Saras vardag
SEP
29
2016

Hej! Igår kväll var lille Bill och jag på hoppträning för Lennart igen :) Det sista han fick göra nu innan han får lång höst/vintervila. Han tyckte det var riktigt lattjo lajban och var superduktig! Lite skräckblandad förtjusning i början när de andra två hästarna vi hoppade med galopperade fram. Låter ju så mycket på fiberunderlaget jämfört med vanlig sand, så då blev det lite bocksprång ibland när någon kom dundrandes ;)

Skickade massor med snapchatvideos till Lennart när jag var på clinicen i måndags, så han fick nog lite inspiration då han hade byggt upp hinder med bom före och efter, så som Henrik gjorde. På ena snett igenom var det bom räcke bom och på andra var det bom oxer bom. Tänkte att det där är ju alldeles för avancerat för Bill och mig, så han rullar nog in bommarna för oss, men nähä då ;) Var bara att köra, tror aldrig Lennart skulle låta oss hoppa något vi inte skulle klara av.

Bill var superduktig! Lite bocksprång mellan varven, men han hoppade igenom med bom före och efter utan problem. Så duktig! Sedan fick vi även hoppa en liten kombination på två räcken, ett galoppsprång mellan, sedan relaterat avstånd till en oxer. Det gjorde han också himla bra! Avslutade med att hoppa en långsida med oxer och räcke åt båda håll. Första gången när vi hoppade med oxern först pep han åt sidan. Gick liksom lite fortare och fortare och jag lät honom bara gå och ramade in för dåligt. Nästa gång gick det finfint och åt andra hållet toppen! Måste vara noga med att rama in och sikta på mitten. På de andra, äldre, hästarna kan man ju komma typ jämsides med hindret och de fattar vad de ska göra ;) Får inte slarva och glömma att Bill behöver min support :)

Så söt och duktig!! :D


Imorse kom Vivi från Svensk Hästrehab (tidigare hette det Care of Ewards) hit. Eftersom Bill var så himla duktig igår och ska få vila nu tänkte jag att hon kunde få gå över honom för första gången. Hon tyckte att han kändes jättefin och Bill njöt som bara den när han fick djupvågsbehandling. Det var han verkligen värd, lille gubben :)Nyvaken plutt väntar på Vivi :)Skönt med djupvåg :) Första gången han får behandling, men inte sista, Vivi kommer hit ungefär en gång i månaden :)


Läst 30830 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
27
2016

Hej! Igår kväll var vi på Kungsbacka Ridklubb och tittade på clinicen med Henrik von Eckermann. Himla bra! :) Hippson var där och fotade och har skrivit om det, in och läs! Gillade att det var från unghästar till 150-hästar. Fick en del bra tips att ta med hem, både för Bill och sedan till de äldre.Helgen har varit lugn. Jag longerade både Hedda och Bill med Equibandet i söndags. Det var första gången jag använde det på Bill, och det fungerade super! Hade bandet under magen (inte det bakom rumpan) och hade sedan bara grimma på honom, inga inspänningar eller något. Han sträckte fram och ner nosen och kom upp med ryggen. Jättefint i både trav och galopp! Det var kul, ska jobba honom mer med det :)

Åkte till hovis med honom i söndags också och fick verkat honom. Såg bra ut. När jag kommer hem från resan blir det dags att sätta på honom skor :)

Ratzia får vi börja rida på idag igen, nu har hon vilat två veckor efter att vi punktfryste överbenet. Överbenet blev faktiskt lite mindre, även om det fortfarande buktar ut, men så kommer det väl alltid se ut nu. Är sårskorpor kvar där hon punktfrystes, men veterinären sa att vi bara ska låta det vara och så trillar de snart bort. Blir kul att sätta igång henne igen i alla fall :)Hos hovisMyser lite efter longeringen :)Han är så mysig!


Läst 26098 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Igår var vi på återbesök med Marco. Var tre veckor sedan vi upptäckte att allt inte stod rätt till. Har sett att han fortfarande inte är frisk, så hoppades att veterinären igår skulle kunna hitta vad felet är. Förra gången kunde de bara fastställa att det sitter i vänster framhov, men inte exakt var. Då var han tregradigt halt.

