Saras vardag
MAJ
27
2018

Hej! Inte trodde vi att Hedda skulle komma igång och hoppa igen efter hennes krosskada i ett bakknä i höstas. Veterinären trodde först att hon eventuellt skulle kunna fungera som promenadhäst, men på varje återbesök hade hon läkt över förväntan och till sist såg det helt bra ut och nu är hon igång och hoppar igen <3 Numera är hon pensionär, men det betyder inte att det är färdighoppat, men inga högre höjder. Nu hoppar vi bara lite lägre, för det är trots allt hoppa som är det roligaste Hedda vet :)

I söndags förra veckan åkte vi på Öppen Bana igen hos Alexandra. Jag hade anmält till tävling denna helgen, så ville testa att hoppa en bana på den höjden först för att se så vi var i form. Hedda hoppade strålande, som om det aldrig varit något uppehåll för hennes del.
Så igår var det dags att tävla igen, 110cm. Första gången på nästan ett och ett halvt år. Ni kan ju gissa om hon var glad! Direkt när vi lastade ur henne och hon såg att vi var inne på Åby så åkte öronen spikrakt fram. Skrittade sedan i raskt tempo på travbanan ner till tävlingen. Hon visste precis vad som var på G. På framhoppningen drog hon järnet mot hindren, var sååå taggad!! :) Inne på banan också jättetaggad. "Släpp mig, släpp mig", tyckte att mitt tempo var alldeles för lösigt ;) Det blev ett ner där hon blev lite för taggad i svängen upp mot hindret, men oj så kul vi hade!

Ratzia var också med och tävlade, både fredag och lördag. Hoppade 130cm båda dagarna. I fredags var hon märkbart påverkad av värmen. Är ju så olika det där. Upplever nästan att Hedda blir piggare i värmen, Marco ingen direkt skillnad och Ratzia tung och matt. Men så ser de helt olika ut också och olika mycket blod. Tycker ändå att Ratzia hoppade fint i fredags, var bara den där sista lilla energin som fattades. Blev två pet, nöjd ändå på lång, svår bana. På lördagen var det ännu varmare, men lyckades få henne lite mer alert på framridningen genom många tempoväxlingar, så då kändes hon faktiskt bättre! Hoppade fint, la henne något nära på ett räcke, så rev det, annars kändes det bra :)Hedda <3Djupvåg och massage från Svensk Hästrehab :)Även för Ratzia :)Marco på skogstur :)Härliga sommarkvällar redan i maj :)

Marco på Kungsbacka Ridklubbs nyrenoverade paddock. Nytt underlag och ännu större än förut. Helt enorm!


Fler bilder och videoklipp på Snapchat & Instagram - aamaziingsara :)


Läst 25377 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Tränat massor sedan förra inlägget och peppar peppar så känns alla hästarna fina :) Efter Bills dressyrträning för två veckor sedan blev det hoppträning dagen efter för Rickard. Det är egentligen Amandas träningar, men om hon har förhinder så rycker Rickard in, vilket är jättebra. Detta var första gången han fick se Bill, och då visade han så klart upp sin bästa sida, vilket var väldigt roligt. Vi började att hoppa fram på en oxer några gånger med galoppbommar framför, sedan blev det direkt bana. Hindren kom fort och det var några titthinder, men Bill var superduktig och skuttade runt banan fint två gånger. Jättenöjd! :)Hoppade även Hedda den veckan. De hade satt upp en liten bana i manegen på Kungsbacka Ridklubb, så passade på att hoppa den med henne. Mamma har ju hoppat henne lite nu och till och med varit iväg på pay & jump, och hon tycker det är så kul att vara igång och få hoppa igen. Jag hoppade ett varv på kanske 90 cm, och hon tyckte det var superkul!Förra veckan var det hoppträning med Ratzia för Niclas. Hon fick ta det lite lugnare då hon vilat några dagar pga tappsko, men jag själv fick jobba som bara den. Vi började nämligen med att rida utan stigbyglar över en liten serie med tre pyttesmå räcken med två galoppsprång mellan. Satans vad jobbigt det var. Rida utan stigbyglar var läääänge sedan jag gjorde. Fick i alla fall ta stigbyglarna sedan när vi skulle hoppa "riktiga" hinder. Hoppade fram på ett räcke några gånger och hoppade sedan en liten bana. Räckte för Ratzia att hoppa den en gång och på låg höjd. Kändes fin och fräsch! :)

Dagen efter åkte vi med Bill och Hedda på Öppen Bana hos Alexandra Eriksson precis utanför Kungsbacka. Var ju där en gång tidigare med Bill för några veckor sedan. Så himla fin anläggning! Kan verkligen rekommendera er att åka dit och banhoppningsträna! Jättemånga vattenmattor, perfekt för Bill att träna på som är tittig på just dem.

