Lisen

Gud vad jag är trött på den här leran! Kloffs kloffs! Nu får det gärna frysa på. Faktiskt.

På juldagen spelade vi fotboll i ridhuset!

Har ju glömt att berätta att SWB-hästen Click For Quality, 4 år, som vi sålde på SSHS-auktionen förra året till Stall Lagerfelt såldes i början av december för 55.000 euro på auktionen Expo Talent Sale. Bra SWB och Stall Lagerfelt!

 

Jag har sett att jag fått lite frågor i kommentarsrutan. Svarar på några här.
   

Vad tycker du om bonusmiljonen på Gina Tricot Grand Prix?
Svar: Det är fantastiskt! Såklart vårt stall satsar på den ;-). Eftersom jag själv vunnit Grand Prix-klassen två år i rad hoppas jag att Peder eller Steffi fortsätter med den fina traditionen. ;-)

  

Har du lust att göra ett inlägg om de som jobbar i stallet?
Svar: Jättebra ide, nu är de flesta lediga men när de är tillbaka ska jag absolut göra det.

  

Förresten har vi en ledig hästskötarplats från den 1:a februari - om någon känner sig manad kan ni maila mig. Lisen@Grevlunda.com. Haj.
  
Posted using BlogPress from my iPhone


Läst 58467 ggr Kommentarer Kommentera
DEC
26
2013


Hej, jag har varit några dagar med Peder i London på tävlingarna i Olympia. Här är en liten bild på framhoppningen som de faktiskt gjort lite större i år. Fortfarande grymt liten. Hur många som helst här inne, inga problem för alla ser upp och håller till höger vid möte. Även engelsmännen som har vänstertrafik. Imponerande ;-)!
 

Julfint vid boxarna...
 

Sibon fortsätter sin strålande hoppning. Var placerad 2:a, 1:a och avslutade 2:a i sina tre starter. Det betyder att han har varit placerad som sämst 5:a i sina nio senaste starter. Fyra av dem är segrar! Grymt.
 

En helt ok lunch i President-boxen. Olympia är så coolt.
 

Jessica Almenäs, superproffsig på H&M Saturday där hon håller i prisutdelningar och intervjuer.
 

Det verkar aldrig ta slut på dem... Här är ännu en Whitaker. Jack, nio år, red jättefint.
 

Ingen riktig julefrid. Canvas fick komplikationer och har opererats en tredje gång :-(! Helt otroligt stark, har klarat även denna bukoperation. Känns så tungt att det inte blir bra...
 

Jens firar jul med oss och har med sig sina hästar som ska tävla i Mechelen i mellandagarna. Kul att se nya hingsten Uncanto hoppa. Mycket spänstig.
  
God jul på er, Peder och jag ska ut och ta hand om alla hästar nu eftersom alla andra är lediga!


Läst 51734 ggr Kommentarer Kommentera

Lite uppdatering. Ridhuset är klart. Lite finputsning med portar, ventilation, måla sargen ooch så vidare är kvar. Henk Nooren har varit hos oss och haft träning. Mjuka linjer, små hinder, mest fokus på ryttarens sits och noggrannhet.
 

Julbordet med hela stallet i olika konstellationer, elever, groomar, hovslagare med flera!
 

Julbelysningen är uppe! Vi hade amerikanare här i veckan och de frågade om alla dessa ljusstakar i våra fönster i Sverige. Det kan ju verka lite märkvärdigt för dem som inte fattar, men det är väl så att vi nordbor är så ljusälskande i detta mörker?
 

Idag har jag hopptränat för första gången på väldigt länge! Peter Eriksson var här och jag kunde inte hålla mig. Vår nye Clarence e. Clinton kändes kanonfin. Blir lite "gunghäst" i galoppen i bland och trycker inte på bak, så jag fick rida mycket öppna framåt.
 

Vår fodervagn. Hippo Foder och Litovet här på bilden. Apropå Litovet så är det ganska intressant att fler insett fördelarna med detta tillskott. Men bara en grej med nya aktörer på marknaden. Jag som läst på lite inser skillnaden, Litovet har genomgått kliniska studier och vetenskaplig forskning (Kliniska studier.) Det är köttets kärna GOPO som är grejen, inte skalen!
  
Viktigt att läsa på om vad man ger sina hästar och varför.
   
God natt.
 
 using BlogPress from my iPhone


Läst 53287 ggr Kommentarer Kommentera

När vi som varit i Globen kom hem hade tjejerna hemma hängt upp ballonger och gjort pepparkakor och lussebullar. Alla hästarna hade en morotspåse på boxkanten. Så himla gulligt.

