Saras vardag

Hej! Ni kanske trott att jag gått i ide, men nej då, här har det varit fullt ös medvetslös. Har hänt en del sedan jag skrev sist. För två veckor sedan var det tävling med Ratzia, första inomhus för säsongen. Hoppade en 130cm på lördagen och en 130cm på söndagen. Första dagen var vi felfria i grunden och rev näst sista i omhoppningen och andra dagen rev vi sista hindret, vilket var himla synd, då vi hade vunnit annars. Sånt som händer ibland, kändes väldigt bra annars :)

För två veckor sedan åkte jag även till Kajsa Boström för första gången. Känner att jag måste få hjälp med markarbetet med hästarna. Har tidigare tränat dressyr för Eva, men har inte riktigt passat med mina jobbtider så de senaste åren har det inte blivit mycket dressyrande för tränare. Jag behöver någon att åka till kontinuerligt som berättar vad jag måste träna på. Nu när jag kommit upp lite i klasserna måste allt sitta. Vet vad jag vill, men vet inte hur jag ska göra, och det håller nu Kajsa på och lär mig! :)

Första gången tog jag Ratzia. Ratzia är väldigt känslig och arbetsvillig, men hon blir för mig lätt framtung och älgar iväg. Första gången fokuserade vi på att få upp nosen och jag fick göra mycket tempoväxlingar. Svårt att inte låta henne dyka iväg. Idag var vi där igen och det kändes väldigt bra. Jag måste lära mig att rida långsammare. Jag vill väldigt mycket fram, fram, fram. Nu ska jag programmera om till långsamt, fast ändå aktivt!

Förra veckan tog jag Bill till Kajsa. Gänglig tonårspojke som inte har helt koll på sina långa ben var första intrycket. Har sååå mycket att träna på där. Behöver hitta balansen, göra tempoväxlingar, rida ut över stock och sten så han får tänka var han sätter benen. Känner att det kommer ta väldigt lång tid med Bill, men det har jag inga problem med. Han får ta den tid som behövs, för jag hoppas ändå att det i slutändan kommer bli en trevlig häst :)
Ratzia efter dressyrträningarna :)

Var på återbesök med Hedda som blev sparkad för ett tag sedan. Såg så otroligt mycket bättre ut! De sa att hon ska skrittas i två veckor, sedan kan vi så smått sätta igång igen. Skönt!!

Marco skrittas också för tillfället. Hovslagaren hittade ingen böld på honom, så åkte till kliniken för att röntga och utesluta fraktur i hoven. Såg inget på röntgen och eftersom detta ändå var liknande symptom som förra året när han hade en inflammation i strålbensbursan så misstänkte jag att det var det som kunde spöka igen. Han är nu behandlad i strålbensbursan och hovleden och ska tillbaka på återbesök nästa vecka. Kan säga att veterinären, Christine Svanholm, sa att Marco slog rekord i bock och bus när vi var där ;) Fick först springa på gången, vilket gick bra, men när vi sedan gick ut på volten var det full rodeo. Han hade ju stått på box länge, så inte så konstigt.. Nu ska han som sagt skrittas/ledas fram till återbesöket, så fram till nu har jag lett honom i paddocken. Han har varit väldigt yster och visat alla möjliga konster, så förhoppningsvis har han inte ont längre och är bättre på återbesöket. Imorgon börjar jag skritta honom uppsuttet istället, känns säkrare så ;)Hos veterinären

Som ni vet så skadade sig mamma ordentligt (inlägget nedan) och fick först opereras en gång för att räta upp knät som förflyttat sig i sidled. Några dagar senare fick hon göra en till operation för att laga allt som var sönder där inne, vilket var väldigt mycket mer än vad läkaren först hade trott. Hade tydligen varit som att lägga ett pussel när de skulle lappa ihop alla trasiga delar. Hon har nu 14 skruvar och två titanplattor i knät. Hon fick komma hem dagen efter sista operationen och har snart varit hemma i två veckor. Sitter i rullstol då hon just nu inte får belasta det benet överhuvudtaget. Usch och fy..Himla mycket skrot i benet nu!


Har hunnit hoppträna Ratzia två gånger sedan sist. En gång för Amanda, då vi körde mycket gympa och styrka, och en gång för Lennart då vi körde banhoppning borta hos Sven Ingvarsson på hans superfina bana! Perfekt!
Träning för Amanda

Träning för LennartHoppade fint!

