LisenHär kommer en sen söndagsblogg från stallchefen Jenny. Hon verkar vara impad av Peders och min mockning. :-)
/Lisen
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
 
Jennys gästblogg:
Sunday Funday!
  
Söndagar är lite av en vilodag hos oss, ja för hästarna alltså. Och för den personal som är ledig. Inte för de två som har söndagstjänst, då går man som en duracellkanin mellan skrittmaskin, hagar och stall med ett depåstopp på "hemvägen" i spolspiltan för däckcheck – det vill säga krats och rengöring av hovar samt en avborstning.
  
Denna söndag såg dock lite annorlunda ut då vår handyman "Nemo" har skadat sitt knä, han brukar avlasta oss med den största delen av mockningen på söndagar, vilket alltså inte gick i dag.
Men Thank God att man då har superhjältar till chefer. Som kommer till undsättning efter kalasskjuts och blöjbyten iklädda ändamålsenliga gummistövlar och redo att greppa grepen, that's the spirit! Med sig på släp hade de också Superhjälte Jr, det är för härligt när de där små blir stora och användbara – tack Carsten!
  
Superhjältarna svepte in i stallet då vi just hade satt oss vid frukostbordet. Och vips, när vi efter en halvtimme kommer ut i stallet, är deras tilldelade boxar klara! Vi tittar på varandra och tänker samma tanke – superheroes with superpowers, damn de är snabba!
  
Det visar sig dock att även superhjältar har sina specialiteter, de är inte bäst på allt. Peders specialitet var enligt Lisen inte just mockningen då hon menande påpekade att hon hade fått mocka om hans boxar. Peders specialitet var mer traktorkörning och att halma boxar, det gjorde han jättebra!
  
Ryktet om superhjältarnas insats spred sig och delar av ledig personal kom för att "låna mjölk", jomen tjena!
Skämt åsido, tack för hjälpen! Söndagen löste sig och i morgon är det måndag igen – början på en vecka då det är Flyinge Indoor som gäller för Peder, Steffi, Malin, Mikaela, Julia, Jullan och Emma. Och två lastbilar med hästar. Håll tummarna!
  
/Jenny
  

Uteliggarna har fått käk och nya lakan – check!
  

Peder snyggar till hos sin nya stjärna Harry.
  

Sträng superhjälte mockar om och mockar rätt.
  

När man får hjälp av superhjältar kan man inte kräva att de jobbar enligt manualen. Man tackar och tar emot, när de har susat ut ur stallet tar man snällt hand om spillet.
 

Superhjältarna får MVG av Lilly. 

Om Jenny Talinsson
Jenny är sedan 2014 stallchef på Grevlundagården. Hon började sin yrkeskarriär som groom hos Pether Markne som hon gjorde OS med år 2000, därefter blev det flera år på Flyinge där hon arbetade för Peter Eriksson och var med honom på OS i Aten 2004 och OS i Hongkong 2008. Efter det blev det några år hos dressyrryttaren Caroline Bonde på Eriksberg. Med sin stora arbetserfarenhet, kunskap och kärlek till hästen organiserar hon vant hela vår stallverksamhet.

Läst 91760 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!
  
Det blev en lång sista dag på veckan, vi var inte hemma på Grevlunda förrän vid kvart över tre i morse och det dröjde ytterligare en timme innan jag kommit till sängs. Hästarna var mer än glada över att få komma hem, och rullade sig i halmen så fort de kunde.
  
Jag vet inte om ni har hunnit läsa det, men vår söndag var ovanligt dramatisk. Vi kom med till GP:n efter en strykning, vilket var så skönt och roligt. Danny var först ut och hade ett ner efter att en fotograf kommit i vägen bakom ett hinder, så efter överläggande bland domarna fick Steffi lov att hoppa det hindret igen.
  
Så vi hoppade fram några språng igen och gick in på banan och hoppade tre hinder. Det blev felfritt och hennes resultat ändrades till 0 fel vilket gav henne en säker plats i winning round, där hon slutade 2:a efter en jättefin omhoppning. Så stolt över både Steffi & Danny!
  

  
Det kunde inte ha slutat bättre i vår sista start tillsammans, och det var mycket känslor som bubblade runt. Jag blir otroligt ledsen över bara tanken på att jag ska lämna hästarna och Steffi, även om det är helt och hållet mitt eget val.
  
Hästarna, speciellt Danny, Extens & Charlie är tre så personliga hästar med så mycket speciella egenheter som jag har lärt mig hantera och tycka om, för att de alla tre har hjärtan av guld. Bara att titta på dem gör mig glad och jag känner dem utan och innan.
  
Att tycka så mycket om en häst kan lätt bli väldigt väldigt jobbigt när man jobbar i ett stall som till största del baseras på försäljning. Jag har ansvar för många hästar och tycker om dem allihop, men har även fått dra en gräns och skärma av mig lite för att inte tycka för mycket om dem som jag vet inte kommer att få vara kvar så länge.
  