Vi är i Helsingborg nu på Riders Trophy-finalen. Bild från igår (fredags), vi körde hela semifinalen live på Horse1. Nu till finalen pratar vi alla tre - Pether Markne, Kristina Westberg och jag. Kanalen är öppen hela helgen. Kl 16.30 har Malin Baryard och Peder Fredricson en clinic om framhoppning. Se den på plats här i Helsingborgs Ridhus eller på kanalen. 18.30 är det den stora Riders Trophy-finalen. 100.000 kronor i förstapris. 50.000 till bästa svenskfödda häst (till uppfödaren och hästägaren). Dock nästan ingen uppfödare på plats :-(.
 

Har varit och hälsat på Canvas på Djursjukhuset Helsingborg. Han har tappat så mycket, hull och muskler, men såg faktiskt pigg ut. Han gillade att få lite extra kli och uppmärksamhet.
  

Peder och Malin förbereder sig för eftermiddagens clinic. Vi ses i rutan 18.30 - eller kom och insup atmosfären på plats!
  
/Lisen
  
Förresten 622 likes på förra inlägget. Tack så jättemycket för det.
  
BlogPress from my iPhone


Läst 54893 ggr Kommentarer Kommentera

  
Här kommer lite tankar från mig angående stildebatten. Ja, det kanske börjar bli lite tjatigt, men kanske behövs verkligen debatten? Vad vill vi?
  
Jag ser gärna saker ur en positiv synvinkel och tror att det är bra, jag är öppen för förändringar och gillar utveckling och framgång i samband med det. Jag tror på det.
Ridsport är en fantastisk idrott som man kan hålla på med väldigt länge, man kan lära sig hela tiden och ju tidigare du kan komma in på ”rätt bana” och lära dig grunderna och att göra rätt, desto längre kommer du i den fantastiska ridkonsten.
  
Varför vänta?
Jag VET att för att lyckas gäller det att få kunskap från dem som KAN. Av de tränare och ryttare som bevisligen lyckats i det de tagit sig för. Detta är så viktigt!
För att nå framgång måste du välja att lyssna på dem som kan. De som har gjort det. Det är väl ganska logiskt? Det innebär inte att din tränare måste ha ridit OS, men kanske måste han eller hon hålla sig uppdaterad, följa utvecklingen och så vidare.
  
Vi är ett litet land som har lyckats rätt bra med de landslag vi haft och har. Vi har ryttare som år efter år vet vad som krävs och kan utbilda sina hästar till mästerskapsnivå, ibland dyker det upp någon ny ryttare som man ser har ambitionen och känslan.
På någon landslagsträff för en tid sedan fick vi fundera över våra styrkor och vi kom fram till att vi bland annat har ett bra horsemanship, vi kan ofta ta hästar ”ett snäpp till”, då vi svenskar ganska ofta anpassar oss efter hästen och inte tvärtom.
  
Tyskland är kanske den starkaste ridsportnationen och de har under många, många år haft en tradition att utbilda unga ryttare rätt från början. England var under många årtionden också ledande, men för ett tiotal år sedan märkte man att man inte längre hängde med. De yngre ryttarna saknade kunskap, därför införde man nya utbildningssystem för de yngre - med bland andra Henk Nooren som nu har lett landet till en stark position igen.
I USA har man hunterklasser där de flesta lär sig att rida och tävla. Det är stil rakt igenom. De amerikanska ryttarna har en bra position i sadeln och rider välbalanserat och jättefort ;-).
  
Det är viktigt att vara lyhörd när man lyssna på dem som kan. De som har lyckats själva. De som vet hur man tar sig till mästerskap. De som vet hur man utbildar en lovande unghäst. De som vet. De som kan. Kunskapen är värdefull och den tar dig till målet.
  
Följsamt - inte stelt
De flesta i debatten som pågår verkar vara i samförstånd och positiva till att man måste se över och utveckla på vilket sätt de unga ryttarna tar sig igenom banan på sina ponnyer. På ett säkert, utbildande och för ponnyn trevligt sätt. Inte att de "dressyrrider" sina ponnyer runt banan, lite stelt som många verkar tro. Inte alls så. Ni vet vad jag menar. Mer i balans, mer följsamt, mer med känsla för hästen. På alla nivåer!
Jag hoppas ändå att denna debatt fått fler tränare och engagerade föräldrar att fundera lite. Jag tror att de gör det. Det är bra.
  
