Saras vardag
JUL
31
2015

Hej! Sista jobbdagen den här veckan och tar nu semester i en vecka. Tjoho! Åker till Split, Kroatien imorgon :) 

Har som sagt lite filmer att visa som jag inte hunnit lägga ut. Börjar med att publicera förra fredagens runda i 120cm med Rivica då jag fick tugga grus/fibersand. Vi som hade en så grym runda på gång! Vi har väl startat fyra stycken 120cm innan denna och som bäst haft en rivning. Kände hur vi var på väg mot en nollrunda för första gången, o sååå baaah neeeeeeej!!! Haha, attans! 

Roligt var att Stefan Keturi, superfotografen, stod precis vid det hindret och knäppte några bilder när jag var på väg av. Tack så mycket för dem Stefan, i och med att allt gick bra är det ju kul att ha :)Mitt face här. Priceless!!!!No no no!Vig som ett kylskåp..

Videolänk: http://play.videofy.me/v/10586364


Läst 21748 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
30
2015

Mina damer och herrar. Flickor och pojkar. Han gjorde det! Han satte ett mål och klarade det! Igår kväll åkte vi till Årekärr för pay & jump. Premiär för Fredrik och Hedda! De var anmälda till en runda på 60cm. Kom fram och gick ner till banan för att lära oss den. Det var det som Fredrik var mest nervös för, att veta i vilken ordning hindren skulle hoppas. Han fick stå och memorera banan en stund medan jag gjorde i ordning Hedda. Sedan var det dags att rida fram.

Travade och galopperade inne i manegen. Såg fint och kontrollerat ut, och Fredrik hade koll på vilket sittben han skulle sitta ner på i traven hela tiden (imponerande!). Dags att börja hoppa lite, och Fredrik som varit med på många tävlingar har koll på att man ska ropa innan man vänder upp. Han tog i med sin bästa basstämma ända från tårna och jag tror nog alla hajade till. Jag höll på att skratta ihjäl mig där i mitten! Jättebra att han är tydlig, ingen som kunde missa vilket hinder han skulle hoppa :D

Hedda hoppade så käckt på framhoppningen och var lugn och fin. Tog några språng på lilla och sedan två på räcket och två på oxern. Fredrik kände sig nöjd och redo.

Han fick gå in på banan när ryttaren innan red. Skrittade och travade runt lite. Sedan var det deras tur! Startsignalen gick och Fredrik fattar galopp. Börjar med att rida innanför till första hindret. Inte alls den vägen vi hade planerat när vi kollade in banan, men det gick ju bra ändå! Efter hindret byter Hedda galopp och Fredrik tappar både balans och stigbygel. Hedda är snäll och lugn och Fredrik får fatt i stigbygeln utan problem.

Vänder snett igenom på tvåan, hoppar snyggt! Vänder tillbaka på trean och Hedda ser taggad ut i svängen, men Fredrik håller i och får henne att ta ett extra till hindret. Böjt spår till en oxer, klarar det galant! Sedan är det långsida med räcke och oxer. Hedda gasar på lite efter räcket, men Fredrik håller sträckt tygel! Vänder snett igenom på ett plank och sedan är det sista långsidan med räcke med vattenmatta och oxer. Hedda är pigg, men de klarar det kanon!

De går i mål felfritt i debuten! 
Hur grymma som helst! Fredrik kom ihåg banan, höll kvar fint när Hedda blev lite taggad, var mjuk och följsam. Vilken debut! Och Hedda tyckte det var superkul :)

Videolänk: http://play.videofy.me/v/10605256Första rosetten!Efteråt hoppade mamma en runda på 100cm med Rivica. Gick också jättebra och de var felfria!

Videolänk: http://play.videofy.me/v/10605380Läst 19301 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Har ingen koll på dagarna. Känns som måndag idag, eftersom jag var och tävlade igår. Snurrigt! Var på Varberg Summer Horse Show som startade igår. Tävlade med Hedda och Marco :) Kände att jag inte kunde ta ledigt fler dagar från jobbet eftersom jag åker på semester på lördag i en vecka, så en dag fick räcka.

Igår hade de 115cm och 125cm på tävlingen, vilket jag startade med båda hästarna. Började med att vi kom fram jättesent, så fick stressa med att göra i ordning Marco och slarvgå banan. Usch! Kände i alla fall inne på framhoppningen att vi fick rida fram tillräckligt och inte behövde stressa, vilket är viktigt.