Det är så verksamheten fungerar, och jag förstår den till 100 procent, men det blir för jobbigt när man gång på gång blir så ledsen av att säga hejdå till någon man tycker väldigt mycket om.
  

  

FOTO: Lexi Mudifaj
  
Erik är en häst som jag saknar väldigt mycket! Han har det väldigt bra i Florida tillsammans med Team Pasmore, men det är fortfarande tomt här utan honom.
  
Så nu är det dags för mig att gå vidare, jag är så tacksam över min tid på Grevlunda. Jag har utvecklats mycket som person och har lärt känna så många fina tjejer som jag hoppas alltid kommer att vara en del av mitt liv.
Lisen & Peder är fantastiska chefer, men den person jag mest ser upp till är ändå Steffi. Den där blonda lilla tjejen som du kan sätta upp vilken hästkrake som helst och hon kommer att få ut det bästa av den. Aldrig har jag sett henne göra någonting halvdant eller ge upp.
  
Hon har lika mycket talang som vilja att bli bättre. Och sedan är hon den vänligaste personen som kan gå i ett par träskor (och ja, hon har ett par som hon klapprar runt i de få minuterna varje dag som hon inte har ridstövlar) och aldrig någonsin har hon sagt ett dumt ord till varken mig eller någon av de andra tjejerna. Hon är helt enkelt en fantastisk människa, som jag har haft så roligt med och som jag kommer att sakna väldigt väldigt mycket.
  
Hoppas att ni har tyckt att det varit roligt att få en liten inblick i min vardag den här helgen, och tack för att ni har läst!
  
Kram Natalie


Läst 86314 ggr Kommentarer Kommentera

Under mitt lilla gästspel här på bloggen har det kommit upp några frågor som jag tänkte svara på, so here we go.

Extens boxguard- ja detta lilla tygskynke är osäkert och kan inte ersätta en dörr. Men många hästar som tävlar på högre nivå lär sig stå med boxguard för att slippa stå instängd bakom ett boxgaller dygnet runt när dom är ute och reser mycket. Extens har extrem respekt för den och har aldrig ens varit i närheten av att rymma. Dom flesta andra äldre hästarna har också lärt sig men behöver hållas lite under uppsikt. Det har hänt att dom rymt, men då är det bara att springa och hämta dom ;-).

Steffis hästar- är ganska många till antalet men i väldigt blandade åldrar, allt från 4 år och uppåt. Just nu rider hon ungefär 10 hästar varje dag och övriga rids på tur, longeras eller vilar. Sibon hade vi bara en kort period när han skulle sättas igång och börja tävla igen för att han bara skulle få komma ut och ha kul- vilket vi med glädje gjorde för han är världens underbaraste varelse :-).

En vanlig tävlingsdag- börjar senast kl 6.30 (den tiden dom är vana att få frukost), men oftast tidigare. Fodrar hö, mockar, diskar ur hinkarna och fyller på vatten, lindar av och ger kraftfoder. Under tiden dom äter brukar jag linda upp lindor och sopa/kratta gången. Sen tar jag ut hästarna, beroende på tidigt första hästen startar förstås. Ibland kan vi behöva hoppa en häst innan jag tar ut dom andra. Alla dagar är olika. Under dagen kommer dom i alla fall ut 2 gånger utöver det att dom hoppar, lite olika beroende på hur många hästar man har med och vilka det är också, men 2 gånger är standard. Vissa trimmas eller longeras, men oftast är det promenader för hand och gräsätande som gäller. Vi är väldigt bra på att beta! Vissa hästar som blir lätt stressade vid banan och på tävlingsområdet brukar slappna av och släppa det lite om dom kommer undan i någon gräsdunge och kan plocka lite i gräset.

Sen tar det ju lite tid att förbereda hästarna inför start, ungefär en timme om dom ska ha flätor. Är vi på ett meeting försöker jag hinna fläta det mesta, men är det tajt och det blir på bekostnad av något annat, till exempel att jag inte hinner ta ut en häst så får det vara. Hästarnas hälsa kommer alltid i först hand. Vissa av hästarna har aldrig flätor av den enkla anledningen att dom inte trivs med det, till exempel Blixten. 

Efter alla starter ska hästarna nattas, dvs ryktas, skrubba & fetta hovarna, få liniment och/eller kyllera, lindas och täckas på för natten. All utrustning ska göras rent, boxarna ska mockas ordentligt (plockar högar så ofta jag kan under dagarna), hinkarna bytas igen, städa undan osv. Och mitt i allt som händer under dagarna ska man planera in fodringar så dom så mycket som möjligt följer hästarnas vanliga rutiner, men även stämma överens med starterna. För mig är det viktigt att det är ordning och reda i stallet, så jag försöker alltid putsa undan och ha städat så fort det går. 


