Saras vardag
JUN
26
2016

Hej! Idag var sista tävlingsdagen inne på Gothenburg Summer Tour på Åby, anordnat av Fjärås. Marco och Ratzia avslutade med att hoppa en 120cm. Tyvärr hade båda varsitt ner (med Ratzia rev vi sista, såååå retligt). Båda två hoppade så himla fint i övrigt, så självklart är jag jättebesviken att vi inte lyckades vara felfria sista dagen :(

När jag kom hem blev jag gladare, för då red jag sista passet på min underbare Bill innan hans sommarvila :) Hade egentligen tänkt rida en eller två gånger till nu i veckan som kommer, men så gick han så himla bra idag, så tyckte det var rätt tillfälle att ge honom sommarlov.

Red runt i trav och galopp och han gick jättefint! Gick fram för skänkeln och kände att han tog stöd i bettet. Hade kvar studsen från löshoppningen på ena sidan, så fick rida lite båge runt den, och styrningen fungerade utmärkt den också :) I galoppen gör han några bocksprång i början, men sedan galopperar han på fint framåt.

Avslutade med att ta några skutt. Hoppade först igenom studsen, vilket inte var några konstigheter. Hoppade sedan ett litet räcke en gång som vi gjorde om till oxer som vi hoppade två gånger. Första gången vi hoppade oxer tillsammans :) Har ju bara hoppat uppsuttet en gång tidigare (eller ja, två om man räknar den gången när vi skuttade över en kub). Han var i alla fall jättepositiv och duktig!!

Längtar till hösten då jag ska vara med i en inhoppningsgrupp för treåringar för Amanda Ericsson med honom. Blir spännande! :)

Nu får han vila i alla fall juli ut. Sedan får jag se vad det är för väder. Är det skitväder kan jag lika gärna ta in honom och börja pyssla igen. Annars kanske han får gå någon vecka till. Sedan kommer han få sex veckors vila i höst/vinter när jag ska ut och resa. Jag kommer åka till Asien, Australien och Nya Zeeland från mitten av oktober till slutet av november, så då får han smälta alla intryck som kommer ske under hösten :)
Kolla så duktig han är?! Inte kan man tro att han bara är tre? Eller så kanske alla tycker om sina treåringar, haha. Stolt förälder typ ;D


Här är Ratzias runda från idag. Marcos runda plockades bort av YouTube då musiken i bakgrunden var någon upphovsrättstjosan. Vet inte hur jag får videon ljudlös, men strunt samma, var inte mycket att se :P


Läst 14329 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
25
2016

Hej! Idag var det dags för 7-Star Spring Tour delfinal i 130cm för Marco och mig. En bana med 12 hinder, 15 språng. Några trixigheter tyckte jag, och det var även där felen kom för Marco och mig. Vi rev två hinder, men i övrigt kändes rundan väldigt bra :) Hoppade hinder ett till sex jättefint. Hinder fyra var vattengrav men fanns även ett alternativ bredvid vattenmatta, vilket jag valde med Marco. Har aldrig hoppat vattengrav med honom, bara vanliga små vattenmattor, så tyckte det var dumt att chansa på tävling. Får hitta någonstans vi kan träna på det först :)

Efter sexan var det kombination med oxer ett galoppsprång räcke. Skulle göra en förhållning när jag såg att vi låg lite fel, men den blev alldeles för kraftig och typ bara på högertygeln, så då blev det lite tokigt fram till oxern, men där var han snäll och ryckte åt sig tassarna ändå, men det blev lite långt fram till uthoppet, så då rev vi det. Blev sedan följdfel ner till nästa oxer då vi kom ur rytmen efter kombinationen, så fick inte igång galoppen ordentligt ner dit, så då rev vi även den. Hoppade sedan jättefint på hinder nio till tolv. Trekombinationen gick super :)
Har tittat på Global Champions Tour ikväll och fått inspiration från Roffe och Casall. Får hoppas jag kan få till det ordentligt sista tävlingsdagen imorgon ;)


Läst 14929 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
24
2016

Hej och glad midsommar! :) Vi har haft två vänner på besök ikväll. Grillat och ätit marängtårta. Lugnt och skönt :)