Jag är övertygad om att vi kan hitta en helt suverän väg för alla som vill lära sig mer och bli ännu lite bättre på alla nivåer. Jag vill gärna tro att ur den här debatten kommer något bra!
Kanske ska vi utveckla systemet ännu mer, att man till exempel måste ha uppnått en viss poäng av stildomare på kvaltävling för att få rida Svenskt Mästerskap på ponny? Väl på mästerskapet är alla redan inkvalade. Man har uppnått sina poäng för att delta, till exempel. Bara en idé. Det ger våra ponnyryttare en kul och motiverande morot till att träna och utveckla sig.
  
Man kanske också ska se över propositioner för tävlingarna och inte ha för många tidshoppningar? Använd er av till exempel gamla bedömningen A1:d = grundomgång och sedan 30 sekunder till ny start för en omhoppning? Ha alltid 60 sekunder till start, så barnen i lugn och ro får beträda banan? Och så vidare…
Vad kan göras mer? Hur gör din klubb under sina tävlingar? Kan DU tillföra något? Jag tror på utveckling och på en positiv inställning, den tar en rätt långt.
  
Lycka till alla duktiga ponnyryttare!
Ni har framtiden framför er och det finns SÅ mycket kul att lära i det här – hela tiden! Ta hand om era ponnyer och hästar. OCH, ska ni rida fort, kolla på Peder. Han är rätt bra på det. ;-)
  
/Lisen
 
 


Läst 58704 ggr Kommentarer Kommentera
DEC
02
2013

Vilken superhelg vi haft i Globen! Peder har haft 4 segrar! Här kan ni läsa lite om Peders upplägg i Hippsons Sportkollen.
 

Och vunnit 2 bilar. Är det inte intressant hur ett varumärke kan växa så som Volkswagen gjort sedan de gick in i ridsporten? Helt plötsligt ser man bilen, och kanske på ett helt nytt sätt. Flera av våra vänner har bytt bil till VW.
  

Steffi hade också en bra helg. Fendi var placerad i de två klasser han gick och Thriller var placerad i en 1,50. Precis i slutet av framhoppningen till GP:n blev det ett litet missförstånd och Thriller fick ett grovt fel på ett räcke, det kan ha spökat lite inne på banan där det blev lite för många fel. Steffis första stora klass med honom, så det är bara på det igen.
Det viktigaste när man hoppar fram är att hästarna är avspända och motiverade för uppgiften. Vi hoppar sällan fram högt eller utan markbom utdragen.

Clinton vann Stjärnornas hoppning, 20 år och en riktig professor. Jag red honom som unghäst i bland annat Falsterbo. Vilken härlig häst. Ja, Rickard vann väl också, han satt ju på. ;-)
 

Jag älskar att se Pignons shower. Den sista i söndags var grym. Både Peder och jag satt helt fastklistrade. Vi har mycket att lära av det han gör, det var så inspirerande att se.

Mycket press från helgen, detta från Expressen.
 

I dag var vi på presskonferens på Friends Arena. Vilken otroligt cool arena! Peder har gjort den nya logotypen till den nya tävlingen Sweden International Horse Show. Det är en Pegasus som flyger rakt emot betraktaren.
Den är enkel och snygg tycker jag. Såklart! ;-).
  
Himmel var allt det där.. Sen var det också helvete i helgen tyvärr. Canvas fick akutopereras i lördags natt igen. :-( Det var dålig prognos på den öppningen, MEN han klarade även denna buköppning där man nu tog bort en bit av tarmen som man första gången hoppades skulle vara livsduglig. Han överlevde operation och uppvak och nu håller vi alla tummar igen för den här tappre killen som verkligen kämpar!
Jag har inte sovit mycket sedan dess så jag är rätt trött. Därför kommer tankarna om stilbedömning i ett lååångt inlägg i morgon.
  
Zzzzzzzz
 


Läst 55311 ggr Kommentarer Kommentera
Lisen Bratt Fredricson är en av våra absolut bästa hoppryttare, och dessutom en fantastisk entreprenör och hästföretagare. Tillsammans med maken Peder driver hon Grevlundagården, och Lisen är också drivande inom Swedish Select Horse Sales och Ryttargalan AB.


På Lisens blogg får du följa vardagens späckade schema med daglig träning och ett intensivt tävlingsprogram. Både med landslaget och i internationella sammanhang. 

Följ även LitoVet på:
Facebook.com/LitoVetGOPOnypon
Hippovitae.se

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.