Banan var bra och allt kändes väldigt proffsigt där inne. Bra underlag, fina hinder, blomsterarrangemang (gillar det lilla extra), stora läktare och sponsorskynken runt hela arenan. 

Marco skötte sig fint och hoppade bra. På sista hindret blev det dock något missförstånd och han rev ordentligt. Duktig i alla fall, detta var första gången han var på en sådan spektakulär arena. 

Efteråt körde vi honom till Månsegården som bara låg några minuter därifrån. Tyvärr hade de nämligen inga dagboxar på tävlingsplatsen, och eftersom det skulle vara många starter och dessutom en lång paus mellan de två klasserna så tyckte vi inte det var schysst att ha dem på transporten hela dagen. Mamma visste att Månsegården låg i närheten och kontaktade han som äger det några dagar innan tävlingen och frågade om vi kunde få hyra dagboxar, vilket gick alldeles utmärkt. Kan varmt rekommendera er det stället i Varberg!

Ställde in Hedda i boxen en stund innan vi åkte tillbaka till tävlingsplatsen. Hon fick som sagt också gå 115cm igår. Viktigt att ibland hoppa lägre så det känns lätt (förhoppningsvis) och ger en extra boost. Hon har nästan bara gått 130cm i år, och några 125cm och någon 120cm :)

RallyHedda var sjukt taggad och snabb! Hoppade felfritt och gick upp i ledningen med drygt en sekund! Var bara några få kvar efter oss, så skrittade av henne samtidigt som Fredrik höll koll på Equipe hur det gick. Det slutade med att vi segrade första klassen i Varberg Summer Horse Show!!! Hedda fick en superstor rosett (och jag som tyckte den i fredags var gigantisk), fint segertäcke, plakett, en bukett rosor och hela 4000:- i prispengar! WOW! Såååå roligt!
Väldigt glada! :)

Fina rosor står nu i vardagsrummet hemma :)

Denna är nog till och med större än vår Falsterbo-rosett?! Sååå fin!

På prisutdelningen :)

Jättekul att få så fina rosetter! :) Vet inte hur ni gör med era, men vet att många inte ens behåller sina rosetter. Själv sparar jag alla! :) Dessa i växthuset är de från i år. Tacksam för varenda en! 


Efteråt var det som sagt ganska lång paus till nästa klass. Hästarna fick stå och vila i boxarna på Månsegården och mumsa hö, medan mamma, Fredrik och jag åkte in till Varberg. Först lunch på McDondals, sedan åkte vi ner till hamnen och promenerade runt fästningen. Åkte sedan tillbaka till tävlingsplatsen och gick banan till 125cm.

Hade Hedda först i den här klassen. Denna gång var hon för ivrig, vilket hon lätt blir när det varit racerrunda i klassen innan. Tre räcken åkte i backen, men så kan det gå. Hon var i alla fall positiv som vanligt och resten var fint :) 

Åkte och hämtade Marco och red fram honom. Kändes fin och med mycket energi kvar. Inne på banan hoppade han fint, men rev igen sista hindret! Så synd, men det var en bra runda och han skötte sig verkligen bra!


Heddas segerrunda i 115cm igår. Har så många videos jag inte visat, men det kommer! Följ mig på Videofy (app i telefonen) så kan ni ser direkt när jag laddar upp en ny video :)


Läst 20724 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Igår var vi inne på Åby på hopptävling med Marco, Rivica och Hedda. Det var Göteborgs Hästsportklubb som anordnade Jump in July, som pågår i tre dagar. Jag kunde dock bara vara med igår. Får besök från Nya Zeeland i eftermiddag :) 

Tävlingarna började klockan 14, så vi käkade lite lunch hemma klockan ett, sedan åkte vi in med Marco och Rivica. Hade även hyrt dagboxar till dem, då det skulle bli en lång dag. Det var första gången jag var i stallarna på Åby, och de var väldigt fina och bra. Uppbindningsplats till varje häst utanför sin box, men inte på gången så att man stod i vägen.

