Saras vardag
JUL
21
2013

En liten uppdatering om Marco. Mamma var med honom hos Dennis i morse för att kolla honom igen. Sist såg det mycket bättre ut, och idag var det bättre än förra gången, men det är fortfarande något där. Han reagerar inte när han böjs lågt, och inte heller när han böjs högt. När han böjer helben är han lite öm och när han travar iväg så är det något extra steg som han markerar lite. Dock är det så lite att det inte går att sätta fingret på vad det är, och det är ju i och för sig bra. Mamma och Dennis sa att det var väldigt lite, man anade bara att det var något där och det är ingen idé att åka till veterinären för det finns inget att se. Jag ska sätta igång honom nu och rida i alla gångarter och så får vi se om det försvinner helt eller om det blir värre. Igår när jag var ute och red i skogen så gick han på bra framåt och jag kunde inte känna något konstigt eller ovanligt. Det som är bra med Marco är att han visar när han har ont, så skulle det bli värre nu när han börjar anstränga sig igen så bör jag märka det. Hedda är tvärtemot och är duktig på att maskera om hon har ont. Hon är en riktig fighting spirit och kör på till hon stupar. Ni kommer väl ihåg i våras när jag tävlade henne tre dagar på Kungsbackas Nationella tävlingar 125, 130 och 130. Maffiga och svåra banor, men hon tuffade på och gjorde sitt bästa. Eftersom hon hade haft ett eller två ner nästan varje tävling i början på året så åkte vi ju och kollade henne, och mycket riktigt var hon halt. Fastän hon visade hälta på två ben så fanns det liksom inte i hennes huvud att stanna, utan hon ger allt, alltid! Hur är era hästar? Visar de om de har ont eller ger de järnet ändå?

Jag hoppas nu när jag sätter igång Marco att han bara ska tuffa på som vanligt och att det sista lilla försvinner :)


Läst 5499 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
20
2013

Blev visst lite stressigt i det tidigare inlägget. Hann bara skriva hälften av vad jag hade tänkt, mamma och jag skulle nämligen åka till Strekered och rida ut. Mamma tog Rivica och jag tog min älskade Marcobus! Han har haft sommarlov i fyra veckor, men idag fick han komma med ut i skogen för en promenad. Gick ner till sjön och han har blivit modig, lille Marco! Rivica är alltid snäll och går i, men jag ville försöka gå i först med Marco, och jajjemen, han nosade på vattnet och sedan klev han i. Stod sedan i vattnet en stund så fick han köra runt med mulen och plaska lite med benen. Blev en lagom promenad :)Vita ridbyxor och tävlingsskjorta ute i skogen. Classy!

Känner att jag har bränt mig på näsan efter dagen i Glommen. Var förresten Halmstads Fältrittklubb som hade tävlingarna, om någon vill titta på Equipe. Det är tävling imorgon också, men då jobbar jag, och jag är nöjd med mina rundor :) Det var pappa och jag som åkte på tävlingen idag, så hade sms-kontakt med mamma. Efter första rundan i 115 cm idag skrev jag att vi hade ett ner men fick pris ändå. Hon svarade att rivnigarna minskar, så i 125 cm blir det felfritt. Hade ju två ner i 120 cm igår när jag klantade till det på ena kombinationen. Lite kul att det faktiskt blev så, bättre och bättre resultat :) 

Jag tycker det är skoj att tävla i Glommen. Deras gräsbana är stor och fin och de har massor av fina hinder. Ett vanligt bomhinder? Det kan man glömma! Alla hinder är spektakulära. Är det inte massor med grindar, plankor eller andra mystiska saker i hindren så är det jättestora och annorlunda infångare. Det blir alltid en del fel nere i Glommen och man ser ofta hästar stanna, som i vanliga fall inte brukar göra det. En utslagsgivande och tittig bana, men väldigt fin och rolig :) Hedda har ju aldrig tittat eller stannat (på de sju år jag haft henne, peppar peppar), så med henne är det bara att tuta och köra. Undrar dock hur Marco hade reagerat på en sådan bana? Han brukar inte titta på hinder och vara ganska cool, men på gräs blir han genast mer spänd, så hade han varit med hade jag nog fått rida som bara den!

