Saras vardag
AUG
29
2014

Åååh, vilken lyx! Igår var de här med maskiner och stora grusbilar och fixade och donade hela dagen. De skrapade våra grushagar och gjorde dem helt jämna och fick bort all gegga som blivit. Dessutom gjorde vi en till grushage. Eller vi gjorde Heddas grushage ännu större, men man kan utan problem dela av den så att det blir två ganska stora grushagar.

Dessutom har vi satt upp trådar så att Marco fått en pytteliten sjukhage. Har gjort den vid en av uteboxarna så att han kan gå in i boxen också om han så önskar. Det verkar han ändå rätt så nöjd med. Ibland står han ute och käkar lite hö och ibland går han in i boxen och sover. Inga tendenser till bus i hagen än så länge. Feeling good!Sjuklingen i nya sjukhagen. Ser ni så många vita fläckar han börjat få nu?På andra sidan vid den andra uteboxen har Hedda alltså fått en större grushage. Ska försöka ta kort på det också :)


Läst 16802 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
28
2014

Hej! På förra veckans hoppträning kändes Ratzia jättefin och både Ewa och jag tyckte att det var stor skillnad på henne. I tisdags var jag och tränade med henne igen, och det går verkligen framåt! Den här gången hoppade jag med två andra som är ute och tävlar på runt 110-120cm, så Ratzia fick haka på och hoppa lite högre hinder redan från början. Tidigare har vi hoppat runt 70-80cm men i tisdags hoppade vi några hinder på hela 100cm, och det gjorde hon fint.

Hon var lite tittig under hela lektionen då solen lös in i manegen och det bildades solkatter lite här och var, ibland på hindren. Det första språnget vi skulle göra tittade hon till ordentligt och smet faktiskt på sidan, men det var bara att komma igen med lite mer ben, hon är rätt lättövertalad. Vi hoppade även vattenmatta denna vecka också. Förra veckan låg den under en oxer och den här gången under ett räcke, så då syntes den lite mer, men hon hoppade snällt, även om hon fortfarande verkar tycka att den är lite småläskig och hoppar lite stort på den.

Ewa och de andra som var på träningen tyckte att hon såg jättefin ut och har utvecklats mycket. Det var kul att höra, och skoj att få prova på lite högre hinder. Ska hoppträna henne nästa vecka också, sedan ska hon få några veckors vila när jag är borta och smälta den här sommaren. Har ju hänt en hel del för henne :) I höst kommer vi förhoppningsvis komma ut på någon liten tävling.

 
I morse åkte jag till skogen med Hedda och mötte upp Therese för en liten promenad. Var länge sedan vi red ut ihop. Har inte blivit av, men klockan sju i morse skrittade vi iväg tillsammans. Hade en del att tjöta om!

När jag kom hem var det dags att plocka av Marcos bandage. Kände på hans bakben och nu var svullnaden mindre mot i tisdags. Han ska nu kylas två gånger om dagen och sedan ha back on trackpaddar med lindor runt på dagen och på natten ha back on track snabbandage. När jag kyler honom så tar jag en stor påse med iskuber och sätter runt kotan och sedan en linda runt, så får han stå med det i tio minuter medan jag gör något annat, typ mockar eller fyller på vatten. Smidigt :)


Läst 15396 ggr Kommentarer Kommentera

Igår var Marco hos veterinären och ultraljudades. Var rätt övertygad om att det skulle vara en senskada, då det inte kändes bra alls på morgonen när jag kände på honom. Tur i oturen så var det inga blödningar på någon sena, men däremot hade han sträckt kotsenskidan på vänster bak. Ganska rejält verkade det som och veterinären trodde att han förmodligen gjort något slide stop eller annat tvärt kast i hagen. När mamma tog in honom i fredags hade han varit svettig, så uppenbarligen hade han sprungit och det var efteråt samma dag som jag märkte att han inte gick rent när han skulle trava.