Började med att hoppa 110cm, bedömning A:0+A:0 två faser med Marco. Han var lugn och sansad både på framhoppningen och inne på banan. Hade ett bra flyt och fick till en felfri runda som räckte till en tredjeplats! Kul! :) 

Rivica var väldigt stissig till en början på framhoppningen. Galopperade på stället och höll på. Lugnade sig efter en stund. Provade att tävla med gagbett på henne för första gången. Kändes bra! Hon hoppade fint, men blev ett ner i grunden inne på banan. Rev uthoppet i kombinationen. Där måste vi träna mer. Hon har så stor galopp och bromsar inte upp automatiskt till b-hindret, så måste alltid komma väldigt lugnt in. Gjorde det igår, men ville sig ändå inte.

Efteråt var det dags för 120cm, bedömning A:0. Hade Rivica först. Försökte få lite mer action i henne på framhoppningen, och det kändes bra. Inne på banan gick hon super och var felfri fram till hinder nummer sju, och hade klarat båda kombinationerna på vägen. På hinder sju, ett läskigt räcke med ATG-bockar under, stannar Rivica och jag får hoppa hindret själv! Rev och lyckades dra med mig tränset i fallet. Yay! Slog i ryggen på mitten och vänstra axeln/armen, så är lite mörbultad. Jäkla skit, jag som kände att vi hade en grym runda på gång, bara fyra hinder kvar. Hon var väldigt tittig på just det hindret innan vi startade, så gjorde en förhållning i mellan och klämde om med benen, men uppenbarligen var jag inte övertygande nog (och i efterhand skulle jag nog bromsat upp mer och tagit in ett extra). Hon kan ju vara lite tittig, men brukar vara lättövertalad och hoppa ändå. Brukar liksom inte behöva rida "aggressivt" på sådant hon är tittig på, men kanske nästa gång ;)

Fick traska bort till stallarna, satte mig och kände efter. Gjorde sedan i ordning Marco. Revanschsugen. Han var fin på framhoppningen. Inne på banan kutade han på bra! Gjorde inga snäva svängar, utan satsade mer på att hålla ett bra tempo. Marco var felfri och blev 5:a! Jippie!Efteråt var det dags för Hedda att hoppa 130cm, också bedömning A:0. Klockan var mycket och vi startade inte förrän strax innan nio på kvällen! Som den pensionär jag är så var jag riktigt, riktigt trött. Gäspade när jag gick banan och fick kämpa för att hålla ögonen öppna när jag red fram. Tur Hedda var kvällspigg och hade energi för oss båda! Inne på framhoppningen var hon helt övertaggad och när jag hoppade oxern genade hon i svängen och körde gasen i botten. De som stod bredvid hindret drog efter andan när Hedda svischade förbi..!

Inne på banan samlade hon sig lite i alla fall. Ville rida en felfri runda, inte chansa något. Lät henne galoppera på mellan hindren, men fångade upp henne i tid och gjorde inga snäva svängar. Hedda hoppade felfritt (med värsta turen på sista hindret) och blev 4:a! Hon fick en jättestor och fin rosett. Kul när det blir lite mer speciellt :)

Vi åkte inte från Åby förrän klockan 22. Mamma och jag körde hem hästarna, pappa och Fredrik vägen om pizzerian. Dagen gick i ett, så jag hade inte ätit något sedan klockan ett, innan vi åkte till tävlingen. Snacka om att det satt fint med en Hawaii och ett iskallt glas cola. Mitt hjärtaSå fin rosett! Inte varje tävling man lyckas knipa endast färgade rosetter! :)Förresten blev jag så himla glad, när det igår kom fram en kvinna som läser här. Hon berömde bloggen och att jag delar med mig både när det går bra och dåligt. Tack, det betydde mycket! 

Och så vill jag själv ge beröm till gårdagens veterinär och medhjälpare på tävlingen som var så himla trevliga och glada!


Just det. Följ mig på instagram, aamaziingsara! Där kan ni se avfallningen redan nu. I slow motion dessutom!


Läst 20988 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Drömmen om en B-kortslastbil är krossad. Buhuu :( Vi fick låna våran kompis lastbil häromkvällen för att provlasta och köra hästarna, för att se hur de skulle vara. Speciellt Marco ville vi se hur han skulle bete sig, då han i transporten hoppar och sparkar och har sig. Marco STORMTRIVDES och precis som jag så var han ämnad för en sådan liten lastbil. Han stod som ett ljus och fastän han aldrig åkt sådan innan så gick han in så fint. Vad var då problemet? Jo, gamla trogna, världsvana (nåja, Sverigevana) Hedda avskydde det! Hon liksom krängde mot väggarna (provade att ha henne på båda sidorna) och började "springa" i halv panik :( Ska vi köpa en sådan måste det ju fungera för alla hästarna..

