Saras vardag

Hej! Igår morse åkte pappa och jag till Hermanstorp för tävling med Hedda. Hur gick det till, undrar ni, när mamma har bilen och släpet på ridlägret? Jo, förstår ni, jag har köpt ett eget släp! Så nu kan vi åka på tävlingar/träningar på olika håll eller så kan jag ha med mig tre hästar till tävling (får lasta en häst i nya släpet). Himla bra!Köpte transporten av en kompis till ett bra pris :) 

Åter till tävlingen! Skulle rida 120cm och 130cm, men det blev bara 120cm då jag i den klassen märkte att underlaget inte var så bra. Speciellt på framridningen och framhoppningen. Det var väldigt hårt och stumt tyvärr, mycket sten/stora gruskorn också. Likaså inne på banan. Hedda är ju lite känslig, så valde att stryka henne till 130cm. Annars är Hermanstorp en så himla trevlig anläggning och massor av trevliga människor, så hoppas de byter underlag så kommer jag gärna tillbaka och tävlar där :) Är ju min gamla hemmaklubb faktiskt, när jag red fälttävlan :)

120cm var en tidshoppning, vilket ni säkert vet vid det här laget att Hedda gillar bäst :) Pappa och jag gick banan tillsammans och planerade vilka vägar vi skulle ta. Jag höll mig helt till planen inne på banan och Hedda var verkligen med på noterna och gjorde jättefina svängar. Vi var felfria och när vi galopperade i mål ropade speakern att vi var nya ledarna i klassen! Det slutade med att vi segrade, vilket var fantastiskt kul! 

Det var en rolig bana att rida tycker jag. Det var 11 hinder, 13 språng. Två kombinationer, den ena med räcke ett galoppsprång oxer och den andra tvärtom. Det var många ställen där man kunde välja om man ville rida innanför eller utanför, vilket jag gillar. Valmöjligheter for the win!Ooops, dags att tvätta kavajen???Världens bästa Hedda!!! <3


På vägen hem stannade vi och firade med lunch på MAX. Mums! När vi kom hem gjorde jag i ordning Hedda och släppte ut henne i hagen, lastade in alla saker, mockade boxarna och fixade i stallet. Senare på kvällen red Fredrik och jag Marco och Ratzia tillsammans i paddocken. Från början hade vi tänkt rida ut en runda, men då Fredrik har jour på jobbet den här veckan så vågade han inte det, just in case att han skulle bli utringd.

Jag red Marco och Fredrik red Ratzia. Han fick rida i dressyrsadel för första gången, och det var inte helt populärt.. Mer om det i nästa inlägg! Annars gick det himla fint och han både travade och galopperade i ett lugnt, kontrollerat tempo :)
Här är videon på Heddas segerrunda igår. Allting stämde verkligen så himla bra och jag höll mig till planen från start till mål :) 

Videolänk: http://play.videofy.me/v/10717144 


Läst 13895 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
29
2015

Hej! Det är fortsatt fullt ös här hemma :) Mamma åkte iväg med Rivica på ridläger i torsdags morse, de kommer hem på söndag kväll igen, så nu har jag stallet själv i några dagar med Hedda, Marco och Ratzia :) Igår skulle jag på möte på morgonen på jobbet, så fixade allt i stallet innan jag åkte. När jag kom hem motionerade jag Hedda och Marco, men Ratzia fick vila. Var så himla trött när jag kom in på kvällen, så jag somnade i soffan och bad Fredrik väcka mig när det var dags att gå ut och kvällsfodra. När jag gick ut, lugnt och stillsamt, blev jag för första gången i mitt liv getingstucken!! TVÅ GÅNGER! Har lyckats klara mig i 25 år och plötsligt är det några aggressiva jävlar som attackerar mig?! Jag hann inte ens se att det var getingar där innan de stack mig. Fy så elakt! Blev stucken baksidan låret och på ena handen. I låret trodde jag först att det var stallkatten som hade smugit upp bakom och hoppat upp på mig och kört in ena klon i låret och sedan hängde och dinglade där. Så kändes det typ..

