Saras vardag

I morse åkte mamma och jag till skogen med Marco och Natalie innan jag skulle jobba. Var ute i 45 minuter, men det blev en hel del galopp och Marco längde ut rejält i uppförsbackarna och gasade på som bara den, vilket var kul! :) Innan har han varit lite mer försiktig när vi varit ute och ridit och kikat på saker och ting. Han har liksom galopperat, men väldigt försiktigt nästan som om han trott att något ska hoppa fram bakom buskarna. Idag var det full karriär framåt och han ville knappt skritta! :) Dock när jag skulle ta in honom från hagen ikväll så hade han så klart trampat av sig en baksko. Han hade boots fram, men eftersom en boot hade gått sönder och jag bara hade tre så satte jag inga bak. Får åka och köpa nya så får han gå med det i skogshagen, kan ju inte åka till hovslagaren varje vecka, hehe.

Hedda fick vila idag, åker med henne till skogen imorgon innan jobbet, så får hon också galoppera av sig lite. Hoppade några språng med henne i paddocken igår. Jesus vad kul hon tyckte det var! I början när hindren var lite lägre gasade hon järnet för att sedan dra ner huvudet och bocka efteråt. Sååå glad! Nästa helg ska vi tävla, hoppas hon är på hugget då, men det brukar hon vara :)
Läst 8272 ggr Kommentarer Kommentera

Åkte först till dressyrEva med Hedda och red lektion. Hon sträckte/vrickade sig förra helgen, men nu har jag ridit henne sedan i torsdags och då har hon gått fint. Bad Eva kolla lite extra idag, då hon är bra på att se även det minsta, men hon tyckte att hon såg så fin ut :)Efter dressyrträningen med Hedda var det bara hem och byta häst. Gjorde i ordning Marco och åkte till hoppEwa. Han har ju varit lite knepig att lasta. Oftast går han in själv när vi är hemma och ska åka någonstans, men när vi ska åka hem kan han bara stanna och man får mana på honom för att få in honom, men idag gick han in själv i släpet både till träningen och hem :)På träningen hade vi mycket bommar och studs i början, vilket är bra hjärngympa för både mig och Marco. Han är väldigt hinderklok och gör ofta rätt från början, men skulle det bli lite tokigt någon gång så är han jätteduktig på att rätta sig till nästa gång.Han hoppade riktigt fint på träningen och vi fick till och med hoppa en oxer på 105 cm. Eftersom han bara är 4 år får han tävla upp till max 1 meter i år, så jag har inte hoppat högre hemma eller på träning, utan har hållt mig på 90 cm, men idag var han kanonfin och tog inte ens i när hindret blev större :)Här är en video från kvällens träning :)

Duktiga Marco!


Läst 8059 ggr Kommentarer Kommentera
APR
15
2012

Idag åkte jag till Billdals Ridklubb med Marco på en Pay & Jump :) Tävlade ju honom för allra första gången förra helgen i Råda, och då hoppade vi en runda på 90 cm. Idag hoppade vi två rundor, och det gick jättebra, både mentalt och konditionsmässigt.


Skrittade omkring utanför ridhuset innan vi fick gå in på framridningen. Då var han väldigt nervös och spänd och sprang omkring och gnäggade, taktade och några gånger gjorde han små bocksprång. När vi sedan fick komma in i ridhuset blev han något lugnare, men oj vad nervös han var. Han ställde sig och bajsade och det verkligen rann ur honom. Stackarn!


Inne på framhoppningen gick det lite vingligt, men idag var det inte massa luftsprång när jag skulle fatta galopp, utan han galopperade på så fint, men lite vingligt som sagt när jag styrde på framhoppningshindren.


Inne på banan var han hur cool som helst! Han verkar veta när det gäller, lilla Marco. Då fanns det bara hinder i hans huvud och fastän det gick folk på läktaren osv så var han helt fokuserad på vad han skulle göra. I första rundan rev vi sista hindret, som var ett räcke. Var en kort väg ur sväng, och jag fick inte riktigt svängt ordentligt, men jag hade honom ändå helt rak mot hindret de sista stegen, så egentligen borde han inte rivit, men man kan inte alltid ha koll på alla benen :)


I första rundan var han väldigt pigg, men fin! I andra rundan var han fortfarande pigg, men på ett lugnare sätt, och den rundan är jag mest nöjd med, även om båda kändes väldigt bra! :) I andra rundan blev det felfritt, och Marco fick därmed sin första rosett! Jag har mängder med rosetter nedpackade i lådor, och fastän jag vet att denna kommer hamna där snart också så kände jag mig som fem år och var tvungen att köpa en rosett! :)


Duktige Marco!Läst 8821 ggr Kommentarer Kommentera
APR
15
2012

Mamma ringde till mig när jag jobbade igår med tråkiga nyheter. Hon hade varit ute med Hedda i skogen och känt nästan direkt att det var något som inte stämde. När jag kom hem från jobbet kände jag över alla benen. Inget var svullet eller varmt, däremot var vänster framhov varmare än övriga hovar. Tog ut henne på gårdsplanen och då stapplade hon nästan med en gång.