Att åka vanlig, stor lastbil, när hästarna står på tvären istället för rakt fram, har Hedda däremot aldrig haft problem med. Innan jag köpte henne så åkte hon nästan bara stor lastbil (tävlades av fälttävlansryttaren Therese Olsson), och när jag har haft henne har vi även liftat med grannen i deras lastbil till tävling ibland. Så ja, en sådan lastbil får bli framtidsdrömmen. Nu får vi helt enkelt lösa problemet med att få med fler hästar på tävling genom att köpa en till transport, så får vi köra två ekipage till tävlingarna ibland :)

Här är några bilder från förra helgens tävling i Glommen:Dimarco 115 cmHedda 125 cmDimarco 125 cmDimarco 125 cm


Som ni ser så hade jag på mig min gamla kavaj på den här tävlingen. Min nya kornblåa är nämligen på lagning i Italien! När vi var i Ale på tävling (när Marco vann 125 cm) så lossnade den översta knappen. Ringde Ridsport och frågade om de hade någon sådan knapp inne. Då visade det sig vara så avancerat att man var tvungen att ha något speciellt verktyg för att sätta dit Animo-knapparna (tryckknappar) så de var tvungna att skicka ner den till Italien. Sjukt eller? Det skulle ta två till tre veckor, vilket har gått nu, så ska ringa och se om den är på G :)


Läst 25753 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Denna tävlingshelgen blev mindre lyckad. Inga felfria rundor eller placeringar, som man varit bra bortskämd med det senaste :) Trist, men hoppas på det nästa tävling istället!

Vi var i Glommen både igår och idag. En jättefin gräsbana med bra underlag och jättefina, spektakulära hinder. Brukar bli en hel del fel där då många hästar tittar till lite extra och blir spooky. Jag har varit där flera gånger med Hedda, och hon älskar den banan. Med de andra hästarna blev det premiär i år!

Började igår med att hoppa 115cm med Marco, bedömning A:0+A:0. Han kan ju vara lite tittig på saker runt omkring. Oftast inte på själva hindret. Började de fyra första hindren i lite undertempo, då jag inte riktigt visste hur han skulle vara. På en annan grästävling för något år sedan fick han nämligen spelet och drog iväg i världens galopp. Nu däremot var han så himla lydig och lugn, så speedad upp galoppen till ett normalt tempo och han hoppade jättefint. Vi var felfria i grunden, men i omhoppningen smet han på sidan på ett hinder. Det var en liten galoppsträcka bort till det hindret, så tänkte att vi skulle gasa på. Då drog han på och jag tappade kontrollen och fick inte ramat in honom. Red an på nytt och hoppade resten fint. Jäkla skit av mig, skulle fortsätta kontrollerat!

Sedan var det dags för 125cm, bedömning A:0. Hoppade först Hedda. Pigg och glad som vanligt! Fick till jättefina svängar, men i den andra kombinationen blev hon tyvärr för ivrig och rev inhoppet. Jag hade gasat på efter räcket innan, och började ta upp henne i tid, men hon var så taggad, så fick inte tillbaka henne tillräckligt. Synd, annars var det en bra runda :)

Efteråt var det Marcos tur. Skulle rida noga den här gången och passa honom! Han hoppade superbra och var verkligen med på noterna. Galopperade i mål och trodde vi var felfria. Kom bra på alla hinder och jag hörde aldrig att han var i något. Fatta besvikelsen när det är 4 fel?! Tydligen hade han rivit i samma kombination som Hedda (vilket de flesta gjorde), och mamma sa att det bara var en liten touch. Han gjorde som sagt ändå en kanonrunda!En bild från första tävlingen i år med Marco, 120cm. Den här helgen har vi inte filmat något, då mamma tyckte det var meningslöst på den stora gräsbanan..

På kvällen igår red vi ut en runda med Rivica och Ratzia, och efteråt åkte vi till vår kompis som ska sälja sin B-kortslastbil. Kikade på den och provkörde. Himla trevligt! 

Idag åkte vi till Glommen igen, med Rivica och Ratzia för att hoppa 110cm, bedömning A:0+A:0. Rivica har jag både tränat och tävlat på gräs många gånger, men för Ratzia var det första gången i livet på en gräsbana. Spännande värre! Jag hade henne först, och när jag skulle hoppa fram på lilla hindret första gången så stannade hon och hoppade stillastående, men sedan kom hon igång, om något spänd.