I veckan har det blivit lite hoppning också. I onsdags var det dags för Lennart-träning igen, efter sommaruppehåll. Tog Marco på träningen, och vi fick bekänna färg. Det brukar bli rätt mycket hoppning på hans träningar och i onsdags hoppade vi mycket högre än vanligt, så både Marco och jag var rätt färdiga efteråt. Bevis på att vi måste konditionsträna mer!

Marco var som vanligt rätt så het och taggad, men han skötte sig ändå bra och hittade inte på några konstigheter. Dock blir han lite ivrig i sina språng ibland och hoppar mer fram än upp. Då måste jag själv vara lugn, annars blir han ännu ivrigare. En gång på slutet rev han en oxer, och efter det lugnade han sig och blev väldigt försiktig, för han gillar ju inte att riva.
Videolänk: http://play.videofy.me/v/10711262


På torsdagen åkte jag på hoppträning med Ratzia till Ewa. Hoppade studs, trekombination och en långsida med oxer och tre galoppsprång fram till ett räcke. Ratzia hoppade jättefint och var duktig! Måste bara få bättre koll på ytterbogen, speciellt i höger varv. När jag vänder upp på hinder i höger varv skjuter hon ut ytterbogen och blir liksom lite som en banan. Fick tips om att ställa upp små kuber på långsidan och medellinjen och jobba mycket med och verkligen ha henne lika på båda tyglar och rida rakt. Ska göra det i veckan! Annars hoppade hon som sagt fint :)Marco 120cm på Åby i somras :)


Läst 14039 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
23
2015

Hej! Det har varit fullt ös i veckan. Mamma och pappa har ju varit bortresta, så har haft fullt upp med att sköta stallet, motionera hästarna och jobba. Hedda vaccinerades direkt efter tävlingen i Åsbo i söndags, så hon har fått ta det lite lugnt, men har ändå ridits. Marco och Ratzia har ridits ordentligt, medan Rivica gick och trampade av sig en sko i tisdags. Lät henne vila efter det, så fick mamma åka till hovis igår och få på en ny.

Therese kom hem till oss i torsdags morse, så hoppade vi tillsammans igen. Hon hoppade Sigge och jag tog Marco. Den här gången hade vi på ena långsidan kub och ett galoppsprång till en oxer som vi successivt höjde. På medellinjen hade vi en studs på fyra hinder, med första och sista hindret lägre och de två i mitten lite högre. På andra långsidan hade vi en serie med lågt hinder, studs till ett lågt hinder och sedan ett galoppsprång till en oxer som vi höjde upp efter som. Mycket bra gympa för hästarna, och Marco hoppade riktigt fint och var taggad :)

Igår åkte jag till skogen med Marco på förmiddagen och red ut en lugn skogsrunda. Skönt att bara komma ut och skritta lite :) På kvällen efter jobbet åkte mamma och jag bort med Hedda och Ratzia och tog en lugn skrittrunda med dem också.

Idag jobbar jag till klockan sex, och efter det ska Fredrik och jag åka bort till de nya ridspåren och rida en ordentlig runda och hålla igång. Fredrik får rida Hedda och jag Marco :)

Har givetvis tittat på EM i dagarna också. Fett oflyt Sverige har haft. Hoppas det går bra i finalen för Douglas och Henke idag och att de får klättra några placeringar :)

I förra inlägget visade jag videon från Marcos 120cm i Åsbo. Här nedan är Heddas runda i 130cm :) Fick förresten önskemål om att göra en intervju med Fredrik om varför han började rida. Frukta ej, det kommer!! :)

Videolänk: http://play.videofy.me/v/10679897


Läst 14584 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
17
2015

Hej! Igår gick Fredrik och jag upp tidigt på morgonen och gav hästarna frukost. Efteråt tog vi Ratzia och Rivica och åkte till skogen på en promenad. Fredrik red Rivica, trots avfallningen häromdagen, så han blev inte rädd i alla fall :) När vi kom hem fixade vi allt i stallarna och packade transporten för tävling. Badade Hedda och Marco och sedan drog vi ner till Åsbo i Skåne.

