Stalldrömmar
MAR
30
2016

Så var påsken över för den här gången. Vi har haft en väldigt lugn och skön påsk med familj och vänner (och hästar förstås). Men lite har det jobbats på gården! Min duktiga pappa har gjort stolphattar till mig! Eller till ridbanestaketet kanske jag ska säga? Jag skickade lite inspirationsbilder och sen har han designat och snickrat ihop dem helt egenhändigt. Snygga va?!


  
De är gjorda av impregnerat trallvirke och fastsatta med två skruvar genom toppen för att sitta stabilt på plats. För att få ett snyggt borrhål så har han förborrat hattarna innan de skruvades fast på stolparna. Eventuellt (om jag hittar något som passar) så kommer jag sätta knoppar på hörnstolparna och som inramning vid de två ingångarna. Pappa föreslog att man använder t.ex. boulekulor i trä. Men det fungerar ju bara om man målar staketet.
  
Det var min tanke att måla det vitt från början – men nu är jag inte helt säker. Jag gillar hur fint det smälter ihop med naturen i omålat skick. Jag får tänka lite på saken... Innan staketet kan målas måste det impregnerade virket stå ute ett par månader (gärna ett år), så jag har gott om tid att bestämma mig.

Hur som helst jag tänkte skriva lite om "mina" ston som kommer till oss om ca en månad och ska betäckas. Nu till helgen är det hingstvisning på Tullstorps och Blue Hors och nästa helg på Gränsbo! Och ikväll ska vi på föredrag om fölning på Saxtorps Hästklinik. Jag har som sagt några hingstar i åtanke, och har väl mer eller mindre bestämt mig. Men ni får gärna komma med era tips på hingstar och skriv gärna varför ni gillar/tror på just den hingsten! 
  
Vi börjar med Doriz. Doriz är ett äldre selektionssto som haft 4 föl tidigare. I sin ungdom fick hon dubbeldiplom i både hoppning och dressyr. Hon är efter Zorn x Matador II. Hon är välbyggd och korrekt i benen och hade kunnat vara helt perfekt om hon bara varit en sex-sju centimeter högre i mankhöjd. Hon är nämligen bara ca 161 cm och behöver därför en hingst som lämnar lite större avkommor. Hon är av ovanligt sportig modell för sin ålder och behöver därför inte lättas upp jättemycket i typen, men en hingst som lämnar moderna, lätta sporthästar är förstås att föredra.
  
Dock vill jag här säga att jag personligen inte är så förtjust i dessa alltför spindellika, långbenta, överrörliga hingstar (även om de är fantastiskt vackra) eftersom min personliga erfarenhet är att de har svårt med hållbarheten. Jag vill hellre ha en lite kompaktare, men ändå lätt häst som har ett lite distinktare rörelsemönster. Som känns rörligt - men inte överrörlig! Men det beror förstås på vad man har för sto också. Hur som helst - Doriz har tre bra gångarter med extra plus för hennes fantastiska skritt. Hon har dessutom ett superpsyke och en arbetsglädje och framåtbjudning som jag verkligen gillar. Att hon hållit sig frisk långt upp i åren är också ett gott tecken och något jag hoppas hon kommer föra vidare till sina avkommor.
  

Doriz har en fantastisk skritt! Vägvinnande, energisk och taktfast.

"Vårt" andra sto är Prinsessan, eller My Princess. Även hon är ett selektionssto som dessutom har gångartsdiplom. Som föl och åring blev hon högst bedömd i sin årgång, och som treåring vann hon Kungakannan. Hon beskrivs av ägaren som extremt känslig och lyhörd häst med hög ridbarhet och vilja att alltid göra rätt.
  
Hon behöver en hingst som med bra psyke (eftersom den där känsligheten lätt slår över om man blandar in för mycket blod - lagom är bäst), och gärna en hingst som lämnar lite åt det mindre hållet (hon har tidigare fått fler stora avkommor). Förr var idealet en mankhöjd på runt 172, men nu för tiden känns sådär runt 167 som idealet! Då kan både långa och korta ryttare känna sig bekväma och "lagom" på ryggen.
  