Inne på banan var hon döspänd och tittig. Tur att man fick komma in tidigt och rida runt. När vi började höll jag på att flyga av efter första hindret. Snett bakom stod ett annat hinder, och vi skulle givetvis gå till höger om det, men Ratzia tänkte gå till vänster. Fick tillbaka henne till höger och hamnade rätt i sadeln igen och fortsatte framåt. Rev hinder tre, ett räcke. På hinder fem, ett räcke med massor av grejer under, stack hon åt sidan. Kände flera meter innan hur hon började dra åt höger. Försökte trycka tillbaka henne med skänkeln och bromsa upp, men det klarade jag inte av. Red an igen och då hoppade hon. Resterande hinder gick fint. Hon var som sagt väldigt spänd, men nu är gräspremiären avklarad och jag är nöjd att hon ändå gick runt!

Hoppade sedan Rivica som gick bra, men ett ner på en oxer där hon blev lite för snabb och framtung i svängen.

Så ja, lyckades inte sätta någon felfri runda den här helgen. Får ta nya tag och försöka igen nästa gång :)


Läst 26381 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
17
2015

Hej! I tisdags morse gick jag upp tidigt för att hinna rida två hästar innan jobbet. Först åkte mamma och jag bort till Bunketorp med Hedda och Ratzia och red några gånger i galoppbacken och sedan en liten vända i första skogen. När vi kom hem red vi Marco och Rivica i paddocken. På kvällen efter jobbet åkte jag in till Göteborg med några vänner för att käka lite middag och se Minions på bio. Bästa filmen!

På onsdagen red jag Marco på morgonen i paddocken och mamma tömkörde Hedda. På kvällen efter jobbet åkte vi bort till Ewa och Thomas för att hoppträna för Ewa. Jag hoppade Ratzia och mamma Rivica. På ena långsidan var det en serie med:

kub - 5,5 meter - litet räcke - 10 meter - räcke - 10 meter - litet räcke - 5,5 meter - kub.

På andra långsidan:

travbom - 2,30 meter - kryss - 5,5 meter - räcke - 10 meter - oxer

På medellinjen en oxer. 

Vi jobbade en hel del med de två olika serierna först och avslutade med den ensamma oxern på medellinjen. Inte helt enkelt att bara hoppa den, fastän den stod för sig själv. Först få till en bra, mjuk sväng från hörnet och komma rakt i linje direkt, sedan efter hindret rida rakt fram mot kortsidan och svänga i balans. Det blev lite av en utamning för Ratzia som fortfarande inte är stark nog och har svårt med balansen till och från.

Videolänk Ratzia hoppträning: http://play.videofy.me/v/10553906

Efteråt fick jag provköra en B-kortslastbil. Nu har vi ju tittat runt ett tag, tagit reda på alla fakta osv, och nu var det dags att provköra och se hur det skulle kännas! Det gick som på räls och jag är helt klart ämnad att köra en sådan här liten rackare ;) Nej, men det kändes riktigt bra och smidigt! Egentligen som att köra en modell större av min låda till bil. Inte för att det är svårt att köra bil med släp (okej, backa är inte alltid det lättaste), men detta var ju som att köra en personbil, och jättelätt att backa! Vi ska nog åka och titta på en till imorgon, som vår kompis ska sälja :)Igår morse åkte mamma och jag bort till Strekered på morgonen med Marco och Rivica och red ut en långrunda där hästarna fick hålla igång en del i både trav och galopp. Red även ner till sjön så de fick plaska lite. Marco efter att ha rört runt med mulen i vattnet :)

Sent på kvällen igår efter att jag hade slutat jobbet åkte vi bort till Bunketorp med Hedda och Ratzia och red en runda i första skogen. Både travade och galopperade, men red inte så länge.
Idag slutar jag tidigt så har inte ridit något nu på morgonen, utan tänkte hoppa lite med Hedda och Marco när jag kommer hem. Fick förresten en nummerlapp av Ewa med lila stenar runt. Kommer passa Dream Purple Music perfekt :D


Läst 29018 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
13
2015

Hej! Vilken bra timing att Marco hade vila förra veckan. Jag blev nämligen vrålförkyld på tisdagen och det sitter fortfarande i.. Så segt! Var precis att jag orkade med att rida Heddisen :) Mamma fick ta hand om Rivica och Ratzia.

