Saras vardag

God förmiddag! Idag vilar Marco och Hedda fick skritta ut i dimman på fältet. En slapp dag på hästryggen med andra ord och nu är det jobba till åtta ikväll som gäller :)Ute i hagen igen :)

Igår gjorde förresten pappa supergod lakrits- och vaniljpannacotta med hallongrädde som vi åt framför Sveriges Mästerkock. Vi gjorde den i helgen också, och detta är en ny favoritdessert hos mig. Delar med mig av receptet om ni vill göra något riktigt smaskigt till helgen :)Sååå gott! Toppat med lakritsströssel. Är gott att toppa med hallon också :)

6-8 portioner
5 dl vispgrädde
2,5 msk strösocker
0,5 msk lakritspulver
0,5 vaniljstång
2,5 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Dela vaniljstången och skrapa ur innanmätet. Värm detta tillsammans med grädden, socker och lakritspulvret. Låt det koka upp och ta sedan från plattan. Krama ur gelatinbladen och rör ner i grädden när den svalnat lite. Ställ ner i ett vattenbad och låt det svalna helt. Häll sedan upp det i små glas och ställ in i kylen några timmar. Vispa sedan grädde och blanda i hallonsylt och lägg på en klick på pannacottan. Toppa med lakritsströssel och hallon :) MUMS!


Läst 12009 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
27
2013

Åkte bort till manegen med både Marcobus och Hedda idag för lite hoppning. Körde samma övningar som igår på träningen. Tycker det ser enkelt ut på filmerna, men tusan, det är jobbigare än vad det ser ut att vara!

Började med Marco, som idag var lite yster i början när jag red. Han gjorde inga jättegrejer, men var lite på tårna. Red fram honom ordentligt i både trav och galopp så han fick lugna ner sig lite innan vi började hoppa. Serien hoppade han sedan jättefint och även långsidan där det var räcke - två galoppsprång räcke - tre galoppsprång räcke. Fastän han var pigg så lyssnade han ändå så att det inte blev för trång till sista räcket. Avslutade sedan med att bara hoppa ett enkelhinder med vattenmatta under.

Efteråt var det dags för Hedda att göra samma övningar. Hade hackamore på henne, och hon var verkligen jättelugn! Hon blir gärna springig och ivrig när det är lägre hinder, men idag fanns ingen tendens till att gasa iväg. Känner mig jättenöjd och hoppas att hon är lika lugn till helgen på tävlingen :)

Marcobus hoppar

Heddis hoppar


Läst 11368 ggr Kommentarer Kommentera

God afton Sverige! Ligger i sängen, redo att inta sleeping mode, men först ett blogginlägg så klart! 

Hoppträningen med Rivica gick bra ikväll! Hade på jaktbettet, och det fungerade riktigt bra. När jag red fram henne kändes hon fin i både traven och galoppen. Speciellt i galoppen, då hon inte hängde i handen på mig, utan bar sig själv. När vi sedan började hoppa två små hinder på medellinjen så försökte hon första gången älga iväg, men icke! Höll bestämt kvar handen, och då blev hon arg och försökte slå sig fri, men inte nog med att vi hade satt på ett skarpare bett, hon fick även låna Marcos martingal. Taskigt läge! Sara 1 - Rivica 0.

Hon försökte alltså första gången dra iväg som vanligt, men hon insåg direkt att den gubben gick inte. Hon accepterade bettet bra, och hoppade bättre än vanligt. Tidigare har hon hoppat högt över hindren och med väldigt mycket rygg, men med lite hängande ben. Jag har haft svårt att hänga med och ofta varit i obalans i landningen. Idag däremot, när jag hade kontroll, hoppade hon lagom över hindren och Ewa tyckte att hennes benteknik var mycket bättre. Eftersom hon inte sköt med ryggen så hängde jag med mycket bättre. Kommer absolut att köra med detta bettet ett tag!

Det var förresten en grymt jobbig övning ikväll också. Travbom in i en studs på två hinder och sedan ett galoppsprång till ett räcke som senare blev en oxer (se video, jag förklarar sämst). Riktig mjölksyra för hästarna och jag själv kände mig alldeles matt efter några gånger. Ska försöka göra den övningen med både Hedda och Marco imorgon. Det behövs inte många gånger, och sista hindret ska max vara 80 cm.

Här nedan är film från kvällens träning :)Läst 11388 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
26
2013

Idag skulle jag egentligen ha tre träningar; dressyrträning med Marco och hoppträning med Rivica och Hedda. Dock blev tre till en.. 