Vi började med att hoppa fram på några olika hinder. Mamma hoppade Hedda och jag Bill. Bill var jättespänd till en början och hoppade stort över hindren. Stannade först en gång på två olika hinder med vattenmatta, men hoppade på andra försöket när Hedda gick före. Hoppade sedan banan en gång. Då hoppade han runt allt på första försöket, men fortfarande lite spänd i sprången. Hoppade ett varv till och la upp några hinder. Gjorde en fin runda och mer avspänd. Så nyttig träning för honom att åka dit :)

Mamma hoppade en runda på samma höjd med Hedda, sedan hoppade jag en runda på Hedda med hinder som låg mellan 100-110cm. Hon var sååå duktig och kändes så fin! Gamla tanten kan än!Bill trampade in en "liten" sten i hoven en dag. Fick använda diverse verktyg för att få bort den utan att skon skulle ryka med. Per var här igår och skodde alla hästarna. Marco fick ny typ av sjukbeslag som förhoppningsvis kommer fungera väldigt bra :) Han har fungerat superbra med det han har haft, men får inte ha det längre då man inte ska ha så mycket kilklack för länge.
Nya skydd för Marco att ha på nätterna :)Skogstur med Ratzia :)Flugtäcken på i sommarvärmen :) Marco fick förra veckan enligt vårt rehabschema hoppa 70cm, vilket han gjorde duktigt. Även 70cm som gäller denna veckan, men tar det i slutet så han får vänja in nya skoningen först.Har bokat in honom på en veckas "spa" i sommar när jag reser bort. Då blir det vattenträning och solarie. Aldrig testat vattenträning innan men ska vara otroligt bra eftersom det inte blir någon belastning. Blir spännande!Lille Bill i skogen :)

Fler bilder och filmklipp från de här två veckorna hittar ni på min Instagram - aamaziingsara :)


Läst 27702 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
09
2018

Hej! I helgen blev det tävling på Åby ute för första gången i år. Red 120 på fredagen, 120 på lördagen och 130 på söndagen. Ratzia kan ju vara lite spänd på första tävlingen utomhus, men den här helgen har hon verkligen varit superfin och med mig hela tiden! :) Alla tre klasserna som vi red var bedömning A:0. Kul, jag gillar tidshoppning ;)

På fredagen var vi felfria och blev 5:a, på lördagen felfria igen och blev 2:a och på söndagen ett pet men riktigt bra runda! :) Verkligen lyckad utepremiär, hon har känts jättefin! Här nedan är filmerna:
Ratzia 120cm, felfria och 5:a

Ratzia 120cm, felfria och 2:a

Ratzia 130cm, 4 fel


Foto: Julia TinghallFoto: Julia TinghallFoto: Stefan Keturi http://keturi.seFoto: Julia TinghallFörra veckan fick även Bill åka in till Åby, vi hade vår träning för Lennart där inne. Tänkte att det skulle vara jättebra miljöträning för honom, och det var det! Först när jag lastade ur honom var han lite på tårna och undrade var sjutton vi var någonstans, men när jag sedan ledde honom ner till travbanan gick han hur lugnt som helst. De som red i gruppen innan var i tävlingspaddocken och hoppade för fullt, så jag gick in i framhoppningspaddocken och longerade honom. Då var han superlugn och travade och galopperade utan något bus. Tänkte att det här går ju som en dans, trodde han skulle vara mycket mera spänd. Sedan kom de två andra hästarna som skulle vara med i min grupp ner till banan och började värma upp ute på travbanan. Då fick Bill flippen och började leva life på linan. Sprang omkring och gjorde drakljud, svansen rätt upp i vädret och gjorde bocksprång så att han slog knut på sig själv. När det sedan var dags för oss att gå in i stora paddocken och hoppa så var han lugn som en filbunke igen och skötte sig över förväntan. Han slutar aldrig förvåna mig, den hästen.

Lille Bill :)

Igår morse åkte jag bort till manegen för att hoppa lite med Marco. Följer rehabschemat (förra inlägget) och nu var det dags att hoppa 50-60cm cirka 5-10 språng. Hade tänkt att bara ställa fram ett, kanske två, hinder och hoppa några gånger fram och tillbaka, men när vi kommer dit är det redan en bana framme på sex hinder. Lyx! Så vi satte dem på 50-60cm och så hoppade jag ettan en gång för att sedan hoppa hela banan i ett svep. Den här gången var han sååå lugn! De tre andra gångerna som jag har hoppat honom har varit hemma i paddocken, och där brukar han alltid vara lite vildare.
Dag efter hoppning är det skritt som gäller, så i morse var vi ute på en skön runda i skogen :)
Igår kväll åkte mamma och jag till Eva för att träna dressyr. Eller jag tränade dressyr med Bill och mamma red Ratzia under tiden. Han är ju egentligen ganska lat lille Bill, och försvarar sig med att verka lite vild med bocksprång osv när han tycker det blir jobbigt, men igår var han jätteduktig och tyckte det var jättekul hela passet fastän det samtidigt var skitjobbigt. Fick honom framåt och till en början var det mest att han pinnade på snabbt fram i trav, men efter en stund blev det "riktig" trav med takt och framåtbjudning. Vilken skillnad i känslan! Nu ska jag få till det varje gång bara ;)Svettig och trött Bill fick skritta av i skogen :)