Hennes enda lilla minus enligt ägare är att hon är lite, lite inåttåad (men hon fick ändå en 7:a på sitt treårstest så det är ingen katastrof). Jag vill dock gärna ta det säkra före det osäkra och välja en hingst med minst en 8 på extremiterterna (där går t.ex. Zack bort). Jag har bokat transport åt henne från Uppsala med Marilla Hästtaxi som ägs av en vän till mig. Det ska bli så himla roligt att få hem båda stona så vi kan börja vårt avelsarbete på riktigt! Tänk att om ett års tid (give-or-take några månader) så kan vi om allt går som det ska ha två små föl här på gården!
  

Princessan visar upp sig från sin bästa sida som 3-åring!

I övrigt så vill jag undvika linjeavel - vilket tyvärr gör att ytterligare några heta kandidater går bort. Jag vill också välja "säkra kort". Dvs hingstar som redan har ett antal avkommor och helst ett BLUP-index eller annan statistik att visa upp. De får gärna ha egna tävlingsprestationer att visa upp.
  
Som jag sa innan så är det för mig mest intressant att se vad hingsten förärver - inte hur flashigt den själv kan trava. Att den har visat prestationer på tävlingsbanan säger mycket om dess hållbarhet och psyke - vilket är minst lika viktigt (eller kanske viktigare?) än snygga framben och snärtiga bakben. Jag har nästan, nästan bestämt mig redan. Men det hade ändå varit kul att höra hur ni resonerar kring det här med hingstval - eller ska jag kanske skriva hingstkval??
  

 

Avslutar det här inlägget med en liten privat vädjan. Jag vet att det finns många hundälskare därute som också läser bloggen! Det här är min kusins hund Kayla. Hon har under ett par månader utretts för lite diffusa symptom utan att man hittat orsaken. Nyligen blev problemen akuta och då upptäckte man äntligen orsaken som var delvis inflammation i njurarna och delvis förstorad mjälte (ev tumör).
Antibiotika har satts in och njurarna är redan bättre, men för mjälten behövs en operation och det ganska omgående. Pga den utdragna processen är försäkringstaket nått och ägarens besparingar tömda. Därför vädjar vi nu till allmänheten. Om alla som läser den här bloggen bidrar med 10-20 kr var så kan det räcka för att rädda Kayla och ge henne och hennes matte ytterligare ett par friska år tillsammans. Ni kan läsa mer här. Tack på förhand!!!
  


Läst 31208 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
23
2016
Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Livet fortsätter vidare i en sisådär 180 knyck. Fast just idag har jag dragit ner tempot till sköldpadsnivå. Jag har drabbats av en man-cold (dvs en vanlig förkylning  – bara sååå mycket värre). Jag var rätt täppt redan igår, men jag hade bokat lektion med Kerstin och jag bara vägrar bli sjuk när jag ska träna! Det var en mycket givande träning som filmades av min man så nu kan jag titta om och om igen och njuta av min fantastiska häst och detaljstudera alla ryttarens fel och brister så jag kan bli bättre till nästa gång. 

Hur som helst – i helgen ägnade vi och svärföräldrarna oss åt att sätta upp stolpar till det som ska bli stonas beteshage i sommar. Ca två hektar så jag hoppas att betet kommer räcka iaf en månad eller en och en halv. Efter det får vi stödfodra. Betet består av insådd vall. Det ska gödslas nu undrar våren. Vi har också satt upp en ny rasthage som blir något mindre än de nuvarande, men ändå helt ok i storlek. Jag tänkte också få upp en konvalescenthage på ca 10*10 m. Och sen hoppas att jag aldrig behöver använda den.... Men om olyckan är framme är det bättre att vara beredd...

