OS-kollen - "Patrik har inte gjort något otillåtet"

OS 2012

Välkommen till Hippsons sajt för London-OS 2012. Här hittar du resultat, bakom kulisserna, bildspel och mycket mer.


AUG
03

"Patrik har inte gjort något otillåtet"

En bild på Patrik Kittel och Scandic har rört upp känslor i sociala medier, och en proteststorm har börjat att ta fart.
- Det är ingen grej här. Patrik har inte gjort något otillåtet, säger Wiveka Lundh, sportchef på Svenska Ridsportförbundet.


  
 
Den tyska ridsporttidningen St Georg publicerade tidigare i veckan bilder på när Patrik Kittel rider Scandic inne på arenan i Greenwich Park. På bilderna kan man se hur Patrik rider Scandic i en väldigt låg och djup form, med mulen nära bringan. Det finns också bilder på Adelinde Cornelissen och Patrik Van der Meer i liknande situationer.
Massor av kommentarer har lämnats på FEI:s Facebook-sida och på Twitter har en mängd inlägg gjorts angående detta.
 
FEI svarar
I ett meddelande på sin Facebook-sida i går skrev FEI att man har pratat med sina stewards på plats i Greenwich och att de har koll på att hästarna inte rids på ett otillåtet sätt. Om hästarna är stressade på något sätt kommer FEI:s stewards att säga ifrån, skriver de.
Enligt FEI:s regler kring rollkur/LDR är det viktiga inte hur en häst håller huvud och hals under framridningen, utan det handlar mer om hur formen har framkallats. Om ridningen sker med aggressivt tvång är det inte tillåtet. En låg, djup och rund form (så kallad LDR) kan alltså vara tillåten, om den inte har framkallats med tvång eller våld.
Även Epona-tv har lagt upp bilderna på sin Facebook-sida, där länkar de även till sitt kontroversiella klipp med Patrik Kittel från 2009.
Det pågår en uppmaning på Facebook och på Twitter om att vända ryggen till under Patrik Kittels ritt i eftermiddag. Om någon följer denna uppmaning återstår att se.
      
En ögonblicksbild
Hippson har nu pratat med Wiveka Lundh, sportchef på Svenska Ridsportförbundet.
– Det är ingen fråga. Det är en ögonblicksbild. Patrik har inte gjort något otillåtet, säger hon om proteststormen.
Först vill hon inte kommentera alls, utan hänvisar till ett officiellt uttalande som ska komma från förbundet. 
– Jag vill egentligen inte säga någonting. Men ni måste förstå att det här inte är en grej här, säger hon.
Vi har även talat med frilansjournalisten Lisa Hoff som var på plats under träningen, och som håller med om att det är en ögonblicksbild. Patrik red inte i den här formen någon längre stund, det handlar enligt henne om några få ögonblick.
 
Text: Ida RöökAdelinde Cornelissen och Parzival ur samma bildspel från St.Georg.Patrick van der Meer och Uzzo.


Läst 40890 ggr


Fler inlägg

DEC
01

Stjärnornas hoppning: Rickard Olsson vann igen!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Årets upplaga av Stjärnornas hoppning kändes faktiskt riktigt kontrollerad och välavvägd, bortsett från några pulshöjare. Till exempel när Ola Selmén bestämde sig för att den där buggtävlingen han vann på gymnasiet inte skulle vara den enda tävling han vunnit i sitt liv.
- Jag gav full macka för att jag skulle vinna, men i nästa sekund kändes det som att jag bankade på hos Sankte Per, förklarade Ola på presskonferensen efter klassen.

  
Även om Ola kände att han såg döden i vitögat för en sekund så är det ändå imponerande vilka stjärnor vi har, vilket mod och framför allt - vilken balans de besitter!
Visst, Sara Varga var också så rädd att hon nästan började gråta innan klassen startade och Magdalena Graaf utbrast "Jag tror jag kissade på mig nu" direkt efter sin ritt, men alla genomförde sina ritter och uppnådde målet.
De hade pubilkens fulla stöd och hela arenan hejade på när musiken dånade ut ur högtalarna under ritterna.
  
