Saras vardag
JUL
31
2016

Hej! Idag hoppade Ratzia 120cm igen, på ploppbettet den här gången. Kändes väldigt fin på framhoppningen! Inne på banan blev det felfritt i båda faser och slutade på en tredje plats. Kul! :) Även om vi hade lite tjafs till något hinder i början så kändes det ändå bättre att rida på ploppet. Nu får hon helvila i tre dagar och på torsdag ridas lite lätt på morgonen för att sedan få djupvåg och laserbehandling av bästa Vivi på http://www.careofewards.se/ .


Marco fick hämta rosetten

Marco hoppade sedan 130cm, tidshoppning. Precis som igår väldigt taggad och lite nonchalant på framhoppningen. Inne på banan kändes han vaken och med, hoppade bra! Petade tyvärr ner sista hindret, ett räcke, med bak. Annars snabbaste tiden i startfältet, med fyra sekunder. Retligt!! Han har ju tyvärr inte alls bra bakbensteknik (men väldigt fina framben, icke att förglömma!), så när han river är det nästan alltid med bak på just räcken. Någon som har tips på hur man kan träna och förbättra bakbenstekniken? Känns som att det är mycket svårare än att träna upp frambenen? Ja ja, får se vad Lennart har för tips på veckans träning :)


Läst 18743 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
30
2016

Hej! Idag var det tävling på hemmaklubben. Hjälpte först till på morgonen och förmiddagen genom att stå på banan. Åkte sedan hem och hämtade Marco och Ratzia. Båda skulle gå 120cm bedömning A:0 idag. Ratzia var först ut och efter lite beslutsångest så valde jag ändå att rida på babypelhamet, fast den här gången med deltatygel, det har vi inte haft tidigare.

Kändes fin på framhoppningen och gjorde en ganska bra runda inne på banan också! Blev ett nedslag på en oxer där hon rev frambommen med bak. Annars tycker jag att hon hoppade fint :) Vågade inte riktigt ta i henne, ville inte att det skulle bli dragkamp, så fick gå på lite fortare.

Efteråt var det Marcos tur. Taggad som bara den var han! Kändes på framhoppningen lite för på och hoppade lite väl mycket fram. Rev inget när vi hoppade fram, men kändes lite nochig. Tog ett sista språng på räcket och fick honom att komma lite nära, så då vaknade han till och ryckte åt sig tassarna ordentligt, haha.

Inne på banan var han överladdad när ekipaget innan fick startsignal. Tänkte, jisses, hur ska detta gå. Det gick bra!! Han hoppade fint och felfritt :) Red inga snäva vägar, men han galopperade på bra, så hör och häpna, det blev vinst! Var helt chockad när jag fick höra det :D Riktigt roligt!!Marcos runda 120cm

Ratzias runda 120cmHade på mig min nya kavaj från Imperial Riding, köpt hos Svensk Ridsport :)


Läst 11895 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
29
2016

Hej! Mixtrar lite med bett just nu. Hoppade Ratzia på ploppbett först, vilket fungerade ganska bra, men ibland blev hon lite väl stark för mig, så då provade jag ett babypelham, vilket har fungerat jättebra. Har varierat lite mellan det och ploppbettet, men så på förra tävlingen så blev hon otroligt stark med mig på babypelhamet och bara bet tag i bettet och gasade iväg. Testade då att byta tillbaka till ploppbettet på pay&jump i onsdags. Gjorde jättemycket övergångar när jag red fram henne och det fungerade super. Försökte aldrig dra iväg med mig eller köra upp huvudet, utan gjorde lugna och fina övergångar. När började hoppa var hon lite mer på, men lyssnade ganska bra. Inne på banan började hon jättefin de fyra första sprången, sedan när vi vände upp mot femman så drog hon iväg och lyssnade inte när jag försökte få tillbaka henne, så då kom hon för nära och rev. Resten bra.