Vi har aldrig varit i Åsbo tidigare, så åkte i god tid för att hitta rätt och se hur allt var på anläggningen. Vägen ner gick bra och hästarna stod mycket lugnare än vanligt. Marco kan ju leka rövare i transporten och hoppa runt, men Fredrik har byggt en egen hingstvägg som gör att de inte kan se varandra och mucka. Visade sig vara bra!

Marco gick 120cm och Hedda 130cm. Marcos klass var en Ackumulator. Det är alltså en tidshoppning där man samlar poäng på varje hinder. Det fanns väldigt många olika valmöjligheter inne på banan, vilket jag gillade. Fredrik Malm som byggde! På flera ställen kunde man välja att gå innanför eller runda ett annat hinder, och det fanns även några ställen där man kunde galoppera på. Bra bana! Min plan var att försöka gå innanför på alla ställen, även där det var tight efter att man hade landat.

Marco var sååå på tårna på framridningen och höll på att explodera flera gånger. Hoppade fint i alla fall! Inne på banan travade jag runt och visade honom vägarna och Jokerhindret. Jokerhindret var ett högt räcke (får lov att vara 10cm högre) med en bom och under en liten murdel, så det var rätt glest.

När vi startade var han laddad och med på noterna! Vi fick till alla svängarna jättefint. Jättekul att han var så med och att det inte blev hackigt. Kände att vi hade en fin rytm banan runt. Det blev en felfri runda och full pott! Slutade på en åttonde plats av totalt tio placerade. Grymt kul! :)

När jag hade skrittat av honom kom det fram en man och berömde Marco. Han undrade om han var till salu och gav oss hans nummer. Alltid kul att få höra att andra gillar ens häst :)Efteråt var det dags för Hedda att gå 130cm. Bedömning A:0+C, vilket innebär att kommer man till omhoppning så görs rivningarna om till tid. Så river man ett hinder får man 3 sekunders tillägg. Får man en rivning men rider snabbt och snävt kan man alltså knipa en placering ändå!

Hedda var fin på framhoppningen och lagom taggad. Inne på banan tänder hon dock som alltid till ;) Vi var felfria i grunden, men i omhoppningen tappade vi det och rev tyvärr tre hinder, vilket gav 9 sekunders tillägg. Hedda är grym ändå, och hon var så fin i grunden :)


Videolänk Marco 120cm: http://play.videofy.me/v/10679871Läst 15337 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Hör och häpna, igår var Fredrik med om sin första avfallning från hästryggen! Någon gång måste det ske också :)

Mamma och pappa har åkt på semester, så Fredrik och jag har stallet och hästarna själva. Igår kväll hade vi Rivica och Ratzia kvar att rida, då jag hade ridit Hedda på morgonen och Marco på eftermiddagen. Fredrik fick ta Rivica, som han har ridit på innan några gånger. Det brukar gå bra och hon är ju snäll, men Fredrik har tidigare tyckt att det varit lite äckligt att galoppera med henne då hon har så stor galopp och för att samla ihop henne behövs mycket ben. Inte lätt för någon som började rida i vintras att hålla ihop alla grejerna. Jag menar, knappt jag kan ju rida den hästen ;)

I vilket fall som helst så skrittade och travade de på jättefint igår och Fredrik ville galoppera. Hon är svårare att få i galopp än Hedda, men han lyckades bra, även om det blev lite slängtrav innan. Han galopperade flera varv åt både höger och vänster och det syntes att Fredrik har utvecklats massor!

Jag hade uppe en del hinder i paddocken, då jag och Therese hade hoppat på morgonen med Hedda och Sigge. Eftersom Ratzias ben är bra igen så rullade jag igenom studsen några gånger med henne. Hade en studs med två hinder (två små oxrar) på medellinjen, som Ratzia skuttade över fint. Drog ner huvudet efteråt och ruskade på sig och tyckte det var superkul!

