Saras vardag
MAR
30
2017

Hej och grattis till mig på födelsedagen! :) Igår kväll småstartade jag firandet med hoppträning och idag fortsätter jag med en till träning! Igår skulle jag hoppa för Amanda, men hon hade fått förhinder, så då skickade hon dit gubben sin, Rickard Rådås. Det var första gången jag hoppade för honom och det var superbra!! :)

Det var banhoppning som stod på schemat, så vi började först att värma upp på ett hinder med bom före och efter. Först som ett räcke och sedan som en oxer. Hoppade sedan banan på låg höjd en gång. Det var nio hinder, 13 språng. En tvåkombination som man hoppade två gånger och en trekombination. Det var relaterade avstånd, både raka och böjda spår. Mycket bra!

Marco skötte sig alldeles utmärkt! Inte alls så stissig och överladdad som han var i helgen. Nu var han pigg, men ändå lugn. Hoppade runt första rundan felfritt och med fint flyt, satte alla distanser. Höjde sedan upp hindren så att de låg lite blandat 130-140cm ungefär. Även då hoppade han väldigt fint, kändes jättebra!

Fick lite tips och hoppade sedan om de första fem hindren och då kändes han ännu bättre. Underbart! Rickard gav mig tipset att innan jag börjar så ska jag ta ett varv i galopp och öka på galoppen på kortsidorna och samla ihop lite på långsidorna. Fungerade väldigt bra på en pigg Marco, då han bromsar upp själv mot kortsidan, men att jag då fick chans att driva lite. Fick på så sätt till en väldigt bra galopp! :)

Egentligen skulle jag hopptränat lille Bill för Lennart idag, men det får bli Marco igen. Det är ingen tävling till helgen och ingen träning nästa vecka, så han får dubbelpass den här veckan istället :) Anledningen till att Bill inte kan hoppa är för att han är svullen i ena frambenet. Han fick nämligen i helgen ett sår på insidan frambenet väldigt högt upp. Det började svullna där uppe och nu håller svullnaden på att trilla neråt, så igår hade den kommit en bit under knät, så känns väl sådär att hoppa med det. Han är helt ohalt och verkar inte känna av det, vilket är skönt :) Ska bara vänta på att svullnaden försvinner. Har anmält till löshoppning på söndag, så hoppas det är borta till dess.Man ser såret på insidan till vänster. Och som ni ser så har svullnaden nu förflyttat sig neråt över knät och en bit nedanför. Exakt likadant som när Marco blev sparkad av Ratzia förra sommaren. Kommer ni ihåg? Hans sår hamnade på precis samma ställe och det blev precis likadant. Helt ohalt, men svullnaden trillade neråt. Tog några dagar så var det helt borta, så hoppas det blir samma för Bill :)


Läst 22830 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
29
2017

Hej! Det är fullt ös här hemma. Mamma och pappa är bortresta sedan i torsdags, så nu håller jag igång alla hästarna själv samt fixar stallet, men Fredrik är snäll och hjälper till :)

Var iväg på tävling med Marco i söndags och hoppade en 130cm. Tyvärr var han helt överladdad, så rev två hinder inne på banan och kändes väldigt springig och ofokuserad. Märkte direkt när vi började värma upp att han var helt på tårna, kunde inte skritta utan bara takta omkring. Försökte galoppera mycket, men energin kom aldrig att användas på rätt sätt. Får kanske börja att rida ett pass innan tävling samma dag så han chillar lite? Testar det nästa gång :)

Någon som däremot skötte sig fint i helgen var Billiebus, som fick hoppa lite hemma i paddocken. Longerade först och då var han lugn och snäll, ingen rodeo. Red sedan över travbommar på rakt spår och hade galoppbommar på böjt spår. Jätteduktig! Hoppade även en kombination med ett galoppsprång, räcke räcke. Flöt på fint och likadant varje gång, så sista gången fick han hoppa utsprånget lite högre, vilket han gjorde bra!

