Saras vardag
APR
30
2016

Hej! Igår efter jobbet åkte mamma och jag bort till Bunketorp och skrittade ut en sväng med Marco och Ratzia. Lugnt och skönt. Efteråt blev det mer livat, för då kom Elin med Rullan! Blev lite seriehoppning, samma som sist. Kub ett galoppsprång kub ett galoppsprång oxer. Rullan visste precis vad det var som gällde när hon kom upp i paddocken, hon var superpigg och glad! Genade i kurvorna när vi vände upp mot serien. Hoppade fint! :)


Söta Rullan! Mamma och jag kom på att hon liknar min gamla c-ponny Mimosa! :)https://youtu.be/TMJG_UPeN9k

Idag kom Tilda hit och red Hedda i paddocken samtidigt som jag red Ratzia. Tänk, nu är det inte många dagar kvar till Heddis åker upp till Bergshyttan för betäckning. Nervöst..!


Läst 11912 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! På tävlingen i helgen var det ju trekombination på lördagen med oxer ett galoppsprång räcke två galoppsprång räcke. Lennart och jag har ju börjat fokusera på att få Marco att backa av och inte vara så kvick. Det har blivit mycket bättre när det är kombination med ett galoppsprång, men nu i helgen när det var två galoppsprång mellan B och C så blev det full fart framåt igen. Vi rev uthoppet då det blev alldeles för trångt och han inte backade av. Lennart var där och tittade så jag pratade med honom efteråt och vi bestämde att vi på träningen skulle bygga upp en likadan kombination för att få honom att börja tänka när det även är två steg :)

Sagt och gjort, igår blev det traggla trekombination som aldrig förr! Jag fick hoppa fram på de fristående hindren en gång, sedan var det bara trekombination för Marco och mig. Jag frågade om jag skulle göra något i kombinationen eller bara sitta stilla och låta honom tänka själv. "Sitt still" sa Lennart! Vi hoppade den åt båda håll och fort som attan gick det igenom den, men han lyckades klämma in två steg där det skulle vara det de första gångerna vi hoppade. Funderade på om han skulle börja backa av, men vad gör Marco då? Då skuttar han igenom med ett steg mellan alla hindren!! Jisses.. Skönt att han är positiv och framåt, och att han har lätt för att länga sig :P

Lennart la ut en bom mellan de två hindren där det skulle vara två galoppsprång. Då började det hända grejer! De två, tre första gångerna med bommen så rev Marco hindret innan bommen. Kändes som han blev lite förvirrad och fokuserade mer på bommen än på hindret. Han förstod sedan vad det var vi ville, och oj så fint han hoppade då! Lugnt och fint, inte alls så kvickt som innan. Hoppade fram och tillbaka flera gånger! Detta är ju inget som "fixas" till på en träning, men ett stort steg i rätt riktning tycker jag :)Välj HD :) https://youtu.be/Q_zhkGN_8FA


Läst 12354 ggr Kommentarer Kommentera
APR
24
2016

Hej! Då var det färdigtävlat för den här helgen :) Hoppade 130cm idag med både Marco och Ratzia. Bedömning A:0, 10 hinder, 12 språng. Marco var först ut. Kändes jättefin på framhoppningen! Inne på banan var han super och satte en felfri runda som räckte till placering. Så himla fin! Tror inte han var i en bom och lyssnade fint både när jag ville få honom fram och ta tillbaka. Detta var hans bästa runda i helgen. Han som har så mycket energi behövde bli av med lite i fredags och i lördags ;) Fast han har hoppat bra alla dagar tycker jag, lille Marcobus!

