Saras vardag
JAN
29
2018

Hej! Förra veckan var det hoppträning både tisdagen och onsdagen. På tisdagen hoppade jag med Ratzia för Niclas för andra gången. Det gick jättebra! Började den här träningen med markarbete. Började med att rida lätt på kortsidorna, ute på långsidorna fick vi sätta oss ner i traven och flytta hästarna i öppna. Ratzia kändes fin och mjuk, och vi fick riktigt bra kritik av Niclas; "Du skulle kunna tävla dressyr med den hästen". TränarKajsa är nog inte av samma uppfattning ;D Skämt å sido, hon är väldigt trevlig Ratzia!

Efteråt gick vi över till att i öppnan fatta förvänd galopp. Ratzia gjorde många fina fattningar, men efter några stycken blev hon lite för taggad och ville fatta innan min hjälp. Skrittade lite så hon fick coola ner.

I hoppningen var det relaterade avstånd på schemat. Vi skulle rida på fem galoppsprång överallt. På alla linjer, förutom en, var det väldigt tight. Niclas sa när hindren var lite högre att hade det varit på tävling hade man kanske valt att rida fram på fyra, men nu var det träning och lydnad. På de ställena där det var böjt spår kunde man ju ta hjälp av att rida på ytterbåge för att inte få så trångt, men på den raka linjen gällde det att planera sin ridning redan innan kortsidan så man kom lugnt och fint in över första hindret och sedan bara kunde sitta upp mellan hindren. Lättare sagt än gjort, men vi lyckades få till det fint många gånger! Fick beröm av Niclas att jag lyckades hålla ihop stora Ratzia så bra. Måste bara vara noga med att rida på mitten av hindren och inte glida åt vänster!
På onsdagen fick jag hoppa Lille Bill för Lennart hemma hos Jossan. Han har bara varit där en gång tidigare, men det var nog ett år sedan, så det blev lite miljöträning. Vi hade två kryss på snett igenom och sedan en långsida med kryss och kryssoxer. Bara lågt och hoppa runt flera gånger åt alla håll så han slappnar av. Det gick bra! Var egentligen mellan hindren den här gången som han sparkade bakut några gånger, men gjorde inga direkta megahopp, så det var bra. På slutet var han väldigt lugn och jag kunde lägga på lite ben utan att behöva oroa mig för att åka på lufttur. Lennart tycker också att han borde hoppa ofta men lågt, och bara försöka få honom att rulla på.Ratzia på ridspåret förra veckan :)


Läst 21625 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
23
2018

Hej! Det fortsätter rulla på och det blir mer och mer träningar :) Ikväll blir det hoppträning för Niclas Parlmer med Ratzia och imorgon hoppträning med Bill för Lennart Lindelöw. På måndag nästa vecka dressyrträning för Kajsa, och det blir nog Bill som kommer få svettas.

Marco och Hedda skrittar fortfarande. Blir mest att vi åker till manegen (sjukt glad över mitt manegekort) nu när paddocken är knagglig, men har även varit på ridspåren. Passade på i slutet av veckan när det var så himla fint väder.
Marco i vintersolen :)
Här ovan är en video som jag glömt att visa. Banhoppningsträning med Bill! Så nyttigt för honom. Hoppade fram på ettan några gånger som räcke och oxer, sedan hela banan i ett svep. Hindren låg på 60-65cm. Han tyckte det var jättekul, men så klart lite skräckblandad förtjusning första varvet. Stannade på en planka och tittade, men la ner den och kom igen. Resten var inga problem! Hoppade banan två gånger och andra gången var mycket mer avspänt. Som sagt tidigare, han behöver hoppa ofta så han inte blir så imponerad och gör jättehopp.Pappa och Bill i manegen häromdagen :)

Förresten har han fått en liten fix idé, den där Bill. Unghästar och deras påhitt alltså. Han har aaalltid varit så snäll att tränsa osv, men nu, i söndags och igår, så skulle han prompt inte tränsas. Bet ihop tänderna och höjde huvudet så högt han bara kunde. Han är ju inte så liten längre, Lille Bill. Måste mäta honom någon dag. Tog i alla fall ett bra tag innan jag lyckades få på tränset både igår och i söndags. Gör han likadant imorgon får jag testa att muta med en godis i handen så jag får ner huvudet på honom, annars blir det att plocka fram den höga stegen.Hedda och Marco i skogen :)


Läst 22880 ggr Kommentarer Kommentera

... innan jag trillade av på det nya året!