Åkte till Dennis i morse och höll tummarna för att det skulle vara en hovböld, men det verkade inte riktigt så. När jag bara ledde omkring henne stapplade hon ingenting, som hon gjorde igår. Däremot när han böjde henne så markerade hon, även om det bara var lite. Dennis trodde som tur var inte att det var något allvarligt, utan antingen att hon kanske har sträckt sig eller trampat snett/vrickat sig eller att hon är öm i någon muskel. Ska i alla fall skritta fram till onsdag och sedan ta henne på lina på torsdag och se om hon är ohalt eller ej. Hoppas verkligen att hon är helt fräsch på torsdag. Så tråkigt om hon ska behöva behandlas nu igen när hon precis kommit igång från senskadan...


Linimentade henne när vi kom hem från Dennis och lindade benen med magneter. Nu blir det tillbaka till lilla sjukhagen...


Läst 8279 ggr Kommentarer Kommentera
APR
12
2012

Idag red jag Marco i paddocken innan jag skulle åka och jobba. Hade ställt upp några små hinder för att ta några språng på slutet. En vanlig oxer, ett räcke med en stor oljetunna under och två små kuber med ett galoppsprång i mellan.


Började med att spinna vidare på det vi tränade på i tisdags på dressyrlektionen. Gjorde lite svaga öppnor, ökade och minskade traven och testade lite skänkelvikningar. Det gick jättebra, men jag kände att han var på hugget idag. Jag ride ju honom tisdagar, torsdagar och båda helgdagarna, och trodde att han skulle vara lite mör efter tisdagens dressyrträning, men det räckte visst med att bara vila igår. När jag skulle börja galoppera var han mer uppe i luften än på marken. Varje gång jag fattade galopp gjorde han ett skutt upp i luften, så jag tränade många fattningar idag, men trots att han bara är fyra år så har han ork som Hedda, som gpr till hon stupar. Insåg att han skulle vara busig hela tiden, så galopperade runt en stund och försökte trötta ut honom. Hoppade sedan några språng på den lilla kombinationen och två gånger på räcket och tre på oxern. Där hoppade han jättefint, och det var kul att se att han inte brydde sig det minsta om oljetunnan som jag lagt under bommen på räcket. Jag tycker om att dra fram mycket titthinder så hästarna vänjer sig vid konstigheter :)


När jag travade av honom sedan började musten äntligen gå ur honom, På lördag blir det att gå ut och galoppa i skogen och göra av med överskottsenergi :)


Läst 8867 ggr Kommentarer Kommentera

Åkte först med Marco till Eva för en dressyrlektion. Gick riktigt bra! Fick till och med träna på lite öppnor, vilket jag tyckte var överkurs för en fyraåring, men det löste han så fint så! :)


Snabbt hem och ställa in Marco i stallet och åka i väg med Hedda på hoppträning. Hennes första hoppträning sedan november, så hon var väldigt pigg och glad, men det brukar hon ju alltid vara :) Tävlade henne i lördags, 1 meter i Råda, men annars har jag bara hoppat några få språng i paddocken sedan hon blev friskförklarad. Blev en del språng på träningen idag, men på lägre höjder. Tar det försiktigt med henne nu i början :)


Filmsnutt från träningen!


Läst 8270 ggr Kommentarer Kommentera

Egentligen skulle jag hoppat Rivica på Råda också, men eftersom hon inte är fräsch nu så tog jag med Hedda istället och hoppade en klass, 1 meter. Hon blev ju helt friskförklarad för cirka två veckor sedan och får ridas och hoppas som vanligt nu :) Hade inte tänkt tävla förrän i Ätrabygden den 6 maj, men hon fick mjukstarta redan nu :)


Hon tyckte det var jättekul att vara ute på tävling igen! Öronen var spetsade framåt och hon steppade omkring så fint på tävlingsområdet. Inne på banan var hon jättepigg och förstod direkt att nu var det back in business, äntligen tävling!