Han kan vara vild i hagen och ni har ju sett videos hur vig han är när han bockar, både med och utan mig på. Det senaste har han ändå bara gått i liten grushage, då vädret varit kasst, men han lyckas med rodeo ändå.. What to do? Kan ju inte ha honom instängd resten av livet. Får nog bli bomull och bubbelplast ändå..

Det tar lång tid för detta att läka. Han fick kortison igår och ska börja äta metacam idag. Det är pytteliten hage som gäller och vila i 6-8 veckor. Första återbesöket blir om tre veckor.

Åååh, vad detta är tråkigt :( Han har känts så himla fin och bra, och vi som kommit igång med träningarna för Thomas. Han skulle få vila helt några veckor nu när jag reser bort, sedan hade jag sett fram emot en grym höst och vinter med träningar och tävlingar. Nu blir det istället helvila i 6-8 veckor och när jag kommer hem från min resa (om sju veckor idag) kan vi eventuellt börja skritta lite försiktigt. Blir en höst och vinter med lugn, lugn igångsättning.

 


Läst 19011 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
24
2014

Igår fick Heddisen ta några små språng i paddocken. Hon är fullt igång igen och har hoppat lite studs, jobbat med bommar och annat smått tidigare, men igår fick hon hoppa två vanliga hinder, på lite lägre höjd, fyra gånger. Glad var hon och drog ner och ruskade med huvudet de första gångerna. Hoppa är ju det bästa som finns :) Tanken är nu med henne att spara på sprången och mest hoppa småhinder och gympa på låg höjd hemma för att sedan tävla på samma höjd som innan. Någon gång ibland känna på ett högre hinder inför tävling, men inte hoppa mycket och högt hemma, och förmodligen inga fler hoppträningar för henne mer än någon enstaka gång. Hon är rutinerad och vet vad hon gör :) Så nu drar vi ner på hoppträning och kör mer markarbete och uteritter med styrka och kondis. Planen är fortfarande att betäcka henne (Camaro M är det som jag vill ha som papi (Marcos morfar)), men jag är osäker på om jag ska göra det nu till våren eller nästa? Tål att tänkas på..

 
Mamma red Ratzia igår och medan hon harvade paddocken gjorde jag i ordning henne. Aldrig har hon varit så lerig tidigare. Måste hittat en riktigt go' lerpöl i hagen.

 


Och Marco, den lille olycksfågeln, har gått och skadat sig. Sprungit i hagen och förmodligen slått till sig på ena bakbenet/vrickat sig. Var hos hovis idag för att kolla att det inte var någon hovböld, men nej, svullen nere på baksidan kotan. Reagerade inte när han böjde och var heller inte öm när han klämde bak på senorna. Förhoppningsvis bara vrickat sig eller smällt till sig själv lite lätt så att det blivit som ett blåmärke, men bäst att åka och ultraljuda för säkerhets skull så att det inte är en blödning på någon sena (dör om det är det). I vilket fall som helst så skulle han snart få vila eftersom jag reser bort om två veckor, så det var ju vänligt av honom att tajma in det till nu. Får linda in honom i bubbelplast, så kan han bocka bäst han vill.

 


Läst 14026 ggr Kommentarer Kommentera

Igår var jag på hoppträning med Ratzia nere hos Ewa. Hennes tredje träning och det gick superbra. Första träningen gick jättefint, andra träningen var hon livrädd för läktaren med hund och människa och var jättespänd även om hon hoppade snällt. Igår var hon mer avspänd och jag tycker hon gick kanon. Det satt en på läktaren och på slutet kom det in två till, men gick väldigt bra. Lite spänd när hon passerade, men hon gjorde det i alla fall och slängde sig inte åt andra hållet, och det påverkade inte hennes hoppning.

