Saras vardag
MAJ
31
2015

Hej! Vilken superduper helg jag och hästarna har haft! Igår tidigt på morgonen åkte mamma och jag med Hedda och Marco bak i släpet till Gäsene. Har varit där med Hedda tre somrar i rad tidigare (det var där vi blev 3:a i 140cm förra året!) och då har vi åkt över dagen. Denna gång fick Marco åka med och vi hyrde boxar till hästarna och en mysig liten stuga till oss. Det ligger mitt ute i skogen och är en jättemysig tävlingsplats, men nätet är näst intill obefintligt där, så igår kväll när jag tänkte uppdatera er om hur det hade gått så stod det bara "ingen service" ;)

I vilket fall som helst! Igår började jag med att hoppa Marcobus i en 120cm, bedömning A:0/C. Alltså att rivningarna i omhoppningen omvandlas till tid. Marco kändes fin, men rev näst sista hindret i grunden. En oxer, där vi kom något något nära. Jag borde suttit upp mer innan hindret, men det är lätt att vara efterklok. I övrigt hoppade han fint!

Laddade sedan om genom att somna en stund i soffan i cafeterian.. Hoppade 130cm med Hedda och det var bedömning A:0+A:0 med totalfel. Hedda var en liten rallyräka och var felfri i både grund och omhoppning och gick upp i ledning! När klassen var slut stod vi som segrare och ingen var gladare än jag! Fina blommor, segertäcke, premier och en gott och blandat påse från Hööks fick vi. Jippie!! :) Att det regnade och var tråkigt väder större delen av dagen gjorde inget när det gick så bra, och jag hade som tur var uppehåll under båda mina ritter ;) Marcos runda från 120cm har jag på film, men Heddas runda blev inte så bra filmad då mamma upptäckte efteråt att det hade varit ett höstrå på linsen, så man ser ingenting, haha!På prisutdelningen i 130cm igår! :)

På kvällen igår åkte vi och hälsade på Maui, ni vet vår lilla fölis som vi födde upp själva men sedan sålde då vi tyckte hon var för liten. Hon är nu fyra år! Amanda och hennes familj som köpte henne bor i närheten av ridklubben och var dessutom också med och tävlade. Maui var social och nafsig, som jag kommer ihåg henne. Försökte äta upp oss flera gånger ;) Efteråt var vi hembjudna till dem på middag. Trevligt värre!Här är den lilla stugan vi bodde i, precis vid tävlingsplatsen :)Och här bodde hästarna :) Marco bodde i högra hörnboxen som var jättestor. Hedda bodde i boxen bredvid där dörren är öppen.

I morse gick vi upp tidigt för att morgonfodra och se så att hästarna hade det bra. Jag gick sedan banan till 120cm och gjorde i ordning Marco. Idag var det bedömning A:0+A:0 med totalfel. Idag var Marco lite mer på hugget! Det blev dubbelt felfritt och inte i en bom. Slutade på femte plats, jippie!! :)Marco på prisutdelningen :)

Blev sedan en liten paus innan nästa klass, 125cm. Denna gång bedömning Ackumulator med Joker. I denna klass red jag både Hedda och Marco. Marco var först ut och det var hans första start på 125cm. Förra sommaren kommer ni ihåg att vi gjorde debut i 130cm efter många fina nollrundor i 120cm, men just då gick det åt skogen och han hade en "trött på livet"-period och fick vila från hoppning och arbete ett tag. Peppar peppar så har han bara tyckt det varit roligt efter den vilan :) 

Även i 125cm var han jättefin och inte i en bom! Klarade jokern och det blev full pott. Superkul! Fick sedan skynda mig att göra i ordning Hedda så tog mamma hand om Marco. Hedda var lika taggad som igår och när man får rida fort är hon extra glad! Inne på banan levererade hon en felfri runda igen och vi blev 3:a!! Marco kom två utanför placering.De fina blommorna vi fick! :)

Sedan var det dags för sista klassen för oss. Hedda skulle gå en 130cm som avslutning. Denna gång med bedömning Winning Round. Hon var kanontaggad igen och hoppade superfint! I sista kombinationen var hon väldigt på och var i uthoppet, men det låg som tur var kvar! Vi gick i mål med 0 fel och var välkomna tillbaka till omhoppning sedan. Det blev en liten paus innan omhoppningen, då unghästarna fick hoppa i mellan. Jag skrittade omkring med Hedda så länge. I klassen skulle det vara 6 placerade och det var 10 felfria till omhoppning. Hedda och jag var snabbast i grunden och skulle därför starta sist. Jag visste inte riktigt om vi skulle gasa på och rida utanför eller om vi skulle chansa och vända lite snävare. När det var vår tur var det sex stycken nollor, så för att få pris var vi tvungna att rida snabbt och felfritt.