Tog ut honom på volten i paddocken först. 1,5 grad halt. Blev lite bättre på volten inne i manegen. Bedövade bort hovleden, efter fyra-fem minuter ut på volten igen. Något bättre, men inte haltfri. Väntade 20 minuter till, ut på volten igen. Bättre, men fortfarande inte helt borta. Mysko.

Förra gången röntgades han, och där fanns inget. Igår ultraljudade vi, och där såg det också bra ut. Det är ju positivt. Kan dock inte hitta vad felet är, men spelar väl egentligen ingen roll, då vila förmodligen är det enda som hjälper i vilket fall. Veterinären ville spruta lite kortison i hovleden, men jag är emot kortison och tackade nej. Tuppkammen var tyvärr slut, men han får nästa vecka. Återbesök om tre veckor igen. Jag reser ju bort om drygt tre veckor och är borta i sex veckor, så får hoppas att all denna vila gör att vad det nu är som är fel läker. Då har han vilat i cirka tre månader.

När vi hade ultraljudat igår och veterinärassistenten skulle lägga ett bandage blev Marco plötsligt olidligt brötig. Förstod inte alls vad det var med honom. Hade varit jättesnäll innan och plötsligt kunde han inte alls stå still. Visade sig att han var enormt kissnödig och klarade inte av att hålla sig, så han började kissa rätt på veterinärassisten när hen la bandage. Haha, skrattar så jag själv blir kissnödig när jag tänker på det. Stackars både Marco och assistenten!! Tog in honom i boxen fort som attan och då fortsatte han kissa, och jag lovar, jag har aldrig sett så mycket kiss i hela mitt liv. Det blev världens pool! Lille gubben då :) Han hade fått lugnande innan vi skulle ultraljuda, och det är tydligen vätskedrivande. Tänk, man får lära sig något nytt varje dag, det är kul! :)De har väldigt fina boxar på kliniken :)
Pussar på min sjukling <3Hemma på stallgången och grimaserar :D Haha!Kvällsmys i hagen <3På kvällen igår åkte vi bort till Kungsbacka RK för Pay&Jump med Hedda. Från början var det tänkt att Tilda skulle hoppa, men så har stackaren brutit ett finger och fått gips halvvägs upp till armbågen. Otur!!

Jag hoppade Hedda en runda på 110cm. Hon tyckte det var såååå kul och det gick kanske lite fort, men vad sjutton, hon älskade det! Och jag med! Det blev en felfri runda. Så himla kul att få hoppa min rallyräka igen <3Läst 24734 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
18
2016

Hej! I fredags kväll åkte vi med Hedda ut till ett stall i Vallda där hon för första gången fick behandling av Håkan Engqvist. Tilda har fått sin ponny behandlad av honom och var jättenöjd, så tänkte att vi kunde prova. Han kommer ifrån Skåne och jobbar med IR-Impuls Akupunkt Terapi. Först kände han över Hedda för hand och efteråt använde han sin apparat och gav behandling. Gick över för hand efteråt igen och klämde och kände. Sa att hon var lite låst i ena framknäet, men att det hade släppt ganska bra. Märktes att hon var lite äldre och har gått mycket, även fälttävlan, men tyckte att hon var en stark och tålig häst som varit väldigt vältränad.

Han sa att efter behandlingen kan vissa hästar vara lite stappliga några dagar, så tänkte nästan att Hedda skulle vara det, men tanke på att hon är lite äldre och stelare nu, men jag longerade henne med Equibandet igår och hon såg jättetrevlig ut :) Mamma red ut på henne i skogen idag och då var hon också som vanligt. Skönt! Får se nu om det märks någon skillnad på henne efter denna behandling. Han sa att han kunde titta på henne om två månader igen, men inte nödvändigt. Det gillar jag, när det inte ska prackas på massa åt höger och vänster ;)Igår hade Bill och jag en grymt härlig tur i skogen alldeles själva :) Åkte bort till Strekered till de nya ridspåren. Mamma gick en promenad med Fia samtidigt, så skulle något hända så har vi ju Hitta Vänner i mobilen. Himla käckt! Bill har varit jättesnäll varje gång vi varit i skogen, men han är ju bara tre och nu red vi själva, så det kändes bra att mamma kunde se på mobilen var vi var.