Hej! I onsdags var det dags för Bills första hoppträning för i år, som var för Amanda. Det gick jättebra, förutom att jag trillade av en gång då ;) Vi började med att hoppa två små studsar. Bill gjorde ett MEGAHOPP första gången. Tappade ena stigbygeln, men satt kvar. Då jinxade Amanda och sa att om jag inte trillade av efter det hoppet skulle jag inte trilla av senare.

Bill tyckte det var jättekul och hoppade sedan igenom studsarna lugnt och fint flera gånger. Började plötsligt regna/hagla jättemycket så det smattrade som bara den på taket. Direkt när det började blev han jätterädd och gjorde ännu ett megahopp så jag nästan höll på att fara i backen.

Fortsatte sedan hoppa en serie på andra långsidan som han gjorde jättefint :) Efteråt var det dags att hoppa en liten bana. Började med två oxrar som vi inte hade hoppat innan. På oxer nummer två hoppar han till som sjutton med ryggen och slänger upp bakbenen något så vansinnigt, så jag hamnar i obalans i landningen och glider bara mer och mer åt sidan och till slut ner i backen. Så allt gick lugnt och bra :) Var bara att hoppa upp igen och ta det från början, och då gick det hur bra som helst! Fick hoppa banan två gånger så han verkligen slappnade av och inte överhoppade. Han behöver hoppa ofta men inte så mycket, så han slappnar av och inte blir så imponerad :)Heeeeeelp! Haha!

Här ovan är videon från hela träningen :)

Och här ovan är avfallningen några gånger för er som bara orkar se den, även i slowmotion och fast play ;)


Läst 30617 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! I helgen var jag som sagt på kick-off för Amanda Ericsson med Ratzia. Jättekul och givande!

Dag ett red vi fram hästarna själva i trav och galopp innan det hårda jobbet började ;) Amanda hade byggt upp små studsar på kortsidorna. På ena kortsidan var det lite längre avstånd och på andra kortsidan kortare avstånd. Vi började med att trava över dessa och sedan red vi serpentiner över medellinjen ner till nästa bomserie på andra kortsidan. När vi gjorde serpentinerna och passerade medellinjen skulle vi sakta av till skritt och skritta några steg. Känna att hästarna slappnade av i skritten innan man började trava igen.

Gick sedan över till galopp och gjorde samma sak där fast med avbrott till trav istället för skritt. Det var lite svårare för Ratzia. Då låg hon på väldigt mycket direkt i traven och ville flyga iväg i galopp direkt. Fick jobba på att få henne att vänta och slappna av.

Hoppade sedan tre små räcken på båge med 18 meter emellan. Först skulle vi rida på fem galoppsprång mellan hindren ett par gånger. Fick hålla ihop Ratzia och försöka få till de fem sprången så lika som möjligt så att inte sista blev för kort. Lite svårt först, men fick sedan in rytmen. Efter några gånger ändrade vi och red på fyra galoppsprång. Mycket lättare för Ratzia, flöt på jättebra! :)

Avslutade med att hoppa en liten serie. Galoppbom på marken till ett litet räcke, ett galoppsprång fram till ett litet räcke och sedan studs fram till ett räcke som vi sedan gjorde om till oxer och höjde successivt. Ratzia fick avsluta med en större, bredare oxer och kämpade på riktigt bra genom serien alla gånger!Video från dag 1

Dag två skulle vi hoppa bana. Började med gemensam framridning. Travade runt på spåret. På ena långsidan flyttade vi dem först några steg in, trav rakt fram, sedan sakta av till skritt några steg, trava och flytta ut till spåret igen. På andra långsidan gjorde vi en liten volt runt ett hinder och hade dem något utåtställda, sedan trava på fram en bit för att sedan göra ytterligare en volt runt ett annat hinder. Gjorde sedan likadant i galopp fast rättställda i volterna. Sköt på ordentligt fram mellan volterna på långsidan så hon fick jobba med att både länga och korta sig.

