Stalldrömmar
DEC
31
2015
Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Godmorgon! Klockan är 8:01 och jag har just ätit upp min frukost beståendes av julvört med cheddarost, en stor kopp te och ett glas juice. Nyhetsmorgon är på tvn, hunden ligger uppkurad bredvid mig i soffan medan solen håller på att gå upp utanför fönstret. En bättre start på dagen kan man ju knappast be om. Snart ska jag gå ut i stallet och släppa ut hästarna som just nu står och tuggar på det sista av sitt morgonhö.

Den här veckan har jag och min man njutit av några mycket välförtjänta lediga dagar. Jag bestämde mig för att ge hästarna lite julledigt också, så vi har haft gott om tid till att titta på bra filmer och serier, fynda lite på julrean, promenera med hunden, planera nyårsfesten och bara umgås och ha det bra. Precis vad vi behövde efter den här rätt så krävande hösten! För säga vad man vill - det är roligt att bygga, men det är jobbigt också!

Idag kommer vi ägna större delen av dagen med att laga mat och städa lite inför kvällen. Men vi är för en gångs skull väldigt väl förberedda så det känns bara mysigt. Jag känner mig mer än redo att ta mig an det nya året! Men mer om det i nästa inlägg tänkte jag. Vi har valt bort det där med fyrverkerier, men våra djur har tack och lov verkat rätt så opåverkade hittills så jag hoppas att det kommer bli ett lugnt tolvslag med lugna djur. 

Så då återstår väl bara att önska er alla ett Gott Nytt År! Hoppas att 2016 blir ett framgångsrikt år med friska hästar och mycket glädje! Gott nytt från oss på Örstorp!

Dagens utsikt från frukostfönstret.


Läst 24455 ggr Kommentarer Kommentera
DEC
19
2015

Hej allihopa!

Tänkte försöka skriva ett snabbt litet inlägg (inte min specialitet) medan middagsgrytan puttrar på spisen - bara så att ni vet att jag lever! Det var ett tag sen jag skrev. Detta beror delvis på en släng av magsjuka som lämnade mig rätt ynklig under ett par dagar, dels på allmän julstress och fullbokat schema. Jag ska skärpa mig!

Byggandet har legat på ett minimun här på gården. Alla stolparna är på plats vid ridbanan, men mer än så är det inte. Vi har mest sysslat med att bli friska och komma ikapp med vardagen. Dessutom har vi bjudit alla grannar och släkt och vänner på glöggmingel och firat min mans födelsedag. Sedan ett par dagar tillbaka är mina föräldrar på plats för att hjälpa till med julbestyren, och i nästa vecka kommer min syster och stannar ett par dagar över jul! Vi har inte setts sen i somras så det ska bli så kul att träffas!

I går kväll följde jag med min granne till Saxtorps Hästklinik där de invigde sitt nya ridhus. Deras sjukgymnast höll en mini-clinic om rehabträning och så bjöds det på smörgåstårta, glögg och saffransbullar som min hovslagare Linn Palander bakat. Där var några bekanta ansikten, men mest nya. Men hur som helst väldigt kul att komma ut lite "i bygden" och lära känna lite folk. 

Just nu består min vardag (förutom häst, häst, häst som alltid oavsett årstid) väldigt mycket av jul- och nyårsbestyr. Vi kommer att ha 14 personer här på julafton och på nyår tror jag vi blir runt 11-12 personer. Och förutom det vanliga med julpynt och mat så är det en del som ska fixas i huset för att kunna husera alla människor. Men jag ser fram emot det jättemycket! Det ska bli så kul!

I morgon ska vi en runda in till Malmö och se nya Star Wars filmen, och efter det ska vi shoppa de sista julklapparna!

Så glad man kan bli av ett oväntat paket. Tack Hippson-redaktionen och God Jul o Gott Nytt År på er med :)


Läst 23011 ggr Kommentarer Kommentera

Sitter på kontoret med en cafe latte med lite kardemumma på toppen. Klockan är bara fem, men det känns som om det är mitt i natten. Det är verkligen KOLmörkt utanför fönstret. Idag var en sån dag när det känns som om det aldrig blir riktigt ljust ni vet? Trots att det faktiskt börjar ljusna redan vid 8-tiden och sen inte är riktigt mörkt för ens nån gång mellan fyra och halv fem. Men vad hjälper det när himlen är täckt av ett tjockt lager grå moln som knappt släpper igenom något dagsljus att tala om? Men det gör inte så mycket. Jag är så himla uppfylld av julkänslor i år!
   
Kanske är det för att släkten ska samlas hemma hos oss i år för att fira jul, och för att jag just fick besked att min "lilla" syster hinner ned i tid till julafton! Kanske för att det är mysigare att fira jul på landet än inne i stan? Eller kanske bara för att jag är glad och trivs med livet. Vem vet? Hur som helst så är jag sådär sprittande glad, så jag går runt och nynnar på julsånger och tänker på vad jag ska köpa i julklapp till mina nära och kära.
   
