Saras vardag
FEB
19
2018

Hej! I morse åkte jag med Hedda till kliniken för återbesök av hennes knäfraktur. Har skrittat henne uppsuttet ett par veckor nu och på alla de återbesök vi varit på så har hon läkt så himla fint. Även idag såg det toppen ut och jättefint på röntgen, så nu har vi inte bokat in något mer återbesök. Vilken lycka! Ska sätta igång och trava henne nu några veckor, sedan lägga in galopp och komma igång som vanligt. Nu blir det prima pensionärsliv för min aktiva vän. Finns ju ingen häst som tycker om att bli riden så mycket som Hedda. Vila är tråkigt, hoppa eller galoppera ute i skogen, det är det bästa som finns! :)Kikar ut genom fönstret på kliniken i morse :)


Förra veckan var Bill och jag på vår första hoppträning tillsammans för Niclas Parmler. Har bara tränat Ratzia för honom några gånger, men nu var det äntligen Bills tur. Vi hade lyxen att få vara själva och det gick jättebra! Niclas tog det väldigt lugnt eftersom det var första gången han såg Bill och jag hade berättat sedan tidigare att vi inte alls ligger i fas med var en femåring "ska" vara. Började med bara bom på marken i trav och galopp, höjde sedan successivt. Hoppade en långsida fram och tillbaka och Bill skötte sig super! :)
Här nedan är även video när jag hoppade Ratzia för Niclas veckan dessförinnan, har glömt att visa den. Hade grymt bra känsla den träningen. Hoppade inte så mycket, men lite högre, och Ratzia kändes jättefin!

I torsdags var Vivi på Svensk Hästrehab här och gav Bill djupvågsbehandling och massage. Såå gott för honom, njöt varje sekund :)

Och i tisdags var Per här och skodde alla hästarna. Då fick Bill på sig bakskor för första gången! Han har ju riktigt grymma hovar enligt Per, så han har bara behövt fram hittills, men nu var det dags att få på bak. Ett kliv in i vuxenvärlden månntro? 


Läst 27600 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
13
2018

Hej! I lördags var jag på Pay & Jump på Kungsbacka Ridklubb med lille Bill. Var ett helt år sedan sist! Vi anmälde till 50cm. Är mest nervös för framridningen och framhoppningen med massa andra hästar, så då är det skönt att hoppa första höjden när det inte hunnit komma så många än. Måste bara komma ut på sånt här så han får vänja sig. Var bara två andra på framhoppningen, och den ena hade i princip hoppat klart när Bill och jag kom in och den andra skulle inte hoppa förrän på högre höjd, så den travade bara. Lugnt och skönt! Bill var lite spänd, men höll sig ändå på mattan och jag började trava över lilla hindret nästan direkt så han skulle få något att fokusera på.

Inne på banan startade vi som nummer två. Blev lite stissig när den andra hästen började hoppa, men lugnade sig fort. Vi blev sedan lämnade ensamma inne på banan då den som skulle hoppa efter mig inte hade kommit än. Det gjorde inget och Bill brydde sig inte om att bli kvar själv i manegen. Travhoppade det mesta första varvet och han var jätteduktig. Bad sedan om att få hoppa en gång till direkt och tog då banan i galopp. Han var avspänd och jätteduktig! Så roligt!! :)
Här ovan är båda rundorna, först i trav, sedan i galopp :)


På tal om Pay & Jump. Billdal hade Pay & Jump i söndags, och gick igår, måndag, ut med att de har kvarka på anläggningen. Skulle som ni vet egentligen tävlat i Laholm i söndags, men åkte inte pga snövädret. Mamma föreslog att jag kunde åka till Billdal istället om jag ändå ville få hoppat en runda, som ligger ca 20 min borta. Som tur var
struntade jag i det och satt inne och tittade på sändningarna från Borås istället!! Tycker dock det är väldigt märkligt att ha pay & jump på en anläggning där en häst/ponny är misstänkt för att ha kvarka. Borde stänga igen direkt bara vid misstanken om det.. Att de sedan raderar kommentarer från upprörda människor på Facebook som varit på pay & jumpen (eller bara tycker att det skötts dåligt) finner jag också väldigt märkligt.. Ja ja, hoppas ingen som var där har fått smittan med sig och hoppas verkligen de blir av med den snabbt själva. Hua för kvarka!!
Återbesöket med Marco igår måste jag ändå säga gick bra. Han visade noll hälta på böjprov, helt ren i höger varv och i vänster varv sa veterinären att det var en yttepytteliten markering, som han sa att man egentligen bara ser om man vet om hans historik. Han lät optimistisk! Tycker att han blivit väldigt mycket bättre efter ACP-behandling, så gav honom en till sådan igår, och nu ska vi skritta några dagar till, sedan får vi lägga in lite trav!! Återbesök om tre veckor igen. Hoppas på fortsatt bra läkning och framsteg <3Finaste Marco! Ser ut som en dalmatin ;)