Speakern som har varit på tävlingarna tycker jag är väldigt bra. Vet inte vad hon heter, men hon är ofta på tävlingarna nerigenom. Bra, tydlig och säger dessutom till när någon beter sig dumt mot sin häst. Dock var det lite synd i 125 cm idag. Det verkade inte riktigt som att de i domartornet såg första hindret ordentligt. Pappa och jag såg hela tre ryttare som rev ettan, men som inte registrerades! Två av dem drog på sig fel efteråt, så då var det väl egentligen lite skit samma. Dock var det en tjej som rev första hindret men hoppade resten felfritt. Då sa de att hon hade noll fel och när klassen var slut knep hon en av de sista placeringarna. Även om det inte drabbade mig så tyckte jag inte det var schysst mot den som kom första utanför placering. Man får ju ändå en slant tillbaka, och rätt ska vara rätt, så jag sa faktiskt till i sekretariatet när jag hämtade mitt pris. Detta kan så klart inte de i domartornet hjälpa, men om de inte ser hindret ordentligt borde funktionärerna som bygger upp det igen säga till när de hör att speakern ropar upp fel resultat..

I vilket fall som helst så är det alltid trevliga tävlingar i Glommen :) Här nedan är en bild från  2011 när Hedda och jag var 2:a i 120 cm där :)

 


Läst 5323 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
20
2013

Hej! Kommit hem från Glommen nu, efter en supervarm tävlingsdag! Började med att hoppa 115 cm som var bedömning A:0+A:0 två faser. Var felfria i grunden och i omhoppningen satsade jag och banans lägsta hinder, ett litet räcke, blev Hedda tyvärr för nonchalant på, så de åkte i backen. Var 14 placerade och bara 10 dubbelnollor, så Hedda och jag kom 11:a. Rackarns på rivningen, hade blivit vinst annars! Men man får inte tänka "om", då blir man knäpp och det är bara att rida bättre. Var riktigt taggad till 125 cm som var A:0 och tänkte hålla ett bra tempo och visste var jag kunde göra några snäva vägar. Dock säkra upp lite innan räckena, så att det inte skulle bli som i första klassen, att hon istället blir lite för flack. Planen höll rätt igenom och det blev en felfri ritt och vi slutade på en åttonde plats av totalt 88 starter som gav 22 placeringar. Skoj! :) Har inga filmer från rundorna denna helgen då gräsbanan är så stor och det står hinder lite här och var.Glader!

 


Läst 5178 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
19
2013

Hej hopp! Har precis kommit hem från Glommen med Hedda. Skulle hoppa 120cm och 130cm idag, men det blev bara 120cm. Det var sådan där konstig bedömning med totalfel. Det var först hinder 1-9 i grunden (med två kombinationer) och sedan hinder 10-14 (med en kombination) i omhoppningen. Hela tre kombinationer alltså. Det var lite ovanligt! Hedda var pigg och på G, men tyvärr klantade jag själv till det lite in i den andra kombinationen, 7A och 7B. Det var räcke in och två galoppsprång till en oxer ut. Vi låg lite mitt i mellan och jag valde att hålla i henne eftersom jag trodde det skulle bli för tight där inne. Isället blev det för nära på räcket så att hon rev den och sedan blev det lite för långt till B-hindret så då fick jag smacka på och då hoppade hon tyvärr lite flackt där och fick med sig en bom där också. Resten var hon felfri på och eftersom man får hoppa omhoppning ändå, trots fel i grunden, så tänkte jag att vi lika gärna kunde prova lite snäva svängar och gasa på. Blev en riktigt snabb tid i omhoppningen, men man ska ju så klart vara felfri rätt igenom för att det ska hjälpa :) Ska dit och hoppa imorgon igen, och då får piloten ta besluten några galoppsprång tidigare så blir det nog bra!