Bill fick löshoppa idag för sista gången innan han får sommarvila. Han har tidigare hoppat vattenmatta, mur och grind utan problem. Idag slängde vi in en stor tunna under hindret efter att han värmt upp genom serien på låga bommar några gånger. Tunnan var jätteläskig tyckte Bill, haha! Första gången hoppade han igenom studsen, kom fram till sista hindret med tunnan, vände och hoppade tillbaka ut genom studsen, haha! Nästa gång var han på väg att göra samma sak igen, men med peppande påhejningar från mig så tog han mod till sig och skuttade över ändå. Så duktig!! Efter det var det inga tveksamheter, då gick det som tåget över tunnan! :)

I vanlig ordning tog han en liten paus mellan varven och rullade sig medan jag justerade hinder. Så söt! Det var otroligt mycket blinningar ute idag, så han var lite irriterad idag och sprätte med benen och viftade med huvudet för att bli av med dem. Hoppade ändå jättefint! :)
Imorgon ska vi in till Åby igen. Marco och jag kom med till delfinalen i 7-Star Spring Tour 130cm. Det var otippat, med tanke på att vi rev ett i omhoppningen igår. Vi har ju verkligen ingen chans, men blir ändå kul att få vara med! Tänker att det säkert blir en tekniskt svår och maxad bana, så vi kommer samla på oss rutin :) Håll en tumme att vi ändå gör bra ifrån oss :)


Läst 14742 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
23
2016

Hej! Nu var det slut på rosetter för den här gången, haha! Men oj så fint hästarna har hoppat idag ändå :) Både Marco och Ratzia gick idag kvalet till 7-Star Spring Tour 130 cm. Det var bedömning A:0+A:0 två faser, en bana med 13 hinder, 16 språng. Var nog den svåraste 130 som Marco gått, och garanterat den svåraste som Ratzia gått, som inte gjort så många starter på den höjden än.

Hade Marco först, och han kändes superfräsch! Kommer ni ihåg att jag skrev när jag tränade för Lennart sist att det var första gången jag kände att han verkligen var lugn över hindren och hoppade igenom kroppen ordentligt och tänkte, istället för att hoppa med världens fart över. Den känslan var det på tävlingen idag! Kändes verkligen kanon! Han hoppade fina språng och vi var felfria i grunden och sedan rev vi ett räcke i omhoppningen där jag var lite ivrig att svänga i luften, så då tappade han höjden. Men som sagt, sjukt nöjd!!
Pappa fjäskar med Marco innan start :)

Sedan var det Ratzias tur. Där blev det tre ner, men absolut ingen dålig runda för det. Var katastrofrivningar och jag tyckte att vi hade bra flyt banan igenom. Hon hoppade väl och det blev en bra upplevelse! :) Rev A- och B-hindret i trekombinationen då hon blev lite låg bara, och sedan hindret direkt efter trekombinationen. Det hindret var nog det som revs av flest ekipage. Stor, parallell oxer ner mot staketet. De flesta jag såg rev frambommen, men Ratzia kom upp fint men hoppade lite för kort, så rev bak istället. Synd, men med ännu mer styrka och rutin så tror jag snart hon kommer sätta nollrundor i 130cm också! :) (En nolla och placering har hon redan).

Ingen tävling för oss imorgon när det är midsommar. Hade gärna åkt in och hoppat, men jobbar. På't igen på lördag och söndag! :)


Läst 13610 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
22
2016

Hej! I morse åkte vi in till Åby igen och idag fick Marcobus åka med! :) Igår var det pappa och jag som åkte tillsammans med Ratzia, men han hade möte idag, så då fick mamma följa med. Även mormor åkte med för att titta. Det var länge sedan hon såg mig tävla live :) Eftersom mamma är helt mörbultad efter helgens avfallning så kan hon inte hjälpa till så mycket, och eftersom jag hade två hästar med mig så behövde jag lite hjälp. Snällaste brorsan följde med och hjälpte mig att bära sadel och skydd, hålla Marco när jag gjorde i ordning honom, fälla upp transportlemmen m.m. Riktigt snällt av honom, då han är ganska så rädd för hästar egentligen och inte så bekväm att hantera dem. Uppskattades verkligen! :)
Marco visade att han kunde vara snäll häst när Henrik skulle hålla :)