Hedda var helt klart med på noterna och även om detta nästan blev som en tredje klass för dagen, i och med väntan innan det var dags för omhoppning, så var hon supertaggad! Hon var med mig helt och efter hinder fyra, ett räcke, svängde vi innanför efteråt, vilket bara en hade gjort innan, och han rev. Hedda galopperade i mål felfritt och de ropade ut i högtalarna att vi segrade!!

Förstår ni?! Två segrar i 130cm under en helg! Hur fantastisk är hon inte, lilla Hedda?! Tre starter, tre felfria rundor, en tredjeplats och två vinster! Detta gjorde också att vi vann det grymma meetingpriset på 5000 kr! Hedda red alltså ihop 7500 kr denna helg!! :D

Är så sjukt nöjd och glad över denna helg! Hedda och Marco har varit grymma <3Hedda efter segern i dagens 130cm, ytterligare ett segertäcke!! :DVideolänk till Heddas seger i WR 130cm idag! :) http://play.videofy.me/v/10358300


Läst 11998 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
29
2015

Hej! Här är länkar till filmerna från när jag hoppade Marco, Ratzia och Heddis i onsdags kväll hemma i paddocken. Pigga och glada allihopa :) 

Måtten i serien är 2,8m från bom till kryss, 3,2m från kryss till kub, 3,2m från kub till kub och 2,7m från kub till kryss, om ni vill bygga upp den här övningen själva :) Jag fick måtten av Lennart efter förra träningen. Jag gjorde även som på träningen att först hoppade vi serien fyra gånger på raken, sedan en liten skrittpaus och sedan fyra gånger igen. Efteråt hoppade vi oxern med kub innan och höjde successivt. 


Ratzia videolänk http://play.videofy.me/v/10344763

Marco videolänk http://play.videofy.me/v/10344528

Hedda videolänk http://play.videofy.me/v/10344858


Läst 12640 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
27
2015

Hej! Igår kväll efter jobbet åkte jag upp till Dressyr-Eva för en lektion med Marco. Det var fint väder, så fick rida ute i paddocken. Marco skötte sig riktigt bra hela passet! Inget bus eller tjurande när jag pressade på honom. Fick försöka ha honom så rak som möjligt och passa rumpan. Den svänger gärna omkring lite hit och dit. Tycker ändå jag fick till det rätt bra i både trav och galopp :)

Idag har det varit hoppning här hemma på kvällen :) Byggde upp samma serie som vi hade på träningen för Lennart förra veckan. Bom - kryss - kub - kub - kryss. Mjölksyraträning! Hade även på ena långsidan en kub och ett galoppsprång till en oxer.

Började att hoppa Marco som hoppade igenom serien fint flera gånger. Hoppade även fint på oxern och den låg på 130cm sista gången. Efteråt hoppade jag Ratzia och mamma Rivica. Det var första gången Ratzia fick göra den här serien, eftersom hon inte var med på träningen förra veckan. Hon gjorde det riktigt fint! På oxern hoppade hon sedan till ordentligt med fram. Sista gången låg den på 120cm.

Sist ut var Hedda. Hon studsade igenom serien utan problem några gånger. Fick sedan hoppa oxern några gånger och sista språnget låg den på 130cm. Hoppade fint och var taggad och glad :)

Här är några bilder på Marco och mig från helgens tävling i Ale. De är fotade av Stefan Keturi. Han tar alltid jättebra bilder, så köper jämt några stycken när han har fotat på de tävlingarna jag varit på :)Goppetigopp :)110cm. Snygga framben! :)

 

120cm

 

120cm :)


Läst 12513 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
24
2015

Hej! Igår var det dags för Marco att komma ut på tävlingsbanorna igen. Åkte bara med honom, blir lugnast så ;) Trodde att han skulle vara lite tossig, men han var faktiskt superlugn hela dagen, både i hantering, på framridningen, framhoppningen och inne på banan. Gött!