Vivi var här i morse och behandlade Hedda och Rivica med BioLight och kikade även på dem med värmekameran. Hedda var lite varm i vänster framhov, men vi trodde inte att det var något allvarligt, men jag valde ändå att stå över kvällens hoppträning. När jag sedan tog in henne för att åka bort till manegen och rida så var hon jämn i alla ben och hovar, så uppenbarligen var det bara något tillfälligt. Tänkte ändå att det är better safe than sorry, och åkte iväg för lite markarbete istället. Hon var jättelugn och avslappnad, och i galoppen var hon som en gunghäst. Lugn och jämn galopp, hon kändes väldigt tillfreds. Red inte så länge, då hon kändes mjuk och bra.

Marco skulle gått dressyrlektion idag, men tyvärr var Eva sjuk. Därför blev det lite eget dressyrarbete i manegen. När jag borstade honom fick jag för mig att jag skulle klippa manen, då den var oacceptabelt lång. Visste redan innan att jag inte borde gjort det, eftersom jag har noll förmåga att klippa rakt (hej, jag jobbar på en frisörsalong och har gjort det i drygt fem år, utan att snappa upp någonting..). Som väntat blev det ojämnt och gräsligt, men då får försöka fixa till det på bästa sätt. Flätade manen och klippte av vid gummibanden, så nu kommer den se någorlunda proper ut. Eftersom hans man delar sig en bit så lät jag flätorna vara kvar, så manen får ligga på samma sida.

Borta i manegen var vi helt själva, och Marco var jättelugn. Inte ett bocksprång på hela passet! Kanske kände han sig lite extra stilig i sina flätor och ville agera dressyrstjärna? Ja, jag tror nog det! Tränade mycket fattningar idag, och det är ofta då som han far i luften, men idag höll han sig verkligen på mattan. Då blir man glad matte!

Om några timmar är det dags för hoppträning med Rivica, och då ska jag prova att hoppa med jaktbettet. Mamma testade det igår när hon red ut en sväng, och då hade det fungerat bra. Hoppas på det ikväll också! Rivica var förresten jättefin tyckte Vivi när hon gav henne BioLight och kände över henne. Vivi har för övrigt startat en blogg, www.careofewards.wordpress.com, där hon bland annat skriver om BioLight och värmekameran. Bloggens underrubrik är Välmående Hållbarhet Prestation - för Häst och Ryttare. Det är mycket intressant och nyttig läsning! :)


Läst 10629 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
25
2013

Här är Marcos video från igår på 110 cm. Jag är verkligen toppennöjd med rundan! Det kändes så enkelt, allt bara flöt på. Jämnt tempo och bra avsprång på alla hinder. Den här känslan vill jag ha på alla rundor! :)

Idag vilar hästarna, men imorgon är det på't igen! Då blir det dressyrlektion med Marco hos Eva och sedan ska jag hoppträna Rivica klockan sju och sedan Hedda klockan åtta hos Ewa :)Läst 11785 ggr Kommentarer Kommentera

Idag har det varit en lååång dag! Var på Kungsbacka Ridklubb kvart i nio för att stå på banan de två första klasserna. Var jättetrött och seg, så när det väl var dags för mig att hoppa upp på Rivica några timmar senare så var jag helt ärligt inte så taggad. Det händer bara inte, på tävling ska man vara supertaggad!

På träningen i tisdags var hon jättestark för mig, och likadant idag så körde hon sitt egna race och brydde sig inte om flugskiten på ryggen. Lyckades i alla fall ta oss runt felfritt i 105 cm med en bra tid i omhoppningen som gav oss en tredje placering. Det var en rolig bana då omhoppningen hade många valmöjligheter.

Efteråt blev det fika och min närmsta vän Nina och hennes sambo Henke kom för att kolla när jag skulle rida nästa klass med Rivica och Marco. De hade aldrig varit på hästtävling förut, så det var jätteskoj! Inte alltid man har en egen liten fanclub på läktaren. Saknades bara stora plakat med "Heja Sara" på ;)

Gick sedan banan till 110 cm, som både Rivica och Marco skulle hoppa. Rivica var även denna gång väldigt stark och drog iväg med mig, och drog upp huvudet väldigt. Det blev en rivning på sista hindret där jag fick till kanske dagens sämsta väg? I vilket fall som helst så tänkte jag prova att sätta på en martingal på träningen på tisdag och även testa att rida med jaktbett, som är lite skarpare. Börja styrketräna benen hårdare är också ett måste, uppenbarligen. Rivica är mycket häst att rida, och även om hon är snäll och hoppar det jag styr på så vill jag gärna ha kontroll och känna att hon tar mina förhållningar. Blir spännande att se hur hon går på tisdag. Vi tittade i bettlådan hemma och hade en del olika alternativ som vi kan testa.

Åkte sedan hem och lämnade Rivica och lastade in Marco. Underbart när man bor fem minuter från tävlingsplatsen! Marco brallade rejält på både framridningen och framhoppningen, så flera gånger var jag övertygad om att jag skulle fara i backen, och det trodde säkert åskådarna också. Jesus vilka luftsprång han gjorde några gånger.

