Saras vardag
AUG
28
2018

Hej! Det gick rätt så bra på Öppen Bana med Bill i lördags :) Hoppade fram på ettan ett par gånger, först som räcke och sedan som oxer. Det gjorde han jättefint! Bestämde sedan att vi skulle testa att ta hela banan direkt utan att ha "provhoppat" något annat hinder. Det var en lång bana på hela 14 hinder och 16 språng. Två vattenmattor, plank, vågplank och grindar. Superbra träning!

Hinder nummer två var med en svart vattenmatta, svart grind och svarta bommar. Den var riktigt läskig tyckte Bill, så den stannade han på. Kom igen och peppade honom med glada tillrop, haha! Då hoppade han och vi fortsatte sedan banan. Blev lite spänd efter det svarta hindret och hoppade spänt, MEN han hoppade i alla fall resten av banan felfritt. Jätteglad att han körde på ändå. La honom skitdåligt på en oxer där han lika gärna hade kunnat säga upp sig, men där tog han av ändå och räddade oss.

Från början hade jag tänkt hoppa hela banan två gånger, men eftersom det var en så lång bana så valde jag att bara hoppa om några hinder. Då hoppade han mycket mer avspänt :) Tycker att det gick över förväntan och att han var väldigt duktig. Har löst licens åt honom nu och anmält till unghästhoppning!!! :O Är så nervös! Men känner att det är dags att testa nu.. Är mest nervös för att det kommer vara något hinder han tycker är läskigt. Han är så svårövertalad då.. Ja ja, får hoppas de inte gör det allt för svårt på 90cm.

Här är några andra bilder från kursen för Amanda för två veckor sedan som jag missade att lägga upp i det inlägget:BillieMarco

Bill!
Marco!

Tyvärr har Ratzia blivit sämre igen, så ska åka tillbaka till veterinären. Hon har ju bara gått i paddocken på linan och i slutet på förra veckan såg hon mycket bättre ut, haltfri, men igår var hon oren igen. Får väl plocka av sulan och se hur det där blåmärket ser ut. Kanske utvecklats till en hovböld? Eller så är det något helt annat. Vi får se!

Instagram & Snapchat - aamaziingsara


Läst 19561 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
25
2018

Hej! I onsdags var det dags för hoppträning igen med lille Bill för Lennart. Han imponerade verkligen under hela lektionen! Bill alltså ;) Det senaste har det verkligen gått framåt med honom och under den här lektionen var det bara WOW! Sååå roligt! Hoppas det fortsätter åt det här hållet :)

Kunde rida fram ordentligt tillsammans med de andra och han brydde sig inte när de i gruppen innan lämnade manegen. Lät en del i manegen med jämna mellanrum då det blåste mycket ute, men det reagerade han inte heller på. Gjorde mycket svängar när vi började hoppa och hoppade en del på volt. Han hölls sysselsatt hela tiden och koncentrerade sig på uppgiften, hade inte tid för stök ;) Var verkligen jätteduktig!

På slutet hoppade vi några högre hinder och en liten bana på cirka 110cm! Kändes jättebra! Kunde rida bra på hindren, han bjöd fint och på någon oxer hoppade han till riktigt fint. Var helt lyrisk efter träningen, vilka framsteg han gjort lille Bill! :)

Idag ska vi iväg på Öppen Bana på Store Vrå. Ska testa först 90cm, och går det bra tar vi nog även en runda på 100cm. Uppdatering följer!


Här bjöd han på ett riktigt härligt språng! :DHedda och Marco har en hoppfri vecka. Hedda har bara varit på uteritter och fick igår longeras med Equibandet. Marco har också bara gått i skogen fram till igår, då blev det markarbete i paddocken. Han känns så himla fin och bärig i galoppen nu.Hedda och Marco på uteritt. Mötte hur mycket hästar som helst och även en travare med sulky ute i skogen :)