Travade bort på nya ridspåret och gjorde flera avsaktningar och igångsättningar för att träna lydnaden. Gick sedan ner till sjön. Har varit där en gång tidigare, med Therese och hennes fyraåring. Då gick båda två i efter en stund, så tänkte jag skulle testa igen om han vågade gå i. Var lite skräckblandad förtjusning när han kom fram till kanten. Tittade på vattnet och frustade, körde sedan ner mulen och rörde runt, så då var det bara för mig att lägga på lite skänkel så klev han i med alla fyra. Tyckte det var superkul och började skrapa med frambenen. Red sedan ridspåret tillbaka och i den lite längre backen tänkte jag att han kunde få galoppera om han ville. Han satte full fart och gjorde några små bocksprång :) Riktigt nöjda och glada när vi kom tillbaka till transporten och skulle åka hem. Dessutom kunde jag lasta honom helt själv både dit och hem. Han samlar på sig pluspoäng den här helgen :D

Ikväll var vi bjudna på Afterhelg till Lennart Lindelöw för att fira att han fyller 60 år! Hade verkligen sett fram emot detta, men tyvärr fick vi lämna festen ganska tidigt då Fredrik inte alls mådde bra. Han kände sig yr och direkt när vi kom hem kräktes han. Hu!! Stackaren.. Nåja, vad är väl en bal på slottet.. Hann i alla fall få lite bubbel och god mat samt prata med trevliga människor innan vi fick ge upp :)


Läst 25538 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
15
2016

Hej! Min snälle lille Bill har minsann blivit lite kaxig! ;) Visat lite attityd när jag ridit med lite bocksprång och "kan själv", och även varit kaxig mot Hedda i hagen. Känns lite som störst, bäst och vackrast-period just nu, haha. Han kommer nog ner på jorden snart. Hopptränade honom igår för Lennart. Tilda var med på Hedda och Therese på sin fyraåriga Cailey.

Miljöträning igen, första gången Bill var inne i stora manegen på Kungsbacka RK. Skötte sig fint när vi red fram, men lite bocksprång. Dock när vi samlades innan vi skulle börja hoppa och Lennart gick igenom både det ena och det andra så tyckte Bill det var skittråkigt och visade upp lite småstegringar. Hmm, det måste jag få bukt på. Bocka bäst du vill, men gillar inte när de ställer sig. Nu ställde han sig inte högt, men ett tu tre så slår man över, och det vill jag gärna inte vara med om.

Hade skrittat över alla plank och bommar när de låg på marken, och första gången vi skulle skritta över en planka så tittade han till rejält och gick på sidan, men sedan skrittade han över. Har ju hoppat plank hemma både i löshoppningen och med mig på, men dessa plank var tydligen väldigt mycket läskigare, det skulle visa sig ;)

Skulle börja med att hoppa fram på två små plank. Det blev minst sagt spännande! Bill tvärvägrade på första plankan och jag skänklade och smackade på utan framgång. Vad sjutton sysslar han med, tänkte jag. Sedan skuttade han över och resten av lektionen flöt han på som tåget på alla hinder utan minsta tvekan. Haha, okej? Önskar jag kunde köpa på mig mängder av unghästar. Alltid händer det något spännande ;)

