Saras vardag
APR
23
2018

Hej! Har haft fullt upp hela veckan då mamma och pappa har varit utomlands. Började måndagen med att åka på återbesök med Marco till veterinären. Det var sex veckor sedan förra besöket och under dessa sex veckor har han ridits i alla tre gångarter och de tre senaste veckorna normalt markarbete med böjt spår. Han har ju känts väldigt fin, men jag sitter varje steg och känner efter. Alltid nervös att något ska kännas konstigt, om så bara för ett steg.

Återbesöket gick TOPPEN och Marco blev friskförklarad! Visade ingenting på volten på mjukt eller hårt underlag, inget på böjprov och inget konstigt när han klämde och kände på honom. Han sa att han aldrig sett en så fin häst (med glimten i ögat ;)). Nu sa han att det är dags för oss att börja hoppa så smått, så får vi se vad som händer. Vi har gjort allt vi kunnat med behandlingar, tillskott och rehab sedan vi fick svaret från magnetröntgen i december. Nu får vi se om hovleden klarar av hoppningen (käre gode Gud, låt honom hålla). Veterinären sa att vi kan börja hoppa direkt och vi fick inga restriktioner mer än att använda sunt förnuft, så tillsammans med Vivi på Svensk Hästrehab har jag gjort ett schema för Marco hur han ska rehabas med just hoppningen. Hur många språng, vilken höjd, hur ofta osv. Om ni vill kan jag lägga upp schemat här?

Började i alla fall att efter veterinärbesöket bara trava honom över bommar i paddocken. Han har inte ens gått över en bom sedan augusti, så snacka om att han var taggad. Han måste själv förstått att han fått klartecken, för jag kände på hela honom att han var så redo att hoppa. Han verkade en smula besviken när han insåg att vi bara skulle trava över bommarna och inte hoppa några hinder, men man måste börja någonstans :) I söndags däremot tog vi våra första språng. Det blev fyra språng på knappt 50cm höga kryss. Han var sååå taggad!! Älskade det!! Det är med skräckblandad förtjusning vi börjar hoppa igen, jag kommer få hålla i mig ;)

Klipp finns på min Instagram - aamaziingsaraMarco och Fredrik hos veterinärenRedo att komma igång på riktigt! :)MIN FINASTE!!! <3<3

När vi gjorde Marcos schema behandlade även Vivi alla fyra hästarna med djupvåg och massage. Så gott för dem :) Alla kändes fina, men Vivi tyckte att Ratzia faktiskt var den som kändes bäst. Att hon kändes lättare och smidigare. Det tar sig!
Hedda är helt igång nu efter hennes knäfraktur. Tog några språng med henne också i söndags. Hon tyckte det var superkul! :) Nu ska hon bara leva pensionärslivet med turer i skogen och lägre hoppning. Det bästa hon vet!Billieboy!Marcobus!Ratzia!

Beställde av en på Facebook sådana här fina lyckoänglar att sätta fast på träns/martingal/förbygel. Visst är de fina? En till varje häst :)
En blå till lille Bill :) Vi kan behöva mycket lycka, han och jag ;)
Ett klipp här ovan från lite hoppning i veckan med Bill. På Instagram även ett klipp från helgen. Och på min Youtubekanal finns en video från när vi var på Öppen Bana hos Alexandra Eriksson förrförra veckan. Dit måste jag åka igen med honom! Supernyttigt!!Igår var det tävling med Ratzia. Sista inomhus för i år, ska bli så skönt att komma ut sedan! Hoppade först 120cm i Kungsbackas Div 1-lag. Hade ett ner, men hon kändes fin. Gick tyvärr inte bra för någon av oss i laget, så kom sist. Några måste göra det också..