Hoppade sedan fram ett par gånger på ett räcke och sedan på ett stigsprång som sedan blev trippelbarr. Jag började att hoppa banan en gång på lägre höjd. Banan var 10 hinder, 12 språng. Både raka och böjda linjer. Ratzia var pigg och glad, bjöd fint framåt och alla linjer stämde bra. Rytmisk runda! Hoppade sedan en runda till något snäpp högre. Kändes lika bra där! :)

En riktigt bra och rolig träningshelg!
Video från dag 2


Läst 30829 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
16
2018

Hej! Fick höra att 15/1 tydligen ska vara den mest deprimerande dagen på hela året. För mig var det istället en riktigt bra och glad dag! Först återbesök med Marco hos veterinären med bra besked och på kvällen tog Peder hem Jerringpriset för andra året i rad. Hurra!Vid förra besöket pratade vi om att vi den här gången skulle köra shockwave therapy på djupa böjsenan, men då han svarat så bra på ACP-behandlingen han fick sist och såg mycket bättre ut så blev det att vi gjorde en till ACP istället. Så vid förra besöket tyckte ändå veterinären att prognosen var god, men igår tyckte han att den var ännu bättre. Man vågar inte hoppas för mycket så klart och vi tar allting väldigt lugnt, men veterinären trodde att han skulle vara igång med lättare markarbete bra mycket snabbare än vad vi trodde från början. Nu ska han fortsätta skritta precis så som vi gjort hittills och så blir det återbesök om fyra veckor igen. Vi köpte även med oss ett tillskott till hans hovled som han ska äta ca 2-3 månader.
Den här uppsynen är värd precis allt <3Han var otroligt vild, glad och busig när vi longerade, så det fick bli lite lugnande innan behandlingen ;)
Glada och lyckliga när det går åt rätt håll :)


Och som sagt, Peder vann Jerringpriset igår! För andra gången! Så himla roligt och välförtjänt :) Alla de som var nominerade var värdiga vinnare och har gjort grymma prestationer (annars hade de så klart inte varit nominerade). Jag tycker Sjöström är helt fantastisk och hade hon vunnit så hade jag inte varit bitter för det, men nu röstade jag på Peder, för jag tycker även att han är helt fantastisk och för att det är den sporten jag själv utövar och älskar.


Läst 28496 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
13
2018

Hej! Årets första träning för Niclas Parmler gick bra :) Det var fokus på lydnad och han ville se hur vi samspelade med våra hästar. Lugnt och rytmiskt, noga med att forma och rida bra vägar.
Började med att hoppa fram på ett litet räcke. Skulle hoppa, landa, galoppera lugnt och sansat en bit, sedan göra halt. Efteråt hoppa några småhinder och göra volter och forma hästarna. Avslutade att hoppa något högre, utan volter, men samma tänk med att forma och rida en bra väg.
Det var kul och Ratzia var duktig! Känns fortfarande som hon trivs med det här bettet i hoppningen. Hoppas det håller i sig :) Niclas sa att det kan vara lite svårt med vändningarna med det här kombinationsbettet, men tyckte också att det verkade fungera på henne. Har det ju endast när vi hoppar.
  Den här helgen är det kick-off för Amanda med Ratzia. Idag kommer det vara lite markarbetshoppning tror jag och imorgon mer fokus på bana :)Lille Bill var lite trött en morgon :)


En video när Bill hoppar serie i mellandagarna :)Bill i skogenBill i ridhusetNär vi var på banhoppningsträning på Store Vrå :)Ratzia i skogenNy vattenmatta från Hööks, 499:-Marco och Bill <3


Läst 28898 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
09
2018

Hej! Drygt en vecka in på det nya året och än så länge har jag inte åkt i backen ;) Hoppas jag får sitta kvar lite till. Har märkt att det gör mer ont att trilla av nu än förr.. Låter som en åttioåring, känner mig lite som en också.