Läst 32404 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Dag två på kick offen började jag med Ratzia för Ragnar på morgonen. Värmde upp med travbommar, kom i galopp, bröt av till trav några meter innan, hade hästarna balanserade i trav över bommarna, sedan fatta galopp igen efteråt. Hoppade sedan fram på några småhinder innan vi gick över till ena långsidan med en lång serie. Kryss ett galoppsprång kryss ett galoppsprång oxer två galoppsprång räcke ett galoppsprång oxer. Ratzia kändes jättefin i serien och hoppade bra på sista oxern som höjdes successivt.

Efteråt sattes alltihop till en lång bana, totalt 18 språng. Ratzia hoppade bra, kändes inte alls stark, utan vi hade en väldigt bra kommunikation :) Hoppade om några hinder efteråt, kändes toppen. Så himla nöjd med hennes träningshelg, hon kändes kanonfin!!
Sedan var det dags för Bill att hoppa dag två för Ulrika. Första gången han går två hoppass två dagar på raken. Det gjorde han ju hur bra som helst, den lille busen! Tyvärr blev han rädd för publiken på läktaren på kortsidan i början, så varje gång vi skulle passera där var han otroligt spänd i början och ville slänga sig in mot mitten. Det blev bättre och bättre under passet och på slutet kunde jag trava på spåret på kortsidan, men han var hela tiden på sin vakt där nere, redo att hoppa iväg om han skulle höra något farligt.

Vi började med att trava lite serpentiner och att göra galoppfattningar. Han kändes så balanserad, mjuk och lydig. Underbart! Vi hoppade sedan lite på volt över en planka, och även här var han följsam och mjuk. Ulrika undrade om vi hade hoppat mycket på volt innan, vilket vi faktiskt aldrig gjort. Har ju hållit det så basic det bara går, men Bill gjorde det som han aldrig gjort något annat. Tror bestämt han är redo för mina små kubövningar på volt som jag brukar göra med Marco och Ratzia :)

Hoppade sedan räcke, oxer och kombination. Han var sååå duktig! Skötte sig så bra hela helgen. Jättenöjd med båda hästarna och tackar Kungsbacka Ridklubb som ordnar så bra för sina medlemmar. Så kul!

Idag skulle jag och Ratzia egentligen åkt på första tävlingen för i år, men jag blev nerröstad här hemma. Skulle hoppat två klasser i Laholm, men tydligen ska det bli snöoväder i eftermiddag och det blåser redan jättemycket här hemma, så varken mamma eller Fredrik var sugna på att åka. Tar ju nästan två timmar för oss att åka dit, så okej, kanske bättre att stanna hemma. Lite segt bara när jag var taggad på att komma igång och Ratzia känns i så himla fin form, men vi får bara försöka träna vidare och behålla formen till nästa tävlingstillfälle som blir vecka 10! :)Var ute i skogen på en promenad med Marco både igår och idag. Imorgon blir det återbesök hos veterinären igen. Håll en tumme för positiva besked <3


Läst 29363 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! I helgen hade Kungsbacka Ridklubb ordnat Kick Off i dagarna två för sina medlemmar. Superkul! Eftersom klubben har hela tre maneger så var det tre tränare där; Ragnar Bengtsson i stora manegen, Sofia Björserud i DS-hallen och Ulrika Strandberg i lilla manegen. Jag hoppade Ratzia för Ragnar och Bill för Ulrika.