Hade två stycken räcken som vi började med att hoppa, både lång och kort väg. Hoppade sedan en oxer på långsidan med vattenmatta under. Har bara hoppat vattenmatta en gång tidigare på clear-round, men då gick det undan, så hon fattade nog inte ens att den var där. Hon hoppade snällt över, men hoppade ganska stort alla gånger, lite halvläskig var den ändå.

På andra långsidan hade vi en trekombination med räcken och ett galoppsprång imellan. Det hade vi inte hoppat tidigare, men hon gjorde det jättefint. Är väldigt nöjd! Film har ni nedan :)

  


Läst 15047 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
18
2014

Igår var sista tävlingsdagen på Kungsbackas meeting och både Rivica och Marco hade gått till final i sina rundor. Skoj! 

Rivicas final gick först och var på 110cm och Winning Round. Banan kändes enkel, inga konstiga vägar eller annat knixigt, och Rivica hoppade fint på framhoppningen. Inne på banan hoppade hon fint, men tyvärr tog hon ett räcke med ett bakben. Attans, det hade varit roligt att få rida omhoppning. Hon har ju varit så snabb och reglerbar hela helgen. Det har passat henne bra med omhoppningsbanor där det är galoppsträckor och inte så mycket snäva svängar. 

Blev tre placeringar på fyra starter för Rivicas del och hon har hoppat bra. Detta blev sista tävlingen för oss på ett tag, nästa gång blir nog i slutet på oktober. 

 
Direkt efter var det Marcos tur att hoppa, då var det också Winning Round och 120cm. Det blev något svårare bana här, men kändes ändå bra. Han hoppade kanonfint på framhoppningen och inne på banan blev det en felfri grundomgång, även om vi hade lite tur. Men som någon sa "det spelar ingen roll hur många hinder man är i, så länge de ligger kvar". Hehe!Blev en kort paus innan det var dags att hoppa omhoppning. Började inte så bra, då vi rev första hindret. Vet inte riktigt vad som hände där, men jag satte bra galopp längs långsidan innan vi började och Marco kändes framme och med. Dock när vi har vänt upp mot första hindret vinglar/tittar han till. Något skumt händer i alla fall så att rytmen bryts och distansen försvinner. Han tappar energin men hoppar ändå av, och har då inte tillräckligt med kraft för att nå över bakbommen, så den rev vi rejält. Resten hoppade han fint och felfritt. Synd att de inte började filma tidigare så jag kunde se exakt vad som hände där innan första hindret, men skit samma nu, blicka framåt. Han har hoppat jättefint i helgen och samlar rutin hela tiden. Glömmer ofta att han bara är sex år..

Nu är det en tävling kvar för oss innan jag reser bort och Marco får långvila :)

 


Läst 14376 ggr Kommentarer Kommentera

Igår efter att Rivica hoppat hem två placeringar i sina klasser var det dags för Marco. Han gick 115cm och 120cm. I 115cm hoppade han fint, men fick tyvärr ett ner på en oxer i mitten av banan. Fick bra distans men tog bakbommen med ett bakben. I övrigt fina språng.

 
Han fick sedan åka hem och ladda upp inför nästa klass. Skönt när man har nära så de slipper stå i transporten och vänta. De flesta hästar bryr sig väl inte, men han blir ju så fruktansvärt uttråkad lätt, så finns det möjlighet är en box bäst för honom..

I 120cm gjorde han sedan en fin och felfri runda. Var en tidshoppning, men som vanligt med honom så blir det mest rida runt och få till en bra runda och samla rutin. Han kändes väldigt bra.

Visade sig att både Rivica och Marco kvalade till finalen i silver- och guldrundan. Att Rivica med sin femte- och andraplats skulle komma till final i silverrundan visste jag redan, men trodde inte att Marco skulle komma till final i guldrundan. Skriver imorgon hur det gick idag!


Läst 13074 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
16
2014

Dag två avklarad. Blev en lång dag! Av fem klasser red jag fyra. Rivica gick de två första och Marco nummer tre och fyra. Blev en bra dag även idag.