Igår skulle jag hoppa lite studs med Marco och hade även uppe en oxer. Red sedan markarbete med Ratzia och testade då att rida på hackamore. Tänkte att det är ju värt att prova :) Lyssnade jättefint på det på marken och passade på att hoppa igenom studsen och ta oxern för att se hur hon skulle vara då. Kändes ganska bra, så funderar på om jag ska testa att rida på hackamoret på tävlingen? Eller ta ploppbettet där jag ändå vet lite hur hon är? Hmm, får fundera lite på det.. I vilket fall som helst ska jag bara försöka få till rundor där hon är lugn och inte rusar iväg :)

Här är en liten film på både Marco och Ratzia igår. Hade hackamoret på Marco också, bara för att det var kul att testa :) Men han fungerar bra på sitt ploppbett, så inga planer på att byta.


Läst 12345 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
26
2016

Hej! Idag var det uteritt som stod på schemat. Jag på Marco och mamma på Ratzia. Vågar knappt skriva vad som hände när vi skulle åka iväg till skogen, men eftersom allt gick bra så gör jag det ändå. Pappa hade smort in kulan på dragkroken och efteråt hade han kopplat transporten igen. Trodde han.. Vi lastade på hästarna och började köra, och då hoppade transporten loss!!! Som tur var drogs bromsvajern åt och handbromsen åkte upp så transporten stannade, och mamma tvärnitade bilen direkt. Ingen skada skedd, men det var läskigt! Fick lastat ur hästarna och kopplat på transporten ordentligt. Så glöm inte kontrollera innan körning att transporten verkligen krokat i, det kommer jag göra en extra gång efter detta :)

Väl borta i skogen blev det en ordentlig uteritt. I vanliga fall när jag rider ut brukar det vara ganska kravlöst. Håller igång mycket och hästarna får svettas, men ställer inga krav. Idag däremot kom vi överens om att vi skulle köra lite "skogsdressyr". Började med att variera tempo i traven och Marco och jag gjorde även några avsaktningar till skritt och även lite halt och ryggningar. Likadant i galoppen. Samla ett par steg, länga ut, samla osv. Red sedan i den långa backen två gånger. Inte galoppbacken i Bunketorp, utan detta är en längre backe borta vid de nya ridspåren. Galopperade upp för den två gånger, och på vägen upp saktade vi av tre gånger och fattade ny galopp från skritt i uppförsbacke.

Märktes att hästarna blev lite mer svett av detta än när vi bara är ute och flänger i skogen :) Spolade av hästarna när vi kom hem och släppte ut dem i hagen igen. Passade på att spolträna Bill när slangen ändå var framme. Han har ju varit lite sjåpig med vattenslangen och inte velat stå still när jag har spolat honom. Har inte gjort det sedan jag red honom sist, vilket var ett tag sedan eftersom han har sommarvila, men han skötte sig utmärkt och jag kunde spola alla benen och halsen utan problem. Han lär sig!! :) Passade även på att lasta honom en gång och han gick på direkt, utan minsta tveksamhet! SÅ DUKTIG! Nästa vecka ska jag börja rida honom så smått igen. Längtar! :)


Marco och jag i skogen idag. Partners in crime :)


Läst 21048 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
25
2016

Hej! Igår hoppade jag första klassen på morgonen med Marco i Varberg, 125cm tidshoppning. Han kändes superfin på framhoppningen och sista språnget på oxern innan vi gick in på banan hoppade han perfekt på. Gick in på banan, red omkring och visade honom hur hindren stod, gick några vägar jag planerat att ta. Laddade, mycket adrenalin. Skrittar i närheten av hinder fem där ryttaren innan precis kommer med sin häst. Ser hur hon vill få hästen att ta av alldeles för långt ifrån. Nej tack säger hästen och lägger på en nit. Tjejen trillar av, kommer med ena benet på bommen och sedan ner i sanden. Såg inte så farligt ut, och en funktionär har snabbt fångat hästen. Jag börjar trava Marco, redo att starta så fort ryttaren och hästen gått ut från banan. Då visar det sig att tjejen klagar på att hon har jätteont i sitt knä, och jag hörde hur hon skrek när de försökte hjälpa henne att ställa sig upp. Fallet såg som sagt inte alls farligt ut, men ibland lyckas man ju landa eller smälla i väldigt oturligt ändå. Vet inte hur det gick med henne efteråt, men säkert något brutet?