Hoppade sedan 130cm efteråt, bedömning A:0. Det var.. trumvirvel.. TVÅ anmälda!! Jag har nog aldrig i hela mitt liv tidigare startat en klass med så få anmälda. Sjukt tråkigt, men då två andra klubbar i närheten hade tävling samma helg fast utomhus så förstår jag att andra hellre åkte dit. I vilket fall som helst så kändes Ratzia superfin. Jag startade sist av oss två som red. Hon som red först tog lite längre vägar och rev ett hinder på slutet, så då tänkte jag att vi kunde rida innanför istället och ändå ha råd med en rivning. När vi var felfria fram till sista hindret visste jag redan att vi hade "vunnit" eftersom jag hade tagit kortare vägar. Rev sista hindret, men som sagt, hon kändes jättefin! Känns skitlöjligt att säga att vi vann eftersom vi bara var två startande och vi inte ens var felfria, men det var väldigt bra träning för oss och det var kul att känna att hon var så med i svängarna :)

Här ovan är rundan från 130cm. Rundan från 120cm och videon från veckans hoppträning för Amanda hittar ni på min Youtubekanal https://www.youtube.com/user/aamaziingsara Prenumerera gärna (ja, jag vet, ett himla tjöt om det)!

I morse upptäckte jag dock något mindre roligt när jag tog in Ratzia för att jogga henne lite på linan. Hon var varm och väldigt svullen över kotan. Tänkte direkt att det kom från gårdagens hoppning, att hon trampat snett eller liknande. Som "tur" var visade sig att hon hade ett rejält sår i karleden (måste dragit emot någon gren eller sten i hagen). Har gjort rent och mjukat upp, så hoppas verkligen det läker fint och att svullnaden försvinner. Men känns bättre att hon har såret och är svullen än att hon hade varit svullen utan sår. Nu vet man i alla fall var det kommer ifrån. Bara försöka hålla rent och mjukt nu så hoppas jag det går över asap!Stackaren, inte så fräscht :(


Läst 35442 ggr Kommentarer Kommentera
APR
12
2018

Hej! I söndags var det tävling i Halmstad för Ratzia och mig. Hoppade först 120cm bedömning A:0 och sedan i Kungsbackas Div 1 lag som också gick i 120cm. Hon kändes superfin i båda klasserna och hoppade bra! I första klassen var vi felfria och blev 4:a och i lagklassen fick vi ett pet. Väldigt nöjd med båda rundorna :)
Fin i knoppar :)

I lördags blev det lite hoppning med Bill hemma i paddocken. Han var också jätteduktig! Hoppade båda vattenmattorna på första försöket, även om det var hööögt över. Hoppade dem fram och tillbaka ett par gånger och han blev mer och mer avslappnad för varje gång och hoppade till slut normalt över dem :) Red honom i paddocken igår igen och passade på att ta just vattenmattorna eftersom hindren fortfarande står framme. Då hoppade han avspänt redan första språnget. Duktig!!
I måndags red vi ut med Ratzia och Hedda en lugn runda i första skogen. Så skönt nu när det har blivit vårväder och all snö och is är borta i ridspåren. Har ridit ut både i tisdags och i onsdags med Marco på morgonen. Snart dags för återbesök. Håll en tumme att det går bra!I tisdags blev det dressyrträning med Ratzia för Eva. Har inte tränat dressyr för henne på säkert 1,5 år! Har liksom inte passat med jobbtiderna, men nu kom vi äntligen iväg. Var jättekul och Ratzia kändes så fin. Gjorde henne lite extra snygg till träningen med vita benskydd. Såg ut som en riktig dressyrstjärna ;) La ut ett klipp på Instagram från träningen om någon vill titta - aamaziingsara :)
Snapchat & Instagram - aamaziingsara


Läst 25197 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! I tisdags var det hoppträning med Ratzia för Niclas. Supernyttiga övningar och mycket gymnastik vilket är toppen! Se film här https://youtu.be/yhZDLPoKcgc
I början hoppade vi över tre småhinder på långsidan där vi skulle rida med fyra galoppsprång i mellan (tre när vi sedan hoppade bana). Inget konstigt alls och inte särskilt trångt. Svårigheten var att vi skulle rida med hästarna lite böjda, antingen åt vänster eller höger. Om jag inte hoppar på volt så rider jag alltid med hästen rak mellan hindren, så Ratzia fattade först inte alls vad jag menade när jag plötsligt försökte forma henne lite åt ena hållet mellan hindren. Några försök så blev det bättre och hon blev mjukare i båda sidor :)

Hoppade sedan liten bana med bland annat tight studs och tight serie. Bra för henne som behöver bli lite kvickare med framtassarna. Gjorde det jättefint!

