Stalldrömmar

Nu har äntligen den här otekniska människan lyckats lista ut hur videoredigeringsprogrammet fungerar! Så här kommer han! Vår guldklimp! Vår stolthet! Örstorps Rex (till salu by the way)! 

Mer info för den seriöst intresserade finns på vår facebooksida: Örstorp Gård AB.


Läst 36991 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
26
2017

Hej på er! Veckans projekt är att laga betonggolv. Man kan säga att golvet i nya stallet består av tre delar. En gammal del som är platsgjuten, närmast det som ska bli sadelkammaren. Sen kommer en del där man har lagt stora betong ”plattor” eller fundament. Det är alltså inte sådana plattor som man lägger i trädgården, utan dessa är ca en dryg kvadratmeter stora och kanske 15-20cm höga, med armering och allt. Mellan dessa är det skarvat med vanlig betong. Och så sist men inte minst den nya delen som vi gjöt med fiberbetong från Betongfabriken i Glumslöv. Det är i den mittersta delen som vi håller på just nu där delar av betongen har smulats sönder och eroderat under årens lopp, och exponerat armeringsjärn som börjat rosta och gjort det hela ännu värre. Rosten gör nämligen att betongen luckras upp och faller sönder snabbare.

När man har ett litet hål eller grop i betongen är det svårt att få den nya betongen att fästa ordentligt. Man måste göra hålet större! Min duktiga man har med hjälp av svärfar ägnat flera dagar åt att bila upp betong och ta bort gamla rostiga armeringsjärn. All rost måste bort!! Till det använder vi en vinkelslip och en slagborr med stämjärn – modell större. När all rost är borta har vi sprayat resterande armering med zinkspray – för att hindra framtida rostangrepp. Sen är det ”bara” att blanda ny betong och slabba i. Vi använder speciell lagningsbetong som fäster bättre och kan läggas tunnare (så tunt som 2cm om nödvändigt) än vanlig betong. Denna finns att köpa på din vanliga bygghandel.

Vi har gjort klart alla de stora hålen och har nu bara några småskvättar kvar. Det borde bli klart under dagan! Nästa projekt blir att flytta en av ytterdörrarna mot innergården. Och sen ska det börja muras boxar med skalblocken från Ottossons Cementvaror! Ett litet steg närmre mitt drömstall!

Fler bilder och dagliga framsteg hittar du på vår facebooksida Örstorp Gård AB! Följ oss gärna där.

  


Läst 51477 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
19
2017

Hej på er! Nu är det över en månad sen jag skrev något. Som ni säkert kan lista ut beror det inte på att det inte funnits något rapportera - utan tvärt om! Det har hänt på tok för mycket! Jag blev helt enkelt tvungen att prioritera, och då fick bloggen stå tillbaka lite. Men nu är jag lite mer ikapp och bygget börjar ta fart igen så nu ska jag försöka uppdatera lite flitigare! Men först en liten snabb genomgång av senaste månadens händelser!

Sist jag skrev sa jag att jag skulle äta upp min hatt om inte Prinsessan fölade innan måndag... Jag slapp äta någon hatt för på natten till fredagen kom han äntligen! En underbar fin liten hingstunge med höga vita strumpor bak och bred vit bläs. Han var ljus fux vid födseln, men jag tror att han kommer bli svettfux. Man kan ana den mörkare färgen där han tappat sin fölpäls runt ögon och mule. Han är så fin! Högrest, långbent, korrekt, proportionerlig, balanserad och tre bra gångarter. Jag är supernöjd! Allting har gått väldigt bra och okomplicerat, från födsel till verkning och lastning när vi skulle åka till seminstation. På vår facebooksida Örstorp Gård, finns massvis med bilder och filmer på honom! Han är ju till salu så jag ska försöka göra "en riktig" film på honom i veckan.

Så kom han äntligen! Jag tror han heter Rex - Örstorps Rex.