Är kvar inne på banan och skrittar och travar, väntar på besked vad som kommer hända. Strax säger de att de måste ringa ambulans. Åh nej.. Självklart mest synd om tjejen, men faktiskt synd om oss andra också som var framhoppade och klara, redo att starta. Nu blev det plötsligt en lång paus. Först vänta på ambulansen, sedan tog det väldig tid innan de åkte iväg igen.

Jag har väldigt svårt för att ladda om, så det blev lite jobbigt mentalt. Marco undrade nog vad som försiggick. Först hoppa fram, komma in taggad på banan, sedan gå ut utan att ha hoppat och varva ner för att senare sätta igång igen och ta några språng. När vi kom in på banan för andra gången var jag inte alls lika laddad, och det smittade säkert av sig på Marco. Rev hinder två, ett räcke, sedan skärpte jag till mig lite och han hoppade fint resten. 

Har ju varit på en del tävlingar där det blivit paus för att ambulans måste komma, men då har det alltid varit efter att jag redan hoppat eller att jag inte hunnit plocka ut hästen än, så jag har inte blivit påverkad. Imponerad av de ryttare som laddar om som ingenting :) Det måste jag lära mig! Inte bara när sådant här inträffar, utan jag har även svårt att ladda om när det är lång tid mellan klasserna. Jag vill helst ha något att göra hela tiden så att jag är uppe i varv. Komma fram, gå bana och fixa, rida en häst, rida nästa, hinna äta lite, rida igen, åka hem. Går det flera timmar mellan starterna blir jag helt sömnig och mosig i hjärnan. Hur gör ni för att hålla er taggade när det blir mycket väntan?? Tips mottages tacksamt, både hur jag kan peppa mig själv mentalt och vad jag kan hitta på för att få tiden att rusa ;)
Det blir mest filmer när jag hoppar hästarna, eftersom det är vad jag själv tycker är roligast att titta på, men här ovan är en video när jag red dressyr på Ratzia igår på kvällen. Vår dressyrtränare är på semester, så mamma fick hålla lite lektion för mig. Ett under att vi inte började bråka, haha. Tycker man hör många som tränar för sina föräldrar som bråkar som bara den. Inte helt konstigt kanske, man har väl lättare för att bli irriterad på sin förälder som säger till när man gör fel/bör ändra på något än när ens tränare gör det.

Det gick i alla fall bra att träna Ratzia för mamma. Var helt svettig efteråt. Hon är så mycket häst att rida och skjuter på mycket fram själv. I galoppen har jag jättesvårt för att komma ner ordentligt i sadeln. Upplever att hon från bakkärran puttar mig uppåt, framåt. Hade ont i magmusklerna efteråt för jag fick kämpa så mycket för att hålla mig på plats i sadeln, haha.

Så här ser veckans schema ut för hästarna:
Måndag: Både Marco och Ratzia ska bli tömkörda med Equibandet
Tisdag: Rida ut i Strekered och hålla igång ordentligt på de fina ridspåren
Onsdag: Dressyr med Marco och Pay & Jump med Ratzia
Torsdag: Studs och annan gympa med Marco, dressyr med Ratzia
Fredag: Rida ut med båda hästarna igen, denna gång lite lugnare runda
Lördag & Söndag: Tävla


Läst 21078 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
23
2016

Hej! Idag var vi i ett varmt Varberg igen. Marco hoppade 130cm idag igen och hoppade fint, men med ett nedslag. Rev inhoppet i första kombinationen. Tycker att vi kom fint, men så fick han med sig räcket med bak. Sånt som händer :) I övrigt kändes han fin, men lite matt i värmen märkte jag att han var. Igår var det lika varmt, men då hade han inte stått på släpet i flera timmar som han fick göra idag, eftersom jag hoppade Ratzia i klassen innan. Igår var det så lång tid mellan starterna att vi åkte fram och tillbaka för att hästarna skulle slippa stå på släpet i värmen och vänta. Idag var det för tight för att hinna det, så båda fick åka med i morse.