På onsdagen hade Kungsbacka Ridklubb pay & jump som jag åkte på med Bill. Tidigare har vi hoppat tre stycken 50cm, så den här gången var jag lite modig och anmälde till både 60 OCH 70cm!

När jag plockade ut honom var han jättespänd med svansen rätt upp i vädret och gick och gjorde drakljud. Var många hästar att hålla koll på. Hittade en liten plätt där jag kunde longera honom och då fick han annat att fokusera på och lugnade ner sig. Hoppade sedan upp och in på framhoppningen. Där skötte han sig jättebra!

Inne på banan var han också superduktig och gjorde två felfria rundor på 60 och 70! Bryr mig egentligen inte om han river, huvudsaken är att han inte överhoppar så jag flyger av, bockar så jag flyger av eller stannar så att jag flyger av ;) Nä, men vill bara få till rundor där det flyter på och jag känner att han tycker det är kul och bjuder på allt. Och det gjorde han verkligen i onsdags. Så kul när det går framåt med honom, men vi kommer fortsätta ta det vääääldigt lugnt och med myrsteg ;)

Nöjda och glada :)
Fina Marco en morgon efter trim i manegen :)
På tur med Hedda i skogen :)Hoppas vårvädret är på G på riktigt nu! :)

Instagram & Snapchat - aamaziingsara


Läst 23438 ggr Kommentarer Kommentera
APR
01
2018

Glad Påsk på er! :) Jag fyllde år i fredags och då fick jag den finaste födelsedagstårtan någonsin. En Unicorn cake!

Det var Daniidecoration på Instagram som gjorde detta konstverk! Och fantastiskt god var den också :)

Förra helgen var jag på tävling med Ratzia. Var jätteförkyld och hostig, så velade lite fram och tillbaka om jag verkligen skulle åka, men vill komma igång nu och ut och tävla, så det var bara att ta en Treo på morgonen och ha med sig snytpapper i bilen.
Hoppade 120 och 130 cm. Det blev ett ner i båda klasserna, men hon kändes fin! I 120cm var det en tidshoppning. Rev inhoppet i kombinationen som var ett räcke. Jag red på lite friskt in och trodde att hon skulle backa av själv, men det blev en lätt touch med fram och bommen åkte i backen. Annars en bra runda! I 130 cm rev vi frambommen på en oxer ur sväng. Jag tyckte vi kom bra och hade bra galopp ur svängen. Har dock lite svårt att ratta runt henne i de mindre ridhusen när hindren kommer fort. Längtar till utesäsongen och mer yta :)

Filmer som vanligt på min Youtube-kanal, prenumerera gärna :) https://www.youtube.com/user/aamaziingsara

Redo för avfärd mot VärnamoRatzia dagen efter tävlingen. Förmiddagslur i uteboxen :)

I tisdags åkte vi med lille Bill till kliniken på Höglanda för att titta honom i munnen. Han har ju varit lite tjafsigare än vanligt det senaste, och det var länge sedan vi kollade tänderna på honom, så nu var det dags igen. Han hade en hel del vassa kanter samt en hake. Dessutom en lös mjölktand som de plockade bort :) Han uppförde sig super under hela besöket! Han har fått vila den här veckan, men ska bli spännande att se nu i veckan som kommer om det blir någon skillnad i ridningen efter lite tandfix :)
Mjölktanden som de drog ut är den som växt snett neråt/utåt
Marco och jag har börjat rida lite på böjda spår i veckan. Någon volt här, någon serpentin där. Lika mycket galopp som trav nu ungefär. Peppar peppar så känns han jättefin! Det är två veckor kvar till vi ska tillbaka till veterinären. Hoppas han tycker att han ser lika bra ut som på förra besöket, nu efter mer ansträngning.
I onsdags var jag på Hallands Ridsportförbunds årsmöte och fick ta emot ett pris för att Marco och jag vann DM i somras. Himla kul! :)
Instagram & Snapchat - aamaziingsara


Läst 22877 ggr Kommentarer Kommentera

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Mest lästa

ArkivAnsvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.