Marco kändes väldigt lugn och fin idag. Hoppade 120cm, bedömning A:0. Planen var att ta det lugnt, men snäva in på vägarna. Jag har ju fått order om att inte rida för fort på honom, så då får jag ju ta lite kortare vägar och försöka hålla jämnt tempo för att ha chans till placering om vi är felfria :) Det gick vägen, vi var felfria och hör och häpna, vi kom 2:a!!!! I ett startfält på drygt 80 starter!! Helt fantastiskt! Så roligt! :D

Startade Ratzia i samma klass och hon hoppade super, men rev ett räcke på slutet. Hon tappade lite fokus när vi vände upp, för då skulle hon titta på traktorerna som stod bakom hindret fast utanför staketet. Hon är ju lite spooky med vissa grejer, men annars var det en kanonrunda! Jättenöjd! :)Ratzia fick hämta andrapriset! :) På bilden ser hon lugn ut, men hjälp vad tossig hon var där inne, bara skuttade runt och var helt uppe i varv. Jisses..
Film på Marco 120cm. Tyvärr sämre kvalitet än vanligt. Mamma filmade med sin telefon, skickade sedan videon till min telefon där jag laddade upp den. Blir alltid bättre att ladda upp på Youtube från den telefonen man filmar med tror jag? Känns som kvalitén försämras när man skickar filmerna.

Ratzia 120cm idag :)Stolt Marco med fin rosett :)


Läst 13274 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
21
2016

Hej! Idag var jag inne på Åby igen med Ratzia. Vi hoppade 120cm, bedömning två faser A:0 + A:0 med totalfel. Hon var super idag igen och hoppade felfritt och snabbt, så vi knep den gula rosetten igen! Helt fantastiskt! Var drygt 70 startande ekipage. Hoppas hon fortsätter hoppa så här fint på dessa fina midsommartävlingar som Fjärås anordnar :)Så här glad blev jag över Ratzias tredjeplats idag! :)
Marco longerade jag i morse en liten stund. Visar fortfarande inte att han har ont eller är halt och nu är svullnaden borta, men tog inte med honom idag, utan får bli imorgon istället, om inget skulle hända över natten vill säga. Red ut en sväng i Bunketorp med honom efter att vi kommit hem från tävlingen. Höll igång mest i skritt och trav, men tog en liten galopp också. Riktigt pigg!


Läst 12779 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
19
2016

Hej! Både lille Bill och Marco såg fina ut i morse. Såg fint ut kring Bills öga, men tvättade rent igen med lite koksaltlösning. Marcos svullnad kring såret hade minskat väldigt mycket, så det var skönt :) Skrittade honom en stund i paddocken och joggade även ett par minuter för att känna om han var stel eller liknande, men han kändes precis som vanligt. Imorgon kör vi på normalt, om det inte skulle svullna upp igen.

Lille Bill fick löshoppa igen! Har löshoppat honom en gång hos grannen och en gång hemma. Hos grannen la vi in en vattenmatta på slutet och hemma förra gången satte jag en murdel under sista hindret. Idag plockade jag in min gula grind. Får bli något nytt varje gång :)

Bill verka tycka löshoppning är livet! Fredrik och jag byggde först upp studsen på tre hinder med tre meter mellan varje. Gick sedan in i hinderboden för att plocka fram stöd till sista hindret som skulle vara sex meter bort. Bill fick gå omkring i paddocken och "värma upp" under tiden. Rätt som det var så tog han en liten galopp och hoppade igenom studsen, fastän vi inte hade satt upp bandet än. Haha, så söt!

Satte upp bandet och lät bommen på sista hindret ligga på marken först, så fick han galoppera igenom allt en gång. La sedan upp den till ett litet räcke och nästa gång när vi höjde satte vi in grinden. Då hoppade han lite större första gången, men inga tveksamheter. Så duktig!

Gjorde det sedan till en oxer som han fick hoppa några gånger. Märks att han är brorsa till Marco. Det är full fart framåt som gäller och en gång råkade han ta det på studs till sista hindret, där det skulle vara ett galoppsprång! Då hade vi ändå längt avståndet eftersom det blivit lite höjd på hindret, men han lyckades länga sig över ändå. Jisses, då satt hjärtat i halsgropen, haha! Han fick komma en gång till efter det och då tog han ett galoppsprång som han skulle. Jätteduktig! :)

Han är så söt också som lägger sig och rullar sig i paddocken medan vi höjer och justerar hinder.


