Saras vardag

Hej! I söndags åkte jag till manegen med Marco och Ratzia för lite hoppning. Hippson återpublicerade för ett litet tag sedan en hoppövning à la Irma Karlsson, ni hittar den HÄR. Jag (eller pappa och Fredrik) byggde med 14 meter mellan. Fanns ju lite olika sätt att göra den här övningen på, men jag började lågt med båda hästarna och red på fyra galoppsprång. Höjde sedan oxern i mitten lite grand och fortsatte rida på fyra. Båda hästarna var väldigt lydiga och fick in fyra. Höjde sedan alla tre hinder och satte upp lite mer banhoppningsgalopp och red på tre galoppsprång. Båda två hoppade riktigt fint :) Ratzia fick hoppa oxern lite större än Marco och hon klippte av jättefint!









Ratzia <3



Marco <3




I måndags red jag ut på både Bill och Marco i Bunketorp. Nu känns det verkligen som om våren är på väg. Hoppas det! Så skönt med mjuka ridvägar att både trava och galoppera på. Longerade Hedda med equibandet när jag kom hem och mamma longerade Ratzia med equiband på eftermiddagen.

Igår kom Per och skodde Hedda på morgonen. Hon var skitsur att hon fick stå inne och vänta på honom medan de andra fick gå ut i hagen, haha. Gick bra med skoningen fram till sista bakbenet, höger bak. Där är hon rätt jobbig med att lyfta och har varit det i några år. Från början var hon inte det, men efter ett veterinärbesök där hon blev sprutad i det bakbenet har hon varit jättesvår. Kommer ihåg den gången hos veterinären, hon ryckte med benet som bara den när hon skulle få sprutan och hon var tvungen att få extra lugnande för att det ens skulle gå att sticka. Fick till och med lämna kvar henne i en box där för vi inte kunde köra hem henne. Snacka om att hon fick men för livet efter det.. :O



På eftermiddagen åkte mamma till Bunketorp med Hedda och red ut och jag red markarbete med Marco i paddocken när jag kom hem från jobbet. Efteråt gjorde vi i ordning Bill och Ratzia och åkte till den upplysta ridslingan vid KRK och red :)



Marco i paddocken igår kväll



Bill på ridslingan



Ratzia :)

Instagram: aamaziingsara


Läst 30496 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
24
2019

Hej! Dagarna rusar förbi, men denna veckan har varit lite lugnare. I måndags åkte jag först till Bunketorp med Marco för en tur i skogen. Eftersom han tävlat på söndagen blev det en lugn tur med skritt och lite trav. På vägen hem blir det bilproblem... När jag nästan är hemma, ungefär 100 meter kvar bara, plingar varningsklockan till och på displayen står det "motorn överhettad, stäng av bilen". Eh, hjälp?! :O Kollar på den där termometern och den är på rödaste röda! Kan ingenting om bilar, de ska liksom bara fungera och ta mig från punkt A till punkt B. Fick lite lätt panik, men eftersom jag i princip var hemma så chansade jag på att bilen inte skulle explodera och körde upp för backen. Efter samtal till Fredrik och pappa blev det påfyllt med kylarvätska i bilen, men det visade sig inte vara det riktiga problemet så fick lämna in bilen på verkstad där de fick byta vattenpumpen. Peppar peppar så går den som den ska nu.

I tisdags morse var jag på min första session med min mentala coach Mikaela. Pratade om både mig och hästarna, vad jag vill förbättra hos mig som ryttare och vad jag vill utveckla hos mina hästar. Spännande och intressant :) Vi kommer att ses varannan vecka bara vi två, och sedan ses vi alltid på Lenanrtträningarna också.

På eftermiddagen åkte mamma och jag bort till Kungsbacka Ridklubb och red på den upplysta ridslingan med Bill och Ratzia. På vägen hem stannade vi på Kungsbacka Hästklinik och vaccinerade dem. Så himla bra att de har kvällsöppet på tisdagar. Egentligen var det inte dags för dem att vaccineras än, men med tanke på det smittokaos som råder för tillfället så tog vi och vaccinerade dem lite tidigare än vanligt. Verkar som om det är många som gör det nu. Marco vaccinerades för inte så länge sedan och Hedda blev också vaccinerad, fast i fredags.