Jag köpte rejält långa stolpar den här gången. Stolparna har vi köpt på Djurgårdens Ridsport & Stängsel. De förra var 175 cm långa och är nedtryckte ca 50 cm i marken. Men jag tycker de ä lite för vingliga den här omgången valde jag 225 cm långa stolpar som vi har tryckt ned nästan 75 cm i marken! Vi hade aldrig kunnat göra det för hand om marken varit för hård. Tack gode Gud för lastaren!
Förra gången vi gjorde hagar var mitt i sommaren och marken var stenhård. Det var ett h-te rent ut sagt, och varje stolpe tog nånstans mellan 30-45 minuter att få ned med hjälp av jordborr, spett och en väldans massa svett och tårar. Den här gången använde vi spett – gjorde ett litet hål. Satte ned stolpen, och sen fick lastaren göra resten. Det tog i genomsnitt 10 minuter per stolpe. Men när man ska sätta 171 stolpar så tar det ändå en hel helg! Vi hade i alla fall tur med vädret. Även om dagarna började lite disigt så avslutades de i strålande solsken och jag tror t.o.m att jag har fått några nya fräknar på näsan. 

Processen gick till enligt följande: Jag håller i stolen medans min man försiktigt styr skopan så att han "får fatt" på stolpen. Sen backar jag undan på behörigt säkerhetsavstånd medans min man trycker ned stolpen i marken med skopan. För att få stolpen så rak som möjligt håller jag ett vakande öga och pekar frammåt/bakåt om något behöver korrigeras (höger/vänster ser han själv från sin position i lastaren). Vi har inte brytt oss om att mäta med vattenpass. Hade det varit en mindre konvalescenthage eller liten rasthage är det viktigare att stolparna inte lutar. På en beteshage räcker det med ögonmått.  

Vanligtvis sätter man två till tre eltrådar på 60, 90 och 120 cm höjd. Jag hade tänkt mig två trådar. På rasthagarna har jag elband på 120 överst och eltråd på 60 cm underst. På hagen där Settan (shettisen) går finns det en tråd på 30 cm också. Det värsta jag vet är trådar som är dåligt spända eller dragna kors och tvärs. Jag har sett alldeles för många olyckor där hästar skurit upp sig på eltrådar. Jag föredrar att ha en lite tunnare tråd som är ordentligt spänd så att den går av om en häst skulle slå med benen eller få panik och springa igenom staketet. Om en häst trasslar in sig i tråden finns det ju egentligen bara två alternativ – antingen går tråden av eller så går hästen sönder... Och då föredrar jag ju om tråden går av. Jag brukar ha en tunn tråd som jag kan vira ett varv runt isolatorn innan jag drar den vidare, så hindrar man att hela staketet fallerar om tråden skulle gå av på något ställe. Min plan är att så småningom ha trästaket, men det blir inte förrän stallet är färdigt och vi gör lite mer permanenta hagar. 

Såhär virar jag tråden runt isolatorn, så hindrar man att hela hagen fallerar om tråden skulle gå av mellan två stolpar.

Jag har satt mina stolpar med fem meters mellanrum, både på rasthagarna och på beteshagen. Det känns rätt lagom. Man kan i allmänhet säga att ju mindre hagar man har desto viktigare blir det med ett ordentligt staket. I en stor beteshage med massa gräs är risken för att hästarna ska gå på staketet rätt liten. Medan i en liten konvalescenthage är risken för uttråkad häst väldigt stor... Då måste stolparna sitta som berget, tråden vara ordentligt dragen och sträckt osv.
  
Helst ska konvalescenthagar vara hårdgjorda och/eller dränerade så att de håller sig fina även under den geggiga säsongen. Det kan ju finnas olika anledningar till att man måste använda en konvalescenthage t.ex sårskada där man inte vill ha skit i såret, eller envis mugg som förvärras av blöt lera! När jag gör konvalescenthage så sätter jag stolpen lite närmre varandra, och gör gärna hagen lite högre så att översta tråden är på t.ex. 150 cm. Det kan också vara en bra idé att ha en höhäck i hagen så att hästen har lite att pilla med medan den är ute. Annars är jag inget stort fan av att fodra hästarna i hagen eftersom det ökar risken för sandkolik. Men i en hårdgjord hage med en höhäck är vinsten större än risken. Den här årstiden när gräset börjar växa och hästarna gärna går och pillar lite i jorden på jakt efter dessa späda strån kan det vara en bra idé att ge lite extra loppfrö i fodret – så minskar man risken för sandkolik! 