Ratzia däremot var väldigt trött och matt idag. Kände redan på framhoppningen att hon behövde ta i mer än vanligt. Inne på banan hoppade hon stort och lite kantigt, ville ju inte riva men var tröttis. Rev ett räcke och efter hinder fem utgick vi. Kände efter femman när vi kom upp mot sexan att nu orkar hon inte mer. Hon har varit så himla fin både lördag och söndag, så ville inte pressa på henne. På femman hoppade hon dessutom ett fint, inte för högt språng, så var nöjd efter det :) Är riktigt nöjd med henne denna helgen och flera stycken har kommenterat hennes utveckling och hur fin hon har blivit, så det har varit roligt! Hon är ju inte alls den här heta typen med överskottsenergi som Marco, så med henne ska jag i fortsättningen lägga upp det som så att hon får gå sin högsta klass på mittendagen när det är meeting, och sedan en låg klass sista dagen. I alla fall till hon får mer styrka och kondis :)
Sex starter, fyra felfria rundor och tre placeringar. Bra helg! :)Söt Marco efter helgens sista hoppning :)https://youtu.be/H8rAiRRjA8c


Läst 12977 ggr Kommentarer Kommentera
APR
23
2016

Hej! Idag var det tävling igen med Ratzia och Marco. Först hoppade Ratzia 125cm, bedömning A:0+A:0 två faser. Hon kändes jättefin och gick in och gjorde en felfri runda och blev placerad! Hur kul som helst!! :)
Lite senare var det dags för Marco att hoppa i Kungsbackas elitlag. Vi var först ut i laget och hoppade 125cm. Han var taggad, men på ett bra sätt. Inte övertaggad där man sitter och håller, utan nu kom jag ändå till ridning! Vi rev uthoppet ur trekombinationen, där det blev väldigt tight, men annars kändes han toppenfin, så det var skönt! :)

Blev tyvärr ingen omhoppning för laget. Vi slutade på fjärde plats.

På kvällen var det räkfrossa, vilket var himla trevligt :)


Läst 12596 ggr Kommentarer Kommentera
APR
22
2016

Hej! Idag har jag tävlat med Marco och Ratzia. Båda hoppade 120cm, bedömning A:0. Jag startade Marco först. Satte på vadderad luva och red fram honom lite längre än vad jag brukar. Kändes lugn och fin! Inne på banan var han också lugn, jämfört med förra helgen ;) Gjorde inga snäva svängar eller gasade på, utan ville bara få till en bra runda där han inte var wild and crazy. Det gick bra och han hoppade felfritt! :) Blev till och med placering!


Efteråt var det Ratzias tur. Var lite nervös att hon skulle vara tittig, eftersom hela sargen var inklädd i ett skynke och sedan sponsorskynken på det. Hon är nämligen väldigt tittig på just skynken på väggarna.. Red runt längs med sargen när ryttaren innan hoppade, och hon var lite spänd, men inte så mycket som hon varit tidigare. Måste ju bara ut och vänja sig vid sådant :)

Hon började lite smygandes på hinder ett och två, men sedan slappnade hon av och hoppade jättefint! Blev felfritt även med henne :) När klassen var slut så visade det sig att Ratzia blev första utanför placering. Red absolut inte mot klockan och viktigast var att hon hoppade runt positivt och felfritt, men blev så besviken att bli första utanför. Hade hellre ridit lite långsammare och hamnat några fler utanför ;)

Himla kul var när de ropade upp i högtalaren att den som kom första utanför placering, alltså Ratzia och jag, fick komma upp till sekretariatet och hämta en gottehink från Tempo i Fjärås som tröstpris :D En hink fylld med chips, ostbågar, Marabou, Noblesse, cider, morötter, bilar, kola och annat gottigt! Visade ju sig att det var riktigt bra att komma första utanför ändå :D

Läst 12380 ggr Kommentarer Kommentera
APR
21
2016

Hej! Igår red mamma och jag ut en promenad i solen med Ratzia och Hedda. Så skönt! På kvällen åkte jag och hopptränade med Marco för Amanda. Egentligen hade jag inte tänkt hoppträna honom den här veckan, utan bara hoppa lite studs hemma, men eftersom det bara blev en klass i söndags och det inte kändes helt hundra så valde jag att ta honom på träningen ändå. Sa att jag inte ville hoppa för mycket eller för högt, utan bara fokusera på att få till en bra känsla och hålla honom lugn.