Han kom, han sågs och han segrade, så skulle man kunna beskriva Rickard Olssons runda tillsammans med den otroligt rutinerade valacken Clinton.
- Det är ju läskigt att gå ut först, vi har umgåtts här hela dagen och har gjort varandra nervösa. Och så ska man starta först, berättar en lättad Rickard på presskonferensen.
Men han kommer i alla fall ihåg något från sin ritt inne på banan - det gör nämligen inte Zara Larsson som kom på andra plats med D-ponnyn Rasmus.
- Jag kommer inte ihåg någonting, man bara åkte med och sen var det slut, konstaterade hon.
  
Den mest förvånade av dem alla är vinnaren av stilhoppningen, Nicke Borg.
- Jag har trott att folk driver med mig när de har sagt att jag har talang, erkänner han.
Sissela Benn var frustrerad på presskonferensen, hon ville att hela tävlingen skulle gå en vända till.
- Jag tyckte att det gick bra, men det är störigt att jag inte vann. Kan inte alla sitta kvar på sina platser så att jag får rida igen?, undrade hon.
Nästan alla stjärnor räcker upp handen när Hippson frågar om de kommer fortsätta rida efter detta. De konstaterar att man lätt blir hästbiten, då finns det ingen väg tillbaka.
  
Vinnarhästen Clinton kommer nu att få njuta av sin pension hemma på Fornboda Gård utanför Stockholm. Han har ställt upp för Rickard under två år, även om han inte går i högre gångart än trav hemma på träningen.
- Han gillar inte att träna med mig, det är onödigt för på tävling är det mycket roligare. Då galopperar han, säger en nöjd Rickard, som lovar att åka och hälsa på Clinton vid jul med morötter - precis som han gjorde förra året. 

Missa inte bildspelet högst upp i inlägget!

Text & foto: Annelie Lundkvist 


Läst 80426 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
01

Söndag: Tomas vann VC-körningen


Skärmdump från SVT.

  

Åh, vad roligt, det blev två svenska världscupsegrar när Globen tackades av! Tomas Eriksson vann fyrspannskörningen med slutresultatet 237,56 - vilket ger honom tio världscuppoäng.

  

Här ser du ett långt inslag från SVT om vinsten:

Här intervjuar SVT Tomas om tävlingen:Läst 80367 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
01

Bildspel: Peders vinster är ingen slump


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

  
Helgens mest framgångsrika svenska ryttare är utan tvekan Peder Fredricson, som ni säkert har hört i rapporteringarna härifrån Ericsson Globe. Men vad ingen hör och väldigt få ser är hur Peder fokuserar innan sin tävlingsstart.
  
Det är en av fördelarna med att jag får vara bakom kulisserna på de stora tävlingarna, jag kan se och lära. Visste ni att Peder är en av de ryttare som tillbringar längst tid inne på banan vid bangången? Han stegar upp avstånd, skriver ner antal galoppsprång på sin lapp och går banan en vända till.

  
För ett år sedan frågade jag Lisen Bratt Fredricson om vad det är för lapp Peder har i fickan. Hon förklarade att han skriver anteckningar om avstånd och eventuella vägar för omhoppningen. Jag trodde då att lappen var en engångsföreteelse, men i helgen ser jag samma mönster.

  
Lisen gav mig en gång i tiden rådet att komma väl förberedd, då blir nervositeten mindre och fokuseringen lättare. Peder har i helgen motiverat mig till att bli ännu mer förberedd inför tävlingsstarten, jag hoppas att jag via detta inlägg kan motivera er till samma sak.

 

Ta er tid att stanna till, memorera banan med stängda ögon, se er själva rida bra och felfritt.

  
Missa inte bildspelet med Peder innan tävlingsstarten!

Här kan du läsa om Peders framgångar inne på banan.
 
Text & foto: Annelie Lundkvist


Läst 82371 ggr Kommentarer Kommentera
taggar


liknande webbartiklarHippsons senaste