Ja, det var några av mina bästa hagtips! Härnäst på schemat står spridning av bärlager på ridbanan och nedläggning av dräneringsrören. Innan stona kommer ska vi också gräva dike runt beteshagen och göra en till två stenkistor där vi sett att det tenderar att bli vattensjukt. Men nu ska vi fira påsk med mina föräldrar och syster som kommer hit och stannar över påskhelgen!
  
Glad Påsk på er! 


  


Läst 33381 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
18
2016

Halloj! Så var det fredag igen och jag har lyckats stjäla mig ett par minuter för ett blogginlägg. Det är som sagt full rulle här på gården just nu. Jag håller parallellt på med tre projekt (eller kanske fler när jag tänker efter?) - "projekt ridbana", "projekt nya hagar" och "projekt bygga stall". Förutom det så har vi ju "projekt avel" och "projekt starta aktiebolag" som är heta just nu. Vi ska heller inte glömma "projekt få-den-nya-bankdosan-att-fungera".... Det sistnämnda är ett projekt som man lätt skulle kunna missta för ett av de lite enklare sakerna på listan. Men icke! Jag vet inte hur många svordomar jag ödslat på den där dosan vid det här laget, men inte fungerar den bättre för det. Så idag blir det till att ta tjuren vid hornen och snällt ställa sig i telefonkö, så att någon vänlig supporter-kille (eller tjej) kan förklara för mig varför den inte vill som jag vill. Det värsta är att bara att hitta telefonnumret till supporten brukar vara något av ett projekt i sig... Nåväl, de säger ju att vi hästtjejer är tuffa så nog ska jag väl klara av att överlista en liten bankdosa? Kan man tycka... 

Hur som helst. Medans jag sitter här och skriver så håller killarna från Norrvidinge som bäst på att lasta av bärlager (bergkross 0-32) på min ridbana. Allt som allt ett par hundra ton. Dom har kört skytteltrafik här hela eftermiddagen. Jag tänkte det var bra att passa på att lasta av nu när det har varit torrt och fint väder i nästa två veckor, så banan är relativt torr och bra att köra på.

Men det är faktiskt inte skyffla grus som vi ska ägna oss åt i helgen. Utan vi ska sätta stolpar till några nya hagar. Jag tänker mig att det skall bli en ny rasthage och så ett sommarbete på ca 2 hektar åt "våra" avelsston som kommer hit i månadsskiftet april/maj. Den ena är Doriz som jag redan har presenterat här tidigare. Den andra heter My Princess och är efter His Highness - Nactus. Ett riktigt, riktigt fint diplomsto som gjorde enastående bra ifrån sig som unghäst. Hon fick 48 poäng när hon visades som föl. Som 1- och 2-åring vann hon med sina 40 poäng premieringen. 2008 fick hon gångartsdiplom med 50 poäng, 997988. Och vid sitt 3-årstest på Strömsholm.Samma år vann hon Kungakannan och Svenskt Avel- och Sportchampionat som bästa Svenska treåriga dressyrhäst. Hon medverkade även i Svenskt Avel- och Sportchampionat 2010, som 5-årigt fölsto. Efter det fick hennes tävlingskarriär tyvärr ett abrubt slut och hon har istället gått som avelsto och promenadhäst. Jag är så himla glad att vi redan från starten i vår avelkarriär har hittat två så fina ston att ta föl på. Jag vill också passa på att tacka alla er som har erbjudit sina ston till oss. Det har verkligen varit hög kvalitet på alla ston och jag är både smickrad och tacksam över ert förtroende. 

Nu återstår som sagt bara det roliga/spännande/svåra arbetet med att välja hingstar. Jag har några personliga favoriter men inget är skrivet i sten ännu. Jag ska skriva ett inlägg om vad jag söker hos hingstarna så får ni hjälpa mig och komma med tips! Härom dagen drömde jag att jag skulle åka och inseminera både Ferdinand och Domingo. Jag var jättestressad för jag hade glömt min sadel och kunde inte hitta den någonstans. Jag blev väldigt lättad när jag till slut kom på att man inte behöver en sadel när man ska inseminera hästar... Att de båda två är valacker och liksom inte sådär jättefertila verkade helt obetydligt i min dröm... Haha! Jag tror jag har för mycket i huvudet just nu!