Lennart gav mig lite vägledning hur jag ska rida och träna hemma. Tre till fyra gånger i veckan och då kan jag hoppa två gånger, rida ut en gång och blir det en fjärde gång kan vi rida ut eller markarbete. Blir ju inte att man hoppar så mycket på en så ung häst per pass, viktigt att han inte känns helt slut, utan känner av hur mycket han orkar. Ska träna mycket på att få fram honom för skänkeln och göra övergångar. Fatta galopp och galoppera på framåt, sedan fånga upp lite. När vi vänder upp mot hindret är det antingen stå still eller rida på fram som gäller. Lennart sa att man inte ska börja bromsa och ratta med den unga hästen, då blir det aldrig bra. Var kul att få rida så mycket fram, det brukar jag ju aldrig få göra annars, haha! :) Måste dessutom tänka mycket fram efter hindret också. Landa, galoppera på framåt, sedan kan man bryta av. Måste sätta det i system redan nu så det blir enklare när han blir äldre att rida på distanser :)
Bill på hoppträning för Lennart. Enveten som sjutton där på första plankan, sedan kom han ju på att det är livet att hoppa ;)


Några som däremot skötte sig exemplariskt var Tilda och Hedda! Första gången Tilda tränade för Lennart, och första gången för Hedda också faktiskt. Jag har aldrig tagit henne på någon träning för honom. Förra året tränade vi knappt någonting, utan vi körde bara tävling. Känner ju henne utan och innan och eftersom hon är lite äldre och gick massor av 130 förra året så ville jag spara på sprången. Det visade sig vara ett bra beslut då förra året var Heddas bästa tävlingsår i karriären. Hon vann och placerade sig i mängder av 130! :)

Tilda fick låta Hedda galoppera på lite, och det såg superfint ut! Hoppade trekombination och bana utan problem :) Var bra att de fick hoppa bana på lite högre höjd än vad de gjort tidigare på pay & jump. Snart är det ju dags för tävlingsdebuten!

Kolla vilket ekipage! Superduktiga!!


Förresten har vi köpt biljetter till clinicen med Henrik Von Eckermann som kommer vara på Kungsbacka Ridklubb måndag den 26 september. Ett måste att gå på! Har fått höra att det kommer bli annorlunda och överraskande pausinslag. Spännande! Om ni inte redan köpt biljetter så gör ni det här: https://www.nortic.se/tickets/show/38171 


Läst 23719 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
13
2016

Hej! Alltså, tiden bara rusar iväg?! En vecka sedan sist.. I mitten/slutet på förra veckan hade jag en hoppdag med Hedda, Ratzia och Bill. Första sprången jag tog med Hedda sedan typ, mars? Var så underbart roligt att få ta några språng på henne igen uppe i paddocken. Finns ingen som är så hoppglad som hon är! Och hon kom ihåg hur man gjorde också, fick ett litet högre räcke som hon glatt hoppade över. Hon är anmäld till tävling om några helger! Inte med mig, men med Tilda. Från början skulle Tilda hoppa en klass och jag en, men så blir det tyvärr så att jag ska jobba den helgen, så jag får skippa det. Men förstå vad taggad hon kommer vara att få komma ut och tävla igen! Hoppas bara hon håller koll på benen i all extas :D

Ratzia fick ta sitt första språng på 150cm. Har hoppat några enstaka hinder på 140cm tidigare, men förra veckan åkte skållorna upp till max. Hon hoppade jättefint på plankan och hade tänkt nöja mig efter språnget på 140cm, men så blev jag lite sugen på att prova 150cm. Bara se om höjden fanns där.. Jag är ju lite mesig när det kommer till att hoppa högt, haha, så kände att nu måste vi testa när jag fick feeling. Styrde på och Ratzia skuttade över som vilket hinder som helst. Superduktig!

Hualigen...
Sist ut att skutta lite var Bill. Hade en serie på långsidan med tre hinder med ett galoppsprång mellan varje. Galopperade igenom först med bommarna på marken, la sedan upp sista hindret på skållor som ett litet räcke. Nästa gång gjorde vi sista till en liten oxer och la upp mittenhindret på skållor. Var jätteduktig! Avslutade med att hoppa plankan :)

I helgen hade Kungsbacka unghästtävlingar, men även några klasser för "gamla" hästar. Jag hjälpte till lite på banan på söndag förmiddag. Såg några unghästar som var jättefina! :) I sjuåringarnas final hade Karin Martinsen tre hästar med och kom etta, tvåa och trea. Helt fantastiskt, vilken ryttare, och så fina hästar! Wow!