Det är oftast långa dagar, tungt & smutsigt och allmänt jobbigt. Men en bra dag slår ut tio dåliga.  Största delen av tiden är det världens bästa jobb. 


Läst 76041 ggr Kommentarer Kommentera

Hejsan, eftersom jag alla andra dagar inlett med en väderuppdatering här från Strömsholm så kan jag meddela att regnet anlänt. Tycker så synd om dom stackare som står i tältstallen och fått blöta boxar, och har 5 min gångväg till banan. Vi har tio meter... Vi väntade länge på att regnet skulle avta men fick tillslut packa in hästarna i regntäcken och ge oss ut på våra morgonpromenader ändå. Danny var lika nöjd för det. Han är alltid glad, det är så härligt. 

Blöta och kalla var det extra mysigt att gå upp till ridhuset där det varje morgon serveras frukost till alla ryttare & hästskötare, något alla tävlingsplatser borde göra för det är såååå uppskattat! 

Vi hade bara en start i första klassen och sen två i sista så det har varit en väldigt lugn dag! Lilla Dolly som gör sin första tävling efter ett litet uppehåll är väldigt väldigt glad över att få komma igång igen och hoppade en felfri runda även idag! 

En annan glad i Grevlunda-gänget är Sibon, vars matte Astrid är här och hälsar på i helgen. Mycket nöjd kille har fått många morötter och man kan inte längre passera honom utan att få en hästmule i ansiktet. Han är lite en expert på hur man får tjejer på fall... 

Vår långbente chef har lotsat runt sina hästar väldigt stadigt idag och var bland annat 1:a och 2:a i 140-klassen med 7-åringarna Carat Desire & Diablo. Och på fjärdeplats hade vi All In men han är ju snäppet överkvalificerad så han räknas inte ;-). När han hoppar sitter alla som trollbundna. Det är verkligen något magiskt med den där lilla bruna hästen. 

Ikväll hade vi både Extens och Danny i stora klassen, kval till morgondagens Volkswagen GP. Lysrören i vårt stall lever sina egna liv så det var med halvtaskigt ljus, exceptionellt bra syn och lite tur som jag ändå lyckades få ihop Dannys flätor. 

Turen försvann dock när vi som mest behövde den, och vi är nu först på reservlistan till morgondagens klass. Det är i såna här lägen som det är lite lite okej att vara osportslig och hoppas att någon av någon anledning inte vill ställa upp imorgon. Vi förtjänar faktiskt en plats. Tycker vi i alla fall. Håll tummarna! 

Det har blivit en sen kväll då vi samlats hela gänget och ätit pizza med Astrid, så roligt att vi helt glömde bort klockan! Imorgon ska jag försöka svara på era frågor :-) godnatt! 

(Någon som har vett nog att lägga sig i tid är Olof Smiths Hubertus, han vet hur man vilar sig i form!)


Läst 67177 ggr Kommentarer Kommentera

Hej allihop, först måste jag ju tala om att det dök upp en påse med ett par långkalsonger i på mitt skåp i stallet idag. Tacka vet jag internet och sociala medier (och Barbro som la dit dom!) 😁. Det har dock varit lite varmare idag, eller så har jag bara haft högre tempo?! Morgonpromenaderna var väldigt effektiva, hann med tre möten på en och samma tur. Dessa möten groomar emellan är en nödvändighet för att vi ska lyckas behålla någon slags social förmåga och för att uppdatera varandra med det senaste skvallret. Dagens hetaste ämne var Henrik Ankarcronas skenande Segway.Malin har under dagen mest haft fullt upp med att städa efter sina småkids som envisas med att stöka ner i stallet. 6-åriga "Harry" tog det hela till en helt ny nivå och var väldigt nöjd med resultatet.


Extens tycker att det är ett oförlåtligt beteende att hålla på sådär och suckade tydligt åt det hela från sin planhalva.


Danny har haft vilodag idag så vi har hunnit med en massa saker han & jag. Vi har ätit massor av gräs, och så har vi ätit mandariner. Eller jag skalade och han åt... Det är det bästa han vet! Och så har vi haft gosestund, det är obligatoriskt.

Mandariner är smaskens!


Och även gräs!
Extens hoppade stora klassen ikväll och var placerad, så det var med all rätt vi lyxade till det och gick på After Ride som så fint anordnats med gulaschsoppa för 20 kr/pers. Hittade en tjugolapp på stallplanen häromdagen, fantastiskt att den räckte till en hel middag!

Fråga gärna om det är något ni undrar över eller vill veta mer om så hörs vi imorgon igen.

Ha en bra fredagkväll!


