Saras vardag - Första tävlingen sedan friskförklaringen!

Kategori: Stor häst
Typ av tävling: Lokal
Klass: 1 m - häst
Unghästavdelning: Nej
Lagtävling: Nej
Bedömning: Hoppning i två faser
Grundomgång: 0 fel
Omhoppning: 0 fel
Placering: 3:a
Rosett: Gul

Egentligen skulle jag hoppat Rivica på Råda också, men eftersom hon inte är fräsch nu så tog jag med Hedda istället och hoppade en klass, 1 meter. Hon blev ju helt friskförklarad för cirka två veckor sedan och får ridas och hoppas som vanligt nu :) Hade inte tänkt tävla förrän i Ätrabygden den 6 maj, men hon fick mjukstarta redan nu :)


Hon tyckte det var jättekul att vara ute på tävling igen! Öronen var spetsade framåt och hon steppade omkring så fint på tävlingsområdet. Inne på banan var hon jättepigg och förstod direkt att nu var det back in business, äntligen tävling!


Var felfria i både grunden och omhoppningen och fastän vi red lugnt så tog vi lite kortare vägar i omhoppningen som räckte till en tredjeplats. Kul! :)

Läst 8269 ggrFler inlägg

JUN
09
2024

Hej! Det fina sommarvädret vi hade i maj är som bortblåst. Nu är det kallt, åskoväder och storm. Den här helgen anordnade Kungälv tävling inne på Åby och det var både hällregn, hagel, åska, storm och till och med lite sol emellanåt. 
Jag åkte dit i fredags med Bill och hoppade en 120cm bedömning A. Förra starten vi gjorde i Halmstad var när vi gick omkull efter ett hinder i 130cm, så för bådas självförtroende ändrade jag den här helgen till 120cm och 125cm och hoppades på bra känsla och att vi skulle hålla oss på benen. Det gick jättebra i fredags och han hoppade en fin, felfri runda, så det var skönt :) Det var uppehåll när vi red fram, och precis när vi får startsignal känner jag dropparna. Bara lätt duggregn, så det var inget som störde, men så fort vi kom ut från banan öppnade sig himlen och det var som att någon stod och hällde en hink vatten över oss. Travade bort till stallarna och tog skydd under taket. Det är ju helt öppet vid tävlingsbanan och ingenstans att gömma sig i ovädret. Tyckte verkligen synd om de som red i den skuren.
Igår åkte jag in med Marco och hoppade 130cm. Regnade när vi värmde upp men det var lätt regn så vi klarade oss bra även den här gången. Marco kändes jättefin, men vi fick tyvärr ner hinder nummer två. Det var en tidshoppning, men eftersom vi fick ett så tidigt nedslag red vi bara en lugn runda och han kändes väldigt fin och hoppade bra, så det var kul :)
Idag åkte vi först in med Bill för att hoppa 125cm. Var uppehåll när vi började hoppa fram, men sedan kom det regn och rejäl blåst, så det regnade på tvären och Bill ville, förståeligt, bara ställa sig med rumpan mot vinden. Som tur var avtog det hyfsat snabbt och vi kunde fortsätta värma upp och sedan gå in på banan. Bill hoppade superbra och gjorde verkligen en fin runda i 125cm. Tyvärr var han inte med mig ordentligt i svängen till näst sista, en kombination, och sprang istället på sidan. Så synd, det kändes verkligen som om vi hade en riktigt bra runda på gång. Han är ju inte jättesnabb, men den här gången fick jag till svängarna (förutom den näst sista då, attans..) och kunde samtidigt hålla en bra galopp. Kändes i alla fall riktigt bra och skönt med två bra rundor efter förra tävlingen :)
Åkte sedan hem med Bill och gjorde i ordning Marco. Så skönt när det är nära så vi kan åka hem mellan klasserna och hästarna slipper stå på släpet :) Marco skulle avsluta helgen med att gå 135cm. När vi kom tillbaka till tävlingsplatsen började det vräka ner, hagla och det kom en blixt och en åskknall. Vi satt kvar i bilen och väntade ut det och som tur var drog det över och det kom till och med sol. Lastade ut och började värma upp. Istället för regn blev det världens storm. Hindren inne på banan blåste omkull kors och tvärs, trots att de hade tunga sandsäckar på hinderstöden. Så fort de hade byggt upp så blåste ett annat hinder ner. Var otrolig blåst ett tag, trodde nästan de skulle behöva pausa klassen. Eller ja, det blev ju en ofrivillig paus när de höll på att bygga upp alla hinder. Marco hoppade i alla fall jättebra i blåsten, men tyvärr fick vi en pytteliten touch med ett bakben på ettan, så den trillade i backen. Tråkigt, men i övrigt en bra runda och bra hoppning :) Så det blev tyvärr stolpe ut den här helgen, men så är det. Ibland går det jättebra, ibland bra och ibland mindre bra :) Huvudsaken är att hästarna kändes fina!
Som vanligt kan ni följa mig på Instagram - aamaziingsara - för fler uppdateringar :) 


Läst 4890 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Efter förra inlägget drog utomhussäsongen igång. Så härligt! Hoppträningarna för Amanda blev utomhus i fina paddocken hos Lerbergs Equestrian. Både Bill och Marco kändes fina på utebanan, men Marco var otroligt pigg de första gångerna utomhus, men nu har han taggat ner lite.