Något annat som jag höll på med sist jag skrev var att komplettera vår ansökan till jordbruksverket (om företagarstöd, som man kan få för att utveckla sitt jordbruksföretag). Dom hade skickat en lista med typ 15 punkter som skulle kompletteras. Det tog helt sjukt mycket tid att få det klart! Utan att överdriva tror jag att jag satt ca 1-3 timmar om dagen varje dag i två veckor, och sen fick jag ändå sitta från morgon till kväll, bara med paus för att äta lite de två sista dagarna innan deadline. Jag hade fått för mig att vi sen skulle få svar rätt så omgående om vi fått bidrag eller inte, men när jag ringde och pratade med dem så fick jag beskedet att det kan dröja flera månader (kanske ett helt år) till.... Hmm... Vi skickade ju in vår ansökan förra sommaren! Det innebär att vi måste bygga som om vi inte skulle få något bidrag. Det betyder att prioritera bort "onödigheter" som t.ex. uteboxdörrarna som jag ville ha in mot gårdsplanen, och att snåla, pruta och jaga extrapriser, samt att göra ALLT arbete själva. Ungefär som vi gjort hittills med andra ord. Skulle vi sen få bidrag som kan vi sätta in uteboxdörrar då i efterskott.

Men nu börjar planerna för stallet verkligen bli färdiga. En ritning över boxarna och planlösningen har vi ju haft färdigt länge. Jag pratar nu på detaljnivå. Hur ska galler och inredning se ut? Hur ska de fästas i väggen. Hur ska dörrarna se ut? Vilka beslag ska vi ha? Jag är som ett barn på julafton! Som jag har skrivit om tidigare så har vi bestämt att vi ska mura upp boxarna med skalblock från Ottossons Cement. Första leveransen kom idag!! Skalblocken är gjutna i betong. Man staplar upp dem ovanpå varandra med armeringsjärn både vertikalt och horisontellt och sen häller man betong i dem. När det stelnat bildar de tillsammans en solid betongvägg som är både tålig och snygg. Och dessutom blir det billigare än att mura upp med t.ex betonghålsten (om man räknar den totala kostnaden med sten, bruk/betong och armering). Block som t.ex Leca bör man absolut inte använda till hästboxar! De håller inte för sparkar, utan smular sönder och blir fula snabbt.

Skalblocken staplas omlott utan murbruk, och sedan håller man betong i hålen som bildas för att få en solid och stabil vägg. I varje hålrum, och mellan varje rad ska det läggas armering.

Ja, förutom det så snurrar livet på. Det har varit studenter, födelsedagar och bröllop. Vi har haft kurs, tagit en skörd hösilage på fältet, lagat gräsklipparen (igen - det är andra gången bara i år...), murat igen en dörr, klippt häcken, gjort en obligatorisk snabbvisit på Falsterbo, bytt bränslepump på lastaren, kört in balar och säkert en massa mer som jag glömmer bort nu. Vi har två ston som ska betäckas i år. Det är Prinsessan som är inseminerad med Totilas. Och så Dolce Vita (e. Don Primero, ue. Matador II), som inseminerats med San Amour. Dolce Vita (eller "Dita") står inne på station just nu. Första brunsten gick åt skogen då seminen fastnade någonstans i Tyskland, och ägget hann släppa. Andra brunsten förlöpte utan problem, men hon var tyvärr inte dräktig på 17-dygns kollen. Så nu försöker vi igen. Håll tummarna!

Min mans "semester" har just börjat, och vi har redan dragit på oss jobbarbyxorna. Nu väntar tre veckors byggande, och vi börjar med att fylla i och laga det gamla betonggolvet (ni minns att halva "ladan, som ska bli stall, bestod av gammalt betonggolv, och den andra halvan av jordgolv som vi grävt ur och gjutit nytt nu under vintern/våren?). I den gamla halvan finns det på ett par ställen erosioner i betongen som börjat smula sönder. Kanske har det läckt in vatten som sen frusit? Kanske är det någon maskin som skrapat i golvet och gjort en reva som sen blivit större med åren? Vem vet. Men innan vi kan börja mura upp boxväggar så måste vi ha ett stabilt och bra golv att jobba på. Det finns några saker som man måste tänka på när man gjuter ovanpå befintlig betong, speciellt när det är små mängder! Men mer om detta i nästa inlägg! Då kommer också ritning på våra boxfronter och mer information om hur man murar med skalblocken! Jag ska försöka göra många korta uppdateringar de närmsta veckorna (jo, för jag brukar ju vara bra på att fatta mig kort....). Men följ oss gärna på https://www.facebook.com/orstorp/, så missar ni inga uppdateringar! 


Läst 37877 ggr Kommentarer Kommentera

Om Marie
Passionerad dressyrryttare som bor med sin man och två hästar. Arbetar som beridare och tränare samt älskar bra mat, fina kläder och musik.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Mest lästa



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.