Började med att värma upp på galoppbommar där det var ett steg mellan varje, men åt ena hållet var det 5 meter mellan de två första och 7 meter mellan de två sista, så det var väldigt nyttigt. Hade sedan en långsida med oxer, räcke och oxer. När hindren var låga skulle vi ha fyra steg mellan dem, när de sedan blev lite högre och vi hoppade bana skulle vi ha tre. Hade även en kombination med ett steg mellan, med två oxrar, och en kombination med två steg och två räcken.

Marco kändes fin, fick en bra känsla. Amanda fokuserade mycket på min sits, vilket jag uppskattar. Blev väldig skillnad efter att hon fick säga till mig när jag hoppat första riktiga hindret :) 

Marco har ju varit lite extra pigg och vild det senaste. Har inte riktigt vetat varför, utan trott att han kanske har vårkänslor eller något, haha. Sa till mamma i tisdags kväll att vi får minska ner på hans havre, då man märker stor skillnad på honom om han får för mycket. Då blir det flyga av ;) Då kom det fram att mamma gett honom väldigt mycket mer än vad han ska ha, de senaste veckorna. Inte konstigt att han varit crazy! Mamma fodrar alltid på mornarna eftersom hon börjar jobba tidigare än mig, och på måndagar och torsdagar jobbar jag till sent på kvällen, så där blir det också hon som fodrar. De andra dagarna är det lite olika vem som fodrar på eftermiddag/kväll, men hon fodrar alltid oftare än vad jag gör, så det har blivit myyyycket havre för hans del. Får hoppas det blir bättre nu när vi är överens om hur mycket han ska ha :)
Igår hände en extremt tragisk händelse. Min väns häst fölade och tyvärr klarade sig varken sto eller föl. Jag grät mer än vad jag gråtit på länge, och är så himla ledsen för hennes skull. Hon är en underbar människa med fantastisk hästhållning. Hur kunde detta hända henne och hennes fina häst? :( Det måste väl vara väldigt ovanligt att både sto och föl stryker med? Hedda ska ju snart åka upp för betäckning och nu är jag inte riktigt lika exalterad längre. Är ju inte ens säkert att hon tar sig, men om hon gör det kommer jag ju vara ännu mer nervös inför fölningen än vad jag var innan. Usch och fy.. Man tänker ju ofta "det händer inte mig", men då gör det det. När Rivica var dräktig hade jag inte ens en tanke på att det kunde gå fel, men när hon sedan fölade hade lilla bäbisen redan dött i magen någon dag tidigare :( Fy så ledsamt det var.. Undrar varför jag egentligen inte bara köper en unghäst, men det är ju det.. Själva grejen är att jag vill få en liten mini-Hedda. Vi får hoppas att allt går enligt skolboken från start :)


Läst 10948 ggr Kommentarer Kommentera
APR
19
2016

Hej! Matilda på Rätt Bett AB (http://www.rattbett.se/) var här för ett tag sedan och undersökte hästarnas tänder. Var ett bra tag sedan vi checkade dem, så det var verkligen på tiden :) Alla hästarna hade lite vassa kanter och Marco hade hakar. Matilda var supernoggrann och lugn, väldigt tålmodig med Marco som inte var den lättaste patienten ;)

Det är kul att nu efteråt verkligen märka skillnad i ridningen, både med Marco och Ratzia. På Marco var det ju en hel del som behövde fixas, jag får erkänna att vi aldrig kollat honom i munnen innan, hehe. Tidigare när jag ridit har han gärna knäppt av och gått med ganska hög, spänd nacke, förmodligen för de vassa kanterna och hakarna. Jag har ju skrivit mycket om hur jag försökt få honom att få fram näsan. Nu när Matilda fick bort alla vassa kanter och hakar är det jättestor skillnad på honom. Som i morse när jag red markarbete sökte han sig framåt, neråt i galoppen, var helt avslappnad och fick fram näsan. Märks att han tycker det är mycket behagligare nu.

