Stalldrömmar - Hingstval!
MAR
30
2016

Så var påsken över för den här gången. Vi har haft en väldigt lugn och skön påsk med familj och vänner (och hästar förstås). Men lite har det jobbats på gården! Min duktiga pappa har gjort stolphattar till mig! Eller till ridbanestaketet kanske jag ska säga? Jag skickade lite inspirationsbilder och sen har han designat och snickrat ihop dem helt egenhändigt. Snygga va?!


  
De är gjorda av impregnerat trallvirke och fastsatta med två skruvar genom toppen för att sitta stabilt på plats. För att få ett snyggt borrhål så har han förborrat hattarna innan de skruvades fast på stolparna. Eventuellt (om jag hittar något som passar) så kommer jag sätta knoppar på hörnstolparna och som inramning vid de två ingångarna. Pappa föreslog att man använder t.ex. boulekulor i trä. Men det fungerar ju bara om man målar staketet.
  
Det var min tanke att måla det vitt från början – men nu är jag inte helt säker. Jag gillar hur fint det smälter ihop med naturen i omålat skick. Jag får tänka lite på saken... Innan staketet kan målas måste det impregnerade virket stå ute ett par månader (gärna ett år), så jag har gott om tid att bestämma mig.

Hur som helst jag tänkte skriva lite om "mina" ston som kommer till oss om ca en månad och ska betäckas. Nu till helgen är det hingstvisning på Tullstorps och Blue Hors och nästa helg på Gränsbo! Och ikväll ska vi på föredrag om fölning på Saxtorps Hästklinik. Jag har som sagt några hingstar i åtanke, och har väl mer eller mindre bestämt mig. Men ni får gärna komma med era tips på hingstar och skriv gärna varför ni gillar/tror på just den hingsten! 
  
Vi börjar med Doriz. Doriz är ett äldre selektionssto som haft 4 föl tidigare. I sin ungdom fick hon dubbeldiplom i både hoppning och dressyr. Hon är efter Zorn x Matador II. Hon är välbyggd och korrekt i benen och hade kunnat vara helt perfekt om hon bara varit en sex-sju centimeter högre i mankhöjd. Hon är nämligen bara ca 161 cm och behöver därför en hingst som lämnar lite större avkommor. Hon är av ovanligt sportig modell för sin ålder och behöver därför inte lättas upp jättemycket i typen, men en hingst som lämnar moderna, lätta sporthästar är förstås att föredra.
  
Dock vill jag här säga att jag personligen inte är så förtjust i dessa alltför spindellika, långbenta, överrörliga hingstar (även om de är fantastiskt vackra) eftersom min personliga erfarenhet är att de har svårt med hållbarheten. Jag vill hellre ha en lite kompaktare, men ändå lätt häst som har ett lite distinktare rörelsemönster. Som känns rörligt - men inte överrörlig! Men det beror förstås på vad man har för sto också. Hur som helst - Doriz har tre bra gångarter med extra plus för hennes fantastiska skritt. Hon har dessutom ett superpsyke och en arbetsglädje och framåtbjudning som jag verkligen gillar. Att hon hållit sig frisk långt upp i åren är också ett gott tecken och något jag hoppas hon kommer föra vidare till sina avkommor.
  

Doriz har en fantastisk skritt! Vägvinnande, energisk och taktfast.

"Vårt" andra sto är Prinsessan, eller My Princess. Även hon är ett selektionssto som dessutom har gångartsdiplom. Som föl och åring blev hon högst bedömd i sin årgång, och som treåring vann hon Kungakannan. Hon beskrivs av ägaren som extremt känslig och lyhörd häst med hög ridbarhet och vilja att alltid göra rätt.
  
Hon behöver en hingst som med bra psyke (eftersom den där känsligheten lätt slår över om man blandar in för mycket blod - lagom är bäst), och gärna en hingst som lämnar lite åt det mindre hållet (hon har tidigare fått fler stora avkommor). Förr var idealet en mankhöjd på runt 172, men nu för tiden känns sådär runt 167 som idealet! Då kan både långa och korta ryttare känna sig bekväma och "lagom" på ryggen.
  