Igår morse åkte mamma, Fredrik, Titti och jag ner till Falsterbo. Vi skulle åka klockan sex och jag hade ställt klockan på fem för att hinna mocka innan och fixa frukost att ha med i bilen. Vaknar i panik när klockan är strax efter halv sex. Vad är det med mig och stänga av alarmet i sömnen? Gjorde precis likadant förra året när vi skulle till Falsterbo. Då ringde till och med mamma och undrade var jag var. Hehe!

Igår kom vi i alla fall i väg i tid och kom ner lagom till första klassen började. Otroligt kul att titta på hoppfinalerna för 7- och 6-åringarna. I 7-årsfinalen hejade jag på Robin Ingvarsson, men efter att ha sett grundomgången gissade jag att danskan på skimmeln skulle vinna, och det gjorde de! Så himla cool och taggad häst. Den gillade jag! :)

Efter unghästarnas finaler gick vi omkring och tittade lite på mässan. Jag köpte ingenting, men Fredrik däremot, han shoppade! Det blev ett par ridskor med stålhätta för endast 300 kr och en egen hjälm för endast 350 kr. Vilka kap!! Var nog bra att vi kom ner sista dagen då många hade superrea för att slippa ta med sig det hem igen. Det enda Fredrik saknar nu är ett par egna ridbrallor, men det kan han nog hitta till bra pris på Börjes eller Hööks här hemma.

Jag köpte som sagt inget, men vi gick omkring och tittade på B-kortslastbilar. Har pratat om det ett tag och hade verkligen velat ha en. Dels smidigt för mig att ha och köra själv och om vi ska på meeting kan vi hänga på transporten där bak och ha med fler hästar, och då kan mamma köra, som har alla körkort man kan ha. Vi får se. Ska eventuellt provköra en i veckan. Önskar jag vore miljonär så vore det inget att fundera på ;)

Tittade sedan på sista klassen, Falsterbo Grand Prix. Svenskarna var riktigt grymma! Så synd bara att de inte fick bli etta, tvåa och trea. Men mäktigast att se var ändå Meredith och Fendi. Den hästen alltså. Finner inga ord! Så coolt när alla i publiken satt och "oooh"-ade över typ varje hinder i grunden. De två är verkligen ett dream team!


Läst 27873 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
08
2015

Hej!

Den här veckan får Marco lite välförtjänt vila och Hedda rids som vanligt igen. Hon hade lite ledigt förra veckan med endast några lugna turer i skogen.

Igår fick min grymma beridare rida Hedda efter jobbet. Det är ju hårdträning inför första clear-rounden. Fredrik har testat att hoppa ett enstaka hinder i galopp vid två tillfällen. Igår var det dags att sätta ihop en liten bana. Byggde upp en oxer på ena långsidan och ett räcke på andra, dessutom två räcken på snett igenom. Hindren låg på cirka 60cm. Hade även två små kuber på varje kortsida som han fick börja med att trava och galoppera över. Efteråt fick han hoppa de fyra riktiga hindren var och ett för sig, för att sedan sätta ihop det till en liten bana på sju språng. 

Fredrik och Hedda gjorde succé! Vilken naturbegåvning han är! Ta en titt på filmen nedan:
Snyggt och stabilt de fyra första sprången! På hinder fem och sex trodde nog Fredrik att hon skulle ta ett steg till, så där blev det lite lustigt, men Fredrik hängde med ändå, och avslutade perfekt på hinder sju! Nu får vi ta och hitta en clear-round snart :)


Läst 20144 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
05
2015

Hej! I morse rullade bilen och släpet mot Uddevalla med Marco och Rivica i trailern. Det var dags för deras första grästävling för i år. Vädret var riktigt varmt, över 30 grader och vindstilla! 

Hade anmält till 110cm och 120cm då det var första på gräs. Marco kan ju vara lite spooky, men skötte sig prima idag! I 110cm var det bedömning A:0+A:0 två faser. Hoppade Marco först och han var på hugget. Hoppade fint och felfritt! Det var till och med bank med :) Har bara hoppat bank med honom en gång tidigare, på terrängträning i Tranemo när han var fyra. Han gjorde det utan att blinka idag! Han halkade dock till ordentligt mellan hinder två och tre. Var en konstig, skarp sväng (många som reagerade på den när vi gick banan) och trots gräsbroddar i alla skor så halkade han till. Gick som tur var bra!