Ratzia har vi tittat på varje dag för att se om hon blir bättre, och det har blivit bättre men inte varit helt borta. Men igår longerade mamma henne i paddocken samtidigt som jag red och då såg hon ut precis som vanligt! :) Så hoppas det där blåmärket börjat försvinna nu. Läste att stengalla kan utvecklas till en hovböld om man har otur, men hoppas inte det. Sätter igång henne nu igen så ser vi hur hon verkar, men det blir ingen tävling nästa helg i alla fall. Hon får ladda för inomhussäsongen :)Hedda på skogstur :)

Instagram & Snapchat - aamaziingsara för fler videos och bilder :)


Läst 18070 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Den här veckan har varit fullt ös och massor av roligt! Började med en tvådagars kurs för Amanda Ericsson (ni läste väl Hippsons reportage med henne). På tisdagen var det markarbete/gymnastik och på onsdagen banhoppning. Jag red både Bill och Marco båda dagarna. Man kunde tro att det var Marco som var den yngre av de två då han var heeeelt crazy på tisdagen. Bill skötte sig jättebra hela tiden och gjorde bara något litet bocksprång/bakutspark, men Marco levde lajf! Han är fortfarande inte helt på det klara med att han verkligen får vara ute och hoppträna igen. Han var så explosiv så det var inte klokt..

På tisdagen började vi med olika travbommar. Mellan vissa var det längre avstånd där hästarna skulle länga på steget och mellan vissa kortare. Marco har en kort symaskinstrav, så de korta bommarna gör han med bravur, men på de längre har han svårare. Försöker få honom att länga steget, men blir mest att han bara ökar farten. Efter ett par försök förstod han bättre, men jag ska lägga upp travbommar hemma i paddocken så vi kan öva vidare själva :)

Efteråt var det dags för en långsida med fyra räcken som var väldigt låga. Efter varje räcke gjorde man en volt och hoppade samma räcke igen, sedan satte man ihop tre korta galoppsprång fram till nästa räcke, gjorde volt osv. Trodde det skulle bli svårt för Bill som ändå är lite valpig, har rätt stor galopp och himla långa ben, men asså han briljerade på denna övning! Kom tillbaka hur fint som helst! Så duktig! Även Marco gjorde det toppen, men det visste vi sedan innan att korta ihop sig är inget problem för honom. Dock var han ju otroligt laddad, så jag fick sitta och hålla väldigt mycket för att han inte skulle köra längdhopp.

Avslutade med att hoppa samma fyra räcken, men nu utan volt och istället med två galoppsprång. Bill var grym och hoppade fint! Marco var också fin, men som sagt väldigt på och laddad, så tyckte inte att han hoppade igenom sig så bra som han borde, utan lite för platt över hindren. Klipp från denna träning finns på min Instagram aamaziingsara :)

På onsdagen var det som sagt banhoppning. Hade samma härliga feeling med Bill igen!! Sååå hiiiimla roligt! Han var positiv, bjöd på framåt, rev något hinder men kändes hela tiden stabil fram till hindret. Hoppas verkligen detta håller i sig :) Och Marco var klart mycket bättre på onsdagen. Tisdagen blev nog hans uppvärmning, för på onsdagen var han mycket lugnare och hoppade mer med hela kroppen och inte så hastigt.
Bill banhoppningsträning :)

Marco banhoppningsträning :)


I fredags började Kungsbacka Ridklubb sin årliga Hööks Cup. Jag red guldrundan med min fina gamla Hedda. Kval 1 på fredag i 105 cm, Kval 2 på lördag i 110 cm och en eventuell final idag i 115 cm. I fredags kändes Hedda jättefin och var inte i en bom fram till sista hindret i grunden, så den petade vi tyvärr ner. Jag gjorde det klassiska misstaget att redan innan vi hoppat klart det hindret börjat förbereda för svängen till första i omhoppningen. Men strunt samma, Hedda var så duktig ändå! Film här https://youtu.be/PE3uLNiW4LU

Igår var det dags för kval 2, 110 cm med två faser A:0 + A:0. Då var vi revanschsugna båda två och Hedda ville verkligen gå omhoppning ;) Hon kutade på i världens fart och hoppade felfritt i båda faser och tog hem segern med ca tre sekunder! Vilken rallyräka hon är gamla Hedda :D Fick ett jättefint segertäcke och blommor! Ska tilläggas att det var segertäcke i ALLA klasser under detta lokala och regionala meeting. Hur kul är inte det?! Grymt jobbat av tävlingsledare Linn som var detta för första gången och skötte det hur snyggt som helst (tillsammans med alla grymma funktionärer)!Puss på dig mitt hjärta! Tänk att jag haft henne sedan hon var sju år, och nu är hon 19!