Igår var Fredrik sugen på att rida och bad att få "trimma" lite på Hedda i paddocken ;) Han fick både trava och galoppera över bommar och avsluta med att hoppa ett litet räcke några gånger. Duktigt!
Läst 27141 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
25
2017

Hej! I onsdags blev det hoppning med både Bill och Marco. Hoppade först Bill hemma i paddocken innan det var dags att åka iväg på hoppträning med Marco. Han fick hoppa den långa studsen som Hedda och Marco hade hoppat i helgen och även kombinationen som vi sedan gjorde om till en oxer. Han var jätteduktig! Började dock med att han slet sig innan jag ens hade hunnit sitta upp ;) For runt i paddocken i full galopp ett bra tag innan jag lyckades fånga in honom.. Billiebus!! Behövde ju inte longera innan jag satt upp, det löste han bra på egen hand..

Överskottsenergin borta och det gick utmärkt att rida, haha. Hoppade fint på studsen några gånger åt båda håll, även kombinationen. Fick sedan hoppa en oxer lite högre, vilket han gjorde jättebra! Jobbar på att få honom att ta upp huvudet och trava/galoppera på mer framåt. Han har väldigt lätt för att tippa ner huvudet och komma i lite gunghäststil. Tycker att han det här passet hade mycket bättre form och bjöd fint :)
Åkte sedan med Marco på träning för Lennart. Det gick jättebra! Jag fick MVG för mitt lugn. Och Marco hoppade väldigt fint och lugnt han också :) Fick däremot IG på min egna fysik, som jag måste jobba på. Måste stärka mage och rygg, då jag alltid är i obalans i landningarna och det går några steg innan jag är tillbaka. Jättesvårt, men bara att kämpa vidare!

Något som var väldigt kul var att se Marcos framsteg i kombinationen denna träning! Som ni vet har vi jobbat mycket på att få honom att backa av i kombinationerna och inte öka på där inne. Har använt mycket bommar mellan hindren till hjälp. På den här träningen hade vi en trekombination och inte en gång drog han på där inne, utan jag kunde sitta med glappande tygel mellan hindren och han höll samma tempo. Så roligt när man märker resultat :DI torsdags red jag ut en runda med Hedda på morgonen med Therese och Sofia. Red i första skogen och bara tog det lugnt. Longerade sedan både Ratzia och Marco med equibandet i paddocken. Efteråt gick Marco in i sin utebox och tog en liten tupplur :)
I fredags red Fredrik och jag ut på Marco och Hedda. Var ett tag sedan Fredrik red, men han höll igång i trav utan problem och idag snackade han om att han vill hoppa lite nästa vecka, så varför inte ;)
Han fäller en del nu, lille Bill. Verkade lite trött av pälssättningen för någon vecka sedan, men nu känns han pigg igen :)


Läst 33847 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! I helgen var det fullt upp med ridning :) På lördagen red mamma och jag först ut på Marco och Ratzia. Tog det rätt lugnt med mest skritt och trav. Började rätt trevligt men sedan skulle mamma i vanlig ordning helt plötsligt rida iväg utan förvarning. Fattar inte människor som bara travar/galopperar iväg när man är ute och rider tillsammans?! Har sagt till henne en miljon gånger innan att "SÄG TILL INNAN DU SÄTTER FART", för där sitter jag på långa tyglar, och det är kanske inte så kul när man upptäcker att det är Marco man sitter på och han börjar bocka som en galen för att Ratzia försvinner iväg..

Fick det bra mycket trevligare nästa vända i skogen när jag red ut med Hedda och vi hade sällskap av Maria och hennes snälla unghäst. Då var det lugnt och sansat hela vägen :)På söndagen blev det åter till skogen, men den här gången till de nya ridspåren för en längre runda. Jag red på vilde Bill (extremt vild) och mamma på Ratzia. Bill var ibland jättesnäll, ibland jättebockig. Börjar bli värre än brorsans bocksprång, då är det illa.. Han behövde verkligen komma ut en längre runda!