Jag hoppade Ratzia i en 120cm, vår första start inomhus för säsongen. Felfria i grunden, ett ner i omhoppningen. Vill så klart alltid vara felfri, men rätt nöjd ändå :)


Nu var det dock slut på det roliga! Ratzia har länge, länge haft ett litet överben på insidan ena frambenet. Har säkert haft det ett år i alla fall, inga konstigheter med det. Upptäckte dock att det växt och blivit större, så ville kolla upp det. Är sjukt noga med att alltid känna över benen, så märker direkt om det är något som har förändrats. Fick en snabb tid ikväll på Hallands Djursjukhus, fem minuter hemifrån oss. Ömmade lite när veterinären klämde och kände. Hon är inte halt eller något sådant, men eftersom hon ändå reagerade vid beröring och det blivit ganska mycket större mot vad det var tidigare så valde veterinären att punktfrysa överbenet så att det inte ska växa mer, och förhoppningsvis kan det till och med minska lite om någon vecka. Var en snabb och smidig behandling, Ratzia skötte sig fint. Tänkte att det är bäst att göra något nu direkt när jag upptäckte det så att det inte växer mer, och som sagt, hon är inte halt, men hade vi inte gjort detta nu kanske hon hade blivit? Nu är det i alla fall boxvila två dagar och sedan lite mindre hage och vila i två veckor. Får alltså stryka de tävlingar jag hade kvar med henne innan jag ska iväg på semester, men det gör inget så klart, huvudsaken är att hon mår bra. Mamma kommer trimma dressyr som bara den när jag är borta, så i vinter blir det hoppning igen :)Ja, ni ser ju själva? Måste slagit på sig själv i hagen eller boxen.Punktfrysning på G!
Bandagerad och redo för att åka hem och sova :)


Nästa vecka blir det veterinärbesök igen, men inte med Ratzia (förhoppningsvis, peppar peppar!). Då är det dags för Marcos återbesök. Ni vet, han har ju ont i sin ena hov. Fick ingen direkt diagnos, mer än att det sitter nere i hoven. Han har bara gått i hagen och "vilat". Han motionerar runt själv lite då och då, vilket jag ser som ett gott tecken. Men har ändå en dålig magkänsla inför återbesöket. Som ni vet så brukar det alltid vara något knepigt med Marcobusen. Veterinären trodde att han borde vara bra på återbesöket, men något säger mig att det så inte kommer vara. Den som lever får se! Nu måste jag sova så jag orkar gå upp och mocka stallet innan jobbet imorgon :)


Läst 30281 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Det var fullt upp här i helgen. I lördags var Tilda här och red Hedda och mamma trimmade dressyr med Ratzia. Jag hjälpte Tilda när hon red Hedda och på slutet fick hon hoppa studsen några gånger och sedan ett högre räcke. Gick jättefint! Fick träna på att vara lite lättare i sadeln, då blir Hedda inte riktigt lika het mot hindret :)

På eftermiddagen var Fredrik och jag först på dop och på kvällen på Kräftskiva hos Elin som har Amarulla. Har ju inte skrivit om henne på ett bra tag, vet inte om jag nämnt att hon inte är igång för tillfället? De kollade upp henne hos veterinären i somras och som väntat var hon inte helt fräsch, men snart är det återbesök och då borde det se fint ut :) Jag kommer inte hinna rida henne innan vi åker iväg på semester, men i vinter hoppas jag vi kan komma igång och träna igen!

På söndagen red Tilda och jag ut. Tilda på Hedda och jag på Bill. Eftersom jag red Bill blev det inte en jättelång runda, var ute i 40 minuter. Blev en hel del trav och tog galopp upp för en backe. Bill skötte sig jättebra :)

Idag fick Bill följa med upp till dressyr-Eva när mamma skulle rida lektion på Ratzia. Tänkte att det kunde vara bra miljöträning för honom att komma till något annat ställe, plus att vi skulle få sno lite tid av lektionen också.