Efteråt var det dags för något jag längtat (och bävat) efter väldigt länge. Marcos första tävlingsstart på drygt ett år! Längtan efter att få tävla honom igen, då han älskar det! Men nervöst dels för att han skulle vara galen av lycka och även nervös för hur han skulle verka efteråt.. I vilket fall som helst så gick det i det stora hela bra. Jag hade räknat med att han skulle vara otroligt laddad, och det var han verkligen. Flög i luften några gånger på framridningen och visste plötsligt inte vad skritt var för gångart. Inne på banan innan start började han fjanta runt och hoppa omkring så pass mycket att tiden hann gå igång innan vi passerat starten! Det har nog aldrig hänt mig innan faktiskt, att tidtagningen börjat innan vi hunnit passera starten. Gick tydligen hela 17 sekunder innan vi kom igång. Jisses.. Men när vi väl började och hoppade ettan så visste han precis. 100% fokus och gjorde en helt klockren runda! Felfria på hinder men ett tidsfel. Hoppningen kändes verkligen toppen!
Marcos runda 120cm bedömning A:0


Idag var det dags för final för Hedda. 115cm och Winning Round. Hon har inte tävlat tre dagar på raken på tre år, men det är inget fel på orken hos den gamla damen :) Grundomgången var tio hinder, elva språng, och jag tycker att Hedda gjorde sin bästa runda den här helgen! Hoppade jättefint och var felfri. Till omhoppning var vi fem ekipage, men endast fyra placerade. Tänkte att det är lika bra att chansa. Hedda tycker dessutom det är roligare när det går snabbt och snävt (okej, jag också;)). Tycker vi fick till en bra omhoppning, men tyvärr ett ner på inhoppet i kombinationen där vi tog lite väl kort väg och med framåtläge. Men med bra två felfria i omhoppningen blev Hedda 3:a i Hööks Cup guldfinal! Så roligt! Fick bronspokal, blommor och schabrak. Vad duktig hon är min fina Hedda! Trivs med sitt pensionärsliv till tusen <3

Hedda 115cm Winning Round :)Guld, silver och brons i Hööks Cup 2018 :)
Med Ratzia verkar det peppar peppar bra! Vi åkte som sagt till veterinären efter att hovslagaren varit här. Han klämde och kände utan att hitta något, och det gjorde även veterinären. Men när de sedan gjorde rent hoven ordentligt och började "skrapa" på ytan så kom det fram ett område som var tydligt rött och verkligen stack ut: stengalla. Hovslagaren på kliniken la på en sula och tyckte att hon såg bättre ut och sa att det borde vara okej om cirka en vecka. Jag ska rida ut på henne en vända imorgon och se hur hon verkar. Hoppas okej så hon kan hänga med på årets sista utomhustävling om två veckor! :)

Häng med på min Instagram & Snapchat för fler bilder och filmklipp - aamaziingsara


Läst 17037 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
14
2018

Hej! Under förra veckan var det fullt ös. Uteritter, markarbete, hoppträning, hoppning hemma, longering med Equiband :) Marco var på hoppträning för Niclas och han var sjöööövild. Alltså han lever life nu när han insett att han faktiskt fått börja hoppträna på riktigt och lite högre hinder. Han är såååå lycklig och han glädjeskuttar lite väl mycket kanske, men jag låter honom hålla på. Han är bara överlycklig :D Hoppas hoppas hoppas han håller sig fräsch nu!