Första tävlingen utomhus blev inne på Åby när Nääs arrangerade. Bill gick 125cm och Marco 135cm. Bill slog till med en kanonrunda och var felfri och blev 5:a. Även Marco gjorde en superfin runda i 135cm men sista bommen föll. Rackarns! 

Två veckor senare var det tävling på Åby igen. Då gick båda grabbarna 130cm och de gjorde varsin jättefin runda men med ett ner var. 

Igår var det tävling igen, den här gången i Halmstad. Det blev en dramatisk dag. Båda hoppade 130cm och jag hade Bill först. Han kändes superfin och hoppade bra, men i landningen efter hinder sex går vi omkull! Vet inte vad som hände, men det blev en störtdykning ner i sanden. Funderade på om han hade fastnat i martingalen först, men utrustningen var hel, så det borde inte vara det. Sjukt läskigt i alla fall, men vi båda mår bra och jag har varit ute och ridit på Bill idag och han känns helt som vanligt, så det är det allra viktigaste! Han ska få åka till Vivi på Svensk Hästrehab i eftermiddag ändå och få lite go PEMF, djupvåg och massage :)

Direkt efter vurpan och vi hade kollat så Bill var okej så var det dags för Marco. Jag var sist med honom i klassen, så tänkte att jag hoppar fram och ser hur det känns, och känner jag mig osäker så startar jag inte. Men han kändes riktigt fin på framhoppningen, så då tänkte jag att då går vi in på banan och tar ett hinder i taget. Får jag hjärnspöken är det bara att utgå så jag inte ger honom en dålig runda. Men Marco var i toppform och allt kändes jättebra, så vi slutförde hela banan och vilken revansch det blev. Felfritt och SEGER! En otrolig känsla efter vad som hade hänt tidigare! Dessutom Marcos första vinst sedan vi började tävla igen efter skadan, så det betydde ju så klart extra mycket! Segertäcke och många fina hederspriser. Tack!

Som ni ser i rubriken så står det "Såld häst", och det är faktiskt så att vi har sålt Ratzia. Mamma har pratat om det lite till och från, och hon har bara varit hennes skogsmullehäst nu det senaste då hon har tappat suget och lägger mer tid på att träna och tävla med Zelma (hunden). Mamma la ut henne på annons och intresset var stort direkt! En tjej, några år äldre än mig, och hennes mamma kom och tittade på Ratzia och förälskade sig direkt. Tjejen ska ha henne som läromästare och hoppa och rida lite dressyr och bara ha det roligt och mamman kommer också rida henne och tömköra. Så mamma åkte och lämnade Ratzia i lördags och jag tror detta kommer bli toppenbra. Nu får hon göra lite roliga saker igen och att vara läromästare kommer hon vara fantastisk på, finns ju ingen häst som är så snäll och modig. Vi fick hem henne som sexåring och då hade hon i princip inte gjort någonting mer än någon pay & jump för över ett år sedan. Utbildade henne hela vägen upp till 140cm och hon tog mängder med placeringar och vinster i 130cm och även placeringar i 135cm. Vann DM i hoppning och tog även flera placeringar i dressyr. Många roliga minnen! Tack för det Ratzia <3


Läst 21958 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Nu var det riktigt länge sedan jag skrev här. Det blir så när jag inte har någon egen dator och hästarna och jobb tar upp nästan all tid. Men nu har jag lånat Fredriks dator och passar på att uppdatera!

I senaste inlägget hade vi varit på tävling på Kungsbacka Ridklubb och det blev sista tävlingen för 2023, sedan blev det snö och dåligt väglag så då fick säsongen vara över. Hästarna fick ta det lite lugnare när det var som värst snöoväder och vi inte kunde åka iväg med transporten, men annars höll vi igång under vintern. Fredrik och jag åkte till värmen en vecka i januari, sedan drog vi igång tävlingssäsongen 2024!

Började med att åka till Grevagården i mitten på februari med Marco. Hoppade 125cm första dagen och 130cm andra dagen. Första tävlingen när det gått ett tag är alltid lika spännande. Kommer han vara lugn eller som en exploderande bomb? När jag red fram kände jag att han var supertaggad och han skuttade iväg någon gång. Det resulterade i att jag satt och tjuvhöll inne på banan så jag red riktigt dåligt i undertempo. Marco hoppade jättefint, men i omhoppningen vände jag upp lite snävt på näst sista hindret och med för dålig galopp så stannade han så klart. Red an igen och hoppade de två sista hindren. Besviken på mig själv att jag red med handbromsen i, men kände att det kommer bli bättre dag två! Sagt och gjort, i 130cm dagen efter red jag som vanligt och hade bra galopp. Marco hoppade en superfin runda med ett nedslag, men jag var jättenöjd!