Red ner till sjön och gick i med dem en stund. Vet att jag gick i med honom två gånger i somras, så det var ett tag sedan. Fjantade sig lite först och skulle inte gå i, men sedan tog han mod till sig och klev rätt ut i vattnet och plaskade omkring. Vände sedan och red nya ridspåret tillbaka. Är en lång backe i början med lagom sluttning. Lät honom galoppera där och tänkte att nu borde han vara lite tröttare och inte orka bocka, men jisses Amalia vad jag fick hålla i mig. Höll fast mig för mitt liv och bankade på med skänklarna så han skulle galoppera på framåt och inte studsa omkring. Puh.. Sista delen på ridspåret innan vi skulle skritta tillbaka på transporten fattade vi galopp igen, och då äntligen galopperade han normalt! Huvudet högt och inga bocksprång. Han behöver med andra ord rastas länge innan han är ridbar ;)

När vi kom hem från skogen gick jag upp i paddocken och byggde upp en studs på sju hinder samt en räcke-räcke kombination. Var dags för lite gympa för Marco och Hedda. Hade det ganska kort i studsen, men både Marco och Hedda hoppade jättefint i den. Hoppade ett par gånger åt båda håll och sedan kombinationen några gånger. Marco fick inte hoppa den så högt då vi ska på träning imorgon. Hedda däremot fick ta den lite högre, utsprånget låg på knappt 140cm och hon kändes toppen! :)
Instagram & Snapchat - aamaziingsaraIkväll var Marco och jag på dressyrträning för Eva. Var bra länge sedan vi var där, så det var kul. Stod lite traktorer inne i manegen, så Marco var något spänd till en början, men sedan insåg han att maskinerna inte skulle äta upp honom och slappnade av. Hade lite svårt att få fram honom ärligt i början i traven när han spände sig, men när vi sedan började galoppera slappnade han av och bjöd ordentligt. När vi sedan gick över till trav igen var den mycket bättre och han kom längre och lägre med halsen. Var nyttigt att komma iväg igen!


Läst 30764 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
16
2017

Hej! Dagarna bara rusar iväg, har inte hunnit skriva om min sista tävlingsdag på Kungsbacka. Dagen blev inte riktigt som planerat..

Åkte bort på morgonen och gick banan till 125cm som jag skulle rida med Ratzia. Två faser och en bra bana. När jag red fram Ratzia hade jag riktigt ont i magen. Hade ju bara slängt i mig en macka på morgonen, så tänkte att det säkert berodde på det. Red vidare och Ratzia kändes fin på framhoppningen. Inne på banan var hon jätteduktig och smällde till med felfritt i båda faser och slutade 4:a! Så himla bra! :D Två felfria rundor och placeringar på tre starter med henne den tävlingshelgen. Jättekul!! :)

Hade fortfarande ont i magen, så gick och käkade lunch och hoppades att det skulle bli bättre. Kändes bättre just när vi satt och åt, men när vi sedan tittade på 150-hoppningen riktigt krampade det i magen och jag kände hur jag började svettas där på läktaren för det gjorde så ont. Skulle egentligen hoppat både Marco och Hedda på kvällen efter 150, men då magen inte blev bättre och jag även började må illa fick jag stryka mig och stupade i säng hemma. Sov fram till sex på kvällen, åt en macka och drack lite te, somnade sedan igen. Vaknade på måndag morgon och mådde fortfarande inte helt bra, men senare på förmiddagen var allt som vanligt igen.. Märkligt..

Fick i alla fall hoppat ett par rundor i helgen och jag är så nöjd som det bara går! :) Supernöjd med Ratzia som verkligen visat utveckling, aaaaasnöjd med Marco som gjorde sin bästa runda någonsin på lördagen när han var felfri och placerad i 140cm och till sist överlycklig att min fina gamla Hedda hoppade runt 120cm med full fart och fläkt. Lite mer framtidsplaner för Hedda kommer inom kort.Nummerlapp från Equijoy! :) Funderar på att införskaffa fler med även hästarnas namn på :)


Läst 25793 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
12
2017

Hej! Igår var en grym dag på tävlingen! :) Först hoppade Ratzia 130cm, bedömning två faser. Petade ner tvåan, ett räcke, men resten hoppade hon verkligen jättefint på. Mycket bättre runda än i torsdags tycker jag, finare språng :)

Sedan var det dags för Marcos 140cm. Första sedan augusti! Förra året debuterade vi och hann rida fyra stycken. Nu var det bedömning A:0, 11 hinder och 13 språng. Skulle bara försöka rida med bra galopp, få till distanserna och skaffa oss rutin på höjden.

