Saras vardag
APR
20
2013

God kväll! Ligger med datorn i sängen och ska snart checka ut. Har jobbat hela dagen, så red Marco nu på kvällen. Mamma var snäll och skrittade Hedda idag :) Förresten var mamma och tävlade dressyr med Natalie och Rivica, och i L:A4 vann hon med Natalie och kom 3:a med Rivica. Himla bra!! :)

Med Marco blev det lite genrep ikväll. Imorgon är årets första utetävling, så jag ville hoppa några språng i paddocken och se så att allt kändes bra. Det gjorde det :) Efteråt gjorde jag honom fin och knoppade manen och flätade svansen. Hoppas han är lugn imorgon så jag inte behöver förstöra knopparna genom att slita tag i dem..

Här är en liten video från ikväll. Satte bara upp tre enkelhinder; en oxer på ena långsidan, ett räcke på andra och ett räcke med matta under på snett igenom. Hoppade dem i följd på slutet så det blev en liten minibana :)


Extra tjusig i knoppar :)


Läst 6504 ggr Kommentarer Kommentera

APR
19
2013

I morse tog jag upp Marco till paddocken på linan. I början gick det bra, men efter en stund blev han irriterad. Gick och ruskade med huvudet och sprätte med benen. Verkade som att något kliade på honom eller att han hade något djur på sig. Släppte lös honom på slutet så han skulle få chans att rulla sig utan täcket, men han var leksugen och ville inte rulla sig. Istället blev det bock och bus :)Haha, visst är han söt?

Hedda fick först äta sin medicin, sedan ledde jag henne i paddocken.Kolla vilken krullig pannlugg hon har efter sin knopp :)


Läst 7439 ggr Kommentarer Kommentera

APR
18
2013

I morse spöregnade det hemma. Tur att Marco hade vilodag, så jag bara behövde gå med Hedda i regnet :) Mockade för hästarna och gav dem hö inne. När jag åkte till jobbet halv tio var det riktigt jäkla ösregn. Såg knappt vägen för det regnade så mycket! Nu däremot är det uppehåll, så mamma släppte ut hästarna på lunchen.

Igår kom förresten Vivi med Equiband till mitt jobb. Jippie! Ska bli superkul att börja använda det. Ska prova in banden på Hedda i helgen tänkte jag, sedan är det bara att köra! :) Om man nu ska se något positivt med hennes skada så är det ju att jag fick Equiband nu. I början när man använder dem kommer hästen nämligen tycka att det är jobbigt, om den inte är van vid att använda de musklerna, vilket Hedda inte är. Blir bra att börja med detta nu då när hon bara ska skrittas. Ska bli jättespännande att se hur det blir! Jag kommer hålla er uppdaterade :)

Nu har förresten Ewa och Thomas lagt upp filmen från min och Heddas runda i 125 cm i fredags på Kungsbackas nationella tävlingar.


Läst 7795 ggr Kommentarer Kommentera

APR
17
2013

Hej! I morse gick jag ut och tog av Heddas bandage och gav henne medicin. Ledde henne sedan i paddocken i cirka 30 minuter. Inte så kul att bara gå runt där, men så fick det bli idag. Får åka bort till galoppbanan och gå där istället, det blir lite roligare :)

Gjorde sedan i ordning Marco för ett pass i paddocken. Var noga med att tänka framåt och få samma känsla som jag hade när jag red för Thomas i måndags. Skritten är nog svårast; att skritta på framåt i form utan att det blir trav och inte heller för maskigt. Lyckades i alla fall hitta rätt och fortsatte sedan med traven som kändes jättebra! Marco är nog ganska lättlärd och visste vad som gällde. Kändes jättebra! Jag hade mycket i handen, lika på båda, och han försökte inte fuska. Även galoppen kändes bra, och efteråt var han riktigt svettig. Blev ett lite kortare pass, men intensivt! :)Bild från igår, då fick Marco en liten puss i vårsolen :)


Läst 6684 ggr Kommentarer Kommentera

APR
16
2013

Har varit hos veterinär Johan i eftermiddags med Hedda. Efter mycket böjande och springande (puh, jag måste bättra på kondisen) stod det klart att vänster kota bak och höger framknä behövde behandlas. Röntgade och ultraljudade också för att vara på säkra sidan, och där såg allt bra ut som tur var! Så nu är hon alltså sprutad och ska även få metacam. Jag ska skritta henne för hand i en vecka och sedan skritta uppsuttet i två veckor. Om tre veckor, 7 maj, är det dags för återbesök.