Hennes enda lilla minus enligt ägare är att hon är lite, lite inåttåad (men hon fick ändå en 7:a på sitt treårstest så det är ingen katastrof). Jag vill dock gärna ta det säkra före det osäkra och välja en hingst med minst en 8 på extremiterterna (där går t.ex. Zack bort). Jag har bokat transport åt henne från Uppsala med Marilla Hästtaxi som ägs av en vän till mig. Det ska bli så himla roligt att få hem båda stona så vi kan börja vårt avelsarbete på riktigt! Tänk att om ett års tid (give-or-take några månader) så kan vi om allt går som det ska ha två små föl här på gården!
  

Princessan visar upp sig från sin bästa sida som 3-åring!

I övrigt så vill jag undvika linjeavel - vilket tyvärr gör att ytterligare några heta kandidater går bort. Jag vill också välja "säkra kort". Dvs hingstar som redan har ett antal avkommor och helst ett BLUP-index eller annan statistik att visa upp. De får gärna ha egna tävlingsprestationer att visa upp.
  
Som jag sa innan så är det för mig mest intressant att se vad hingsten förärver - inte hur flashigt den själv kan trava. Att den har visat prestationer på tävlingsbanan säger mycket om dess hållbarhet och psyke - vilket är minst lika viktigt (eller kanske viktigare?) än snygga framben och snärtiga bakben. Jag har nästan, nästan bestämt mig redan. Men det hade ändå varit kul att höra hur ni resonerar kring det här med hingstval - eller ska jag kanske skriva hingstkval??
  

 

Avslutar det här inlägget med en liten privat vädjan. Jag vet att det finns många hundälskare därute som också läser bloggen! Det här är min kusins hund Kayla. Hon har under ett par månader utretts för lite diffusa symptom utan att man hittat orsaken. Nyligen blev problemen akuta och då upptäckte man äntligen orsaken som var delvis inflammation i njurarna och delvis förstorad mjälte (ev tumör).
Antibiotika har satts in och njurarna är redan bättre, men för mjälten behövs en operation och det ganska omgående. Pga den utdragna processen är försäkringstaket nått och ägarens besparingar tömda. Därför vädjar vi nu till allmänheten. Om alla som läser den här bloggen bidrar med 10-20 kr var så kan det räcka för att rädda Kayla och ge henne och hennes matte ytterligare ett par friska år tillsammans. Ni kan läsa mer här. Tack på förhand!!!
  


Läst 30064 ggrFler inlägg

Vid det här laget har ni säkert sett Maria Gretzers video där hon ger instruktioner för hur man mockar på bästa sätt. Så jag tänkte att det kunde vara passande att prata lite gödsel och mockning i det här inlägget eftersom vi äntligen, äntligen, äntligen har fått vår gödselplatta färdig och godkänd för användning enligt konstens alla regler!

Eller regler och regler... Så många regler finns det faktiskt inte att förhålla sig till, men de som finns är viktiga att efterleva. Gödselplattan inte får läcka ut lakvatten och gödsel i naturen, och den måste uppfylla kraven på lagringskapacitet som finns i det län du bor. Hur lång lagringskapacitet man måste ha beror dels på var man bor och dels på hur många djur man har. För dig som står i färd med att gjuta platta och vill veta mer så hittar du all information du behöver hos Jordbruksverket. https://jordbruksverket.se/vaxter/odling/vaxtnaring/lagra-godsel

Vi valde att dimensionera vår platta så att vi ska kunna tömma den en gång om året.  Man brukar räkna med att en häst producerar 1,2kubik gödsel (inkl strö och urin) per månad. För mig, som har 12 boxar, blir formeln alltså 1,2 m3 gödsel x 12 hästar x 12 månader = 172kubik. Plattan är 10x10 meter = 100 kvadratmeter. Sen kommer vi ha en stödmur som är ca 2 meter i bakkant, och 1,5 i framkant (eftersom plattans bakkant är nedgrävd för att skapa lutning).

Vi kommer troligtvis aldrig att ha 12 hästar uppstallade på box 12 månader året om eftersom unghästar och fölston går på bete på sommaren, och min plan är att alltid ha minst 2-3 boxar lediga för träningshästar/saluhästar som kommer och går i kortare perioder, men jag har hellre lite för stor gödselplatta, än lite för liten...