Amanda hjälpte mig på framhoppningen, vilket var guld värt, och Marco hoppade jättefint och försiktigt. Inne på banan var han grym och hoppade runt FELFRITT! Så fantastiskt roligt, och på hemmaplan dessutom! Folk jublade och speakern kommenterade att det var en härlig runda. Och det var det verkligen! Så himla glad och Marco var helt fantastisk! Till på köpet blev vi placerade, verkligen en bonus bara!! :D

Ratzia 130cm

Marco 140cm. felfri och placerad!! :D

Läst 26965 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
10
2017

Hej! Det blev en lång dag på KRK igår. Det var 120cm, 130cm och 135cm. Jag startade alla klasserna! :) Först ut var Hedda i 120cm. Hennes första på ett år! Var lite nervös hur hon skulle kännas i kroppen, men hon kändes riktigt fräsch! Taggad och tyckte det var livet att få komma ut och tävla. En rivning blev det, men vad gör det när hon kutar runt 120 som förr :) Fina Hedda!Näst på tur var Ratzia i 130cm. Hoppade väldigt fint på framhoppningen och inne på banan hade hon ett helt annat självförtroende än tidigare! Innan har hon ju varit lite småtittig och jag har fått vara med och säga lite "kom igen, du fixar det". Idag gick hon in och bara körde järnet, sökte hinder (en gång taggade hon till och med på fel, när jag ropar nej nej nej!) och ville bara fram och över. Så himla kul att känna att det var hon som tog kommandot idag ;) Inte den snyggaste rundan vi gjort, men det blev felfritt i båda faser och en placering till på köpet! :)Sist ut på kvällen var Marco som gick 135cm. Vi ska försöka samla rutin på dessa högre höjder (för oss) nu. Han var väldigt taggad inne på framhoppningen och galopperade lite mer upp än fram, även inne på banan. Tycker det är svårt att få till rytmen då, men får helt enkelt träna på att tävla så han till slut inte blir riktigt lika taggad utan kan galoppera mer avspänt fram. Det blev en rivning i grunden, men kändes ändå rätt bra. Har som sagt inte så många rundor i kroppen på den här höjden, än :)

Bra start på tävlingen tycker jag! :) Varit trevliga banor, trevliga funktionärer och god fika. Idag vila för vår del, i helgen kör vi igen :)Nummerlapp från Equijoy :)


Läst 19339 ggr Kommentarer Kommentera

Varmt välkomna till Kungsbacka Ridklubb torsdag-söndag för Kopparbergs Grand Prix! :D

Det kommer att vara allt från 120cm upp till 150cm och det är jättekul att det är så många anmälda. Ni andra som älskar hästar men som inte ska vara med och tävla är självklart välkomna att sitta på läktaren (eller i cafeterian) och njuta av massor av härlig hoppning! Ta med någon som inte är hästfantast (än) och ge dem en inblick i vår fartfyllda sport :)

Såg att två av mina bloggkollegor, Tette och Jens, ska vara med. Så kul! Jag själv ska vara med och samla rutin, och när jag inte hoppar kommer jag förmodligen stå på banan och hjälpa till. Vill se så mycket hoppning det går under dessa dagar. Mest spännande ska det så klart bli att se 150cm! Hua så högt..
Fina blommor på Kungsbackas tävling förra helgen :)


Läst 18422 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
06
2017

Hej! Det blev visst lite tävling i helgen ändå! :) Inte som planerat, men bra blev det. Kungsbacka hade nämligen stora tävlingar för ponny och Children, och där platsar förstås inte jag och mina hästar in, men avdelning B var öppen för alla! Så jag efteranmälde mig och Ratzia till söndagens högsta klass, 125cm, för Children, men då i avdelning B. Tänkte att det blir perfekt som träning för oss båda, och Ratzia som kan vara lite tittig på saker runt omkring kan behöva komma in på finare "arenor" med mycket blommor m.m.

