Saras vardag
APR
15
2014

Tittat på sista avsnittet av Ryttareliten. Sista?! De bara måste göra en säsong till. Har redan abstinens! Bör dessutom vara minst 20-24 avsnitt per säsong. Vill fortsätta följa de ryttare som vi fått se nu men skulle också vilja följa andra toppryttare, både i hoppning, dressyr och fälttävlan. Sedan borde de göra ett program som heter Ryttaramatörerna där jag medverkar, eller vad säger ni..? ;) Någon TV-producent där ute som nappar?

Innan jobbet i morse red jag Marco i paddocken. Eftersom träningen igår var ganska intensiv så tog vi det lite lugnare idag. Var så klart supernoga med den lille rumpestumpen, men jobbade mest i skritt och trav idag. Han kändes fin och det känns som att det blir bättre och bättre.

Mamma slutade tidigt idag så hon lånade Hedda och åkte iväg till de nya ridspåren för en uteritt.


Lilla kissemissan, i brist på annat att bjuda på. Blev ju varken film från helgens tävling eller gårdagens träning. 
 


Läst 13063 ggr Kommentarer Kommentera

APR
14
2014

Igår var jag i Trollhättan med Hedda och hoppade en 130cm. Det var där vi vann 130cm sist, vi gjorde tyvärr inte om det. Hedda var lite spänd, vilket är väldigt ovanligt för att vara henne, och rev två hinder.  Helt okej runda ändå med många fina språng, men hon kändes som sagt inte riktigt som sig själv. Nåja, nästa gång är hon säkert som vanligt igen :)

Med Marco har jag idag på förmiddagen fått en privatlektion hos Ewa. Jisses, så bra han var! Bästa lektionen på länge! Attans att jag var där själv så att ingen kunde filma, hade velat se det nu efteråt. Grym känsla i vilket fall och mycket beröm från Ewa. Han var verkligen med på noterna, följsam och balanserad. Tränade med några kuber i början att verkligen ha honom rak och att rumpan inte svängde ut. Hoppade sedan lite enkelhinder med kort väg efteråt och forma honom genom svängen upp till nästa hinder. Han kändes verkligen suuuuper! 

När vi kom hem gav jag honom go massage med balsamliniment och nu går han ute i hagen och mumsar . Det ösregnade i morse, men nu ser det ganska fint ut :)På väg till hagen 


Läst 13044 ggr Kommentarer Kommentera

APR
13
2014

Mamma och jag har varit i skogen nu på morgonen med Marco och Rivica och ridit i de nya ridspåren. Marco var jättepigg och jag kände i galoppen hur han samlade på sig massor med energi i rumpan, redo att explodera när som. När vi hade ridit hela ridspåret vände vi för att galoppera upp för den långa backen en gång. Jag galopperade först med Marco och i början där det svänger en del tog vi det lugnt, men när det började gå uppför och mer rakt lät jag honom galoppera på och sträcka ut. Som väntat så gjorde han två jääääätttebocksprång. Jag hörde hur mamma skrek på Rivica där bak, haha! Som tur var så är det ju ganska följsamt för mig när han bockar i galopp i en uppförsbacke, så jag satt stadigt och galopperade bara på. När vi kom upp på toppen sa mamma att hon hade sett hela hans mage och att hon trodde att han skulle göra som en volt framåt. Tur att det inte blev så..

Skrittade sedan ner för backen igen och gick i med hästarna i sjön så att de fick svalka benen. Red sedan tillbaka till transporten fast på de gamla ridspåren.