Precis som sist så har jag köpt mina stolpar från Djurgårdens Ridsport & Stängsel. Kollade runt lite på priser, och de är fortfarande billigast. Dessutom är de trevliga att ha att göra med. Eftersom vi skulle ha rätt många stolpar (252 stycken för att vara exakt) var de vänliga nog att köra ut dem till oss på gården, och de hjälper dessutom till med ordern och ser till att man får med allt som behövs för att få ett bra staket som fyller de funktioner man behöver. Den här gången har jag valt lite längre stolpar än vad jag hade sist (220 cm mot 175cm innan). Jag är nöjd med höjden på staketet med jag hade velat ha stolparna längre ned i marken så att det blir stabilare. Jag kommer inte heller använda elband till beteshagen, utan lite kraftigare eltråd. Detta eftersom det ofta blåser kraftigt här på de skånska fälten, och ska man dra längre sträckor med tråd eller band så är det bättre att välja tråd eftersom vind annars tar tag i banden och har en tendens att stå och slå i vinden. Det både låter obehagligt och gör att bandet (hur man än drar och spänner i det) blir slappt med tiden. I värsta fall kan det leda till att banden nöts mot isolatorerna och går av! På mina rasthagar som är lite mindre i storleken (30*70m) har jag elband överst och tråd nederst - och det är jag väldigt nöjd med.

Till och med avlastningshjälp av Peter på Djurgården! Vilken service!

Det är nu på våren när kälen just släppt och markerna är som allra blötast som man ska sätta stolp! Min man var nere med lastaren förra helgen och satte i en stolpe på prov. Den gick ned som en varm kniv i smör. Inte som i somras när vi fick stå med jordborren och spettet mellan 30 och 45 minuter med varenda stolpe! Och det blir ändå inte lika bra eftersom hålen blir större och stolparna sitter sämre. Nu gör vi ett litet hål med spettet, sätter i stolpen och trycker sedan ned den med lastaren. Piece of cake. Jag tänkte lite på det angående alla rapporter om tungt jobb och missförhållanden i våran branch. Har man rätt verktyg och planerar arbete rätt så blir det så mycket lättare! I somras hade vi ju inte så mycket till val (eftersom det var då vi flyttade och vi behövde ju hagar till hästarna), men kan man välja och planera lite så gör man nya hagar nu på våren eller på hösten när det är som blötast innan frosten sätter in. Man får också välja att t.ex. mocka hagarna då det är torrt väder ute så att inte bajshögarna väger onödigt mycket. På sommaren när det är väldigt varmt mitt på dagen får man planera så att man mockar hagarna tidigt på morgonen, och kanske tar stallet efteråt, eftersom det oftast är svalare inne i stallet än ute i gassande solsken. Jag tror att i alla fall en del av problemet är att man i många stall inte planerar tillräckligt efter årstiderna och inte anpassar arbetet efter förutsättningarna. Allt ska göras på samma sätt varje dag oavsett... Så sköter man ju inte andra lantbruksföretag! Visst måste hästarna och deras välbefinnande och behov sättas i första hand, men det betyder ju inte att man per automatik behöver köra slut på sin personal. Ja, det var bara en liten tanke i debatten. Nu måste jag ut och fortsätta jobba! I nästa inlägg blir det mer om hagar och helgens arbete! Trevlig helg på er!      

252 stolpar på plats! Jag vet vad vi ska göra i helgen!

       


Läst 27914 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
14
2016
Klicka på en bild för att starta bildspelet.

oj, oj, oj vart ska jag börja det här inlägget? Det händer på gränsen till för mycket just nu - även om det mesta är roligt och spännande! Dom senaste veckorna har jag jobbar non-stop från att klockan ringer 06:45 tills att man landar i soffan nån gång vid 20-tiden på kvällen. Och även då har jag sprungit fram och tillbaka mellan soffan och datorn i reklampauserna för att kolla upp diverse saker, svara på mejl eller skriva ut dokument på skrivaren. Jag tror jag ser något slags ljus i tunneln, men det är minst en stressig vecka kvar innan det kommer lugna ned sig. 