Mamma skulle iväg och rida dressyr med Ratzia idag. Det gick inget vidare. När hon precis hade suttit upp hade Ratzia fått spelet och gjort värsta bocksprången. Hon som alltid är så snäll och typ inte ens kan bocka. Vet inte varför hon fick flipp, men mamma damp i backen med buller och brak och höll kvar i tyglarna så Ratzia råkade trampa på henne på baksidan låret och troligtvis även på sidan av ryggen. Hon tappade andan och blev väldigt mörbultad, men inget brutet. Hemskt vad det skulle hända grejer för oss den här helgen då. Tur i oturen har det åtminstone varit alla gångerna, peppar peppar :)
En bild på Bill och Cailey igår ute i skogen :)


Läst 12211 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Igår skrittade mamma och jag ut en runda på Ratzia och Marco. Allt var frid och fröjd till Ratzia blev lite grinig på Marco och viftade iväg med ett bakben. Träffade Marco på insidan framben, men en bit ovanför knäet. Blev ett litet sår som blödde, men verkade inte så farligt. Skrittade på som vanligt och när vi kom hem tvättade jag rent. Idag hade det dock blivit lite svullet över såret, så skickade bilder och film till både hovis och Vivi (care of Ewards), men både tyckte det såg ytligt ut. Ringde och pratade med Vivi som sa att det är ingen fara, sitter inte massa dumma grejer där där han blev träffad. I värsta fall skulle han fått en spricka in i benet, men då borde han varit rejält halt. Longerade honom och då gick han som vanligt. Kylde och lindade på kvällen med Back on Track. Han skulle egentligen tävlat inne på Åby idag, men ville inte chansa. Även om han inte haltar så kanske det smärtar lite i och med att det är svullet just runt såret? Ska ju tävla där inne nästa vecka med, så bättre att skritta på nu och hoppas att svullnaden går ner snabbt istället :)

Ratzia däremot fick åka in till Åby och tävla som planerat. Var anmäld till en klass, 125cm bedömning A:0. Banan såg bra ut. Mycket skynken hängde runt staketet och det var tält utanför banan. Sådant som Ratzia är jättetittig på. Som tur var så var det även tält vid framhoppningen, så hon fick vänja sig lite där innan hon skulle in på banan. Inne på banan var vi tre samtidigt, vilket var skönt. Då hade vi god tid på oss att rida runt och jag fick visa henne att skynkena inte skulle kasta sig över henne ;)

När vi fick startsignal var Ratzia fullt fokuserad. Hoppade väldigt fint och var med både fram och tillbaka, vände innanför någonstans och det gjorde hon utan konstigheter. Tycker att vi gjorde en fin runda med bra flyt! Det blev felfritt och fastän vi inte direkt red mot klockan, men hade jämnt tempo rundan igenom och kortade av lite på vägarna, så blev vi 3:a!!! Så fantastiskt roligt! :)Vad gör det att det regnar när det går så bra?! :DFina rosetter på Gothenburg Summer Tour :)Fick låna Lydias snygga häst på prisutdelningen :)
På vägen hem stannade vi hos Therese för att plocka upp lille Bill som gick i stor gräshage där. Therese och jag red ut i morse med Bill och Cailey, vilket gick jättebra, och efteråt fick vi släppa honom där. Lastade in honom i transporten i till Ratzia (lyckades lasta honom helt själv både igår och idag och utan att gå med honom in! Yay!) och pratade lite med Therese innan vi åkte. Hästarna stod lugnt i transporten. Åker sedan ner för deras uppfart och stannar nere vid vägen för att svänga hem till oss. Hör hur det brakar till som bara den i transporten, så jag springer bak och tittar. Då SITTER stackars Bill rätt ner på rumpan i transporten. Fick ta tag i grimman och hjälpa honom upp. Vet inte vad som hände, men han måste totalt tappat balansen. Lille gubben. Upptäckte att han i samband med detta dragit ögat mot något vasst, så hade ett långt sår på ögonlocken och ett sår under ögat. Tvättade rent med koksalt, men tog en bra stund innan det slutade blöda, så fick vänta lite innan jag kunde torka bort allt blod. Usch usch.. Ser ut som själva ögat ändå klarat sig, så det får vi verkligen hoppas.
Stackars Bill, men han var så glad ändå! Här har jag tvättat rent som bara den med koksaltlösning och väntar på att det ska sluta rinna..