På tal om att gå runt och nynna... Det kan knappast bara vara jag som går runt och nynnar samtidigt som jag mockar? Frågan är - är det bara jag som går runt och nynnar på helt knäppa saker när jag mockar??? Några "favoriter" är "Här kommer Pippi Långstrump" eller öppnings sången till Bumbi-björnarna (någon mer än jag som kommer ihåg dem?). Härom dagen gick jag och sjöng på en reklamjingel "Vi gör ditt bil-liv enklare" om och om och om igen...! Man kan ju bli tokig för mindre. Jag kanske helt enkelt måste skaffa mig en radio i stallet så jag får något vettigt att lyssna på medans jag mockar. Annars börjar jag bli rätt så nöjd med mitt lilla stall. Det är inget märkvärdigt, men det är funktionellt och mysigt!
  
Nu när vi har lite paus på byggandet så har jag hunnit ägna mer tid åt mina hästar igen. Jag kommer att få låna grannens ridbana och så fort jag får på vinterdäcken på transporten så ska vi börja åka till ridhus och träna! Det är så himla roligt att kunna rida lite "på riktigt" igen (inte bara ute i sankmarker).
  
Tyvärr fick Domingo ett slag på höger bak i söndags i hagen, så han har fått vila hela veckan. Till en början såg det rätt illa ut. Det var rejält svullet och varmt över skenan och hade i värsta fall kunnat vara en spricka eller en chip-fraktur. Men eftersom han inte var halt så avvaktade jag med veterinärbesök och har istället kylt benet två ggr om dagen, samt lindat med stallbandage om nätterna och smörjt med anti-inflammatorisk gel. Redan igår såg det mycket bättre ut, men det är fortfarande en liten, liten bula (eller mer så att hela skenbenet buktar lite utåt), men det tror jag tyvärr att han kanske får leva med. Jag kommer fortsätta kyla och linda med stallbandage ett par dagar till, men är det inte värre så tror jag att jag tar och skrittar honom imorgon (om inte annat så för att känna hur han känns. Jag kunde inte se någon hälta, men jag känner honom så väl så ibland kan jag känna små orenheter när jag sitter i sadeln som inte syns med blotta ögat).
  
Jag brukar ha som regel att om en svullnad och/eller lätt hälta inte ger med sig på max en vecka så åker jag till veterinär. Om hästen är kraftigt halt så ska den ha veterinärvård (eller möjligtvis utbildad hovslagare om man misstänker hovböld) från dag ett. Om inte annat så för att sätta in smärtlindring och minska dess lidande. Kraftiga hältor tyder ofta på trauma och man kan med rätt vård snabba på läkeprocessen och ge bättre förutsättningar för att hästen ska komma tillbaka till arbete igen.
  
Jag tycker ibland att folk väntar för länge med att ta hjälp av veterinär. Om man inte har erfarenhet av att ta hand om många olika typer av skador så är det väl bättre att tillkalla veterinären en gång för mycket än en gång för lite? En svullnad är ju inte bara en svullnad. Ser du till exempel skillnad på en kotledsgalla och en senskidegalla? Eller ett överben/slag och en lymfatisksvullnad? Eller en svullnad som beror på att någonting högre upp är svullet och rinner nedåt? Vet du hur en senskada ser ut och hur den ska behandlas? Vet du skillnaden mellan hur en ledbandskada och en chipfraktur svullnar upp? Det är egentligen inte så himla svårt, men man behöver lite baskunskaper om hästens anatomi och framför allt erfarenhet av hur olika skador på olika strukturer i kroppen reagerar. Oftast är det något som den gemena hästägaren saknar eftersom man bara har en häst (och förhoppingsvis har den ju inte råkat ut för alla dessa typer av skador).

Oj, så långt det blev om det där med skador, men som gammal massageterapeut och hästskötare är det något som ligger mig varmt om hjärtat. Och jag kan säga - det är inte alla s.k. proffs som kan linda stallbandage korrekt heller! Det är alltför ofta man ser tävlingshästar med "lockiga ben". Dvs pälsen på skenan går i vågor vilket betyder att man lindat stallbandagen (eller kanske ridlindorna för den delen?) alltför hårt. Om jag ska sammanfatta det jag vill ha sagt så är det alltså:

1. Kraftigt halta hästar ska ha vård från dag ett.

2. Lindriga hältor eller svullnader ska försvinna "av sig själva". Om de inte är bättre efter en vecka så åk till veterinären!

3. Hellre en undersökning för mycket än en undersökning för lite.

4. Och när jag ändå håller på - Åk helst in till klinik där man är specialiserad på hästens rörelseapparat, eller välj en veterinär som du vet är duktig på hältor. Någon som främst försörjer sig på att t.ex. seminera och undersöka dräktiga ston kommer inte kunna ge dig en korrekt hältutredning. Ju mindre halt hästen är desto svårare är det oftast att bedöma och hitta orsaken. Kraftiga hältor och trauman är oftast lättare både att utreda och behandla. 

Nu får väl hela Sveriges veterinärkår ge sig på mig om de tycker att jag skriver något felaktigt. Det här är bara mina personliga erfarenheter som hästägare/hästskötare/sportmassör och ryttarinna. Ta hand om er och pållarna därute i vintermörkret!


Läst 27330 ggr Kommentarer Kommentera

Om Marie
Passionerad dressyrryttare som bor med sin man och två hästar. Arbetar som beridare och tränare samt älskar bra mat, fina kläder och musik.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.