Frågade Fredrik om han ville prova den studsen med Rivica. Var övertygad om att han skulle säga nej, men nej då, han ville göra ett försök (10 poäng för mod!)! Rivica är som sagt väldigt snäll, så jag tänkte att det värsta som kan hända är att hon river studsen för att hon kommer i för stor galopp. Well.. riktigt så blev det inte! Se video nedan, där det även är en liten intervju med Fredrik efteråt ;)
Videolänk: http://play.videofy.me/v/10671567


Allt gick bra och Fredrik var snabbt uppe i sadeln igen! Han galopperade lite till med Rivica, men försökte sig inte på någon mer hoppning, det vill han bara göra med Hedda i fortsättningen :) Däremot hoppade jag upp på Rivica efter att jag var klar med Ratzia och hoppade igenom båda studsarna några gånger.

Idag blir det skogen, och Fredrik får självklart rida sin vapendragare Hedda :) Hedda i skogen i torsdags morse efter en härlig runda på nya ridspåret :)


Läst 17459 ggr Kommentarer Kommentera

Då var man tillbaka till vardagen :) I söndags, dagen efter att vi hade kommit hem, red jag Marco i paddocken. Han var pigg, men inte busig. Efteråt åkte Fredrik och jag till skogen och red ut en runda på Hedda och Ratzia. Hennes ben ser faktiskt mycket bättre ut nu. Tummen upp till det! 

Igår slutade mamma tidigt, så hon red ut med både Rivica och Ratzia. På kvällen när jag hade slutat jobbet tog vi Hedda och Marco bort till skogen. Marco var jättetaggad, men återigen så höll han sig ändå på mattan, även om det kändes som att han skulle explodera när som helst!

Idag på morgonen red jag Hedda i paddocken innan jobbet. Jobbade sedan till fem och skyndade mig hem efteråt för att åka på hoppträning hos Ewa klockan 18. Mamma hoppade Rivica och jag hoppade Marco. Hade kombinationer som önskemål och Ewa hade byggt upp på ena långsidan en trekombination med oxer in och sedan två räcken. Ett galoppsprång mellan varje. På andra långsidan också en trekombination, fast med räcke in, sedan två galoppsprång till en oxer och ett galoppsprång till ett räcke. På slutet byggde hon om den så att den hoppades åt andra hållet. Förutom dessa två kombinationer, som vi jobbade mest med, så hade vi två vanliga räcken på diagonalerna. 

Marco låg på sjukt mycket idag och tyckte det var skoj. I början var han lite väl snabb i sina språng, men när han hade fått hoppa ett par gånger och gjort av med lite energi blev sprången bättre, rundare. Kändes bra att få traggla olika trekombinationer många gånger. Han gjorde det superfint och utan tvekan! Vi hade tyvärr ingen med oss som kunde filma, men när mamma var färdig och Marco och jag bara skulle ta ena kombinationen en gång till så filmade hon, så fick en liten snutt i alla fall :)

Efter träningen åkte vi hem, spolade av hästarna och släppte ut dem i hagen. De får gå ute på nätterna nu när det är fint väder. Hedda och Marco har ju sina uteboxar, men när jag kommer ut på mornarna är det för det mesta ingen skit i boxarna, möjligen en hög, så de är ute och gottar sig. De går istället in på dagarna och sover lite när det är varmt. Skönt för dem :)

Åkte bort till mormor och morfar när stallet var färdigt. Mormor fyllde 86 år idag, så blev bjudna på hennes fantastiskt goda tårta och kaffe :) Trevligt!Vår stallkatt och livsnjutare, Bullen :) Han älskar sin nya korg!

Här är två videos som jag inte har visat, från tävlingen i Uddevalla i början på juli! Den första är på Rivica i 110cm, där hon var felfri och placerad (Marco vann!:)). Den andra videon är på Marco i 120cm, med en rivning.