Här på gården har vi fått mycket gjort. Förra söndagen hade vi nämligen hjälp av tre av min mans vänner som kände sig manade till lite kroppsarbete. Det hade varit bestämt sedan ett par veckor tillbaka, men när det väl var dags visade det sig att vi valt sämsta tänkbara dag för utomhusarbete. Det var nämligen kraftigt snöblandat-regn HELA  dagen. Men vi körde på enligt devisen "det finns inget dåligt väder..." (vem kom egentligen på den dumma sloganen?). Vi hade hyrt en padda på Norrvidinge maskinstation, eftersom vi insett att om vi ska vänta på att ridbanan ska packa sig naturligt så kommer vi få vänta länge... Vi blev rekommenderade en padda av modell större på 500kg så grabbarna turades om att köra runt på åbäket. 

Förutom att köra paddan så fick de också bära sten, hugga och flytta ved, kapa cementblock samt sätta upp plank på staketet till ridbanan. Även mina svärföräldrar var här och gjorde grovgörat när det gällde att kapa och stapla ved. Tidigare har den ju legat okapad inne i ladan där nya stallet skall bli. Men nu ligger den prydligt staplad i förrådet på baksidan. Vilket innebär att vi när som helst kan börja byggandet av själva stallet! Jag ska bara få klart vår ansökan om investeringsstöd till Jordbruksverket först... Vi blev inte riktigt klara på söndagen så jag och mina svärföräldrar fortsatte i måndags och fick undan det sista. 

Efter den helgen kände jag mig lite som överkörd av en lastbil... Men det var bara att köra vidare som vanligt. Dressyrträning på tisdagen. Bankmöte på onsdag. Har ärligt talat glömt vad jag gjorde på torsdagen, men den försvann. Hovslagare och möte med LRF på fredagen, bruksprov på Flyinge på lördagen, och så byggdag igår - söndag. Och så idag, måndag - rida tre hästar, stalltjänst, kontorsjobb (på tok för mycket) och sen hålla lektioner ikväll. Det blir nog en bra dag!

Den här "lilla" sötnosen håller mig sällskap varje morgon när jag dricker mitt morgon te. Hur ska det inte kunna bli en bra dag?


Läst 33720 ggr Kommentarer Kommentera

Jag tänkte kapa Avelsbloggen lite grann... Men bara i ett inlägg - eller kanske två, vi får se... Som dom av er som har följt den här bloggen vet, så är en del av vår plan att ha en liten, men kvalitativ, avelsverksamhet här på gården. Min tanke (eller förhoppning?) är att kunna få fram ett par bra avkommor som vi kan tjäna lite pengar på, men också att så småningom kunna spara några av de individer som vi verkligen tror på som kommande tävlingshästar till mig själv. Och det är med stor glädje som jag nu kan berätta att vi till våren kommer att få låna ett sto att sätta i avel, som ägs av en tidigare kund till mig!

Det är ett äldre sto vid namn Doriz som jag faktiskt hade i träning för ett par år sedan. Hon är ett selektionssto med avelsvärdebokstav AB. Det känns extra kul att jag faktiskt har ridit henne och därför vet exakt vilka kvaiitéer hon har som ridhäst. Hennes största nackdel är egentligen att hon inte är så hög i mankhöjd. Men hon har redan tidigare haft ett par avkommor och ingen av dem är särskilt liten, så hon verkar inte lämna litet. Hennes avkommor har dessutom gjort riktigt bra ifrån sig på både 3-årstester och kvalitén!  
  


En liten bild på mig och fina Doriz.

Så nu väntar det roliga, spännade och lite läskiga arbetet med att välja hingst. Känns väldigt passande att bruksprovet drar igång på Flyinge nästa vecka så man kan åka och spana lite IRL! Jag har dock bestämt mig redan nu för att inte välja någon av de "nyexaminerade" hingstarna, utan kommer att satsa på ett beprövat kort. Dels eftersom "mitt" sto är lite till åren och jag vill kunna titta på dräktighetsstatistik (jag kommer också välja färsk semin - inte fryst - i samma syfte), och dels eftersom jag tycker att oavsett hur fin hingsten själv är så är den viktigaste informationen vad han lämnar vidare till sina avkommor. Och det vet man ju inte förrän det har gått ett par år och man kan börja se resultat på unghästtest och andra tävlingar...