Läst 20379 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
15
2016

Hej! Igår åkte mamma och jag ner till Glommen med Ratzia för hoppträning för Amanda. I vanliga fall brukar Amanda vara uppe på Kungsbacka Ridklubb varannan vecka, men nu är det även inlagt träningar nere hos henne också, så tänkte att det kunde vara nyttigt att åka dit med Ratzia också. Hon behöver komma ut och Glommen kan ju vara väldigt tittigt, så tänkte att det blir perfekt för henne att få samla lite rutin.

Redan när vi skulle skritta bort till paddocken var hon spooky och tittade på allt möjligt, så trodde knappt jag skulle lyckas ta mig till banan ;) Sedan inne i paddocken var hon också jättetittig, men slappnade av efter en stund. När vi väl skulle hoppa var det inga konstigheter :) Ratzia hoppade fint och kändes bra! Rev några gånger med bak, och det är när jag håller kvar lite för mycket i handen precis innan hon hoppar av. Diskuterade med Amanda, och det är svårt det där. För som hon säger så måste jag ändå hjälpa henne mycket med balans och sådär, det är ju en stor häst som fortfarande inte har full kontroll på kroppen. Men jag måste hinna mjukna innan hon hoppar av, så att bakbenen hänger med.

Nyttig och bra träning i alla fall :)

Idag åkte mamma med Bill till hovis för att verka honom. Första gången han var där. Jag kunde tyvärr inte vara med då jag jobbade, men det hade gått ganska bra. Mamma tyckte att han kunde stått lite mera still, men vad sjutton, han är ju bara bäbis.

Förresten så satte jag ju upp ett mål för Bill och lastningen. Tiden gick ut igår och målet var att jag skulle kunna lasta honom själv genom att släppa honom vid "ingången" på transporten och att han går på själv medan jag står kvar bak och stänger. Tyvärr har vi inte riktigt kommit så långt, även om det går framåt! Jag har kunnat lasta honom själv, men inte genom att stå kvar där bak. Jag har gått med honom in, fast på andra sidan mellanväggen, och när vi kommit in har jag snabbt gått bak och stängt efter honom och sedan gått fram och satt fast honom. Det är ju inte fy skam det heller, men ska träna vidare så att jag kan släppa honom och att han går in själv. Får sätta upp ett nytt datum och säger 10 juli. Bara att lastträna massor :)Bill och mormor :)


Läst 20741 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Ytterligare en härlig, solig dag med hästarna. Började morgonen/förmiddagen med att åka till nya ridspåren. Idag med Marco och Ratzia. Höll igång bra i trav och galopp. Mamma red på Ratzia och när vi skrittade sista biten tillbaka till transporten såg jag hur hon var alldeles vit mellan bakbenen. Ratzia alltså ;)

Marco höll sig på mattan idag igen och galopperade på för fullt på de fina ridspåren med lite längre, lägre hals. Inga bocksprång eller andra tokigheter :) Verkade väldigt nöjd själv!

När vi kom hem byggde vi upp för lite löshoppning för Bill. Gjorde serien så som Lennart tipsat mig om. Kub - tre meter till kub - tre meter till kub - sex meter till räcke/oxer. Fick plats fint i vår paddock som är 20x40.

Lät honom först skritta över när allt låg på marken, sedan fick han trava en gång när allt låg på marken. Fast han visste direkt vad det var frågan om, så han tog galopp istället, haha! La sedan upp bommarna på kuberna och gjorde ett litet räcke av sista hindret. Skuttade igenom fint! Höjde sedan sista hindret lite och la under en murdel. Som sagt, lika bra att slänga in det "tittiga" direkt. Inga problem för Bill att det låg en liten murlåda under. Hoppade lite extra högt bara första gången, men inga tveksamheter! :)

Han tyckte det var jätteskoj med löshoppning och sista gången låg oxern på 110cm. Efter sista språnget bockade han nöjt och efteråt stannade han och rullade sig, haha!

Nu får han vila fram till torsdag och smälta helgens intryck :)


När vi började löshoppa var det bara mamma och jag, så då kunde vi inte filma, men pappa och Fredrik kom upp efter några språng och då fick Fredrik vara kameraman :)


Läst 20945 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


ArkivAnsvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.