Läst 38152 ggr Kommentarer Kommentera
MAJ
01
2018

Hej! Förra veckan var jag på hoppträning för Amanda med lilla Bill och igår åkte vi på Öppen Bana på Store Vrå. Han var superduktig båda gångerna! På träningen för Amanda började vi med att galoppera över tre små kuber. Började med att rida på fyra galoppsprång mellan dem och sedan tre. Blev nästan lite förvånad hur duktig Bill var där på att göra båda två lika fint! Hoppade sedan trekombination med titthinder. Också jätteduktig, även om han åt ena hållet hoppade galet stort någon gång på c-hindret.


Rolig stil ;)
När han gjorde ett märkligt språng :P

Öppen Bana hoppade vi fram på några kuber och sedan hoppade vi fram på hinder ett och två. Första gången vi kom på hinder ett som var med en stor grind så stannade han och tittade, men när vi red på igen hoppade han utan problem. Tog sedan hela banan som var på 14 hinder och 16 språng. Då gick han som tåget och var jätteduktig, så nöjde oss med det. Hindren låg på mellan 60 och 70cm.Marco har jag ridit ut på, trimmat i paddocken och småskuttat med. Här nedan är det Rehabprogram som Vivi (http://svenskhastrehab.se) och jag gjorde till Marco efter att veterinären friskförklarade honom. Det är främst hur jag ska hoppa honom. Veterinären tyckte att jag kunde köra på snabbare, men jag vill ta det lugnt och verkligen sätta igång honom försiktigt, och Vivi är grym på det där med rehab! Detta rehabschema kommer jag följa med honom förutsatt att allt känns bra (hoppas hoppas!).
Vi har sagt att varje dag efter hoppning nu de här första veckorna ska han skrittas. Förutom hoppningen bara rida på som vanligt med varierad träning på olika underlag. Markarbete i paddock/manege 30-45 minuter, inte mer. Vi höjer hindren cirka 10cm varannan vecka :)

Så här har vi lagt upp det:
Vecka 16: Hoppa 50cm, 5-10 språng. Check! Han var sjukt laddad eftersom det här var första gången, så det blev bara fyra språng. Höll liksom på att explodera av glädje att ääääntligen får hoppa igen!
Vecka 17: Hoppa 50cm, 5-10 språng. Check! Fortfarande supertaggad och flög lite i luften, men lyckades få honom att tagga ner lite och hoppade 10 språng, fem åt varje håll. Hoppade inte 10 språng direkt på raken utan red markarbete och skuttade över hindret en gång, fortsatte jobba lite i trav och galopp, hoppade sedan ett språng till osv.
Vecka 18: Studs med 4-5 hinder på cirka 30-40cm höjd. Två gånger åt varje håll. Check! Detta gjorde vi igår och han höll sig på mattan :) Han tycker det är superkul att få hoppa igen!
Vecka 19: Hoppa 50-60cm, 5-10 språng, en dag och en annan dag samma vecka hoppa studsen på samma höjd och fortfarande två gånger åt varje håll.
Vecka 20: Plocka bort equitejpen och avvänja honom. Just nu går han med tejp vid all ridning. Hoppa ca 70cm, 5-10 språng, en dag och en annan dag samma vecka hoppa studsen. Fortfarande låg höjd på studsen men nu tre gånger åt varje håll.
Vecka 21: Samma som ovan.
Vecka 22: Hoppa 80 cm, ca 5 språng, en dag och en annan dag samma vecka hoppa studsen, nu fyra gånger åt varje håll.
Vecka 23: Samma som ovan.
Vecka 24: Sätta på tejp vid hoppning igen nu när det blir lite högre. Hoppa 90-100cm, ca 7 språng. Endast hoppning en dag denna vecka.
Vecka 25: Samma som ovan.
Vecka 26: Om allt fortfarande känns bra, hoppa 100-110cm, ca 10 språng.
Vecka 27: Förhoppningsvis redo att börja åka på hoppträning! :)

Hoppas verkligen att han håller nu!!!Kylbandage efter ansträngning :)
Lite studs igårEftermiddagslur :)Redo att hoppa lite :)På tur i skogen :)


Och med Ratzias sår har allt gått bra. Svullnaden försvann och vi försöker bara hålla rent det. Ser fint ut! Var på hoppträning med henne ikväll för Niclas Parmler och hon kändes jättefin. Taggad för utepremiär till helgen med henne :)


Läst 38893 ggr Kommentarer Kommentera

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


ArkivAnsvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.