Förresten så gick det bra för mamma och Rivica på kombinationstävlingen i fredags. I hoppningen, 95cm, rev de ett hinder, men mamma sa att det var en bra runda och inga kråksprång, så hon var nöjd. I dressyren, LA1, så vann de! När de sedan la ihop poängen från hoppning och dressyr slutade mamma och Rivica på andraplatsen :)

 


Läst 12434 ggr Kommentarer Kommentera

APR
11
2014

Igår kändes Hedda som himla fin. Mamma och jag hade hoppat lite studs och kuber i förrgår med Hedda och Rivica och igår red jag markarbete och hoppade på slutet bara några enkelhinder på cirka 110-120cm. Hon kändes jättebra! Red sedan Marco som var riktigt tjurig. Fick order från veterinären att sätta lite mer press på honom nu, och satans vad sur han blev när jag kom åt honom ordentligt. Vi bråkade en stund men till slut fick jag igenom det och han jobbade på bra. Red bara i skritt och trav igår och försökte ha stenkoll på rumpan så att den inte åkte fram och tillbaka som en hula hula dans.

I morse var jag hos tandläkaren och när jag kom hem gjorde jag i ordning Marco. Idag gick det mycket bättre. Han är ändå rätt lättlärd och förstår snabbt vad det är jag vill, så idag behövde vi inte fightas. Någon gång i galoppen när jag pressade rumpan att stanna kvar så protesterade han med att sparka bakut, men sedan skärpte han till sig och jobbade på.

Mamma ska iväg och tävla kombinationstävling med Rivica idag. Både hoppning och dressyr alltså. Önska dem lycka till!Rivica på Kungsbacka i början på året :) 


Läst 12143 ggr Kommentarer Kommentera

APR
09
2014

I morse red jag ut med Marco i första skogen. Veterinären ville att jag skulle hålla igång med honom innan besöket så att han inte bara har vilat. Red på asfalt, grusvägar och skogsvägar, upp och ner, höger och vänster. Kunde inte känna någonting. Både skrittade och travade och han var hur pigg som helst och ville flera gånger dra iväg i galopp. Inget stappelsteg och kunde inte känna något orytmiskt..

Åkte sedan till veterinären några timmar senare. Han visade ingen hälta. Vet. tror att det här med stapplandet helt enkelt bara är en unghästgrej (vilket min hopptränare också varit mycket inne på) och att han ibland inte är stark nog att balansera sig och då tar ett stappelsteg. Att han sedan haltade efter träningen var förmodligen från smällen. Nu måste jag helt enkelt få honom starkare och bara fortsätta jobba. Fick order om att fortsätta rida som vanligt. Rida ut, markarbete, hoppa. Bara köra på. Så då är det bara att hoppas att det inte är mer med detta, men självklart är jag lite skeptisk. Kan man liksom ha sådan tur att det bara var en så enkel sak? Hoppas det..


Läst 10938 ggr Kommentarer Kommentera

APR
08
2014

I morse regnade det helt crazy mycket. Jag tog ut Marco för att kolla honom på linan. Väldigt diffus hälta. Något stappelsteg där, ett varv rent, några steg med lite markering, några rena steg, stappel, rent osv. Fick en snabb tid hos vet. imorgon, ni får hålla en tumme. Izabella skrev ju häromdagen att man gärna vill ha ett solklart, svart på vitt, svar varför hästen blir halt. Självklart skulle jag vilja veta varför, men mest viktigt tycker jag det är att få veta var hästen är skadad och hur vi behandlar det. Just med Marco, som varit skadad en gång tidigare, så har det varit väldigt otydligt och ingen av veterinärerna har riktigt vetat vad som varit fel. Vi får hoppas på bättre lycka imorgon. Vill absolut inte komma dit och att de inte hittar något, fastän han haltar. Vill dock inte att de ska hitta något som är allvarligt, utan något som läkert fort och fint. För mycket begärt? Hoppas inte.. Det är så frustrerande och ledsamt när hästarna blir dåliga. Jag tycker att jag förebygger så gott jag kan. Jag rider varierat, rider på olika underlag, lindar, masserar m.m..