På Ratzia är skillnaden enorm i hoppningen. Ni som brukar titta på mina videos har säkert lagt märke till att hon kan slå med huvudet en del mellan hindren. Jag har trott att det berott på att hon blivit obalanserad, men sedan Matilda fick bort de vassa kanterna är hon otroligt mycket finare i handen! Kolla här på videon nedan från 130cm i helgen! Vilken skillnad!https://youtu.be/0K0CxDLjA1E

När vi veterinärbesiktigade Rivica förra veckan tittade förresten veterinären henne i munnen och berömde Matildas jobb och tyckte det såg jättefint ut, så det var kul! :) Hon kommer få fortsätta underhålla hästarnas tänder och jag kan verkligen rekommendera henne om ni ska checka era hästar :) Har aldrig tänkt på det innan hur viktigt det faktiskt är, men nu när jag även fick känna vilken skillnad det gav så blev det lite av ett wake up call :)Ni kan läsa mer om Matilda och Rätt Bett AB på hemsidan och även på Facebook https://www.facebook.com/rattbett/?fref=ts :)


Läst 15116 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! I morse ringde klockan tiiiidigt. Dags för tävling i Trollhättan med Rullan, Ratzia och Marco! :)

Först ut var Rullan. Vår andra tävling tillsammans! Hoppade först 110cm, bedömning A:0+A:0 två faser. Lugn och fin på framhoppningen och även inne på banan lugnare än vanligt. Hoppade jättefint och vi var felfria i grunden och i omhoppningen red vi innanför där det gick, så det blev en snabb runda och vinst!! RallyRullan! Så duktig!
Rullan, seger 110cm https://youtu.be/eBwnN6Pk5yw

Blev bara en kort paus, sedan var det dags att tävlingsdebutera 120cm (110cm var också tävlingsdebut, första tävlingen hoppade vi 100cm). Den här gången var det bedömning A:0 och nationell klass. Tog bara några få språng på framhoppningen, men hon kändes fräsch, inte trött. Inne på banan var målet att få till en bra, rytmisk runda. Rullan hoppade jättefint igen, kändes bättre än första klassen, och slog till med felfritt och blev 5:a. Sjukt bra!! :D

Rullan, 5:a 120cm https://youtu.be/K9xnJoOjGuU

Sedan var det dags för Ratzia att hoppa 120cm. Blev lite stressigt då mamma körde upp Ratzia och Marco efteråt, och hon är alltid ute i sista sekund, så var bara att springa iväg på veterinärbesiktning fort som attan och sedan på med alla grejer och börja rida. Stackars Ratzia, fast hon verkade inte så besvärad, var nog mest jag som var uppe i varv..

Tog babypelhamet på i första klassen. Hon brukar vara lite tittig i Trollhättan, så tänkte att jag tar det i första klassen för att ha lite extra kontroll. Mycket riktigt var hon tittig när hon kom in på banan, så jag fick smacka på och driva ordentligt, men jag övertygade henne och hon hoppade runt felfritt! Var till och med trekombination med, vilket hon aldrig hoppat på tävling tidigare, och det gjorde hon jättefint! :) Fastän hon stod emot lite så lyckade vi ändå knipa sjätteplatsen. Glad att hon kämpade med mig! :)

Efteråt var det dags för 130cm, bedömning A:0+A:0 två faser. Ratzia var först ut och nu bytte jag till ploppbettet eftersom hon varit inne och sett banan en gång. Hon hoppade superfint, mycket mer avspänt än i första klassen. Var felfria och i omhoppningen red vi till och med innanför på några ställen. Detta var hennes tredje start i 130cm och första felfria runda, och till på köpet så blev hon placerad 9:a! Superkul, det var vi verkligen värda efter den rundan tycker jag. Hon var grym! :)

Sist ut var Marco i 130cm. Alltså, han är ju alltid pigg och lite halvcrazy, men idag var han bara jättejobbig och övertänd. Steppade omkring inne på framhoppningen och var helt uppe i varv. Inne på banan likaså innan det var vår tur. Fick sedan startsignal och brassade iväg över ettan. Sedan fram till tvåan ligger vi bra, men han är så laddad så han hinner inte med sig själv utan springer typ in i hindret och hoppar sedan. Då fick han ett wake up call och insåg att nu gällde det att fokusera, så sedan skuttade han runt resten utan problem. Kunde han inte sprungit igenom ett hinder på framhoppningen istället så han kom tillbaka till verkligheten där ;) Skulle egentligen provat att hoppa 140cm idag igen med honom, men strök oss då jag kände att jag inte vill gå in på högre höjd när han inte är med mig till 100%.