Läst 56978 ggr Kommentarer Kommentera

Hej hej, i helgen är större delen av team Grevlunda i Strömsholm med 11 hästar och jag (Natalie) har fått i uppgift att bjuda på lite smått & gott härifrån. Kan börja med att säga att det är kallt, emellanåt regnigt och sen ännu lite kallare, vilket borde vara en jättebra anledning för oss att jobba lite extra hårt och hålla värmen. Men lika bra som vi Grevlunda-tjejer är på att jobba är vi på att fika och klappa på våra hästar utan anledning, så hastigheten har gått i något som vi skulle kunna kalla pensionärstempo. Malin och Emma som är team Peder har i alla fall bevisligen gett sina hästar mat och ridit lite.

Jag gör tyvärr min sista helg med Steffi och hästarna, så jag har den nya tjejen Mikaela med mig och om jag ska vara helt ärlig så jobbar kanske inte just jag överdrivet hårt. Det är svårt att "lära upp" någon, man måste få hitta sina egna rutiner och på ett sätt också lära sig av sina egna misstag i det här jobbet för att man ska hitta ett upplägg som passar en själv & sin ryttare- så den här helgen blir en mjukstart för Mikaela med ansvaret för tre hästar medan jag fortfarande håller väldigt hårt i mina två favoriter Cash In & Extens. Helt ärligt talat vet jag inte om jag någonsin kommer kunna släppa taget. Det är ju mina bästa vänner, hänger mer med dom två än med min familj och mina "riktiga" vänner.


Tävlingsmässigt har det varit en okej dag, hästarna har varit väldigt pigga & glada, och superdupersöta Splashdance (Dolly till vardags) var nog lyckligast av alla över att få åka på tävling igen och hoppade en felfri runda.

Jag har nyss kommit tillbaka från banan med Danny (Cash In), nöjd över framhoppningen där jag slapp bekämpa nervösa mammor och där det jobbigaste var en och annan läskig skugga. Precis lagom för en torsdagkväll som denna.

Eftersom jag lämpligt nog glömde både långkalsonger & raggsockor hemma ska jag nu sätta upp mitt Grevlunda-tempo och göra klart stallet för kvällen. Vi hörs imorgon igen!

/Natalie


Läst 54168 ggr Kommentarer Kommentera

Hej. Jag har börjat springa. Jag hatar att springa. Världens jäkla utmaning. Men jag blev tipsad om att springa, stanna när man dör lite, återhämta sig i promenad och sedan köra igen.
  

Dag 1, en historisk dag. 15 oktober.
  

Man måste promenera ofta för att hinna njuta lite av naturen. Och ta en bild.
  

Hösthäst.
  

Vi drog till Mallorca på barnens höstlov i några dagar. Då med Peder. Han har varit hemma en dag på tre veckor tror jag... Nu är han borta med H&M på uppdrag, sedan flyger han direkt till Stockholm för att tävla i Strömsholm.
  
Lite kvalitetstid med mina killar:
 

Bill.
 

Carsten.
  

Fotbolls-Hjalmar.
  

Hela högen.
  

Vi gick långa vandringar i bergen. Denna tur var tre timmar. Jag var helt slut. Så dålig kondis.
 

  
Hemma igen. Efter ett inlägg om min träning på Instagram fick jag många bra svar om hur man ska peppa sig att springa. Nu har jag skaffat Runkeeper-appen som talar om för dig när du passerar varje kilometer och hur fort det går (eller hur långsamt!!!), den är i alla fall bra. Blev tipsad om att ladda ner en app där du blir jagad av zombies. Vågar man den?
  

Var på nya arenatävlingen Helsingborg Horse Week i helgen, som var jättefint anordnad. En bra lounge för de aktiva och deras ungar. Paradis för Bill.

  

Peder ska in på banan.
  

Avslutar med en kul överraskning, jag och Uncle Blue hamnar på Equi Lifes omslag efter en väldigt annorlunda intervju.
  

Halloween förstår jag mig inte på, men pumporna är ändå något kreativt. Här våra kökspumpor. I övrigt ska vi börja plåta för vår nya webbshop som heter "Get the Gallop" och som snart ska igång. Har andra jättekul grejer på gång, men tyvärr munkavle på det... Än så länge.
  
//Lisen


Läst 57647 ggr Kommentarer Kommentera
Lisen Bratt Fredricson är en av våra absolut bästa hoppryttare, och dessutom en fantastisk entreprenör och hästföretagare. Tillsammans med maken Peder driver hon Grevlundagården, och Lisen är också drivande inom Swedish Select Horse Sales och Ryttargalan AB.


På Lisens blogg får du följa vardagens späckade schema med daglig träning och ett intensivt tävlingsprogram. Både med landslaget och i internationella sammanhang. 

Följ även LitoVet på:
Facebook.com/LitoVetGOPOnypon
Hippovitae.se

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.