Varför det inte blev någon 130cm kanske jag ska berätta också. Det blev nämligen huuuur mycket starter som helst. Igår när jag kollade startlistan på morgonen så hade jag något på 30 i 120 cm. När jag kollade på kvällen igår hade jag plötsligt 67 och klassen var uppe i 105 starter och sedan dryga 50 i avdelning B. Vi kom dit vid 11 och 120cm började inte förrän klockan 12, så redan innan jag hoppade blev det lång väntan. Det var jättevarmt, vilket man så klart inte klagar på, men tyvärr var det överfullt med blinningar. Jag kunde knappt skritta på Hedda då de attackerade direkt. När jag hade hoppat 120cm gick vi och åt och efter en timmas väntan räknade vi ut att det skulle vara ytterligare tre och en halv timma kvar till jag skulle rida 130cm. Då gick jag och strök mig. Jag tycker faktiskt inte det är schysst mot henne att behöva stå och vänta i transporten så länge i denna hettan och med äckliga blinningar. Vi tar nya tag imorgon då det inte kommer vara lika många starter mellan klasserna. Om de inte släpper på fler vill säga.. Imorgon blir det 115cm och 125cm :)

Hade på mig ett par nya tävlingsbyxor idag från Börjes som var jättesköna!Förresten såg jag någon på Facebook som inte tyckte att min video på Bullen var osmaklig, utan vacker. Skönt att vissa kan se det vackra även i sådant. Själv tycker jag bara det är osmakligt att han dödar både möss och fåglar, leker med dem för att sedan dumpa dem åt mig att slänga i sopen. Jag lovar att han är vegetarian, den katten. Vet inte hur många gånger han har kommit med sitt byte, lekt lite framför mig för att visa hur duktig han har varit, för att sedan bli uttråkad och lämna den stackars döingen. Usch och blä! Ska han döda får han fan äta upp också...! ;)


Läst 6291 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
18
2013

Ikväll när jag var på väg upp till paddocken med Hedda kom lille Bullen gående mot oss. Ju närmre han kom, desto större blev hans ansikte. När han var riktigt nära upptäckte jag dock att det var en fågel han hade i munnen!! Fågeln var död och jag gissar att det var Bullen himself som mördat den stackaren. Han är en riktig jägare den katten. Kommer titt som tätt med möss i käften och vid vissa tillfällen har han gett sig på de stackars fåglarna också. Även om det är ganska osmakligt så kunde jag inte låta bli att filma när han lekte med sitt döda byte. Som sagt; osmakligt. Ni väljer själva om ni vill titta eller inte, men videon är fri från blod och skrik. Nu ska jag sova. Det vankas tävling i helgen! 

 

Mördarkatten..


Läst 6646 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
17
2013

Bara för att jag skrev igår att jag sover längre på mornarna och rider på kvällarna så skulle både mamma och pappa in och jävlas med mig i morse. Det finns fantastiskt många fördelar med att fortfarande bo hemma. Detta är inte en av den..

Nåväl, det var bara att stiga upp och gå ut och rida. Det har varit lite blåsigt och kallare de två senaste dagarna, så jag tog en långärmad tröja på mig och skyddsvästen över. Började svettas som bara den så fort jag kom utanför dörren. Klockan var runt åtta och det var redan supervarmt. Härligt! Dock var jag för lat för att ta av mig tröjan, så det blev ett extra svettigt ridpass idag. Hedda gick väldigt bra, det var bara i vänster galopp som hon var lite tjafsig och inte riktigt ville hålla det tempot som jag tyckte var lagom (förtydligande: hon tyckte det gick för långsamt).

Vi fortsatte förresten träna byten idag. Gjorde först ett till höger, och dem går som sagt alltid bra. Bytte sedan om volt och skulle byta till vänster, men då bytte hon bara fram och efter några meter hängde bakbenen med. Nästa gång däremot blev bytet till vänster jättebra. Ville försäkra mig om att det inte bara var tur och gjorde två byten till till vänster, och de gick lika bra de! :)

Nu är jag på jobbet och har precis kommit tillbaka in. Jag har suttit ute på min lunchrast och njutit av solen och läst några kapitel ur boken som jag läser just nu (Stefan's Diaries - Bloodlust). Jag tänker inte berätta vad jag åt till lunch, för då lär jag få banningar. Kan i alla fall berätta att till efterrätt (efterrätt varje dag så klart!!) åt jag en kanelbulle från Pressbyrån och drack Celsius Citron/Lime. Har aldrig smakat de drickorna innan, men ser ofta bilder på bloggar och Instagram, så då blev jag lite sugen på att smaka. Denna var supergod!Här är en av de riktiga fördelarna med att bo hemma! Pappa har gjort chokladbollar (eller som i Sunes sommar; wienerbreads). Kvällen är räddad!!