Vivi var hemma idag och gav både Hedda och Marco BioLight-behandling. Hedda får regelbundet då hon behöver det. Hon kändes bra och allt såg bra ut på värmekameran, lite varmare på ett ställe där hon har ett sår bara. Marco får behandling någon gång ibland då Vivi tycker att han är så himla fin i kroppen och arbetar rätt. Det var ett bra tag sedan sist och hon tyckte att han var jättefin. På värmekameran syntes ingenting, vilket är positivt. Vi får se hur det ser ut på ultraljud imorgon, vill att de kollar nere i hoven.

Håll en tumme imorgon!

Här nedan ser ni förresten min drömhjälm. Jag älskar ljusblått och jag älskar bling. Provade den på Ridsport i helgen och I NEED IT. Någon som har 8500:- över och vill skänka till mig? Det är bara att maila så ska ni få mitt kontonummer ;)


Läst 11038 ggr Kommentarer Kommentera

APR
07
2014

Här nedan är filmen från när mamma hoppade Rivica i paddocken i lördags och filmen från gårdagens löshoppning med Maui :)

 

Hedda vilade idag och Marco skrittade och joggade jag i paddocken i morse innan jobbet. Tyckte att han var lite stapplig på asfalten utanför stallet och han stapplade till någon gång i traven när vi bytte varv. Hmm.. Har pratat med veterinär på telefon idag och vi låter det gå några dagar till, men lutar åt ett besök. När jag kom hem från jobbet nu på kvällen tog jag upp honom på linan i paddocken och lät honom trava i båda varven både på stor och liten volt. Kunde inte se något. Imorgon ska både Hedda och Marco få Biolight-behandling av Vivi och då får vi se om hon kanske ser något med värmekameran på Marcos ben. You never know..


Läst 8662 ggr Kommentarer Kommentera

APR
06
2014

I morse åkte mamma och jag till Strekered med Hedda och Rivica för att rida ut och konditionsträna. Vi red på de nya ridspåren som är superfina med bra underlag och kuperat. Vid red cirka åtta kilometer och mycket galopp. När vi hade skrittat ner för en av de längre backarna vände mamma och galopperade upp igen och jag väntade nere med Hedda en stund så mamma skulle kunna filma när vi fräste upp för backen. Hedda steppade omkring och var riktigt laddad på att ge sig iväg. Som på den tiden då vi tävlade fälttävlan och stod i startfållan och sekunderna tickade ner. Ibland saknar jag det. Fast ändå inte.

 

Hedda tidigt på morgonen i galopp upp för en av backarna :)


När vi kom hem lastade vi in Marco och Maui i transporten och åkte till hovis. Det var dags för Maui att få på sig skor på framfötterna för första gången. Gick jättebra!

Marco behövde också nya skor och sulor fram, men innan vi tog av de gamla tog vi ut honom i paddocken för att se om han gick orent. Igår longerade jag honom inte, men i förrgår gick han orent. Idag travade han på som bara den utan att visa minsta tecken till hälta! Böjde även det frambenet för att checka om han reagerade, men han stod still vid böjningen och markerade sedan bara något steg på volten innan det var som bortblåst. Gud så skönt!!! Då fick han sig förmodligen en rejäl smäll på träningen i veckan och behövde vila dessa dagar för att det skulle gå över. Skulle egentligen tävla med honom nästa helg, men strök honom. Better safe than sorry. Kommer rida som vanligt imorgon igen, men ta det lite lugnare nu de första dagarna.

På kvällen åkte vi till Årekärr med Maui för löshoppning. Var ett tag sedan sist, men hon kom ihåg hur man gjorde. Full fart framåt och tycker det är jättekul. Hon fick beröm av Tord att hon har bra teknik, lätt för att taxera och mycket bra inställning. Han tycker att hon har bra avstamp på de två första hindren men att fram till oxern börjar energin ta slut, så det önskar man lite mer av. Film kommer!