Hoppade 110+120cm och det blev ett ner i varje. I 110cm rev JAG ett hinderstöd med benet!! Sjukt klantigt.. Annars var han inte i en bom och hoppade fint. Har ett stort blåmärke på skenbenet nu. Så går det när man inte styr på mitten!!

I 120cm, bedömning A:0, rev han inhoppet i kombinationen med bak. När jag vände upp tappade vi lite galopp. I övrigt var han inte i en bom den rundan och hoppade fint.

Här nedan har jag satt ihop 110 och 120 i en och samma film:

 
Videolänk: http://play.videofy.me/v/10328123
Knoppad och snygg!


När vi kom hem på eftermiddagen åkte vi bort med Hedda och Ratzia till galoppbacken för intervallträning.  Började med att trava upp tre gånger. Sedan tog vi tre gånger i normal galopp och efteråt tre gånger i fullt ös där de verkligen fick sträcka ut och springa så fort de ville. Hedda är enormt snabb! Avslutade med en gång i lugn galopp och sedan två i trav innan vi skrittade av.

På kvällen kollade vi på Måns. Så grymt kul att han vann!! :) 


Läst 12385 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
21
2015

Hej! Igår kväll var det hoppträning för Lennart. Jag tog Marco och mamma tog Rivica. Hade på Marco den vadderade huvan så att han förhoppningsvis skulle vara lite lugnare.

Vi började med att hoppa igenom en studsserie ett par gånger. När jag vände upp på den studsade Marco i svängen och galopperade lite som en krabba på tvären, så fick försöka galoppera mer genom svängen så att han inte blev för kort och studsig i galoppen. Det blev kvällens uppgift för oss. Det var många svängar och Marco tappar gärna galoppen framåt och blir mer studsig, så fick verkligen försöka rida genom varje sväng. Svårt, men det blev bättre!

Fredrik är i Frankrike och pappa var på middag, så vi hade ingen som kunde filma, men när Marco och jag skulle hoppa sista rundan så var mamma och Rivica klara, så då kunde hon filma oss. Första delen av banan vet jag inte vad jag höll på med. I första svängen plockade jag i honom och vi kom knappt fram till hindret. Om ni tittar på filmen så hör ni Lennart säga "lägger hon upp det där får hon skämmas". Haha, jag skäms då inte! Ni måste få se både när jag rider bra och apdåligt. 

I slutet på banan skärpte jag dock till mig och red ordentligt genom svängarna. Då blev det mycket bättre! Fick sedan ta om första delen som jag klantade till första gången. Gick mycket bättre!

Han var lite väl på och som sagt inte ordentligt framme i galoppen, utan för kort och studsig. Kastade sig lite över hindren och hoppade sådär, men det blir nog bättre nu när han får komma ut och hoppa mer. 

 
Videolänk: http://play.videofy.me/v/10318839

Nu på morgonen har jag ridit Hedda och mockat mina boxar. Marco skulle som vanligt vara med och hitta på hyss när jag mockar hans box. Inte helt ovanligt att man vänder ryggen till för att skyffla upp lite mer skit, vänder sig om och ser detta:


Läst 13092 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Igår efter att vi kom hem från tävlingen blev det våffellunch och lite vila, sedan åkte mamma och jag till Strekered med Hedda och Marco för en uteritt på eftermiddagen. Vi red det nya ridspåret fram och tillbaka. När vi hade kommit längst bort och vände tog vi galopp upp för den långa, sega backen. Marco kändes som en tickande bomb! Uppe på toppen vände vi och skrittade ner igen och tog backen en gång till. Han var lika explosiv då och jag satt bara och väntade på att han skulle flyga iväg i en serie bocksprång, men som tur var slapp jag det :)

Mamma skickade förresten en del bilder till mig idag när hon gick igenom sin dator. Ett flertal bilder på Marco som fyraåring. Jag kände knappt igen honom! I och med att jag ser honom varje dag så blir jag lite blind och tycker knappt att han har ljusnat något, men oj vad chockad jag blev.  Har han verkligen varit så här mörk och brun? Jag minns det inte alls!