Marco kvalade in till finalen imorgon, men eftersom jag kände att han var lite tagen av värmen idag och finalen går mitt på dagen, så har jag ändrat och hoppar istället första klassen på morgonen. Då är det nog lite behagligare för honom att hoppa :)

Ratzia är färdighoppad för den här helgen. Hon gick 120cm idag igen, men tog saken helt i egna händer, haha! Var så förvånad igår att hon var så lugn och fin inne på arenan, och idag blev jag förvånad när hon körde helt och hållet sitt egna race. Hon brukar ju vara lite småtittig och jag brukar få peppa och uppmuntra henne, men idag var hon nästan lite kaxig. Det blev hela tre rivningar då hon drog iväg med mig. Ska byta tillbaka till ploppbettet i hoppningen och åka till hemmaklubben i mitten på veckan på en pay & jump och se om det blir bättre. Idag lyssnade hon inte alls när jag ville ta en förhållning, utan körde upp huvudet och bet tag i bettet. Ingen bra kommunikation mellan oss idag alltså :)
Här är Marcos runda idag :) Rätt nöjd ändå, men kände som sagt att han blev lite matt av värmen och då blev han lite springig och platt i vissa språng istället. Har i alla fall fått mycket rutin på dessa två 130-rundor som vi gjort igår och idag :)


Läst 21089 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Idag har vi varit i Varberg på deras Summer Horse Show :) Inte på Varbergs Ridklubb, utan en ny arena. Förra året var första gången de hade den tävlingen. Väldigt fin arena, kul att få tävla på den!

Ratzia gick 120cm. Var nervös för hur hon skulle vara på framridningen idag med tanke på förra tävlingen. Var inte så många hästar i framtidningspaddocken borta vid stallarna, så där gick hon lugnt och avslappnat. Borta i framhoppningspaddocken vid banan var det lite fler, men inte överdrivet, och hon kändes cool. Alla red i samma varv, vilket var toppen för hennes del, då slapp hon att få möte :)

Kändes fin och hoppade avspänt. Inne på banan var hon väldigt cool faktiskt. Kan ju vara lite tittig, men brydde sig inte om tälten på sidan eller de stora läktarna något nämnvärt. Vi rev ett hinder, nummer två. En oxer där vi kom lite nära då jag inte fick henne klar i tid. Var lite svår vinkel dit tyckte jag, var samma väg i Marcos klass sedan.

I vilket fall som helst så hoppade hon resten jättefint, så det kändes väldigt bra. Jättenöjd med henne <3

Efteråt var det Marcos tur att gå 130cm. Då var det huuur mycket hästar som helst inne på framhoppningen. Mamma fick det till runt 20 stycken. Var jättesvårt att få upp en bra galopp innan man skulle vända upp på hindren, för det var hästar överallt. Marco var i alla fall taggad och hoppade jättefint, så hade en bra känsla innan vi gick in på banan.

Inne på banan var han fantastisk! Taggad, men inte överladdad. Fokuserad på uppgiften! Vi var dubbelnolla!!! :D Hoppade jättefint, var verkligen med mig. Så himla skönt! Båda kombinationerna gick bra. Tog det lugnt i omhoppningen, ville inte brassa på så att han skulle tappa höjden.

Här är film på Marcos runda. Grymmaste låten spelades under vår ritt också! :)


Läst 22213 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
21
2016

Hej! Igår kväll var jag borta hos Therese, så hoppade vi lite tillsammans. Hade tre stycken oxrar med ett galoppsprång mellan (lite kort) och sedan hade vi en serie med två kuber och en oxer, ett galoppsprång mellan. Serien med de tre oxrarna hoppade vi inte så högt, men några fler gånger. Den andra serien med de två kuberna och oxern på slutet hoppade vi bara några få gånger, men med lite större oxer på slutet :)

Jag hoppade både Marco och Ratzia, och båda kändes fina :) Idag fick de gå en lugn promenad i skogen. Mamma red på Ratzia och jag på Marco. Det var första gången hon red sedan hon trillade av för en månad sedan. Det gick bra, men hennes ben ser fortfarande helt anskrämligt ut!


Läst 17075 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
19
2016

Hej! Idag var det galoppbacken igen, fast med Ratzia :) Therese och jag gjorde sällskap. Blev inte lika många vändor med Ratzia och Sigge som med Marco. Tog fem gånger i trav och fem i galopp. Två stycken i normal galopp, två stycken i samlad galopp och en där de fick gasa på lite, men då gick Sigge bananas och sköt som en riktig rodeohäst i luften, haha!