Bill hoppade jag hemma i fredags. Första hoppningen sedan vi hopptränade för Amanda för ca fem veckor sedan då det gick så otroligt bra. Ville verkligen få samma känsla, och vet ni, den var kvar! Byggde upp plank, grind, vattenmatta och vanligt bomhinder och hoppade som en liten bana. Först på låg höjd, ca 70cm, och sedan höjde vi till 90-100cm. Avslutade med ett hinder på 110cm! Han var superpositiv, bra bjudning och hoppade fint! Verkligen roligt! Den här veckan är det tvådagarskurs för Amanda. Markarbete idag, banhoppningen imorgon. Blir nyttigt!!
Hoppade samma hinder med Hedda i söndags. Hon tyckte det var jättekul och kändes så fin!
Fredrik snackar lite med Bill :)Marco i skogen :)Hedda i skogen :)Bill efter ett bra pass i paddocken :)Hoppla!Heddis :)

Men tyvärr är inte allt guld och gröna skogar. Ratzia hoppade ju som ni vet jättefint förra helgen på tävling med felfri runda och placering i 130cm. Hon vilade dagen efter tävlingen, och dagen därpå upptäcker jag att hon inte går rent :( Misstänkte hovböld, men hovslagaren har varit här och kollat och hittade ingenting, och nu har det gått en vecka utan förbättring, så har en tid hos veterinären imorgon. Hoppas inte det är något allvarligt!!


Läst 16888 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
06
2018

Hej! Igår var det tävling för Ratzia och mig i Lilla Edet. Första tävlingen sedan midsommarveckan, så var ett tag sedan. Hoppade en klass, 130cm bedömning A:0. Skulle starta tidigt i klassen, så sa till Fredrik att när vi kommer fram går jag och besiktigar, sedan till sekretariatet och betala veterinären och sedan titta på banskissen för att lära mig banan innan det var dags att göra i ordning Ratzia. Dock blev det lite ändrat när vi kom fram. Jag var kissinödig och behövde springa på toa direkt. Gick sedan till sekretariatet och betalade, lärde mig min bana från skissen och tittade sedan på några ekipage i klassen som höll på. Gick sedan enligt planen tillbaka till transporten, tog på mig hjälm, kavaj och stövlar. Tränsar Ratzia, plockar ut och borstar. Lägger på sadeln. Börjar spänna sadelgjorden när jag kommer på det. Besiktningen!! Jag har ju för sjutton inte besiktigat henne! Fredrik får ta av sadeln och Ratzia och jag kutar iväg till veterinären för att snabbt trava den obligatoriska sträckan. Vilken tur att jag kom på det innan det var för sent. Hade just varit fint att missa besiktningen :P

Hann i alla fall värma upp i lugn och ro sedan. Ratzia kändes fin på framhoppningen, något påverkad av värmen men gjorde många tempoväxlingar och hon blev mer alert. Hoppade fint. Inne på banan var det 10 hinder, 12 språng. Kändes jättefin och var med mig överallt. Blev en felfri runda och kom 5:a!! Sååå roligt <3

När vi kom hem gjorde vi i ordning stallet och sedan red jag markarbete i paddocken med Marco. Han kändes toppen och jag kanske skrev detta i förra inlägget också (?) men hans galopp känns så himla mycket bättre nu! Mycket bärigare och jag har typ ingenting i handen fast ändå kontakt. Känns i vilket fall väldigt bra, hoppas det fortsätter så. Vågar nästan inte skriva när det känns bra med honom, är så vidskeplig!!

I morse åkte jag till skogen med Hedda för en runda. Mest skritt och galopp. Trava tycker hon är onödigt, fort ska det gå på stigarna i skogen ;) Åkte sedan hem och gjorde i ordning Bill för ett pass i paddocken. På markarbetsfronten går det framåt! Framåt i både bjudning och utbildning :) Har en helt annan framåtbjudning nu och känns positiv. Flyttar honom lite för skänkeln i traven innanför spåret och tillbaka och det går mycket lättare än vad det gjorde för några veckor sedan. Med Ratzia och Marco gör jag det även i galopp och testade några steg med Bill idag också. Gick över förväntan! Ska försöka få till ett hoppass i veckan med honom. Sist vi hoppade var bana för Amanda på träning. Aldrig haft en så bra känsla som då. Lite pirrigt nu om vi kommer hitta tillbaks dit direkt. Ska göra mitt bästa! :)