På de olika stall som jag har jobbat under åren har vi haft olika strömaterial: Torv, spån, spånpellets, halmpellets, halm och papper. Enklast är tveklöst att mocka i pellets.  Spån- eller halmpellets verkar inte spela så stor roll. Det blir en bra fast ”bädd” som är mjuk för hästarna att ligga på. Jag är dock för petig för att ha pellets. Jag vill att det ska ha samma fina, ljusa färg som när man lägger in det, och då går det åt ca 4-6 påsar i veckan för en stor häst. Det blir man andra ord jättedyrt!

När det kommer till att mocka så tror jag att det finns ungefär lita många metoder som det finns hästägare, och var och en verkar tycka att just deras metod är den allra bästa. Jag är likadan! Jag vill ha det mockat exakt på mitt sätt, helt enkelt för att jag har ganska många boxar som ska mockas varje dag och det måste gå så fort och enkelt som möjligt. Samtidigt som det förstås ska vara så rent och fint som jag vill ha det.

Jag gillar att strö med halm. Det ger en tjock och mysig bädd för hästarna att ligga i, och så har de alltid fri tillgång till strå att tugga på. Jag såg en studie där man tittat på hur hästar betädde sig i sin box på natten. Man såg att oavsett om de stod på halm eller spån så åt de mycket av ströt – och då ser jag ju hellre att de äter halm än spån... Man får inte lägga in för lite halm (förstås) för då blir det väldigt kissigt i boxarna, men man får inte lägga in för mycket heller! Då drar hästarna med sig halmen (och därmed bajshögarna), när de går runt i boxen och det blir halm/bajs och kiss i en enda röra! Jag är mycket noga med att varendaste liten bajstolle ska ut eftersom de annars trampas ned i bädden och skapar ett högt parasittryck. Kisset kan man välja att lämna (dvs ha bädd), eller mocka ut. Om man har bädd är det viktigt att ha ett lager av ren halm på ca 5-10 cm överst så att boxen är ren och torr. Annars kan hästarna få problem med röta i hovarna och även med svamp och mugg i karleder.

Om vi så återkopplar till Marias video om hur man mockar effektivt i halm, så kan jag bara säga att jag håller med om det mesta hon säger. Dock mockar jag sedan ett par år tillbaka med spångrep, istället för halmgrep, och jag håller inte alls med om att spångrepen skulle få med sig mer ren halm än halmgrepen! Tvärt om faktiskt om man bara har fått in det rätta knycket! Och så slipper man ju momentet där man ska stå och lassa tillbaka ren halm från skottkärran till boxen. Så det sparar både halm och tid! Och dessutom så sparar det på mockarens axlar och armar då spångrepen inte är så tung som en halmgrep! Win – Win!   

Om ni har missat Marias video så hittar ni den I länken här:

https://www.instagram.com/tv/CjPaHjnBYvy/?utm_source=ig_web_copy_link

Och mitt svar till henne där jag mockar med spångrep:

https://www.instagram.com/reel/CjSWpVur_vL/?utm_source=ig_web_copy_link

Vad säger ni? Hur mockar ni och vad är viktigast för er? Kom med alla era bästa tips!

 

Fler bilder från arbetet med muren och gjutningen av plattan hittar ni på vår Instagram


Läst 24305 ggr Kommentarer Kommentera
Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Hej på er!

Livet rusar på i 190km/h och vi har typ tusen bollar i luften känns det som – allting är som vanligt alltså... Fast inte riktigt ändå. För utanför vår lilla bubbla på gården så står världen i brand. En eld som letat sig hela vägen in i vårt trygga Sverige, och jag kan inte mer än att konstatera att med elräkningar på 6000kr mitt i sommaren så kommer det bli en minst sagt tuff vinter. Men vi kämpar på som alltid och gör vad vi kan. Vi tittar på möjligheten att skaffa solceller, ser över våra avtal och försöker snåla med elen, och allt annat....