Bill på ridslingan, pigg och glad :)



Marco på tur i måndags :)

I onsdags blev det markarbete på morgonen med Marco och Ratzia i manegen. Marco kändes jättefin och det var väldigt kul när en som vi känner höll på att bygga hinder i manegen tyckte att hästarna såg så fina ut. "Härligt att få se bra ridning så här morgonen". Då blir man glad :)

På kvällen var det hoppträning för Lennart och den här gången var det gamla Heddas tur. Hon har inte hoppat sedan innan semestern, så hon tyckte det var superkul och hoppade fint!!




I torsdags kom Vivi från SvenskHästrehab och gick över alla fyra hästarna. Djupvåg och sedan massage. Hon tyckte att alla kändes fina i kroppen, inga spänningar eller liknande. Mjuka och fina, kul! :) Efteråt blev det longering med Equibandet.





Hästarna njuter :)

I fredags mockade jag stallet på morgonen innan jobbet. På eftermiddagen red mamma ut på Hedda och när jag kom hem från jobbet skyndade vi oss till Bunketorp med Marco och Ratzia för en ridtur innan det blev mörkt. Så skönt ändå att man märker att det är ljusare längre nu. Underbart! När vi kom hem från skogen däremot var det mörkt, så då red jag Bill i paddocken med strålkastarna på. Han kändes riktigt fin och fokuserad! Inget bus inte och detta var nog första gången som jag på riktigt satt ner i traven och jobbade honom. Har suttit lite kortare stunder, men mest varit lättridning. Insåg nu att han har en väldigt bekväm och "sittvänlig" trav. Inte som Marcos symaskinstrav ;) Fick i alla fall en väldigt trevlig känsla när jag jobbade honom i traven och han bjöd på ordentligt fram. 



Marco efter en tur i skogen i fredags :) 

Igår fick Hedda vila eftersom hon vaccinerades i fredags. Åkte till Kungsbacka RK med Marco och Ratzia. Mamma red Ratzia på ridslingan och jag och Marco trimmade dressyr i stora manegen. För ovanlighetens skull var de HELT obrydda. Verkar inte ens som att de märkte att de skildes åt. Haha, annars kan det bli ett herrans liv!

Jobbade sedan 10-18 igår och när jag kom hem longerade jag Lille Bill med Equibandet :)

Instagram: aamaziingsara
Youtube: https://www.youtube.com/user/aamaziingsara


Läst 26336 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Veckan var som jag skrev väldigt bra och helgen blev ännu bättre! Det var dags för årets första tävling för Bill, Marco och Ratzia i Trollhättan. Åkte dit igår med Bill och hoppade 90 och 100cm. Han gjorde ju sin första start i karriären i slutet på augusti förra året och hann med några starter under hösten. De flesta på Kungsbacka RK men även en i Alingsås. Så detta var alltså andra gången på okänd mark och det var så klart lite pirrigt i magen. För mig alltså.

Började förmiddagen med att åka bort till bästa Maria på Höglanda Stall och låna deras spolspilta och varmvatten. Sådan lyx har vi inte hemma och med två skimlar kan det ju vara trevligt att se någorlunda trevliga ut på tävling. Så efter Bill hade badat var det bara hem och packa transporten, sedan åka till Trollis.

Bill skötte sig bra, gnäggade lite men stod ändå snällt i transporten. Att tränsa i transporten var dock lite svårare. Han är lite brötig i vanliga fall att tränsa på gången och i en trång transport var det lite klurigt, men till sist var utrustningen på plats. Ledde honom bort till framridningen och då var han väldigt på tårna, ryckte till för diverse ljud och rörelser och hade svansen högt i skyn. Satt upp inne i manegen och då var han riktigt cool, både på framridningen och framhoppningen, så det var kul! :)

Inne på banan for han omkring innan start och var jättespänd och tittig för de som rörde sig på läktaren. Väldigt läskigt! Fick startsignal och då gick han som tåget och fokuserade på uppgiften! Var en bana på nio hinder, nio språng. Inga titthinder. Hoppade felfritt! Lite spänd och stort, men detta är ju fortfarande väldigt nytt, så jag är hur nöjd som helst!!! :) Stod sedan snällt och väntade i transporten till 100cm. Var nio hinder och tio språng i den klassen och även där var han felfri <3 STOR guldstjärna till Lille Bill!!