Hedda är kvar hos veterinären nu, för efter att hennes framknä blivit behandlat passade det minsann inte damen att få en spruta i bakkotan. Hon hade redan fått lugnande, men hon vägrade verkligen hålla still bakbenet, så det fick bli lite till. Då blev det genast en väldigt trött Hedda och det gick lite lättare att spruta. Hon blev så dåsig så Johan och jag fick gå och stötta henne på vägen till boxen. Hon såg ut som en riktig fyllekaja, lilla Heddis, när hon långsamt och vingligt tog sig till boxen. Stackaren, men så går det när man håller på och rycker och sliter med benet och stretar emot. Ska strax åka och hämta henne i alla fall!

På Johan lät det i alla fall som att detta inte var allt för allvarligt. Hon är inte purung längre, bara att acceptera. Dock sa han att hon ska allt hålla några säsonger till. Det hoppas vi på! Har fått tips om hur jag ska linimenta henne med balsamliniment och att jag ska jobba henne mycket från marken sedan när hon är igång igen för att förebygga. Köpte även ett pulver som heter Synequin som hon ska få i fodret som är bra för lederna. Dyrt som satan, men det får det vara värt! Vill att hon ska vara frisk och kry så länge det bara går :)Utanför klinikenHedda tycker det är kul att vara hos veterinären. Min plånbok är inte lika glad.Sömnig Hedda efter några timmar på Särö HästklinikFint bandagerat bakben. Och svansen tvättade jag rent jättefint innan vi åkte och flätade i ordning. Kommer bli så lockig och fin när jag släpper ut den :)


Läst 6691 ggr Kommentarer Kommentera

APR
15
2013

Idag har varit en jobbig dag och det känns som att jag varit ledsen och gråtit mest hela tiden. Först var jag ledsen för att Hedda och jag är inne i en svacka och det bara kändes hopplöst. Inte för att hon är värsta stjärnhästen (eller ja, för mig är hon det) som alltid går nolla, men så som det gått nu har inte riktigt varit likt henne.. Sedan har jag gråtit hela kvällen för när Dennis böjde henne i eftermiddags så var hon halt.. Vänster bak, kotan. Vi har fått tid hos vår veterinär Johan imorgon.

Är så himla ledsen och besviken på mig själv att jag inte gjort något tidigare. Här har jag suttit och hoppat och tävlat på Hedda, när hon inte varit fräsch. Jag är jättenoga med att kolla hennes ben varje dag, och hon har inte varit svullen eller varm. Jag har heller inte märkt något konstigt när jag har ridit vanligt eller hopptränat, utan det är bara på tävlingarna som det inte stämt. En formsvacka helt enkelt, har jag trott. Nu vet jag i alla fall varför, och det är ändå en lättnad. Känns dock så himla taskigt mot henne att jag inte kollat detta tidigare. Hon är så snäll, en äkta kämpe, och har ett hjärta av guld. Hon har inte visat någonting, utan hoppat och kämpat ändå. Det är på gott och ont att hon är så snäll. Hade hon stannat på hinder någon gång hade jag åkt och kollat upp henne direkt, men det skulle hon nog aldrig göra, för Hedda är en häst som skulle gå till hon stupar.

Kommer ihåg att jag skrev i ett inlägg att jag önskade mig ett skadefritt år 2013.. Så mycket för den önskningen.. Blir skönt att åka till veterinären imorgon i alla fall och jag hoppas det blir en bra prognos. Min stackars, fina Hedda.. Vill ju att hon ska vara frisk och kry. Blir så ledsen när hon är skadad och sitter och gråter som om hon aldrig mer skulle gå att ridas. Så är det förhoppningsvis inte, men usch, det är bara jobbigt. Nu har jag en jäkla huvudvärk också efter allt detta lipande. Kanske är jag jättelöjlig och självklart finns det de som har det värre, men jag blir så ledsen när djuren inte mår bra. Gör så ont i en själv..Man älskar ju sina hästar mest av allt. Vill bara att de ska vara friska o glada!