Var felfria i både grunden och omhoppningen och fastän vi red lugnt så tog vi lite kortare vägar i omhoppningen som räckte till en tredjeplats. Kul! :)

Läst 8226 ggr Kommentarer Kommentera

Idag har Marco startat sin allra första tävling! Åkte till Råda och hoppade 90 cm. Han var väldigt spänd i början, eftersom vi hade med Hedda också, som stod kvar i transporten och gnäggade som bara den efter honom.


Många strök sig eftersom det var så kallt i natt så att paddocken var ganska hård, men det blev bättre när solen var framme. Vissa partier där det var skugga var som asfalt, men där stod inga hinder som tur var.


Inne på framhoppningen var det lite läskigt. Han brydde sig inte direkt om de andra hästarna, men jag kände ändå att han var spänd och han bockade och sparkade bakut mycket när vi skulle galoppera, den lille busen.


När vi kom in på banan var det också mycket att titta på runt omkring; publik som stod längs staketet och även massa hästar som gick i hagarna precis bredvid. Travhoppade första hindret och sedan flöt det på fint. Han orkar inte så mycket än, så på vissa ställen bröt han av till trav, men för det mesta var det galopp. Han hoppade riktigt fint, men rev hinder nummer fem, som var ett räcke. Där glömde han bort bakbenen lite.


Är väldigt nöjd med honom. Bara fyra år och har nu gjort sin först start :) Nästa helg åker vi till Billdal på clear-round :)


Läst 8210 ggr Kommentarer Kommentera

Ikväll var det dags för min och Marcos andra hoppträning, och denna gången hoppade vi i grupp, vilket jag brukar göra. Ville bara ta en privatlektion första gången :)
Han var väldigt cool med de andra hästarna och verkade inte bry sig om att de galopperade fram och tillbaka runt honom. Skönt!


Vi började med att travhoppa, vilket han gjorde galant. Jag personligen hatar att travhoppa och tycker att det känns äckligt då det inte blir något riktigt flyt, men Marco vet precis var han har sina fötter och rytmen, så med honom går det som en dans. Jag vet när jag travhoppade med Rivica i början när hon var fyra år så tyckte hon det var jättekomplicerat med bommar och hinder och kravlade sig över lite mindre smidigt de första gångerna, men Marco verkar vara väldigt lättlärd.


Märkte verkligen att han var lättlärd under kvällens lektion. Vi skulle avsluta med att hoppa en trekombination med en travbom in. Första gången jag styrde upp gick det väldigt vingligt över bommen och det första lilla hindret, och jag märkte verkligen att han var helt förvirrad över alla dessa hinder på raken. Lite överkurs för en fyraåring kanske, men det ska börjas i tid :) Andra hindret i serien hoppade han nästan stillastående då han kollade så mycket på sista hindret, och landades precis bakom och jag avbröt. Gjorde ett nytt försök och visste inte riktigt hur han skulle reagera andra gången med alla dessa hinder, men han var sååå duktig! Hoppade igenom kombinationen jättefint och sista gången gjorde vi c-hindret till en liten oxer. Helt fantastiskt att det bara tog en gång så fattade han precis vad som skulle göras :) Riktigt nöjd med träningen! :)


Här är film från kvällens träning :)
Läst 8352 ggr Kommentarer Kommentera

Idag åkte jag till dressyr-Eva med Hedda. Hennes första dressyrträning sedan hon blev friskförklarad förra veckan! :) Har inte varit och tränat dressyr med henne sedan i oktober/november.
När jag har rehabiliterat henne nu under många veckors tid har jag mest ridit ut eller ridit på raka spår i paddocken, och bara ridit lite grand på böjda spåret de senaste veckorna, så jag sa till Eva att jag ville inte sitta och traggla massa på volten, utan variera mycket. Så det blev mycket raka spår och stora, stora volter och serpentiner idag.
Hade på tidemantygeln på Hedda, vilket hon fungerar jättebra med. Hon har ju liksom aldrig fått lära sig att gå i form, och man brukar ju säga att man inte kan lära gamla hundar att sitta, vilket stämmer till viss del. När jag köpte Hedda som sjuåring var hon helt anskrämlig och gick verkligen med huvudet uppe bland stjärnorna, för det var ju så hon var inriden på Irland, och hon visste ju inte bättre. Har kämpat med henne i alla dessa år och hon är faktiskt mycket bättre nu och ibland plockar jag av hjälptyglarna och då går hon ändå hyfsat stadigt i form :)
Idag gick hon fint på träningen, men det märktes att hon inte jobbat ordentligt på cirka fyra månader. Hon var lite stel i vänstersidan och slängde lite med huvudet när jag kom åt henne ordentligt och hon tyckte det var jobbigt :)Läst 8339 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


ArkivAnsvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.