Läst 8353 ggr Kommentarer Kommentera

APR
05
2014

Skulle egentligen tävlat idag och imorgon med Marco i Göteborg, men eftersom han fortfarande inte är okej så strök jag oss för några dagar sedan. Från början var han varm i hela benet och sedan har värmen förflyttat sig längre och längre ned och igår kändes han bara varm i hoven. Idag tyckte jag inte att jag kände någon skillnad på höger och vänster ben. Dock fortfarande oren i traven. Vill lägga mig och lipa, men eftersom det ändå inte kommer hjälpa så tröstäter jag lite godis istället..

Fredrik och jag åkte till Foderaffären i förmiddags då jag behövde köpa en ny säck med müsli från St Hippolyt. Hedda och Marco älskar verkligen sitt nya foder. Fick höra att hästarna eventuellt kunde vara lite skeptiska i början då det doftar mycket (doftar jättegott), men de har glatt glufsat i sig av både müslin, mashen och mineralerna. Passade även på att köpa en påse av deras hästgodis och en Himalayasaltsten till Marco. Tyckte den såg rolig ut då man hänger upp den i ett snöre. Han gillar ju att leka med saker och ting och den blev poppis så fort jag satte upp den i boxen när jag kom hem. Först slickade han massor och sedan stod han och buffade och retades med den. Perfekt!

 
 

Stannade på vägen hem från Foderaffären på Börjes för att se om jag kunde hitta några vita ridbyxor. Ingen lycka på den fronten, men köpte två svarta grimmor med massa bling på. Fredrik tyckte det var okej om Hedda fick en, men kunde inte alls förstå varför Marco skulle ha en grimma med massa utsmyckningar. Vadå? Han är divigaste divan, klart han ska ha lite glitter!


 

Stannade även på Plantagen och köpte lite blommor för att göra denna gråa dag lite mer färgstark.

 
 

Mamma gjorde sedan i ordning Rivica och jag ändrade om hindren i paddocken. Hon har anmält sig till en kombinationstävling där de först ska rida ett dressyrprogram och sedan hoppa en bana på 95cm. De fick börja hoppa fram lågt och sedan hoppa som en liten bana. Mamma ville sedan att jag skulle höja hindren så att de låg på cirka 95cm. Sagt och gjort, men då tyckte hon plötsligt att det var för högt. Det var bara för henne att ta mod till sig, Rivica är ju snäll och hoppar. Oxern, som mamma nog tyckte var läskigast, gick bra alla gånger. Räckena kom de ibland lite nära på, när Rivica blir lång och mamma bara låter henne gå. Film kommer.

Jag gjorde sedan i ordning lilla Maui för en ridtur i paddocken. Mamma travade ju över en cavaletti på lägsta förra helgen, och idag tänkte jag prova att galoppera över. Hon travade på snällt, men i galoppen är det svårt att få henne fram. Hon drar gärna ner huvudet och försöker sig på något som ska likna bocksprång. Man får sparka på med skänklarna och mana på henne framåt med rösten så att hon tar upp huvudet och galopperar framåt, inte nedåt. Värsta träningspasset för mig också! Hon var i alla fall jättesnäll att styra på på de små hindren och det fanns ingen antydan till att stanna, utan hon skuttade över så snällt. Hela 50cm var det ena hindret! Filmbevis nedan!

 
Mamma tömkörde sedan Hedda och efteråt gick vi in och blev bjudna på hamburgare som pappa hade grillat. Fredrik och jag gjorde efterrätten som bestod av vattenmelon, daimgrädde, kiwi och hallon. Smarrigt!

 


Läst 8052 ggr Kommentarer Kommentera

APR
04
2014

Fortfarande en liten Marco som går orent i traven....

ledsentjej.se :( 


Läst 7034 ggr Kommentarer KommenteraSaras vardag

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Saras vardag
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggenMest lästa


Arkiv
Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 2

– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen

– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Lär hästen byta för hjälpen
Jessica Nordin svarar
Föräldrarollen som tränare?
Jessica Nordin svarar
Hjälp, min häst biter sönder sin hagkompis täcken!
Elke Hartmaan svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.