Men trots oro över elpriser, krig och annat elände i världen så gläds vi åt att vi har varandra - vår familj, våra vänner och vår hälsa. Och så gläds den underbara hösten som vi har nu. Jag vet att bönderna vill ha regn, men jag är i alla fall glad så länge jag slipper lera i hagarna och kan få njuta av höstsolens värmande strålar ett litet tag till.

På tal om lera i hagarna så hoppas jag faktiskt att jag kan få slippa det även i vinter. Jag har nämligen fått hem 4 storsäckar med Hagströ som jag ska pröva lägga ut vid ingången till en av hagarna. Om det fungerar bra så blir det en ny beställning till nästa vinter från mig! Hagströ är en restprodukt bestående av träull, cement och vatten. Materialet släpper igenom vatten och skapar en mjuk och halkfri yta för hästarna att gå på. Det höga PH-värdet motverkar bakterier och hovröta, och mindre lera betyder minsre risk för mugg och rasp. Man slipper risken för att stenar fastnar i hästarnas hovar, så som det ofta blir när man grusar (stenar som fastnar kan orsaka både smärta och hovbölder). Och dessutom så är det miljövänligt och kan fyllas på vid behov under årens gång. Visst låter det bra? Jag återkommer med rapport när jag har provat produkten! Den som känner sig sugen och vill veta mer kan hitta mer info här: www.hagstro.se  

Sen jag skrev sist så har vi visat föl och jobbat på med vår gödselplatta. Dillon (som Dimmas föl blivit döpt till), var lite matt och visade knappt någon trav men lyckades ändå jogga hem 8-8-8,5 i gångartsbetyg. Inte så himla tokigt, och jag vet att det finns MYCKET mer att hämta i honom. Han är ju fortfarande så ung eftersom han föddes sent på sommaren. Jag är så kär i den hästen! Tänk om man kunde behålla dem alla! Han har ett så otroligt milt och fint temperament, och dessutom världens gulligaste lilla huvud med två stora stjärnögon och långa ögonfransar. Jag vet att alla fölägare tycker att deras föl är söta, men Dillon är faktiskt ovanligt söt! Nu ligger han hur som helst ute på annons så jag får stålsätta mig inför den dagen han ska flytta hemifrån. Nackdelen med att ha sin passion som sitt yrke.... Annonsen kan ni läsa här. Han har också fått hem egen flik på vår hemsida: Örstorps Dillon – Örstorp Gård AB  Visst är han fin?

Förutom fölmys så jobbar vi alltså med att muren runt gödselplattan ska bli klar så att vi kan börja använda den innan vintern. Eftersom gödselplattan är gjuten i lutning, fick vi gjuta upp en sockel i ”trappsteg”, som vi sen kunde stapla våra skalblock på. Sockeln är gjuten i 7 steg. Först den bakre delen i ett stycke, och sen 3 ”trappsteg” på varje sida. Varje trappsteg är ca 3,3m långt. Gödselplattan är totalt 10x10m. Muren kommer bli strax under 2m i bakkant och ca 1,40 i framkant. Helgen kommer att spenderas med att stapla skalblock! Bildbomb och mer info kommer när muren är färdig! För löpande bilder/filmer på både föl och gödselplatta så får ni gärna följa oss på vår Instagram!

Schematiskt "ritning" över gödselplattan och stödmur av skalblock:


Läst 50012 ggr Kommentarer Kommentera

Plötsligt befinner vi oss i slutet av juli och jag kommer som vanligt på mig själv med att undra vart i hela friden tiden tog vägen? Men jag ska inte klaga! Vi har faktiskt hunnit med massor den här sommaren, och än är den inte slut!

Den här veckan har, förutom värmebölja, mestadels präglats av föl och passning av densamme då vårt avelssto Dimma (67) valde att föla i tisdags natt, 14 dagar efter utsatt datum. Då hade jag fölvakat så smått i två veckors tid och var med andra ord redan ganska trött. På måndagen hade hon väldigt mycket förvärkar och jag trodde att det kanske var dags, men hon väntade alltså tills natten till tisdagen kl 01:14 då hon la sig ned och började krysta. 01:22 var det hela över och en fin liten hingstunge efter Freetown (Don Primero x Zorn x Matador II) fick se dagens ljus! Eller nattens ljus ska jag kanske säga.