Läst 7702 ggr Kommentarer Kommentera

APR
15
2013

I förmiddags var det stenhård träning med Marco. Marco och jag tränade tillsammans med Ewa och hennes femåring för Thomas. Lite ombytta roller där, då det brukar vara vi som tränar för Ewa. Thomas är i alla fall perfektionisternas perfektionist, så en träning för honom har varit på önskelistan då jag är ganska slarvig och behöver någon som är på hela tiden och tjötar hål i huvudet.

Redan i uppvärmningen var Thomas på och sa åt mig att rida mer fram och få en ärlig bjudning i Marco. Jag skulle ha mycket i handen och inte sitta och flaxa med händerna. Jag fick vara supernoga hela tiden, annars slog han av på tempot eller slog sig fri. När vi väl började hoppa var det likadant där att jag skulle ha bättre tempo mot vad jag brukar ha och ha sträckta tyglar med stöd i handen. Supernoga från att jag fattat galopp, hoppat och till jag saktat av igen. Hela tiden bra vägar, bra galopp och även på Marco inte slänga fram handen över hindren, utan hålla stödet när det är så pass låga hinder. Jag fick även tips om att på träning lägga honom lite närmre på hindren så att han får jobba med sin teknik.

Det var riktigt jobbigt för både Marco och mig, men det var guld värt och nu vet jag precis hur jag ska rida i markarbetet och hur jag ska rida när jag hoppar hemma och på träning. Jag tycker det är svårt att rida själv när ingen ser på och kan hjälpa mig. Det blir ofta att man tuffar runt och tycker att det känns himla käckt, men jag ska egentligen brassa upp tempot och få honom att jobba på bättre. Nu vet jag i alla fall hur det ska kännas, så förhoppningsvis glömmer jag inte bort det i första taget.

På träningen hade vi först två bommar på marken som vi skulle galoppera över, med sju galoppsprång i mellan. Dessa låg på medellinjen och det var noga att jag skulle ha jämnt stöd på tyglarna, rak häst och i form. Nästa övning var att vända upp på vattenmattan ur sväng och sedan böjt spår med fem galoppsprång fram till en kombinationen med två räcken. En gång kom jag i för fattig galopp och hoppade nära på vattenmattan och klämde in sju steg på dessa 20 meter. Hmm.. Nästa gång blev det istället trångt på fem. Fick i alla fall till det till slut. Nästa övning var att vända tillbaka upp på en oxer och sedan böjt spår med sex galoppsprång till ett räcke. Tyckte att det verkade grymt svårt först, men den övningen gick nog bäst.

Jag fick beröm för att jag tog instruktionerna bra, och det gör jag nog. Säger någon bara till mig hur jag ska göra och pratar klarspråk (vissa ska ju slänga in lite fina ord som låter bra, men som jag fattar noll av) så brukar det bli bra. Till exempel sa Thomas till mig att jag skulle lägga honom ca 20 cm närmre hindren, och då gjorde jag det.

Jag är jättenöjd med lektionen och är taggad för att träna vidare. Dock får Marco vila imorgon, för då lär han vara rätt mör i kroppen. Först uteritter med mycket galopp i både lördags och söndags och sedan stenhård träning idag. Röra sig lite på linan räcker imorgon :)

Ikväll ska mamma till Dennis med Rivica och Hedda. Rivica ska få nya skor och Dennis ska ta en titt på Hedda och se så att hon är helt okej. Vi är ju inne i en svacka nu i hoppningen, men jag vill kolla så det inte är något mer.Marco i boxen efter träningen, redo att få gå ut i hagen


Läst 7133 ggr Kommentarer Kommentera

APR
14
2013

Avslutade meetinget på Kungsbacka med att hoppa dagens första klass, en 130 cm med bedömning A:0/A:0 två faser :) Jag var supertaggad själv och ville verkligen vara felfri! Hade föreställt mig i huvudet hur vi skulle segla över alla hinder, men det blev inte riktigt så IRL. Började med en trippelbarr, som vi fick ett bra språng på. Var sedan böjt spår ner till en oxer, och där kom vi tyvärr lite för nära och rev. Det var antingen fram på sju eller hålla på åtta, och jag bestämde mig för sent för att ta tillbaka. Jag måste bli snabbare på att fatta beslut! Hindret efter kom fort ur sväng, och där var hon inte riktigt med mig och trampade om, men lyckades på något vänster att inte riva. Efter det flöt resten av banan på bra med fina distanser och idag rev vi minsann inte i kombinationen. Så vi slutade alltså på fyra fel, vilket känns rätt okej ändå för en mastig 130 cm på nationell tävling. Lite besviken är jag så klart då jag var supertaggad, men så är det, bara att kämpa vidare! Lite kul däremot var att vi blev bästa Kungsbacka-ekipage i den klassen, så vi fick superfina priser för det! I alla klasser under detta meeting har nämligen bästa ekipage från klubben fått pris. Jag fick en stor hink med massor av godsaker (cider, ostar, choklad, kakor, kex, frukt m.m.) och det bästa av allt, en gratis BioLight-behandlig, sponsrad av Vivi! :) Haha, tyckte det var lite synd nästan att det var jag som blev bästa KRK-ekipage och fick den behandlingen, eftersom jag redan är trogen stammis hos Vivi. Men gratis är gott, så jag tackar och bockar! Ska passa på att ge Marco en behandling :)