I omhoppningen försökte jag snäva in så gott det gick och ner till sista hindret fick han galoppera på. Vi gick upp i ledning, men startade tidigt, så trodde inte det skulle hålla. Hör och häpna, det gjorde det! Marco vann 110cm och fick ytterligare ett segertäcke. Två vinster två helger på raken. Inte illa Marcobusen!:)

Gjorde sedan i ordning Rivica. Hon hoppade också en fin och felfri runda. Tog det rätt lugnt i omhoppningen, men blev placerade ändå, kom 10:a och jag tror det var 12 placerade :) Superkul!

Hoppade sedan 120cm med Marco, som var bedömning A:0. Rev hinder två, ett räcke, med ett bakben. I och med att det blev ett tidigt ner så tog vi det lugnt resten av banan och red utanför på alla ställen. Marco hoppade resten fint och det var till och med trekombination med. Spännande! Tidigare har han ju för det mesta hoppat A och fegat på B. Den här gången hoppade han A och B fint, blev lite tveksam och vinglig mellan B och C, men eftersom det var två galoppsprång där så tog han mod till sig och hoppade. Härligt!! Så det blev totalt 4 fel, men klart godkänt. Tro Pelle att han var lite mattare den rundan så stekhett som det var. Dessutom ställde han sig och kissade direkt efteråt. Stackaren..


En liten TR- fundering också..

Det var som sagt 30 grader och vindstilla. För det mesta när det är så varmt så brukar överdomaren ge sitt godkännande att ryttarna slipper rida i kavaj, utan kan rida i sin tävlingstopp istället. Den här överdomaren däremot sa att ryttarna "absolut inte" får rida utan kavaj. Ingen förklaring till varför, men skit samma, jag tar gärna på mig kavajen precis innan jag ska in på banan. Jag kan stå ut några minuter.

Dock var det inte bara så att man var tvungen att ha på den inne på banan, utan han sprang in på framhoppningen och pekade på folk utan kavaj att genast sätta på dem. Ursäkta, va? Jag har aldrig varit på någon tävling där det är krav att ha kavajen på på framhoppningen? Om det nu är någon säkerhetsgrej att man ska ha kavajen på fall man skulle trilla av och skrapa upp sig så ska det väl i så fall vara vid all ridning på anläggning.. 

Mamma tittade vad som stod i TR, då det kunde vara intressant att se vad som gällde. Kändes dock lite luddigt, så hon skickade ett meddelande till vår kompis som är överdomare, och hon tyckte inte alls att man kunde kräva att kavaj skulle bäras på framhoppningen och bad oss att den här överdomaren skulle hänvisa till vilken paragraf detta stod i (det var nog någon annan som bad om det, för plötsligt i mitten på 120cm så var det fritt fram att hoppa fram utan kavaj). 

Så här står det i TR:

Moment 305 Klädsel
1. Ryttarens klädsel
Klädsel ska under tävlingsritten och vid prisutdelning vara:
1.1. Ridkavaj från och med regionala tävlingar. Vid lokala tävlingar och lägre kan ridkavaj bytas ut mot fritidsjacka/långärmad tröja eller skjorta.
1.2. Ridbyxor.
1.3. Polotröja eller skjorta med ärm.
1.4. Ridstövlar eller jodphursskor med shortchaps utan fransar.
1.5. Vid dåligt väder får överdomare ge ryttarna rätt att rida i regnrock eller regnställ. Överdomaren får även medge att ryttarna tar av ridkavajen/jackan då vädret ger anledning till det.


Enligt ovan så förstår jag det som att kavajen bara är ett måste inne på banan och vid prisutdelning. Dock står det lite luddigt i raden som kommer efteråt: Ryttarens utrustning (gäller hela tävlingsområdet). Vadå gäller hela tävlingsområdet? Måste jag gå omkring i min utrustning under hela tiden jag vistas på tävlingsområdet, alltså från att jag kommer dit till jag åker hem? Jag måste ha missuppfattat det helt, för inte finns det en kotte som går omkring i hjälm, kavaj och stövlar en hel dag? Någon som har koll?


Ja ja, nog om det. Här nedan är film från Marcos segerrunda i 110cm idag:

Videolänk: http://play.videofy.me/v/10510481Läst 21566 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Mest lästa

ArkivAnsvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.