Ratzia var rejält svettig efteråt och vit mellan bakbenen. Var sjukt mycket insektsodjur ute och försökte bita på hästarna, så vi hade med oss en flaska insektsspray som vi öste på, sedan hängde vi den i ett träd längst ner i galoppbacken så man kunde spraya på när som!

Förresten så stegade jag backen igår när vi var ute och gick/joggade i motionsspåren som är bredvid. Var ju några som undrade hur lång den är. Nu var väl inte mina kliv exakt en meter, men backen är cirka 170 meter från där jag startar till jag saktar av när jag tränar med hästarna i den :)

Kul att så många började hänga med på snapchat också (aamaziingsara)!!Marco fick gå i paddocken i morse. Hade ingen riktig plan innan jag började, som jag ändå brukar ha, så det blev lite hejsansvejsan runt i alla gångarter. Ja ja, han var nöjd och glad, så något gott hade säkert även det passet med sig ;)Den här snygga bilden på Marco är från i fredags när vi hoppade 130cm inne på Åby. Alltså, hur tjusig är han inte?! Värsta hingsten! Och knopparna blev ju inte så tokiga de heller! :)

Fotot köpte jag av Mathildas Foto, på hennes Facebook kan ni som var inne på Åby och tävlade se alla bilder hon tog:  https://www.facebook.com/mathildasfoto/


Läst 17517 ggr Kommentarer Kommentera
JUL
17
2016

Hej! Jag var inne med Ratzia igår igen och skulle hoppa en klass, 125cm, men stackaren var så himla spänd. Kände hur hon nästan tänkte när vi kom ner till banan "åh nej, är vi här igen"! Red fram henne utanför paddocken och försökte få henne att slappna av, och det blev lite bättre. När det bara var tre stycken kvar till vi skulle in på banan gick vi in på framhoppningen för att ta några språng. Blev direkt jättespänd när hon kom in där bland alla hästar. Likadant inne på banan var hon jättespänd, kröp nära och hoppade kantigt. Utgick efter några hinder eftersom det inte blev någon bra upplevelse. Så himla synd att en sådan här grej händer :( Får hoppas när vi kommer på nästa tävling att det inte sitter kvar i huvudet. Fick tips om att stoppa svamp i öronen på henne och huva över till nästa gång, så det ska jag prova! Tror även att på nästa tävling kommer det nog vara lugnare på framhoppningen med max sex/sju stycken inne samtidigt. Här var det ingen begränsning, utan vem som helst fick gå in, så Fredrik hade räknat att vi var 14 stycken inne samtidigt. Är en stor paddock, så är egentligen inga problem så länge alla tar det vackert :)

Marco tävlade inte igår, utan vi tog istället en lugn och skön promenad i skogen och i morse åkte vi bort till galoppbacken för intervallträning! Bästa starten på dagen! Vi var borta vid backen redan innan klockan sju i morse, så vi hade den helt för oss själva, vilket var skönt :)

Började med att skritta fram, travade sedan upp för backen fem gånger. Travade två gånger i normalt tempo, travade sedan två gånger med avsaktningar till skritt några gånger i backen och sedan en vanlig gång upp.

Sedan var det dags för galopp. Varannan gång höger galopp, varannan gång vänster. Galopperade först två gånger upp i normal galopp. Tog sedan en gång i samlad galopp. Jobbigt! :) Sedan två gånger där han fick sträcka ut lite mer, men inte fullt ös. Sedan en gång i samlad galopp igen. Sedan tre gånger i full fart där han fick springa så fort han ville. Inte lika snabb som racer-Hedda, men oj vilket tempo han får upp! :) Sedan avslutningsvis en gång i samlad galopp.

Travade sedan två gånger upp i lång, låg form och efter det avskrittning på plant underlag. Blev totalt 17 gånger upp för backen. Sju gånger i trav och tio i galopp. Marco var svettig efteråt, kom snabbt ner i normal andning. Härligt pass!


Följ gärna mig på snapchat, aamaziingsara, för att hänga med mig och hästarna lite mer live :)


Läst 23957 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Mest lästa

ArkivAnsvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.