopen i Tomelilla fanns det en "lär dig hoppa"-film med båda mamma och pappa med. Helt chockartat tyckte Carsten!
  

Blääää. Äcklig mask! I veckan ska vi ta de sista maskproverna med Kolla masken innan vintern. Vi gör gärna det nu och sedan i vår igen.
  
using BlogPress from my iPhone


Läst 53358 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
02
2013

I veckan var Susanne Edlund från Svenska Foder/Hippo Foder hos oss. Vi har haft samarbete med Svenska Foder/Hippo foder i över 15 år nu. Så det är mitt näst längsta förhållande ;-). Vi pratar fodertrender, foderstater, idéer och utveckling och möten för 2014.
 

I dag, lördag, regnar det och jag sitter inne och skyller på regnet för utebliven joggtur - och skriver ihop en presentation jag ska ha för fälttävlansfolket i morgon i Linköping. Jag skulle verkligen behöva lite proffshjälp med att sätta ihop och skriva ner andra föredrag som jag har i mitt huvud. Jag blir så arg på datorn när jag till exempel ska göra ett diagram eller liknande.
 
Finns det någon proffsig person på föredragstillverkning i snyggt format så maila mig!
   
BlogPress from my iPhone


Läst 47340 ggr Kommentarer Kommentera
Lisen Bratt Fredricson är en av våra absolut bästa hoppryttare, och dessutom en fantastisk entreprenör och hästföretagare. Tillsammans med maken Peder driver hon Grevlundagården, och Lisen är också drivande inom Swedish Select Horse Sales och Ryttargalan AB.


På Lisens blogg får du följa vardagens späckade schema med daglig träning och ett intensivt tävlingsprogram. Både med landslaget och i internationella sammanhang. 

Följ även LitoVet på:
Facebook.com/LitoVetGOPOnypon
Hippovitae.se

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.