 

Efter en felfri runda på 100cm som fyraåring :)


Här nedan är även Ratzias rundor från igår på 115 och 120cm. Filmen från 110cm i lördags kan ni se i två inlägg ner och Rivicas segerrunda i 115cm ser ni i inlägget nedan. Tyvärr blev det ingen film på Rivicas fina runda i 120cm då pappa fick problem med mobilen, men på Ratzia blev det som tur var :)

 
Ratzia 115cm

Videolänk: http://play.videofy.me/v/10305626 


Ratzia 120cm
Videolänk: http://play.videofy.me/v/10304863 


Läst 13258 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
17
2015

Hej! Igår gick det som ni vet kanonbra på tävlingen, idag när vi provade lite högre höjder gick det också superbra! Började dagen med att hoppa 115cm med både Rivica och Ratzia, bedömning A:0+A:0. Hoppade Ratzia först, och det var hennes första start på 115cm. Älskar när det finns femklasser! Hon kändes väldigt fin och hoppade bra, inte i ett hinder. Det blev en dubbelnolla!

Startade sist med Rivica, och då låg jag i ledning med Ratzia då det bara var tre dubbelnollor. Rivica hoppade kanonfint! Inte i något i grunden och i omhoppningen var hon i uthoppet ur kombinationen, men den låg kvar. Galopperade i mål felfritt och blev alltså i dagens 115cm ETTA med Rivica och TVÅA med Ratzia! Hur fantastiskt?!
Igår fick Ratzia vara på prisutdelningen, idag fick Rivica in och galoppera ärevarv! :)
Rivicas segerrunda
Videolänk: http://play.videofy.me/v/10305664 


Efteråt hoppade jag även 120cm med dem, bedömning A:0. Med Rivica har jag ridit fyra 120cm tidigare, den senaste i höstas. Med Ratzia debuterade jag 120cm för några veckor sedan på Kungsbackas tredagarstävling, då var hon felfri fram till sista i grunden som var en kombination där hon smet ut på b-hindret två gånger. 

Startade Rivica först den här klassen. Rev första hindret, men sedan hoppade hon helt klockrent resten av banan och jag gjorde alla snäva svängar vilket hon helt var med på. Ändå jättenöjd med rundan! Kom bra på första hindret, men hon gick ner lite för tidigt och rev bakbommen. Sådant som händer!

Efteråt var det dags för Ratzia. Med henne blev det en rivning på hinder två, ett räcke, annars var hon inte i en bom och hon hoppade jättebra! Det var kort sväng till hinder två och hon drog på lite mot hindret, så kom något nära. Är jättenöjd med hennes runda i 120cm också, kändes så bra!

Lite roligt, i första klassen blev vi etta och tvåa, i andra klassen rev vi ettan och tvåan ;)

 

Fick fina segerblommor :) 


Läst 12602 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
16
2015

Hej! Tidigt i morse gick Fredrik och jag ut till stallet för att göra i ordning Hedda och Marco för en skogstur. Vi åkte bort till Strekered för att rida en promenad. Mamma följde med och promenerade med Fia medan vi red. Först skrittade vi på den hårda grusvägen ner till sjön. Väl där höll Marco på att skita ner sig av skräck då det var något scoutläger. Det var tält överallt och hur mycket barn som helst. Fastän klockan inte ens var åtta så var det fullt håll igång bland tälten. Till och med Hedda blev lite skraj. När vi hade passerat scouterna red vi in på nya ridspåret och travade en bit, sedan skrittade vi tillbaka till transporten.När vi kom hem käkade vi frukost och sedan lastade jag in grejerna för dagens tävling. Vi åkte till Troya Horse Arena i Kungälv med Rivica och Ratzia för att hoppa 110cm. Lagom till vi kom fram började det regna, och sedan höll det på hela eftermiddagen. 