Läst 7420 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
16
2013

Jag har blivit som en tonåring som har sommarlov och har vänt på dygnet. Jag kallar mig för pensionären i vanliga fall då jag somnar tidigt och vaknar tidigt. Inte för att det kännetecknar en pensionär kanske, men jag känner mig gammal jämfört med alla andra som orkar vara uppe halva nätterna. I vilket fall som helst så har jag börjat vara vaken längre på kvällarna, vilket också leder till att jag vill sova längre på mornarna. Jag vill sova minst åtta timmar för att fungera någorlunda normalt. I vanliga fall brukar jag rida på mornarna innan jobbet, men nu blir det allt oftare kvällsridning. Jag har inte semester, utan vardagen ser ut precis som vanligt, men jag tror ändå detta beror på att det är sommar. Det är ljust hur länge som helst, och då vill man bara vara uppe och ta vara på det. Nu ska jag inte klaga som någon gammal kärring, men sol och ljus är ändå lite av en bristvara i detta land, så man får passa på att njuta när det går. Okej, nu låter jag verkligen som en gammal panchis som sitter här och babblar om vädret..

Jag brukar alltid vara ledig på tisdagar, men idag fick jag rycka in och jobba. Slutar klockan åtta ikväll och då tänkte jag försöka ta mig bort till Bunketorp med Hedda för en liten ridtur. Ska förresten åka till Dennis någon dag i helgen med Marco och böja om honom. Är han okej då så ska jag börja sätta igång honom så smått. Hoppas verkligen att han är bra då! Han går ute dygnet runt nu, men jag kollar på honom varje dag och känner över benen, och det känns bra. Längtar efter att få börja rida min lille tokstolle. Har inte suttit på honom sedan midsommarhelgen. Evigheter sedan!!!!! Håll tummarna att han är bra när vi böjer igen :)Kvällsridning på Hedda i söndags :)

http://www.agria.se/tavling/Sommar-sommar-sommar/hem?OpenDocument&utm_source=bildtavling&utm_medium=confirmmail&utm_campaign=Sommar-sommar-sommar#gly-date;127;NOTE-99JD4C-0

Glöm inte rösta i Agrias fototävling :)


Läst 6190 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
15
2013

Hejsan! Måndag och ny vecka. Innebär att det idag är exakt två veckor kvar till pappa och jag åker till London :) Vi kommer flyga med Ryanair från Säve. Känns trevligt nu när jag läste på Aftonbladet att något plan inte kunde landa för att det hade fel på bromsarna. Men som pappa sa, det var bra att det hände innan vi skulle åka, för nu kommer de att kolla alla plan extra noga. Ibland har han alla hästarna hemma, min lille pappa :)

År 2011 var jag sist i London. Då var det pappa, Henrik, Fredrik och jag som åkte dit och var där i en dag innan vi åkte vidare till Hawaii. Det bästa på hela dagen var när vi på eftermiddagen gick till Browns för Afternoon Tea. Hon som skulle servera oss verkade ny och nervös, så när hon skulle hälla upp te till Fredrik så spillde hon i hans knä. Haha! Skållhett te är väl ingen höjdare, men Fredrik sa att det inte gjorde ont. Som plåster på såren fick vi alla varsitt glas champagne. Det kändes lite lyxigt, även om det inte var speciellt gott. Säkert jättefin champagne, det är ju oftast den som smakar skit (jag är ingen finsmakare när det kommer till dryck). Jag är inte mycket för alkohol, men sötsliskig, billig Asti går alltid ner! :) I vilket fall som helst så var det lite roligt, för det var ju ingen skada skedd men de ville ändå passa upp oss lite extra. Kan i alla fall varmt rekommendera Browns om ni ska gå på Afternoon Tea i London. Såååå gott!!!!

