Saras vardag
FEB
27
2014

Blev en tur till skogen idag igen med Hedda. Tog det lugnt och skrittade mest, men klättrade några gånger i backarna. Riktigt skönt väder ute också, nu börjar det äntligen bli varmare och ljusare. 

 

Hade med Fia ute i skogen och hon tog täten som vanligt. Hon måste springa dubbelt så långt som vi rider, då hon först springer iväg en bit fram, sedan vänder och springer tillbaka till hästarna, för att sedan springa iväg fram, tillbaka, fram, tillbaka osv. Hon måste ha superkondis den hunden!

Nu har vi precis ätit middag och jag tänkte titta på ett serieavsnitt innan läggdags. Imorgon jobbar jag till fem och sedan blir det äntligen Scandinavium! :) 


Läst 11081 ggr Kommentarer Kommentera

Har inte visat filmen från mammas och Heddas runda på tävlingen i söndags, så här kommer den! :) Det blev som sagt två nedslag, men rundan flöt på bra, riktigt tjusigt!

 


Mamma köpte den här bilden på henne och Hedda och en bild på mig och Rivica. Jag tycker det är superkul med fotograf på tävlingarna, så jag gick bananas och köpte en drös med kort. Kommer sjävklart upp på bloggen! :)

Nu är det bara två dagar kvar till det blir Göteborg Horse Show för min del. Ska bli superkul! Scandinavium på fredag kväll och på lördag förmiddag åker mamma och jag in till mässan. Jag är inte ute efter något speciellt, men tänkte köpa nytt läderbalsam då mitt börjar ta slut (tips på något bra??) och kika om PS of Sweden har något fint pannband till Hedda med lila stenar i. Någon fin tävlingsskjorta och nya transportskydd ska jag se om jag kan fynda också :)  


Läst 10653 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
26
2014

Hoppträningen igår gick riktigt bra för mamma och Rivica. Hon hängde med bra i sprången och Rivica hoppade fint. Hoppade en bana på cirka 100cm som flöt på bra. Mamma var nöjd, men trodde nog att hon hade hoppat bra mycket högre än vad det egentligen var:

Mamma: Den oxern på slutet var riktigt hög!!
Jag: Jaa, den var nog en meter.
Mamma: Va?! Bara en meter?! 

Hehe hoppsan, så besviken hon blev..

 
Nu ska jag gå ut till stallet och göra i ordning Hedda för en skogstur :)


Läst 10369 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
25
2014

Sol

Soool ute idag, man känner sig genast mycket piggare! :) Synd att jag ska vara inne och jobba hela dagen dock.. Har i alla fall varit ute och ridit Hedda nu på morgonen, det var skönt :) 

Ikväll ska mamma åka och hoppträna, och den här gången tänkte hon prova Rivica igen. Hon har ju hoppat Hedda nu ett tag, eftersom hon är lättare att följa och inte hoppar så högt över hindren. Rivica är inte speciellt storhoppande, men hon har lite udda teknik och använder ryggen mycket, så det är inte alltid lätt att själv vara i balans. Jag ska nog åka med och filma :)

Här är filmen från Rivicas runda i 105cm i söndags.

 


Läst 10110 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
24
2014

Igår var vi på Kungsbacka Ridklubb för tävlingsdag nummer två. Åkte först dit med Hedda då mamma skulle hoppa första klassen 95cm, bedömning två faser med totalfel (måste säga att jag tycker den är så tråkig, kan man inte ha vanlig två faser eller A:0 istället?). Mamma var plötsligt jättenervös, och det märktes på framhoppningen. På räcket kom de fint, men på oxern tyckte nog mamma det var lite högt och började joxa med handen. Hedda är ju snäll och hoppar ändå, men det blev inga flyt i sprången, så jag fick säga till henne att bara låta henne vara. Hedda är rutinerad och på den här höjden behöver hon ingen som hjälper till, utan åk bara med så taxerar hon själv.