Den här hösten/vintern kommer bli en riktig träningsperiod för Ratzia och mig. Vi ska verkligen lägga manken till och fokusera på kondition, styrka och få till allt i dressyren och bli samspelta. Har strukit de tävlingarna jag hade planerat nu i september och oktober och ska inte tävla igen förrän i mitten på november. Nu är det träna, träna, träna som gäller! Igår var vi borta i nya ridspåret och konditionstränade. Är en lång backe med lagom sluttning. Galopperade upp för den tre gånger på maxfart. Redigt svettig efteråt och tog en bra stund innan hon kom ner i normal andning, men kändes ändå inte trött i kroppen sista vändan. Trodde hon skulle kännas mör idag för Kajsa, men hon pinnade piggt på :)

Har även fått en bra hoppkonditionsövning av Lennart som man gör i intervaller. Ska göra den i slutet på veckan, så berättar mer då!Svalkade benen i sjön direkt efter intervallträningen igår :)

Lille Bill fick också åka till skogen igår, men ingen intervallträning för honom. Blev mest skritt och trav och fokusera på att sätta benen på rätt ställe. Och att i traven inte springa på för fort, utan hitta balans och takt.

Fia fick också följa med till skogen :)

Nu hoppas jag inte det dröjer lika länge till jag skriver nästa gång. Har varit så himla trött nu när jag sköter hela stallet och alla hästarna själv (tusen tack till pappa och Fredrik som hjälper till så gott det går) plus jobbar, men nu börjar jag hitta en bra rutin. Blir ju en liten omställning när vi innan varit två som hjälpts åt att båda fixa stallet och rida hästarna. Tur att kropp och knopp vänjer sig snabbt vid förändringar, för det lär dröja läääänge innan mamma kan mocka en box igen, för att inte tala om rida. Att rida pratade hon om idag, men jag tror nog att hon ska hålla sig till att jobba hästarna från marken när hon är frisk igen ;)


Läst 56937 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Vad sjutton är det som händer? Det går inget bra för stall Ekman för tillfället... :O

Först blev Hedda sparkad förra veckan, som jag skrev i inlägget nedan. Som tur är går hon bättre och bättre, så det är otroligt skönt. Återbesök nästa vecka.

I tisdags däremot skulle det bli kaosartat igen. Mamma brukar träna dressyr på tisdagar och åkte i vanlig ordning iväg med Ratzia för kvällens träning. När hon skulle sitta upp vid transporten stod hon på pallen som vi alltid har med oss. Ratzia stod av någon anledning inte still och cirkulerade runt pallen. När mamma försöker sitta upp rycker Ratzia till och mamma tappar balansen. Stuper med vänster ben i backen först och det blir en så rejäl smäll att mamma inte ens kan röra benet. Hon får upp mobilen och ringer dressyrEva som i all hast kommer ner till transporten. Matvraket Ratzia stod snällt och betade bredvid, lyckligt ovetandes om vad som hade hänt.

Ambulans tillkallades och det blev att åka till Mölndals sjukhus (Fredrik åkte och hämtade hem Ratzia och pappa åkte med till sjukan). Röntgen visade att knät hamnat två centimeter i sidled och att en benbit lossat högst upp på underbenet. Hur det ser ut med korsband och ledband får de ta sedan. En sak i sänder!

Så det blev provisoriskt gips på tisdagskvällen och ligga kvar på sjukhuset till onsdagen för att vänta på operation. Igår fick hon veta att hon skulle opereras på eftermiddagen, men att de sedan måste göra ytterligare en operation om en vecka, och under tiden vill de ha kvar henne på sjukhuset. Jisses, vilken otrolig otur!

Och som om det inte vore nog med mammas olycka! Jag skulle samma kväll hoppträna med Marco för Amanda. När jag tar in honom från hagen märker jag direkt att han inte går normalt. Tar upp honom på linan, först i vänster varv och ser ingenting. Byter till höger och blir vrålhalt! Näääeee! Nu lägger vi ner det här med hästar och börjar med schack istället...

Snällaste hovis kommer dagen efter och känner efter om det kan vara en hovböld. Fick en reaktion på vänster fram, men det kom inget när han skar lite. Har lagt jodopaxomslag och ser om det kommer fram något. Han trampade ju av sig skon på den hoven i lördags och gick utan på lördagen och söndagen, så kanske att han fått en böld om han trampat på något när han var utan skon? Annars är detta också samma hov som han hade inflammation i strålbensbursan förra året, så kommer det inte fram någon hovböld så ringer jag veterinären vi var hos förra året (Johan Lenz) och ber om att få en tid..

Som ni förstår så blev det ingen hoppträning med Marco, men jag var så himla träningssugen och det var ett tag sedan jag hoppade för Amanda, så jag ringde henne och frågade om jag kunde komma med lille Bill istället. Inga problem, och Bill fick åka på sin första hoppträning efter sommarvilan. Tänkte att det går nog åt skogen idag eftersom allt annat redan gjort det, men tänka sig, då ville Bill muntra upp mig genom att vara superduktig! Det var nytt ställe för både honom och mig, men han skötte sig jättebra. Lite spänd i början när han kom in och de andra hästarna värmde upp, men efter en stund slappnade han av. Fick hoppa fyra små kuber på långsidan där de andra skulle variera mellan tre och fyra galoppsprång, men Bill och jag fick gå på tre hela tiden. Det gjorde han jättefint.