Började med Ratzia för Ragnar på lördagen. Vi var fyra stycken i gruppen. Jag fick berätta vad jag upplever är våra svagheter (att hon kan bli lite framtung för mig) innan vi började. Ragnar var otroligt engagerad hela tiden och han pratade med mig efter varje gång vi hoppat och kom med feedback.

På lördagen hoppade vi lite lägre hinder och fokuserade på vägval och lydnad. Hade en långsida med räcke, oxer och räcke som vi på lägre höjd red på fyra galoppsprång, vilket var tight. Red på tre normala när det var lite högre.

Här nedan är film där ni kan se alla övningarna och även höra Ragnars alla kommentarer efter varje gång jag hoppat. Jag var jättenöjd med Ratzia dag ett och tyckte att hon kändes väldigt lydig och med mig. Hoppade fint!
På kvällen var det sedan dags för Bill att träna för Ulrika Strandberg. Hon var också superbra! Hon var så lugn och förstående med mig och Bill. Han var rätt stissig när vi kom in i manegen då det var så mycket hästar på anläggningen. Han är ju inte alls van vid det då jag oftast rider själv eller med en, max två, till. I vår grupp var det också fyra stycken.

Jag fick lov att longera Bill lite innan jag satt upp så han blev av med det värsta buset. Sedan skötte han sig väldigt bra! Ulrika såg till att det alltid var lugnt och sansat så han inte skulle flippa iväg.

Vi började med travbommar, gjorde även skrittinslag mellan dem och övergångar till galopp efteråt osv. Travhoppade sedan, vilket Bill gjorde jättebra! Hoppade högre än vad jag brukar göra på honom, men allting stämde så bra, så då var det bara att passa på när känslan var på topp :) Hoppade en serie och en gång kom vi helt tokigt in och han tappade benen i början, men ändå var han modig och fortsatte ta sig igenom den utan att vika ut. Nästa gång var han mer uppmärksam, men ingen tvekan. Var sååå nöjd med honom dag ett!

Här nedan har ni video och kommentarer från Bills träning dag ett:


Berättar om dag två i nästa inlägg! :)


Läst 24621 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
03
2018

Hej! Började veckan med att ta Bill på årets första lektion för Kajsa. Hon konstaterade att han under vintern börjat växa i sin stora kropp och att delarna nu börjar hänga ihop mer. Den gängliga tonåringen kanske snart är borta? :) Han var duktig och avslappnad, men vi har mycket att träna på. Ibland blir det lite för avslappnat och han går framåt, men inte fram.I onsdags var det träning för Amanda. Jobbade först med bommar. Hade travbommar på kortsidorna, på ena kortsidan med väldigt kort avstånd och på andra kortsidan lite längre. Hade galoppbommar på långsidan med 7,5 meter mellan. Första varvet skulle vi rida på två galoppsprång mellan bommarna och andra varvet ett galoppsprång och göra varannan gång. Märkte hur olika lätt/svårt hästarna hade för det. Som för mig och Ratzia var det lätt att rida på två galoppsprång. Fick ihop henne fint och hon väntade lydigt. Däremot att nästa varv länga ut galoppen och rida på ett var svårare, medan andra hade det tvärtom. Väldigt nyttigt i alla fall! :) Ska lägga ut galoppbommarna när jag tränar själv.

Hoppade sedan låga hinder i bana där vi tränade på vägarna, noggrannheten och rytmen. Jag får beröm för att rida bra i rytmen, men måste vara noggrannare med mina vägar :)

Hoppade lite med Bill i torsdags. Låga hinder och med mål att han ska vara avslappnad direkt och inte göra några jättehopp över hindren. Kom i trav på en liten planka första gången. Helt utan anspänning, inga ben eller någonting. Trodde att han skulle göra ett megahopp, så tog ett mantag innan hindret. Han överraskade mig genom att inte ens göra ett litet skutt över hindret, utan tog endast ett travsteg. Så duktig, och så fortsatte resten av passet! Normala språng över hindren och jätteduktig! Hade till och med plockat fram en liten kulvert till ett av hindren.

Idag och imorgon är det kick off på Kungsbacka ridklubb som jag ska vara med på. Ska bli jätteroligt!


Läst 21975 ggr Kommentarer Kommentera

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


ArkivAnsvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.