Hon var jätteduktig! Kikade lite på blommorna och skynket som sargen var inklädd i medan vi red omkring när ryttaren innan hoppade, men sedan fokuserade hon när det var vår tur. Det blev en felfri runda!! :)

Banan bestod av 10 hinder, 12 språng. Var en trekombination kloss an väggen. Den hoppade hon igenom utan att blinka. Jätteduktig!

Innan tävlingen red Tilda och jag på Marco och Hedda i paddocken. Blåste rejält, och Marco som var nyklippt var så klart öööövertänd. Han var en tickande bomb och det kändes som om han skulle explodera precis när som helst. Lyckades hålla honom på mattan, men fick rida väldigt "försiktigt" och vågade inte pressa på för mycket.

I morse vaknade vi upp till massor av snö. Så tröttsamt.. Vill ha vår, värme och sol! Vet att tävlingarna nyss bara börjat, men längtar redan till utesäsongen :)
Fin Ratzia igår :)


Läst 24629 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
04
2017

Hej! Den här helgen blev visst inte alls som planerat. Jag skulle tävlat idag med Ratzia och Marco, men ringde och strök mig då de varnat så himla mycket för vädret. Tydligen ska det bli jättehalt och snö ikväll och klassen som jag skulle hoppa håller fortfarande på i skrivande stund och efteråt har vi två timmar hem, så ville inte chansa om vädret skulle bli för dåligt. Tråkigt, då jag var väldigt taggad. Utrustningen nyputsad och Marco nyklippt, men men, better safe than sorry.. Mamma läste dessutom att en hästtransport utanför Skara fått sladd och kört av vägen. Hua..

Imorgon skulle Tilda tävlat med Hedda, men hon fick också stryka sig då hon åkte av sin ponny i veckan och skadade handen. Inte jätteallvarligt, men kände att hon inte kunde hoppa i alla fall. Så ja, den här helgen blev inte som det var tänkt.

I veckan har i alla fall allt gått enligt plan och hästarna har skött sig fint :) Det har varit markarbete, hoppning och uteritter. Hade två studsar uppbygga och inspirerades av förra träningen för Amanda. Hoppa studsen, byta galopp över den, göra en volt, byta galopp över den igen osv. Se Marcos film nedan! Marco fick dessutom ta några högre språng och gjorde det fint :)

Lille Bill fick också hoppa studs, men inte lika avancerat som de andra, utan vi höll oss till ett varv i taget. Sedan fick han hoppa räcket och oxern, jätteduktig! Idag longerade jag honom med Equibandet. Jätteduktig då också, men varje gång jag ska få honom att antingen bryta av från galopp till trav eller från trav till skritt så stannar han och byter varv, haha! Får vara snabb och smacka på igen så han inte hinner vända.

Ratzia fick studsa både igår och i onsdags. Supernyttigt för henne och när man tar ett fristående hinder efteråt är hon väldigt kvick.

Förresten har det hänt något med Hedda och att åka transport. Hon har alltid varit lite kinkig och kan dra iväg ett bakben in i väggen när hon tycker det svänger lite mycket eller så. Hon måste stå på vänster sida, annars slänger hon sig mot väggen osv. Att lasta henne däremot är aldrig något problem, hon springer i princip på. Men nu i nya transporten trivs hon inte alls. Igår när vi åkte till skogen med henne och Marco slängde hon sig mot ytterväggen när det svängde lite fastän vi körde superlugnt. Även i morse när mamma åkte med henne till skogen själv och hon till och med fick åka brett så hade hon lite halvpanik. Vet inte om det är för att det är ny transport? Jag menar, hon åker transport flera gånger i veckan och nu plötsligt får hon panik.. Var ju likadant när vi provkörde henne i B-kortslastbilen, då fick hon också panik.

Ska testa att köra henne i min transport, som hon alltid stått snällt i innan, och se hur det går. Står hon snällt där betyder det ju att nya transporten inte duger åt damen, annars har vi problem.. Ja ja, fortsättning följer..

Marco. Jobb med studsen och sedan några högre språng :)


Lille Bill, studs och fristående hinder :)

Bröderna Bus :) Bill är bra mycket vitare än Marco!


Instagram & Snapchat - aamaziingsara


Läst 18616 ggr Kommentarer Kommentera

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


ArkivAnsvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.