Läst 21758 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
04
2018

Hej! Vill börja detta inlägg med att gratulera Tette och Lovely till vinsten igår. Vilket jäkla pris alltså?! Jag är sååå avundsjuk :D Men hon om någon är ju verkligen värd det. Alla ni som följer henne ser på Instagram hur otroligt ambitiös hon är, rider hela tiden och hinner ändå fixa alla andra saker som hör hästlivet till!

Själv var jag på Pay & Jump på Kungsbacka Ridklubb i onsdags kväll. Hoppade väl första rundan strax efter nio på kvällen ;) Helt galet så många starter de hade! Jag hade med mig Marco, Hedda och Ratzia. Blev lite stressigt eftersom det dock inte var så många starter på just mina höjder, men det löste sig ändå tack vare att de väntade på mig och jag fick hjälp från några dels med att lasta ur nästa häst, justera hinder på framhoppningen osv. Hade blivit liiiite körigt om jag varit själv!

Hoppade en runda på 110cm med Marco och Hedda och en runda på 120cm med Ratzia. Detta var första gången Marco var ute på något sådant här på drygt ett år. Han var sååå glad så han visste inte riktigt vart han skulle ta vägen. Hoppade omkring och skuttade och var helt överladdad när vi värmde upp. Även inne på banan innan start var han lite småcrazy, men när vi väl började så fokuserade han. Lite bocksprång mellan ettan och tvåan, men vad gör det när han hoppade felfritt och jättefint? <3
Sedan var det dags för tant Hedda att också hoppa en runda på 110cm. Pigg och glad som vanligt och kutade runt banan för glatta livet. Felfri hon också <3

Sist ut var Ratzia som fick hoppa en runda på 120cm. Även hon kändes fin och bjöd på en felfri runda. Härlig känsla med alla tre hästarna. Så roligt! :)

På torsdagen gick Fredrik och jag upp tidigt för att rida ut i skogen på Hedda och Marco. Det blev en lugn runda i första skogen och när vi kom hem longerade jag Ratzia med Equibandet i paddocken. Strax därpå kom Vivi från Svensk Hästrehab och gav Marco och Ratzia djupvågsbehandling och massage. Så gott för dem :)Fredrik och bästa Heddis <3Marco redo för promenix
Så gott med massage :)Igår blev det ridning på kvällen när det var svalt och skönt. Började med markarbete med Ratzia i paddocken. Mycket tempoväxlingar och övergångar. Tänker hela tiden på att hon inte får bli framtung och dyka neråt i avsaktningarna. Efteråt gjorde vi i ordning Hedda och Marco för en kvällstur i skogen. Underbart! I morse skogen igen med Marco och Ratzia. Höll igång med mycket trav. Väldigt mycket skogen för Marco den här veckan, men varken han eller jag klagar ;) Imorgon blir det markarbete igen!Godnattpussar!


Läst 21771 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
01
2018

Hej! I fredags kom vi hem från en helt underbar semester. Så himla vackert, har njutit som bara den. Landade på förmiddagen, så kom igång med ridningen direkt :) Mamma och jag red ut en tur i skogen med Marco och Ratzia. Hon har hållit igång Hedda och Ratzia hela tiden när jag har varit borta, och när Marco kom hem från Ale Hästspa satte hon även igång honom med skogspromenader. Lille Bill däremot har fått vila hela tiden och sätts igång nu. För övrigt så hade Marco det väldigt bra och verkade tycka att vattenbandet var kul. Här nedan ser ni en video från första dagen när han för första gången testar vattenband :)