När vi väl började hoppa lugnade han ner sig och fokuserade. Inne på banan gjorde han en klockren runda, med fina, luftiga språng, bra avstånd till alla hinder och go' power i galoppen. Det blev en felfri runda på 110 cm och jag tror nog att detta är den bästa runda jag någonsin gjort med honom. Supernöjd!!! Tredje gången gillt på 110 cm och där satt den. De två första gångerna har han haft en rivning.

Här nedan är Rivicas två rundor. Som ni ser så är hon väldigt stark för mig och jag är som en 90-årig kärring. Behöver jag säga att det var som en dröm att sitta upp på Marco sedan och bara lotsa runt honom lugnt och fint runt banan? Då kände jag mig ung igen!

Rivica dubbelnolla på 105 cm och tredje placerad.
110 cm och en rivning på sista hindret. Marcos film visar jag imorgon. Det bästa till sist liksom. Min gråa bushäst! :)

Nu ska jag hoppa ner i ett skållhett bad och sedan kommer jag somna sååå gott. Tro mig!


Läst 12154 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
23
2013

Sofie, Marcos gamla ägare och uppfödare, la upp massa söta bilder på Facebook idag på en liten skrutt-Marco. Se vad brun han var när han var en liten fölis!! Undra vilken färg han kommer sluta med? Jag hade gärna velat ha kvar detta mörkgråa som han har nu, men det kan jag nog glömma... :)

Vilken färg tror ni att han kommer ha om några år?Marco och sin fina mamma :)Äta bör man annars dör man..Ute och springer lite :)En mörkbrun liten Marcobus


Läst 12827 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
23
2013

Åkte bort till manegen i morse (-10 grader idag) med Hedda och Marco. Var så kallt så jag knappt fick upp dörren till manegen.. Jag red Marco och mamma red Hedda. Marco var på tårna och taktade bara i skritten, så det var bara att börja galoppera. När jag fattade galopp så flög han i luften flera gånger, men när vi väl börjat galoppera lugnade han ner sig.

Imorgon är det tävling med Rivica och Marco som gäller, på Kungsbacka Ridklubb. Jag ska hoppa 105 och 110 cm med Rivica i avd.A och 110 cm med Marco i avd.B. Det börjar klockan nio med 95 cm och sedan har det även 100 cm, så jag kommer inte hoppa förrän på eftermiddagen, men jag ska ändå vara där vid första start och hjälpa till på banan :)Marco, jag och Hedda i morse


Läst 10985 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
22
2013

God eftermiddag alla! Igår blev det som sagt sen ridning med Hedda efter jobbet. Var borta vid manegen tjugo i nio, och hör o häpna, jag var inte ensam! Var en annan som red när jag klev in, och han såg rätt besviken ut över att få sällskap. Hedda gick i alla fall fint, och var väldigt pigg. Frustade i galoppen och ville gärna springa snabbare! Hoppade lite studs och tog några språng på ett högre räcke på slutet. Hedda ska inte tävla till helgen, så på tisdag blir det hoppträning för henne.

I morse var det -9 grader. Himla kallt jämfört med de senaste dagarna! Åkte bort med Marcobus till manegen. Han är riktigt snäll att åka iväg med själv. När jag lastar honom så går han på själv och tycker inte det är konstigt att åka ifrån de andra hästarna.

Galopperade en hel del med honom idag, och nu känns det som att han börjar få lite mer kondis och ork. Tidigare har han efter en stund i galoppen börjat hänga i handen och inte riktigt orkat bära sig själv. Idag hängde han ingenting, trots mycket galopp :)

Med Hedda blev det en skön promenad i solen ute på fältet och en liten bit in i skogen. Nu är det jobba till åtta som gäller för att sedan ha fredagsmys ikväll :)Marco och Rivica pussas lite i hagen efter att Marco kommit hem igen. De är best friends forever, så att säga.


Läst 10585 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
21
2013

Jobbar 10-20 på torsdagar egentligen, men idag fick vi börja nio istället för vi skulle ha genomgång av nya produkter med en leverantör. En lång dag idag alltså, och ikväll har jag Hedda kvar att rida. Ska åka bort till manegen med henne, och sedan lär jag somna gott hemma. Känner mig redan seg. Kanske borde be någon av arbetskamraterna att ge mig en rejäl käftsmäll så jag vaknar till liv? Tåls att tänka på!Åh, vad jag längtar till sommar, sol och utomhustävlingar! Här är Hedda och jag i somras i Björbäck :) Det blev seger fastän jag inte hann gå omhoppningen. Kanske nya taktiken?

Update! Läste precis ett hemskt inlägg på Tyra Sjöstedts blogg. http://tyras.se/2013/02/20/om-30-ar-sa-dor-djuren-ut-fran-var-planet/#comments


Läst 10740 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 4 nästa » sista » 

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


ArkivAnsvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.