Inne på banan flöt det på riktigt bra och det blev inga konstiga språng. De rev två räcken, men inte mycket att säga om det. Det första räcket, hinder nummer två, kom de bra på, och bommen trillade inte ner förrän flera sekunder senare, så det var synd. Andra räcket kom de lite nära. Tror mamma var rätt nöjd ändå, hon var ju så nervös innan, men sedan flöt det på jättefint. Nu är hon taggad för att träna vidare så att de kan rida felfritt nästa gång.

Åkte sedan hem en stund innan det var dags att åka tillbaka med Rivica i transporten. Hoppade först 105cm, också bedömning två faser med totalfel. På framhoppningen var hon lite lång och var i bommarna, men hon brukar alltid bli bättre när hon sedan kommer in på banan. Hon var felfri i grunden och i omhoppningen rev vi sista hindret. Jag drev på och chansade, och då var det tyvärr ett bakben som inte riktigt var med. Nöjd med rundan ändå!

Tog sedan en fika innan det var dags för 110cm, då startade jag som nummer två med Rivica. Denna gång var det bedömning två faser. Här kändes hon ännu bättre och kvickare än i förra klassen. Var felfria i grunden och rev näst sista hindret i omhoppningen. Fick inte riktigt med henne i den svängen, men precis som med förra rundan var jag nöjd ändå. Hon kändes riktigt bra i båda klasserna!

Åkte sedan hem för att hämta Marco som jag skulle starta nästan sist med i 110cm, hans första start i avdelning A! Planen var att om han kom till omhoppning skulle vi bara gasa på lite, inte rida några snäva vägar. Marco hoppade jättefint och var lika lydig som i lördags. Han var felfri i grunden och även i omhoppningen! Märktes att han tyckte det var kul att få gasa på lite :) Det var totalt 14 placerade och Marco knep minsann nionde platsen. Superkul!! Vilken liten guldklimp som varit felfri i båda sina klasser i helgen (och för övrigt alla sina starter hittills i år!!!!!) och dessutom tagit placering i sin första riktiga start mot klockan. Nu ska han få en välförtjänt lugn vecka, med lite vila och skogspromenader.

 
Underbare lille Marcos runda igår. Mammas runda och Rivicas runda från 105cm kommer upp i veckan. Mamma missade tyvärr att filma 110cm med Rivica. Hon trodde att hon hade tryckt på Record-knappen, men istället tryckte hon på den när vi var klara och allt som syntes var marken..

 


Läst 9835 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
22
2014

Har varit på Kungsbacka idag på regional tävling med Marco och Hedda. Var där från start till slut, då vi hjälpte till att bygga bana i förmiddags. Fick låna två boxar till hästarna :) Medan mamma stod och hjälpte till på banan gick jag och besiktigade hästarna. Eftersom jag fick ta en i taget var båda väldigt brötiga och gnäggade efter varandra, och Marco skuttade omkring hej vilt.. Varför kan de inte bara hata varandra på tävling, precis som de gör hemma? Tänk så lugnt och skönt det hade varit då att åka på tävling med två hästar.. ;)

På framridningen var Marco väldigt spänd, vilket många av unghästarna var idag. Många flög i luften och blev rädda för saker och ting, så det var väldigt spänt inne i ridhuset. Dessutom skällde en pytteliten hund vid ingången, och hundrädde fjant-Marco ville efter det inte gå förbi på den långsidan. Fick till och med ta hjälp av en främmande kille för att komma ut ur framridningsmanegen och gå över till framhoppningen (tack snälla!). På framhoppningen kändes han fin men fortfarande lite spänd. Inne på banan blev det bättre och Marco gjorde en felfri runda i 120cm idag! :)

Han hoppade fint och försiktigt och svarade bra både när jag behövde ta tillbaka honom och rida framåt. In i kombinationen fick jag framåtläge in över oxern, så det blev tight ut över räcket, men han var kvick upp med tassarna. Mycket nöjd!