Efter att jag hoppat åkte vi hem och gjorde i ordning Marco och Rivica. Åkte bort till Strekered och red i de nya, superfina ridspåren! Älskar att Mölndals kommun lägger ner så mycket tid och pengar på att göra fina ridspår till oss ryttare. De gamla spåren är jättefina också, så först red vi där, sedan in på det nya spåret, som är 3 km långt. Det blev mycket galopp för hästarna och de var rätt svettiga när vi kom tillbaka till transporten.

Åkte sedan tillbaka till Kungsbacka Ridklubb för att först kolla på 145 cm hoppningen som var kval till Scandinavium för Young Rider, och sedan kolla på Kopparbergs Grand Prix, 150 cm hoppning. Satan vad höga hinder och svåra banor! Grymt imponerad av alla duktiga ryttare och hästar! :)En trött liten älsklingsMarco efter en underbar ridtur! :)


Läst 6956 ggr Kommentarer Kommentera

APR
13
2013

Nyss hemkommen från Kungsbacka Ridklubb. Hoppade först 130 cm med Hedda och sedan när jag varit hemma och lämnat henne var det direkt att åka tillbaka och stå på banan resten av dagen. Var inte klara förrän vid tio. Sjukt! Jag är helt mör i kroppen och i vanliga fall brukar jag känna mig som en 80-åring, men just nu känner jag mig som 90+. 

Åter till tävlingen. Det var bedömning A:0, men alla rundor jag gör med Hedda ska vara med tänket "clear-round", till jag får kläm på hoppningen igen. Det blev två rivningar i dagens rund, och båda var i kombinationerna. Först var det oxer-räcke kombination där hon gick ner lite för tidigt och rev bakbommen på oxern. Sista hindret var kombination räcke-oxer, och där rev vi inhoppet då jag inte var helt i balans från hindret innan och inte fick tillbaka henne ordentligt. Så första rivningen får Hedda ta på sig och andra tar jag på mig, det är väl inte mer än rättvist? ;)

Jag är i övrigt nöjd med rundan. Det var som vanligt Lennart Lindelöw som byggde, och då är det ju alltid svårt som in i helskotta. Tycker jag i alla fall. Jag borde åka med Hedda på unghästhoppningarna som Kungsbacka har på onsdagar, för då är det Lennart som bygger, och jag behöver träna på hans banor. Alltid maxat och massa fix och trix :)

Här är filmen från dagens runda. Jag var inte lika noggrann med handen idag som igår, men jag ska nöta så att det sätter sig i benmärgen!


Läst 6462 ggr Kommentarer Kommentera

APR
13
2013

God förmiddag! I morse åkte mamma och jag bort till Bunketorp med Marco och Natalie. Marco vaccinerades i torsdags, så han fick vila då och igår. Idag blev det en liten uteritt på morgonen med skritt, trav och galopp. På slutet galopperade Marco och jag upp för galoppbacken i full fart en gång medan mamma och Natalie stod kvar vid transporten. Bra att träna på att gå ifrån andra hästar ensam. Marco galopperade på så snällt och fattade nog aldrig att Natalie inte var med :) Imorgon planerar vi att rida en riktig långritt!Den härliga galoppbacken! :)


Läst 6533 ggr Kommentarer KommenteraSaras vardag

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Saras vardag
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggenMest lästa


Arkiv
Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 2

– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen

– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Hjälp, min häst biter sönder sin hagkompis täcken!
Elke Hartmaan svarar
Övergångar stärker hästens bakdel
Jessica Nordin svarar
Tips på ridövning för häst med stora gångarter
Jessica Nordin svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.