Började med att hoppa Rivica. Hon kändes fin på framhoppningen och inne på banan var hon grym! Det var två faser A:0+A:0 och i grunden hoppade hon kanon och var inte i en bom. I omhoppningen gjorde vi en snäv sväng till första hindret och sedan gasade vi så gott vi kunde och försökte kapa vägarna. Det blev dubbelt felfritt och räckte till en andraplats!!! :)

 
Sedan var det Ratzias tur. Himla gnäggande på henne som vanligt ;) Inne på banan var hon väldigt spänd och tittig på det som låg utanför paddocken på ena långsidan. Det hängde lite skyltar på staketet och i gräset låg det bland annat en vattenmatta. Jättefarligt! Passade på att rida förbi där några gånger när ryttaren innan hoppade, så att hon förstod att det inte var något farligt. När vi väl hoppade sedan gick det bra. Hon sprang lite på tvären förbi just det stället, men det löste sig ändå. Vi var felfria i grunden och även felfria på hinder i omhoppningen, men fick två tidsfel. Kände att jag inte kunde svänga så snävt med henne, så red runt alltihopa. Det var bara fem dubbelnollor, så vi blev ändå 6:a :) Superkul!

Imorgon ska vi dit igen och försöka hoppa lite högre. Får se hur det går!På prisutdelningen med Ratzia

 


Läst 12389 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
15
2015

Hej! Igår morse gick jag upp klockan sex för att hinna rida båda hästarna i skogen innan jobbet. Först åkte mamma och jag bort med Hedda och Rivica till Strekered för en liten tur där. Efteråt åkte vi bort till Bunketorp med Marco och Ratzia för att intervallträna i backen. Vi började med att trava tre gånger upp för backen. Tog sedan två gånger i normal galopp, två gånger i snabb galopp, en gång i riktigt långsam galopp och till sist en gång med gasen i botten galopp. Travade sedan två gånger upp för backen och skrittade sedan av. Marco kändes inte trött, men var rejält svettig efteråt!


Hedda i Strekered igår på morgonen.

Har ni läst avelsrådgivningen på Lis avelsblogg här på Hippson? Idag var det Heddas tur att få tips på pojkvänner som skulle tänkas passa. Fick tips om tre hingstar, varav den ena var Bravour. Honom tipsade Thomas mig om när jag hade bestämt mig för att betäcka Hedda, och tyckte att det var en superfin hingst som lämnat fina avkommor. Blev väldigt intresserad, men läste att han inte haft så hög dräktighet. Nu skrev vi att det var viktigt med hög dräktighet i och med att hon är äldre och aldrig haft föl, så kanske behöver försöka några gånger. I och med att hon tog med honom då så kanske hans siffror blivit bättre? 

Min drömhingst till Hedda är Corporal VDL, han var dock inte med bland hingstarna i inlägget. Tyvärr betäckte han inte särskilt länge i år och frågan är om han kommer betäcka alls nästa år när Hedda ska betäckas, om Malin satsar på OS med honom. Det blir nog att jag väljer Bravour till Hedda nästa vår. Han är ju himla snygg och hoppar bra :)

Här är några bilder från Falkenberg när Hedda och jag var där och tävlade på gräs för två veckor sedan:


Läst 11897 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
13
2015

Rivica, Ratzia och Hedda tävlade i lördags. Lille Marcobusen fick hoppa hemma i paddocken på söndagen :) Byggde upp samma övning som vi fick traggla så många gånger för Lennart i onsdags.

Plank - tre galoppsprång - kub - tre galoppsprång - plank
 
För Lennart hade vi fyra galoppsprång i mellan (15,5 meter), men eftersom vår paddock bara är 20x40 så sa han att jag kunde bygga med 11,5 - 12 meter mellan varje så att det blir tre galoppsprång. Vi tog 11,5.

Marco var jätteduktig och fastän vi tog det korta alternativet så kändes det bra varje gång. Han har lätt för att ligga kvar i samma galopp och inte trilla iväg :) Gjorde några gånger åt båda håll och hade planken på max 90 cm. Hade även byggt upp en fristående oxer som vi hoppade två gånger åt varje håll. Han tyckte det var superkul och var taggad!

 
Videolänk: http://play.videofy.me/v/10275330

Måste även berätta att jag fortsätter vara duktig med min 7 minute workout. Gjorde som sagt igår på morgonen. Sedan gjorde Fredrik, jag och pappa tillsammans på kvällen. Det var första gången pappa körde den och han var helt slut efteråt! Jag körde även i morse igen innan jag gick ut till stallet.


Läst 11748 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Mest lästa

ArkivAnsvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.