Marco på skogstur


I lördags åkte vi bort till Kungsbacka Ridklubb tidigt på morgonen med Marco och Ratzia för att hoppa några språng. Marco hopptränade jag innan semestern, men för Ratzia var det ett tag sedan hon hoppade med tanke på att hon blev sjuk (anaplasma). Hon återhämtade sig som tur var väldigt fort och har peppar peppar känts bra sedan vi började sätta igång henne efter antibiotikakuren. Hon tyckte det var jättekul att hoppa igen och kändes fräsch :) Även Marco pigg och glad!På söndagen tog vi en promenad i skogen på morgonen med Marco och Ratzia. Nu när det är så varmt gäller det att rida tidigt eller sent. Mitt på dagen är det ju helt galet varmt. Måste vara rekordvärme? Igår (tisdag) var det 33 grader mitt på dagen!!!
På söndag kväll longerade vi Hedda och Bill i paddocken. Första aktiviteten för Bill, så han var ganska laddad och bjöd på en del rodeo. Glad att jag lärt mig av mina misstag och longerar honom först efter vila ;)Marco redo för söndagstur

I måndags började jag med att rida ut i skogen på Hedda. Red den vanliga rundan i första skogen och Hedda var pigg och glad. Skrittade på i racertempo och ville helst galoppera istället för att trava, så så fick det bli :)Heddis! <3

Kom hem och åt frukost, gick sedan ut för att rida markarbete på Marco och Ratzia i paddocken. Marco kändes toppen. Mjuk och fin och kändes bärigare i galoppen än vanligt. Jättehärlig känsla! Tränade lite förvänd galopp på åttvolten. Han har ju så otroligt lätt för att byta, så tycker han att det blir lite jobbigt med den förvända galoppen är det lättare att bara byta galopp, men den här gången var han hur stadig som helst och inga byten.

Även Ratzia kändes fin. Hon är däremot mästare på förvänd galopp, men det är ju för att bytena är en större svårighet. Har faktiskt blivit mycket bättre på att byta och gör nu ofta rena byten för hjälpen i markarbetet. Ska bara få till det mellan hindren också.Ratzia och Hedda fick nya skor igår av bäste Per :)

Igår började jag morgonen med en runda i första skogen med Marco. Så skönt att rida tidigt. Inte bara för att det är svalt, utan också för att det är så lugnt i skogen. Inte en kotte ute :)I skogen igår morse

Efter lunch kom Per och skodde Hedda och Ratzia. Fredrik och jag gjorde i ordning hela stallet och sedan blev det lite sushi. Var som sagt igår det var 33 grader i skuggan, så vi väntade till klockan sju på kvällen innan det blev ridning igen. Då tog vi Hedda och Bill och åkte bort till de nya ridspåren där man kan rida en längre runda. Första gången jag red Bill efter vilan, och han var pigg och glad. Kände när vi travade att han gärna ville explodera iväg, men han höll sig som tur var på mattan. Annars hade jag säkert flugit. Han är lite väl smidig, den hästen.

Vi höll igång med mycket trav och red ner till sjön. Bill har nog inte varit där sedan förra sommaren skulle jag tro. Ratzia har varit i gått och i vattnet flera gånger, så sa till Fredrik att han kunde gå i med henne först så skulle säkert Bill hänga på. Det var lite småblåsigt igår på kvällen, så skvalpade upp små vågor mot kanten och Ratzia frustade och var jättesjåpig. Ville inte alls gå i och svalka benen. Nähä, tänkte jag, då får väl Bill gå i först då. Han kan ju vara väldigt bestämd om han inte vill göra något, men han gick fram till kanten, ställde sig och nosade lite, stack ner mulen i vattnet och sedan gick han rätt ut. Jätteduktig! Fick knappt upp honom ur vattnet efteråt och kunde absolut inte stå still, för då började han skrapa som en galning och jag var rädd att han skulle lägga sig ner. Tyckte det var så kul! När Ratzia hade sett att Bill gick i utan problem så gick hon också i efter en stund när Fredrik hade fått övertyga henne om att det inte var något farligt.

Glöm inte följa mig på Snapchat och Instagram - aamaziingsara - för fler bilder och videos :)


Läst 22680 ggr Kommentarer Kommentera

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Mest lästa

ArkivAnsvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.