Rivica 110cm: http://play.videofy.me/v/10510602
Dimarco 120cm: http://play.videofy.me/v/10510617Läst 16193 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
09
2015

Hej! Igår sent på kvällen landade vi i Göteborg efter en härlig vecka i Kroatien :) Har haft soligt och varmt hela tiden, ätit massor av god mat, åkt på utflykter, badat i pool och hav, relaxat m.m. Inte fel alls! Hotellet vi bodde på, Le Meridien Lav, var jättebra, så det kan jag rekommendera er.

I förrgår åkte vi till UNESCO-listade nationalparken Plitvice Lakes. Tog några timmar att åka dit, men det var det helt klart värt! Mängder av sjöar och vattenfall. Färgen på vattnet var magisk! Vi gick runt i hela parken, vilket tog cirka tre timmar. Hade ett litet lunchbreak på cirka en halvtimma. Annars gick vi mest hela tiden och tittade på den vackra naturen och fotade. Tog huuur många bilder som helst! I Plitvice Lakes fick man dock inte bada, som i Krka, vilket var lite synd. Var sååå frestande att bara sparka av sig skorna och hoppa i det kristallklara vattnet. För många år sedan fick man bada där, men det visade sig att det blev obalans i naturen och det slutade växa m.m., så då blev det förbjudet. Klart man vill bevara den vackra naturen :)

I morse åkte mamma och jag bort till Bunketorp utan hästar och gick på motionsspåren. Tog rundan på 5 km! Nu måste vi komma i form inför vinterns resa till Karibien :) Jag ska gå ut och rida Marcobus i paddocken nu och senare ska Fredrik och jag åka bort till skogen med Hedda och Ratzia för en tur. 


Läst 20654 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
05
2015

Hej! Solar, badar, tar det lugnt och äter gott här i Kroatien :) Igår tog vi en tur först till gamla staden Sibenik och sedan vidare till nationalparken Krka med vattenfall och sjöar. Jättevacker natur och man fick även lov att bada nedanför några av de stora fallen. Jätteskönt i hettan!

Idag åkte vi båt ut till the Blue Lagoon för att snorkla, bada och sola. Efteråt besökte vi gamla staden Trogir. Trevligt :)

Och en liten uppdatering om hästarna :) Marco skulle få vila nu när jag var borta, men mamma red ut på honom igår, då Hedda hade trampat av sig en sko. Han hade varit lat i värmen, men skött sig. Hedda får ta det lugnt nu när jag är borta och bara gå i skogen när mamma hinner med henne. Igår trampade hon som sagt av sig en baksko och hade trampat på sidokappan. Mamma fick åka till hovis och få på en ny sko. Hon var lite öm där hon hade trampat sig, så i värsta fall kanske hon får en hovböld, men när mamma tog henne på linan i eftermiddags såg hon okej ut. Ratzia får en ny omgång medicin för sitt sår, men rids. Såret vägrar läka ordentligt och benet är svullet, men går ner efter ridning. Får hoppas det blir bättre efter ytterligare en omgång medicin.. Mamma sköter det jättebra med kylning, håller rent, smörjer in, lindar och allt vad man kan göra, men detta är envist.Läst 16194 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
02
2015

Hej! Dag två i Kroatien börjar lida mot sitt slut. Vi har bara njutit av solen och värmen än så länge. Igår låg vi vid poolen när vi kom fram till hotellet och idag har vi legat i varsin solstol nere vid havet. Jättevarmt och skönt, får gå i svalka sig med jämna mellanrum :)

Några bilder! För fler pics kan ni följa mig på Instagram, aamaziingsara, där lägger jag upp nya bilder mest hela tiden (wifi på hotellet sträcker sig låååångt).

Imorgon blir det också bara chillax, men sedan har vi några utflykter bokade. Krka Falls, Blue Lagoon och Plitvice Lakes National Park. Jag kan inte åka på semester utan att få se lite saker :)

Här är också en video från Åby med Marco. 120cm, när vi blev femma. Han var grym! :) Det var i samma klass som jag trillade av Rivica innan. Skönt att jag fick lite revansch :)

Videolänk: http://play.videofy.me/v/10586365


Läst 13754 ggr Kommentarer Kommentera

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Mest lästa

ArkivAnsvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.