Två helger senare åkte vi till Lidköping och då blev det säsongspremiär för Bill också. Hoppade först 120cm och han kändes sååå fin, men var lite sprallig och taggad, så petade ner två hinder. Efteranmälde honom till 130cm och där hoppade han en klockren, felfri runda. Så roligt!! Marco gjorde också en fantastisk runda och var även han felfri och knep andraplatsen! 

Veckan efter hade min hemmaklubb, Kungsbacka Ridklubb, sina stora tävlingar. Jag jobbade på helgen, men kunde vara med på torsdagen och fredagen. Hoppade 130cm på torsdagen och båda grabbarna levererade felfritt och Marco tog hand om fjärdeplatsen. Så roligt! På fredagen blev det 135cm med båda. Bills debut på den höjden och sist Marco hoppade 135cm var på sista tävlingen innan hans fraktur, alltså november 2022. Bill gjorde en riktigt bra runda. Tre bommar i backen, men inga grova rivningar och han gav en härlig känsla. Han behöver bara ställa om höjden ;) Marco gjorde en superfin runda med ett litet pet. Så så fin!

Efter Kungsbacka blev det några helger tävlingsfritt och under påsken åkte vi till Lidköping igen. På långfredagen hoppade båda grabbarna 130cm och återigen var de båda felfria och Marco 2:a!! Jättekul! På lördagen hoppade bara Bill och gick 130cm igen. En jättefin runda med ett "skitpet". Så roligt att han tar sig an dessa 130-banor så fint och med gott självförtroende. Ska bli kul när utomhussäsongen börjar och se vad som händer då! På söndagen hoppade bara Marco och då 130cm bedömning A:1a. Han gjorde en fantastisk grundomång felfritt och sedan även en jättefin omhoppning som även den var felfri, men tyvärr var vi inte tillräckligt snabba för placering, men vad gör det när han hoppade så fint!

Förra veckan var pappa och jag på restaurang på torsdagen, och på fredagen blir vi båda dåliga. Kräks och blir riktigt jäkla sjuk. Tror nog aldrig jag varit så dålig faktiskt, och det höll i sig länge. Skulle åka till Laholm den här helgen och tävla på fredagen och söndagen, men strök mig på fredagen då jag kände att kroppen fortfarande inte var helt återställd. Siktade på att åka idag och hoppa två klasser. Mamma fick hålla igång hästarna när jag låg inne och hulkade, men på torsdagen började jag rida själv och kände att nog skulle jag orka på söndagen. Tror ni inte att jag då på fredagen, när jag äntligen känner mig återställd efter magsjukan, åker på en dunderförkylning. Nu har jag varit sjuk för resten av det här året hoppas jag. Vaknade i morse och kände mig riktigt risig, men tänkte att jag åker ner och hoppar en klass i alla fall. Så så fick det bli, åkte ner till Laholm och möts av fullkomlig storm. Marco och Bill var sjövilda i blåsten och jag kände mest att jag bara ville gå och lägga mig. Ingen av dem kunde uppföra sig varken när vi gjorde i ordning dem, besiktigade eller red fram. Marco betedde sig som en riktig vildhäst som aldrig blivit hanterad och man kunde inte tro att det var en 16-årig, erfaren tävlingsherre. Att rida fram kändes som ett självmordsuppdrag och jag var bra nära att åka i backen ett flertal gånger (framridning och framhoppning var utomhus). När vi äntligen fick komma in på banan kunde jag pusta ut. Då lugnade han ner sig och skötte sig som den stjärna han är. Det var 125cm och tidshoppning. Han kändes otroligt fin, men petade tyvärr ner en bom på slutet, vilket var synd då det inte var många felfria. Men känslan var toppen! Sedan var det Bills tur, och honom kunde jag åtminstone värma upp ordentligt då han inte var riktigt lika vild som Marco. Skönt! Bill gick sedan in och levererade en jättefin och felfri runda som gav honom tredjeplatsen! Riktigt kul då han inte brukar vara så snabb, men idag var han både snabb och felfri och det var inte många nollor :)

Efteråt var jag helt slut och jag har legat på soffan sedan vi kom hem och kurerat mig. Hoppas detta drar över snabbt!

Som vanligt kan ni hänga med på min Instagram - aamaziingsara och ni kan även se filmer från tävlingarna på min YouTube https://www.youtube.com/@aamaziingsara 

Tidningen Ridsport var även här i början på mars och gjorde ett otroligt fint reportage om min MirakelMarco där de skrev om hans skada och vägen tillbaka. Tidningen kom ut nu i veckan, så kanske har ni läst :)

Vi hörs snart igen, förhoppningsvis ska det inte dröja lika länge till nästa gång!Bill 130cm på Kungsbacka. Foto: ZahloMarco 135cm på Kungsbacka. Foto: JonsvingMarco 2:a i 130cm i Lidköping under påskhelgen :)


Läst 68112 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Saras vardag »Här hittar du alla våra husbloggare

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen

Saras senasteArkiv

Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.