Körde sedan hem Marco och kom tillbaka precis i tid till bangång för 130 cm. Hedda hoppade fint på framhoppningen och inne på banan kändes hon fräsch och fin, men det blev tyvärr två nedslag efter varandra. Hon började med att hoppa de tre första hindren väldigt väl. Vände sedan upp på fyran, ett räcke ur sväng. Kom bra, men hörde att hon var i med en bakhov, och sedan kom dunsen i marken. Skitpet helt enkelt. Tappade dock lite fokus fram till nästa hinder och en av funktionärerna var på väg att gå ut bakom hindret, så jag fick lägga in ett extra galoppsprång, och då åkte tyvärr bommen där också. Resterande fem hinder hoppade hon sedan jättebra, speciellt trekombinationen där hon var väldigt försiktig. Så jag är nöjd ändå, det var en bra känsla :)

Här nedan är film från Marcos runda i 120cm. Mamma stod på banan, men pappa och Fredrik kom bort och tittade och filmade. I 130cm stod mamma fortfarande på banan och den här gången hade jag ingen hejarklack, så tyvärr blev det ingen film på Hedda.. Såg i alla fall att det var en fotograf på plats, så hoppas det blev några fina bilder på oss.

 
Imorgon ska vi till Kungsbacka igen, då är det lokal tävling. Mamma ska hoppa 95cm med Hedda, sedan ska jag hoppa 105 och 110 med Rivica och Marco ska gå 110 och i avdelning A för första gången! :)


Läst 10514 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
21
2014

Fick ett mail idag från Folksam att jag hade vunnit två biljetter till Eurohorse nästa vecka. Jippie, så kul! Mamma, pappa, Fredrik och jag ska till Göteborg Horse Show på fredag kväll klockan 18, och jag slutar jobbet klockan 17, så kommer inte hinna gå på mässan innan. Nu kan mamma och jag åka in på lördagen eller söndagen och gå på mässan och se om vi hittar något skoj :)

 

Puss på Heddis goa mule. Ska se om jag kan hitta något fint pannband från PS of Sweden till henne på mässan. Helst ett med lila stenar i :) 


Läst 11491 ggr Kommentarer Kommentera

Idag var det dags för kick off för Jörgen Larsson. Hade så klart velat hoppa alla tre hästarna för honom, men det fick bli en häst och då valde jag att träna Marco. 

Träningen gick bra och det var fokus på att ha en balanserad häst, jämn galopp och att rida i mellangalopp. Oftast blir det att man sitter och finlirar i arbetsgalopp och inte särskilt ofta faktiskt tränar i den galoppen som man har på tävling. Marco var rätt pigg idag och låg på lite mycket, men hoppglad som vanligt. I början var det mycket övningar med bommar och att få hästen lydig med övergångar mellan skritt, trav och galopp. Hoppade sedan kuber och enkelhinder och fick träna på att ha en bra och jämn galopp.

Mr Larsson hade ett bra och sunt tänk tycker jag och berättade hur han själv alltid bygger upp enkla övningar hemma och inte med hinder som kommer för fort och tvärt, så att hästarna får chans att bli avspända och får tid på sig att hitta balansen och rytmen. Han sa också att vi får inte heller hjälpa hästarna för mycket genom att driva på eller ta tillbaka i början, utan hästen måste själva hitta balansen, och då kan man sedan med små hjälper reglera. Han sa också en annan bra grej, att vi får inte vara rädda för att tappa kontrollen. Man måste tappa kontrollen för att veta hur man ska ta tillbaka den och träna på hur fort man kan få tillbaka den.

En bra träning och jag tänker ta med övningarna hem till paddocken och träna vidare :)

 

Läst 13537 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
18
2014

Var på möte på Kungsbacka Ridklubb ikväll inför Divison 1 som snart drar igång. Jag ska vara med och rida första omgången :) Red mycket i lag när jag red ponny, både i hoppning, dressyr och fälttävlan, men på häst har det aldrig blivit av. 

Direkt efteråt åkte jag ner till Ewa för att titta när mamma hopptränade med Hedda. Det gick bra, men Hedda hade lagt i turboväxeln när mamma satt i sadeln, så det gick lite fort ibland. 

Nu ska jag strax sova och imorgon väntar kick-off. Ska bli superkul!