Började med att hoppa Rivica 100cm, två faser. Hon var felfri i grunden och i omhoppningen fick vi en rivning på ett räcke. Vi hade snabbaste tiden, så rundan räckte ändå till en sjätteplats. Kolla på videon så hon galopperar på i omhoppningen. Så kul att bara gasa på med henne! Hon svarar verkligen fram.

 


Blev sedan en liten paus innan det var dags för Rivicas kval två i Hööks Silver Cup, som gick i 105cm. Hon var med på noterna igen och gjorde en felfri runda. Vi red som nummer fem och gick in på en andraplats. Mååånga ekipage kvar (totalt 64 startande), så vi åkte hem och fikade lite och jag gjorde i ordning Marco. Hade koll på Equipe och låg kvar som tvåa. Insåg snart att vi förmodligen skulle bli bland de sex främsta, så åkte ner lite tidigare med Marco så att han skulle kunna gå in och ta priset.

Vi kom ner när det var cirka fem ryttare kvar och när klassen var klar visade det sig att vi blev tvåa. Skoj! Hade verkligen inte räknat med det, utan trodde att det skulle räcka till en vit rosett. Snygg-Marco, i sina knoppar, fick gå in och hämta pris. Detta var Rivicas tredje placering detta meeting, av tre starter. Dressyrhästen levererar!

 
Marcos rundor skriver jag om imorgon. Måste lägga mig i sängen innan jag somnar här vid skrivbordet! 


Läst 11819 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
15
2014

Kungsbackas årliga Hööks Cup har idag gått av stapeln. Dock inomhus, då det regnat massor och även ska regna mer i helgen. Börjar inomhussäsongen tidigt!

Rivica går Silverrundan, som går i 100, 105 och 110cm. Marco går Guldrundan som går i 110, 115 och 120cm.

Rivica startade tidigt idag i sin klass och satte en felfri runda och gick upp i ledning. Ganska snabbt blev vi nedputtade en bit, så vi åkte hem, släppte ut henne i hagen och åkte tillbaka för att titta. Visade sig att vår tid i omhoppningen inte var så pjåkig trots allt, så vi slutade på femte plats och fick en grön rosett. Fick lov av överdomaren att hämta priset utan häst.

Gick sedan banan till 110cm och åkte hem och hämtade Marco, som jag hade knoppat och gjort urtjusig tidigare under dagen. Sååå snygg!

Han kändes fin och hoppade felfritt i grunden och rev näst sista i omhoppningen. Gick innanför till en oxer, tappade energin i svängen och rev därför bakbommen. Attans! Får försöka ha mer snurr på galoppen imorgon. Nu när det är inomhus kommer hindren så fort, då gäller det att vara på G hela tiden!

 


Läst 11233 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
15
2014

Igår var jag ute i skogen med både Marco och Hedda. En lugn promenad med båda hästarna i Bunketorp. För ett par veckor sedan när det var ett sådant himla blixtoväder så slog blixten ned i ett par träd vid ridspåren. Det är på två ställen som två jätteträd vält över ridspåret. Det första är inga problem att gå förbi, men det andra är lite klurigare. Man får gå av ridspåret och ut och irra på marken bredvid för att ta sig runt. Vem kontaktar man för att få bort träden? Kommunen? Med tanke på att det är de som fixat ridspåren? Eller kanske ska jag slänga med motorsågen i bilen själv nästa gång jag ska dit?

Igår var mamma på dressyrlektion med Ratzia för första gången hos dressyr-Eva. Jag jobbade, så kunde inte följa med, men hon berättade att det gick helt fantastiskt! Eva gillade henne jättemycket och tyckte att hon var en snygg häst och att hon nu såg ut att vara i lagom vikt. Hon tyckte att hon hade fina, taktmässiga gångarter och att när hon blir lite starkare så kommer hon att ha en riktigt fin galopp. Det lät ju väldigt bra! :)


Läst 10840 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


ArkivAnsvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.