Har ridit ut, ridit i manegen och ridit i paddocken hemma när underlaget tillåtit. Just nu stenhårt i backen och ej ridbart. Marco rider jag i manegen på mornarna, han skrittar bara och behöver hålla sig lugn. Vivi var hemma förra veckan och tejpade runt kotorna på honom med Equi-Tape, för att ge stöd till djupa böjsenan (eller ja, alla senor där) och förebygga att han trampar igenom igen. Satte på bägge fram. Han är ju rätt busig den där Marco, så kan detta hjälpa honom i sin rehab så är det toppen! Tydligen vanligt med den här tejpningen på travhästar :)


Bill och Ratzia fick djupvågsbehandling och massage :)
Skönt med massage bak på rumpen :)

Var på återbesök med Hedda hos veterinären förra veckan för att röntga hennes bakknä igen. Allt såg jättebra ut även den här gången. Såå skönt! Hon skrittas för hand till den 23 januari, sedan får jag skritta henne uppsuttet fram till den 19 februari då vi ska på återbesök igen. Ser det fortfarande lika bra ut då så får vi börja trava!! Hur fantastiskt?

Nu ska jag göra i ordning Ratzia så ska vi åka till Kungsbacka på hoppträning. Första för i år! Dessutom för ny tränare. Ska fortfarande träna för Lennart och Amanda (kick-off i helgen för Amanda), men nu ska Niclas Parmler börja ha träningar varannan vecka på klubben, så tänkte jag skulle testa idag och se hur det fungerar :)

Här är en video när jag hoppade henne sist, på juldagen.


Läst 22777 ggr Kommentarer Kommentera

Gott nytt år! :) Jag avslutade 2017 med att trilla av både Marco och Bill! Först trillade jag av Marco i fredags när jag skulle skritta honom uppe i paddocken på kvällen. Det var mörkt, lite blåsigt och han var jättespooky. Taktade, bockade och hoppade till för allt. Plötsligt blev han jätterädd för något och flög i luften samtidigt som han vände. Jag for rätt ner i gruset.. På lördagen var jag borta i manegen med Ratzia och Bill. Bill hade skött sig jättebra och vi var strax klara. Skulle bryta av från galoppen och trava av, när han blir rädd för mamma som sitter vid ingången till manegen. Vänder på en femöring i raketfart och jag fick tugga sand ännu en gång. Härligt avslut på 2017! Som tur var bara en mörbultad kropp och inget mer :)Marco i manegen en morgon. Lite lugnare att skritta där än utomhus :OFin i luvan från Svensk Hästrehab vi fick i julklapp :)Lille Bill efter ett lyckat pass i manegen :)Mina mest gillade bilder på Instagram 2017. Så klart bara hästbilder ;)

2018 har hittills börjat bra (peppar, peppar)! I måndags åkte jag med Ratzia och Bill till Store Vrå där jag hade hyrt deras manege med öppen bana. De bygger alltså upp en numrerad bana med olika hindertyper (bommar, plank, grindar, vattenmatta osv) och så lägger du upp det som du själv vill. 

Jag började med Ratzia. Hoppade fram på ett räcke och en oxer några gånger, hoppade sedan hela banan på 1 meter. Det var 13 hinder, 15 språng. Höjde sedan upp så hindren låg mellan 120-130 cirka och hoppade den en gång till. Hon kändes bra! Riktigt fin på de lite högre räckena. Var nöjd med rundan men tog om ett ur sväng som hon hade rivit. Måste försöka få upp henne lite mer i svängen så hon inte hänger sig i handen.

Sedan var det Bills tur. Första gången på den här anläggningen och första gången på ett år som han banhoppningstränar. La ner alla hinder väldigt lågt, max 50cm, och gjorde alla hinder till räcken. Travhoppade hinder nr två några gånger och hinder nr tre en gång som uppvärmning. Travade och galopperade där det flöt på från hinder 1-11. Valde att bara hoppa till nr 11 då jag tyckte det räckte för honom och hinder 12 och 13 var samma som varit med tidigare i banan fast åt andra hållet :)

Han skötte sig superbra, bjöd framåt, tyckte det var kul och hoppade allt på första försöket! La upp några av hindren till oxrar och hoppade ett varv till i galopp. Brallade iväg en gång mellan två hinder, men var återigen jätteduktig. Var så nöjd med honom efteråt!! :)
Video på Bill från banhoppningsträningen :)Tur jag satt kvar i brallen och slapp börja 2018 med att fara i backen!!


Läst 28451 ggr Kommentarer Kommentera

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


ArkivAnsvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.