Som uppfödare, ryttare och dressyrnörd vill jag välja en hingst som kompletterar mitt sto och ger en snygg, sportig och ridbar avkomma. Som företagare och buissnesswoman vill jag välja en kommersiellt intressant hingst som kommer locka kunderna att flockas runt just min lilla guldklimp. Jag har tidigare varit lite sugen på Blue Hors Zack (eller Zack-blod), en häst som jag har fått uppleva live under den tiden som jag jobbade på Blue Hors (år 2010). Förutom det faktum att han har lämnat många fina avkommor och att han är förbaskat snygg att titta på - så är han också en väldigt snäll hingst med ett fantastiskt temperament och psyke. En Zack-son som varit lite uppe på tapeten senaste tiden är ju Glocks Zonic, riden av Edward Gaal. Han har inte betäckt så mycket här i Sverige, men desto mer i utlandet. Jag får kanske ta och ringa min vän Yvonne i Tyskland?
  
Två andra hingstar som jag funderar på är Ampère 1225 och Skovens Rafael. Ampere har ju fantastisk statistik, och jag minns att jag efter att ha sett honom live på Tullstorps hingstvisning för ett par år sedan tänkte att ska jag ta föl nån gång inom de närmsta åren så ska de vara efter den hingsten! Men jag har hört nånstans att han kan lämna lite litet? Och då kanske det inte är en bra matchning just för lilla Doriz? Tittar jag istället på Doriz statistik så har hon fått två bra avkommor efter Don Primero. Så kanske ska man fortsätta med det, och välja en hingst med Donnerhall-blod i sig? Varför ändra på ett vinnande koncept brukar man ju säga? Men å andra sidan är jag ju barnsligt förtjust i min Vivaldi-avkomma! Kanske är det Vivaldi-blod man ska satsa på?

Ja, ni hör ju...! Det är många faktorer som ska vägas in när man väljer hingst till sitt sto. Jag för min del ser i alla fall fram emot en vår med bruksprov och flertalet hingstvisningar innan jag kommer att fatta mitt beslut. Jag kommer också prata med några av mina kollegor, som har betydligt mer erfarenhet och koll på det här med avel än vad jag har, och försöka dra lärdom av deras kunskaper och bästa tips på området.

Vi söker faktiskt med ljus och lykta efter ett till sto att låna på ett eller flera år för avel. Det ska vara ett sto med bra gångarter, bra temperament och intressant stam. Ett äldre sto som tidigare haft föl eller en yngre förmåga som av en eller annan orsak vill ha ett sabbatsår. Vi kan erbjuda ett bra hem, med stor omsorg och hästkunskap. Har du en kandidat eller vet någon som har är du jättevälkommen att höra av dig på marie@horseandhuman.com.

Här kommer lite länkar för den som kan tänkas vara intresserad:

Schema, startlistor m.m. för Bruksprovet 2016

Blup - Doriz

Fakta Blue Hors Zack

Fakta Ampère 1225

Fakta Skovens Rafael

Hingstvisning hålls på Tullstorp den 2-3 april, samma som Blue Hors som har visning den 2 april. På Gränsbo stuteri har man visning den 9 april. Lövsta har visning den 10 april på Strömsholm och den 15 april "hemma" på seminstationen Stjärnborg - för att nämna några.  

Och på tal om dräktighet och fertilitet - vi har inte längre en liten hundvalp i hemmet, utan en fullvuxen (nåväl...) ung, tik som precis har blivit könsmogen och börjat löpa. Vår lilla flicka är inte så liten längre...! Men några valpar blir det inte förrän om ett år eller två!
   


"Lilla" Daisy 9 månader. Ca 62 cm hög och väger 39,5 kg. 


Läst 21040 ggr Kommentarer Kommentera

Om Marie
Passionerad dressyrryttare som bor med sin man och två hästar. Arbetar som beridare och tränare samt älskar bra mat, fina kläder och musik.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Mest lästaAnsvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.