Här är i alla fall några bilder från den dagen :)Ready for take-off! :)Gick till Madame TussaudsAlltid skoj att posera med vaxfigurerna :)Fish & Chips till lunch :)Turistbilder ;)Afternoon Tea på BrownsHimla tjusig man som jobbade på hotellet :)


Läst 5359 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
14
2013

Hejsan! Idag har jag jobbat hela dagen medan mamma har gottat sig i Falsterbo. Skönt att man kan följa via datorn i alla fall :) Fan, rent ut sagt, vad kul att Jens och Lunatic vann Falsterbo Grand Prix! Satan vad han brassade på till sista hindret i omhoppningen. Då var man allt lite nervös här hemma i soffan ;)

Efter att jag hade jobbat idag gick pappa och jag till Restaurang Ester och åt söndagsmiddag. Jag försöker hålla mig till mitt dagliga rekommenderade intag av kalorier (sjukt vad det fungerar, jag har gått ner fyra kilo på ingen tid alls, och då äter jag ändå minst en godis/kaka/gotta om dagen, haha), men idag struntade jag i det och unnade mig massor! Tog först vitlöksbröd med ailoi, sedan oxfilé med potatisgratäng och rödvinsås och till sist, det bästa av allt, desserttapas! En tallrik som var fylld med creme brûlée, chokladmousse, tryffel, camembert, äppelsorbet, mangosorbet, vaniljglass och lite frukt och bär. Himmelriket!!!

 

MUMS!!!!

När vi kom hem från restaurangen gick jag ut till stallet och gav hästarna kvällsmat och red sedan Hedda i paddocken. Hon känns fräsch, fin och lydig. Gick jättefint i skänkelvikningarna och öppnorna. Tränade sedan lite byten. Att byta till höger galopp kan hon göra baklänges i sömnen, men till vänster har hon det lite svårare och det blir ofta korsgalopp några steg innan rumpan hänger med. Hon börjar däremot bli bättre nu, men jag måste verkligen rida supernoggrant och planera i god tid innan bytet. Till höger kan jag ge hjälpen hux flux och hon byter jättelätt. Kämpar på och hoppas det kommer lika lätt till vänster snart :)

Förresten så köpte mamma ett jättefin schabrak till mig (eller ja, det är väl inte jag som ska ha på mig det) nere i Falsterbo. Jag älskar lila, och detta var mörklila med jättefina passpoaler. Det ser blått ut på mina bilder nedan, men som sagt, det är en snygg, mörklila färg. Det var tydligen något speciellt med schabraket också då det var en rand mitt på med lufthål som skulle göra att det andas bättre. Eller något åt det hållet.

 

Tackar o hjärtligast!! :) 

 

Andningstjosan! 


Läst 5065 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
13
2013

Hoppningen med Hedda ikväll gick bra. Hittade en övning i Hippson-boken som var en jättelång serie, men eftersom vår paddock inte är så stor så byggde vi bara upp halva. Det var galoppbom och sedan tre räcken med ett galoppsprång i mellan. Synd att paddocken inte är större, men man får helt enkelt vara glad för det man har :) Jag får ta med boken till Ewa i höst när hoppträningarna börjar inomhus, så kan vi bygga upp massor med roliga serier i manegen. I vilket fall som helst så kändes Hedda fin och vi hoppade igenom den några gånger på lite olika höjder. Hon brukar vara mer nonchalant på räcken än oxrar, men hon kändes faktiskt bättre i sin hoppning idag än när vi hoppade oxerserien :) 

 
Här är också några bilder jag tog på Fia innan ute på gräsmattan. Hon hade fått ett nytt tuggben som hon nöjt käkade på.
Update!
Igår på kvällen skickade min klubbkamrat en länk som hon hade hittat på nätet, om hur och av vad tuggben tillverkas. Usch och blä!!! Klicka på länken för att läsa om det..

http://www.cutiepiepolly.se/2013/07/farliga-tuggben.html?m=1 


Läst 5145 ggr Kommentarer KommenteraSaras vardag

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Saras vardag
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen
Arkiv
Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 4

– TEMA: Avmaskning
– Reportage: Fem stjärnor på fyra ben
– Hoppa studsserier med Tovek

– Päls av och täcke på – eller?
– Checka hästen inför hösten
– Juristens råd inför hästköpet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Häst som är rädd för att gå i hage
Elke Hartmann svarar
Hjälp, hur ska jag hantera min häst?
Elke Hartmann svarar
Tips för att få stabil hand i hoppningen
Lennart Lindelöw svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.