Det blev minst sagt många nya intryck! Först skulle vi gå upp till paddocken och då gå förbi hundgården med de skällande jakthundarna. Det är bland annat de hundarna som fått Marco så himla hundrädd. De skäller som besatt och hoppar mot staketet. Morr.. Bill undrade vad i hela friden de höll på med och var aningen tveksam till att gå förbi. Hjälpte inte att Ratzia började mesa sig också, men vi kunde gå förbi utan att något dramatiskt hände.

Väl uppe i paddocken fick Bill syn på fåren som gick i hagen bredvid. En upplevelse det också! :) Stirrade en hel del på fåren och var inte jättesugen på att gå på spåret till en början, men sedan brydde han sig inte så mycket. Sist, men inte minst, kom Evas man körandes på en åkgräsklippare och skulle fixa gräsmattor nedanför paddocken. Den var inte så farlig, var väl mest jobbigt att det lät så himla mycket. Så ja, det blev en hel del nya intryck idag!

Bill och jag skrittade omkring medan mamma och Ratzia red för Eva, så han fick vänja sig vid alla konstigheter. Visade några gånger att han är släkt med Marco genom lite bakutsparkar osv när han ville fly från fåren, men jag pushade på framåt. Kaxigt! När vi sedan fick rida lite för Eva gick det bra. Travade en stund och fick variera tempo och göra avsaktningar och igångsättningar för att få honom alert och lyssna. När vi skulle galoppera var mamma och Ratzia samt ett annat ekipage på övre volten, så då försökte han smita till dem när vi kom på öppna delen, men det var bara att skänkla på med ytter och smacka så gick det bättre efter några varv.

Mamma sa att hon tycker att Bill har uppfört sig som ett riktigt A-barn tidigare, men att han idag var som en normal 3-åring, haha. Eva tyckte i alla fall att han var väldigt duktig för sin ålder, och det tycker jag med. Var ju minst sagt en händelserik utflykt, så han kommer nog sova gott ikväll och får ledigt några dagar för att smälta :)Bill och Hedda i skogen i söndags
Bill spanar in de små ullbollarna i hagen bredvid paddocken
Extremt farliga ;)
Film när Tilda och Hedda hoppar ett språng på 110cm


Läst 23067 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! I onsdags var det veterinärbesök och Pay & Jump på kvällen. Det var Marco som fick åka till veterinären. Har inte skrivit något om honom de senaste dagarna, ville åka till veterinären först. Förra veckan märkte jag nämligen att han var stapplig. Inte varje steg, men kommer lite då och då. Bad hovis sätta på honom sulor, men blev ingen förbättring, så bokade tid hos vet. Kunde konstatera att det sitter nere i hoven, så fick lite tuppkam och ska äta metacam i en vecka. Återbesök om tre, och då trodde vet. att han skulle vara bra igen, så verkar inte vara något allvarligt :) Troligen gjort något feltramp.

Hade typ tre tävlingar kvar inplanerade med honom innan jag åker på semester, och då skulle han också få semester, men den får börja lite tidigare helt enkelt :) Han har gått så fint det här året, så han förtjänar lite extra ledighet helt klart!Uppförde sig som en stjärna hos veterinären


Boxvila de två första dagarna, men gick utanför boxen och betade lite igår :)

I onsdags kväll var det Pay & Jump på KRK. Tilda hoppade en runda på 60cm med Hedda. Första gången hon var ute sedan i våras, så hon tyckte det var superkul verkligen! De gjorde en klockren, felfri runda. Tilda satt jättefint när Hedda taggade till och löste det bra :)

Jag hoppade sedan en runda på 120cm med Ratzia. Inomhussäsongen börjar ju nu, så tänkte det kunde vara skönt att få hoppa en runda inne innan första tävlingen. Hon kändes jättefin och hoppade felfritt, så det var kul :)Fin kväll på Kungsbacka Ridklubb
Ratzia 120cm

Hedda 60cm


Läst 28868 ggr Kommentarer Kommentera

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


ArkivAnsvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.