Blev i alla fall fyra av fem felfria rundor och placeringar idag, vilket jag är himla glad och nöjd över :D Det var tjejernas dag, som de levererade! Filmer på Ratzia och Marco kommer i nästa inlägg. Vill ni titta direkt kan ni följa min YouTube-kanal:

https://www.youtube.com/channel/UCTo9SejRYyTZe8AfdNKTNXw


Rullan till vänster på prisutdelning i 110cm och Ratzia till höger på prisutdelning i 120cm :D


Läst 12159 ggr Kommentarer Kommentera
APR
16
2016

Hej! Då var vårvädret som bortblåst.. Igår kväll skulle jag hoppa Rullan uppe i paddocken. Hade byggt upp en liten serie med kub, ett galoppsprång kub, ett galoppsprång oxer. Regnade en hel del, så först var vi lite tveksamma om vi skulle ge oss ut i rusket, men beslutade oss för att det bara var att köra! Regnade inte så farligt när vi väl började rida. Rullan kändes jättefin och hoppade bra. Lite lugnare än vanligt! :) Det var första gången hon fick gå hemma i vår paddock.

I morse hoppade jag samma serie med Ratzia innan jobbet. Då var det uppehåll, så det var skönt :) Var hur trött som helst på morgonen och tänkte först ligga kvar i sängen och sova lite till och istället hoppa nu på kvällen efter jobbet, men masade mig upp. Tur det, för nu spöregnar det! Ratzia kändes i alla fall fin och hoppade bra :)


Läst 13063 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Igår kväll hopptränade jag Marco för Lennart. Blev privatträning, himla lyxigt!! :) Först hoppade vi en oxer där det låg en bom framför och en bom bakom. Skulle ha ett galoppsprång mellan. Han sa att detta var perfekt övning för mig, för då kunde jag inte rida på och hoppa längdhopp ;) Gick faktiskt superbra! La sedan på två stycken kuber, en innan och en efter. Det var böjt spår från kuben in mot bommen och på rätt båge skulle det vara fem galoppsprång, men höll man ut kunde det bli sex eller kapade man kunde det bli fyra. Jag red på både fyra, fem och sex, hehe!

Hade sedan en långsida med två räcken med fyra galoppsprång mellan, ett fristående räcke och sedan en kombination med räcke och oxer som gick att hoppa från båda håll. Lennart bygger kombinationerna lite för korta, så att hästarna ska lära sig backa av. Marco brukar vara lättlärd och fatta fort hur saker och ting ska göras, men igår fick han lite kortslutning på kombinationen får jag lov att säga. Hoppade den åt båda och det blev jättekort där inne, men han löste det ändå. När vi sedan höjde upp och hoppade den åt det hållet med räcket in så rev han räcket några gånger. Han förstod att det var kort där inne, men han fattade liksom inte riktigt att han var tvungen att hoppa lite långsammare över räcket för att få plats där inne, utan kastade sig ändå över räcket och rev då han bara fokuserade på oxern. Sista gången däremot så hoppade han fint in över räcket! Fortfarande för kvick, men fokuserade på räcket först och oxern sedan. Får träna mer på detta. Han blir ju gärna snabb och backar inte av. Skönt att han vill fram i alla fall :) 

Väldigt bra träning och jag är jättenöjd! Fick även lite tips hur jag ska hoppa fram på tävling :)https://youtu.be/y2uSwc3TQII Film från träningen igår

Förresten, när jag hoppade av Marco efter träningen så ruskade han rejält på huvudet, så hela tränset åkte av, haha!

Tur han var snäll och stod still när jag skulle försöka tränsa igen :D

Idag longerade jag honom med Equibandet uppe i paddocken. Jogga lite lugnt och sedan även galoppera i lugnt tempo i lång och låg form. Ratzia däremot red jag och hon gick jättefint. Mamma tränade ju dressyr med henne igår, så jag fick nog lite gratis ;)Marco igår morse, med vacker rosa himmel i bakgrunden :)


Läst 14639 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Mest lästa

ArkivAnsvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.