Läst 11216 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
16
2014

Då var dressyrdebuten med Marco avklarad och det gick... inte så bra! Han var lugn och gick väldigt trevligt på framridningen. När ryttaren innan oss red programmet fick vi vara på volten på kortsidan ovanför banan. Även här skötte han sig fint och brydde sig inte om staketet, fastän han aldrig sett något sådant tidigare. När det var vår tur travade vi in på banan och jag tänkte att vi skulle rida lite på volten nere vid domaren så att han fick se bordet och människorna innan vi startade. Ja, det var alltså vad jag tänkte..

Marco tvärvägrade innan vi kom ner till kortsidan och kastade sig åt andra hållet. Ooookej, "vad gör jag nu?" tänkte jag.. Försökte lugnt och sansat få honom att följa spåret längs kortsidan, men han hade bestämt sig, domaren och bordet var livsfarliga..

Fick startsignal och tänkte att nu är det bara att rida och försöka göra det bästa av situationen. Varje gång vi var på väg emot eller skulle passera kortsidan med domaren så blev det kaos och vi fick helt enkelt rida programmet på 20x50 metersbana istället för 20x60 ;) 

Vi lyckades endast skrapa ihop 53%, men skam den som ger sig, nu ska vi träna vidare! Får väl ställa upp ett bord i paddocken och träna med hemma och sedan försöka åka ut på lite fler dressyrtävlingar när vi inte har hopptävlingar, så att han får vänja sig vid dessa, enligt honom, konstigheter också. Han är ju en ganska harig häst som är tittig och rädd för lite allt möjligt, men inne på tävlingsbanorna när det kommer till hoppning är han däremot stencool och bryr sig inte om utsmyckningar i manegen/paddocken. Lite annorlunda idag dock..
Haha, kanske det vackraste ni skådat? Och en gång när han stannar innan kortsidan och fjantar sig passar han även på att klia huvudet mot benet. Domaren tappade nog hakan där..


Låt mig nu berätta om poängen och kommentarerna från domaren (Cecilia Vonasek):
 
Inridning, halt, arbetstrav - 4 - Går inte fram till C 
Arbetstrav, volt 10 m diameter - 5 - Spänner sig
Arbetstrav - 7 -
Volt 10 m diameter, arbetstrav - 5,5 - Sladdar i volten
Mellantrav - 6 -
Arbetstrav, mellanskritt - 2 - Skyggar mycket
Mellanskritt, ökad skritt, mellanskritt - 5,5 - Taktar i början
Arbetstrav, vänster arbetsgalopp - 6 - Något vinglig
Volt 15 m diameter - 7 - Ganska mjukt
Mellangalopp, övergång till arbetsgalopp - 5 - Stoppar upp i övergången
Arbetstrav - 3 - Går ej ut till spåret
Höger arbetsgalopp, arbetsgalopp - 5 - Vingligt
Volt 15 m diameter - 7 -
Mellangalopp, övergång till arbetsgalopp - 6 -
Arbetstrav - 6 -
Mellantrav, arbetstrav - 6 - Står emot lite
Arbetstrav, halt, arbetstrav - 3 - Halt långt från spåret
Arbetstrav - 5 -
Halt, hälsning - 5 -

Allmänt intryck:
Gångarter - 6/12
Framåtbjudning - 5/10
Lösgjordhet - 5/10
Ryttarens sits & hållning - 6/18
Korrektheten i uppvisningen - 5/10

Kommentar:
Elegant häst med ganska trevlig galopp. För dagen ganska spänd och vinglig. Får han bara komma ut på lite fler dressyrtävlingar och vänja sig och inte vara rädd och sjåpig för domaren så kan det nog bli ganska bra. Även om han inte har någon vidare gång så är han rätt trevlig att titta på, så ska absolut försöka rida lite fler L:B-program i år!

Trots att det inte gick så bra idag så måste jag nämna det som var positivt inne på banan, och det ena är att han inte bytte galopp på diagonalerna och det andra att det inte blev galoppinslag i mellantraven :)Åtminstone fin i sina knoppar :) 


Läst 15508 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 nästa » sista » 

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


ArkivAnsvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.