Lisen


Jag och Peder klippte bandet tillsammans.
  
Hej!

Häromdagen invigde Peder och jag det nya stostallet på Bollerup. Det är ett stall som har använts i flera hundra år – bara de sista årtiondena har nästan 400 föl fötts här.
De nya boxarna är utan galler, så hästarna kan ha bra kontakt med varandra. Det finns även en lösdrift dit de dräktiga stona kan gå till att det är dags för fölning. Därifrån flyttas de till övervakade fölboxar så attelever och personal kan närvara vid fölningen.
Högt upp i stallet finns ett rum med utsikt över boxarna och hästarna, så tillsammans med kameror och liggjord har de som fölvakar perfekt koll på de väntande fölningarna.
  
Peder och jag är ju engagerade i detta projekt, och kommer att vara med i avelsarbetet. Vi kommer även att ha lite föreläsningar, clinics osv.
De skånska tidningarna var på plats och var mycket intresserade. Åkte även och kollade på ettåringarna som gått ut på bete, så häftigt att se en sådan stor flock ihop, säkert 10 till 15 stycken ston tillsammans.

  
Innan jag avslutar mitt blogginlägg vill jag publicera ett brev. Jag får många olika önskningar via mejlen, på brev och liknande att publicera. I detta fall känner jag att jag verkligen vill dela med mig, för detta gäller nog fler ridklubbar än just denna.
  
Jag tycker att det är oroande att höra om små ridklubbar som har svårt att klara sig, växa eller ibland bara försöka överleva! Har ni något tips till dessa tjejer?

"Hej Lisen!

Vi kommer från Åre ridklubb som är den enda ridklubben i Åre kommun. Vi bor som sagt i Åre och våran ridklubb krisar just nu.

Våran lilla ridklubb startade 2007 med 5 familjer och 3 hästar som kallade sig "hästkollektivet". Det var då ingen verksamhet, men allt fler blev intresserade och familjerna bestämde sig för att köpa in 2 till hästar. 2008 så gick det över till en verksamhet med lektionsridning. Nu idag har vi 9 ponnyer, 100 ridande i veckan och över 300 medlemmar. Ponnyerna står i en gammal kolada med 5 små boxar, vi har ett specialtillstånd för att få ha hästar där, och inga storhästar är tillåtna att ha i stallet. Våran ridbana är 20x40 och vi har inget ridhus, vi rider alltså ute hela vintern. Närmaste ridhus är 1 timme bort med bil (riksanläggningen Wången), och dit har vi inte möjlighet att åka så ofta.

Vi har, ända sen vi startade 2008, siktat mot att bygga en större anläggning med stall, stor ridbana och ett ridhus. Vi har kämpat och jobbat mycket med anläggningen, sökt massor av pengar och vart på massa möten. De sista pengarna vi sökte var EU-pengar, men i fredags fick vi det tråkiga beskedet att vi inte kommer få de 9,5 miljoner som saknas. Ridklubben måste mest troligt nu lägga ner, vilken är extremt tråkigt för alla barn och vuxna i byn.

Alla på ridklubben kämpar med att hitta lösningar, vi har en Facebooksida, Instagramkonto, massa lappar runt om i byn, förslag på fonder där man kan söka pengar m.m. På Facebook heter vi "Stöd Åre ridklubbs framtid".

Vi skulle verkligen behöva lite tips från dig, hur kan vi göra för att få behålla våran fina ridklubb?
Vi skulle bli extremt tacksamma om du svarade.

Mvh,
Vilma Lindell
Mette Osterman"
   

/Lisen


Läst 92358 ggr Kommentarer Kommentera
Lisen Bratt Fredricson är en av våra absolut bästa hoppryttare, och dessutom en fantastisk entreprenör och hästföretagare. Tillsammans med maken Peder driver hon Grevlundagården, och Lisen är också drivande inom Swedish Select Horse Sales och Ryttargalan AB.


På Lisens blogg får du följa vardagens späckade schema med daglig träning och ett intensivt tävlingsprogram. Både med landslaget och i internationella sammanhang. 

Följ även LitoVet på:
Facebook.com/LitoVetGOPOnypon
Hippovitae.se

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.