Det är nånting magiskt med att bevittna hur ett nytt liv blir till. Plötsligt var all trötthet som bortblåst och det kändes andaktigt att stå där i den ljumma sommarnatten, och bara titta på den lilla krabaten som genast försökte kämpa sig upp på benen. Och den något tröttare nyblivna mamman som låg och pustade i halmen. Jag var tvungen att ringa och väcka Jörgen så att han fick komma ut och se miraklet.

Efter det följa den vanliga proceduren – kolla att efterbörden kommer ut i tid och är hel, och att den lilla verkar pigg och hittar till mjölkbaren. Pigg och kry var han allt – men hitta mjölkbaren var desto svårare. Våra tidigare föl har varit betydligt tröttare första dygnet, men de har ändå lyckats hitta juvret och diat utan problem inom 1-2 timmar. Den här kanaljen hade lite svårare med det. Han sög på Dimmas bakben, på hennes mage och hals och till och med på juvret – men utan att hitta spenarna! Suck! Jag försökte alla trick i boken (lät honom suga på mina fingrar och på nappflaskan som sakta fördes upp mot juvret, och försökte mjölka ur nån droppe när han var i närheten med mulen), men ändå hittade han inte rätt. Detta gjorde att jag var tvungen att fortsätta försöka hela natten, och hela förmiddagen. Klockan 11:30 på tisdagen hittade han äntligen rätt och började dia själv, och efter det har allt fungerat toppen. Vi gjorde en foalcheck efter lunch som såg bra ut så då kunde jag äntligen andas ut och börja slappna av lite. Vid det laget var jag ganska trött och sliten. 

Jag är så himla nöjd med det här fölet! Han kommer att bli kolsvart sånär som på en vit stjärn och två vita kronor bak, och han rör sig helt fantastiskt! Dom av er som följ den här bloggen under lång tid vet att jag länge har velat ta föl på den här stolinjen (stolinje 67). År 2016 seminerade jag Dimmas mamma Doriz med Firenze och år 2018 gjorde jag ett försök med Doriz syster Dolce Vita och San Amour (som även hon är efter Don Primero precis som Dimma). Men ingen av dem tog sig. Så när jag erbjöds att köpa Dimma som avelssto förra våren så kände jag att jag inte kunde (eller ville!) tacka nej! Och så himla bra det blev! Dimma kommer från en lång linje prestations- och diplomston. Hon har dessutom idel GP hingstar i de 3 första leden, så det finns att brås på. Hon är oerhört lik sin mamma Doriz, som jag själv har ridit för en herrans massa år sedan. Doriz var en häst med mycket arbetsvilja och motor. Hon var känslig på ett bra sätt och hade en naturlig kadens och schvung, lätt för samling, och det har hon lämnat vidare till Dimma. Det är enkelt att välja hingst till Dimma eftersom hon är så komplett i sig själv. Det ända hon behöver förbättra är sin storlek då hon bara är blygsamma 160cm hög. Hon har dock två avkommor sen tidigare som båda är runt 167, så jag är inte orolig.

Jag hoppas verkligen att vi kan hitta en satsande ryttare som kan förvalta den här fina hingstungen för han är verkligen något alldeles speciellt! Han kommer tyvärr att vara till salu då vi enbart sparar på ston. Jag lovar att återkomma med en kavalkad av bilder, men för tillfället får ni hålla tillgodo. Fler bilder och filmer finns på vår instagram och på vår facebook!

Parallellt med ”fölandet” har vi också påbörjat gjutning av stödmur runt gödselplattan. Även detta kan ni följa på vår instagram! Mer om det i nästa inlägg!       

https://www.instagram.com/orstorp_gard/

https://www.facebook.com/orstorp

 Visst är han helt bedårande söt??


Läst 71669 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Stalldrömmar »Här hittar du alla våra husbloggare

Om Marie
Passionerad dressyrryttare som bor med sin man och två hästar. Arbetar som beridare och tränare samt älskar bra mat, fina kläder och musik.

Till bloggen

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.