Skulle sedan hoppa en kombination snett igenom med räcke ett galoppsprång räcke. Under första räcket var en stor sockerbit och på andra räcket var det ett rosa vågplank, fast istället för vågor var det kantigt, hänger ni med? Sa till Amanda att han varit så himla tittig under våren och sommaren, så fick komma i trav på bara B-hindret först, alltså plankan. Första gången stannade han och tittade, men nästa gång fattade han galopp emot och hoppade glatt. Tog sedan hela kombinationen åt båda håll :)

På andra långsidan var två oxrar med bara bommar, men eftersom jag berättat att han blivit tittig satte Amanda en stor sockerbit i varje oxer så vi skulle få träna. Han tittade ingenting och var verkligen såå duktig och verkade själv väldigt nöjd och glad. Jättekul!! Det gjorde att dagen plötsligt inte kändes riktigt lika tung och ledsam. Tack för det Bill :) Synd bara att jag åkte själv och inte hade någon som filmade nu när han skötte sig så bra, men jag lovar, det är sanning ;)
Stackars mamma får åka ambulans. Nog för att jag fotar det mesta, men den här gången var jag inte med och pappa kände för att föreviga detta ;)Provisoriskt gips samma kväll som det hände.Lille Bill, otroligt nöjd med sig själv efter tisdagens träning! :)En röntgenbild där man ser att knät flyttat sig två centimeter i sidled samt att upp till höger ser ni att en trekant saknas, ska egentligen vara ben där.Värsta ställningen efter operation nummer ett som blev klar i natt. Stackars mamma!!! :( Plötsligt blev ju min knäskada jag fick i vintras en piss i Mississippi :O


Läst 68753 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
05
2017

Hej! I slutet på förra veckan hände en hemsk sak. Min älskade Hedda blev sparkad i hagen på bakknät och blev rejält halt. Det var nästan så hon hoppade på tre ben och det såg inte bra ut. Vi åkte upp till kliniken på Höglanda, fem minuter hemifrån, för att få röntga och ultraljuda. Det var knappt så hon klarade av att backa ur transporten. Fruktansvärt hemskt att se och jag bara grät och grät inne hos veterinären. Jag var helt övertygad om att min finaste ögonsten hade fått en fraktur eller liknande och inte skulle få följa med hem igen. Känslan går inte att beskriva, det gjorde så himla ont.

MEN! Veterinären kunde inte se något på röntgen just den dagen. Eftersom det var så färskt sa de att det kan vara svårt att se exakt, så vi ska tillbaka på tisdag nästa vecka och se om det är någon skada på skelettet, men inget såg ut att vara helt av eller liknande. Tack Gud! Jag hoppas verkligen det ser bra ut om en vecka också.

Ultraljudade också och på två av de tre patellasenorna hade hon fått blödningar, vilket veterinären sa gör ordentligt ont och förmodligen var anledningen till hennes väldiga hälta. Veterinären sa ändå att hon verkar ha haft tur i oturen, och jag hoppas det är så. Hon får inte försvinna från oss redan, vår älskade Hedda. Kommer aldrig vara redo för det, men nu är alldeles för tidigt.

Pigg och glad är hon i alla fall. Går i hage själv nu och ser ut att må bra. Haltar fortfarande mycket, men ser bättre ut på kvällen när hon varit ute och rört på sig hela dagen. Hoppas, hoppas det läker fint!Själva såren blev bara ytliga som tur var, men blev en ordentlig smäll. Stackars Hedda :(


Nu till något roligare: I lördags åkte vi till manegen med Ratzia och Bill för lite hoppning. Bill har inte varit i manegen på bra länge. Han har varit väldigt snäll och lugn hemma det sista, men tog med longerlinan för säkerhets skull, och tur var väl det. Han blev väldigt på tårna när vi gick in i manegen, blåste upp sig och gjorde drakljud. Bockade och for runt som en galen på linan :O När jag hade longerat en stund och han hade lugnat sig kunde jag sitta upp och då var han snäll. Skötte sig utmärkt och vi travade över bommar, travhoppade små hinder och avslutade med några hinder i följd i galopp. Var väldigt kul att han var så positiv och inte visade några tveksamheter på hinder. Guldstjärna!!
Hoppade sedan några språng med Ratzia som kändes väldigt fin. Blir spännande med inomhussäsongen med henne nu :)


I söndagskväll åkte Fredrik och jag till skogen med Bill. Fredrik sprang medan Bill och jag red på ridspåren. Höll igång bra i både trav och galopp och han tyckte det var riktigt kul. Måste börja få upp kondisen nu :)Fia var också med :)Blev en härlig kvällstur :) Kolla min Instagram aamaziingsara för att se lite galopp upp för backen med lille Bill.Marco med hela pannluggen full av tistlar...


Läst 65368 ggr Kommentarer Kommentera

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


ArkivAnsvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.