Båda Bills rundor direkt efter varandra :)



Nybadad grabb :)



Spanar på omgivningen :)



Visar stolt upp sin rosett från 90cm!



Och här med sin rosett från 100cm! :)



Ledig idag och firade med ett gyttjebad :D


Idag var det Marco och Ratzias tur att åka till Trollhättan och även de fick börja dagen med varsitt bad hos Maria. Säger det igen, vilken lyx att ha sådana vänner! Ska dock tillägga att för att få låna hennes spolspilta måste jag följa med henne till gymmet.. Men det är det värt!!

Marco och Ratzia bråkade hela vägen upp till Trollhättan. Förstår inte varför de inte bara kan stå snällt och äta sitt hö? Marco retas och muckar hela tiden och så blir det krig. Har till och med hingstvägg men hjälper väl knappast.

Startade Marco i början av klassen och Ratzia sist. Han var överladdad på framridningen och hoppade runt. Exploderar från ingenstans. Blir 11 år i år och har tävlat sedan han var fyra. Är väl kanske ändå ett gott tecken att han fortfarande tycker det är så kul och blir överexalterad, men borde han inte taggat ner efter alla dessa år? I guess not ;) Så idag hände något som jag tror inte hänt mig innan. Jag flög av på framridningen! Japp.. Travade inne på framridningsvolten och poff sa det så var han i luften och jag i backen.. Efteråt skämdes han nog lite och inne på framhoppningen var han from som ett lamm.

Inne på banan var han förvånansvärt lugn! Så skönt! Det var 130cm bedömning A:0+A:0 två faser. Totalt 14 hinder, 16 språng. Marco var superfin och gjorde en felfri runda!





Sedan var det dags för Ratzia. Trygg och stabil, där behöver man inte vara orolig för att få sand innanför ridbrallorna på uppvärmningen. Gnäggningar är det mest dramatiska.

Ratzia hoppade super på framhoppningen och inne på banan likaså! Räddade oss på ett hinder
där jag la henne för nära. Kändes väldigt försiktig och fin! Blev en felfri runda med henne också och det slutade med att Marco blev 3:a och Ratzia 4:a. Hur fantastiskt?! :D Så duktiga hästar hela helgen!







Marco nybadad :)



Ratzia nybadad :)



Ratzia fick ta emot rosetterna :)




Nöjda och glada, redo för hemfärd :)

Instagram - aamaziingsara


Läst 23008 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
15
2019

Hej! Redan fredag, veckan har bara rusat förbi. Började i måndags med att åka bort till Kungsbacka Ridklubb och rida Marco på deras ridspår tidigt på morgonen. Skön start på dagen, skrittade och travade några varv. När vi kom hem var hovslagare Per i full flärd med att sko Ratzia och Bill. Marco fick också nya skor efteråt :)



Marco på ridslingan vid KRK



Marco och Per

Efter att Per hade åkt longerade jag de andra tre i paddocken. Första dagen som paddocken var mjuk i underlaget igen på länge!

I tisdags skulle jag egentligen haft min första session med min mentala coach Mikaela Parmlid, men vi fick flytta fram den till nästa vecka pga kräksjuka. Riktigt synd, men längtar massor till tisdag!

På eftermiddagen åkte mamma till skogen och red ut med Ratzia och jag longerade Bill i paddocken med Equiband medan Fredriks kusinbarn Bella fick rida på Hedda under tiden :) Hon är så snäll, alla kan rida på henne. Bästa Hedda!

Gjorde sedan i ordning Marco och åkte bort till Kungsbacka Ridklubbs spår igen. Var kolsvart ute, men det som är så bra med det spåret är att det är upplyst, så går att rida ut både jättetidigt på morgonen eller sent på kvällen. Ösregnade tyvärr på oss hela tiden och inte ens träden kunde skydda oss från regnet. Var blöt enda in på kroppen när jag kom hem. Men Marco tyckte i alla fall att det var roligt och det blev både trav och galopp på spåret.



Marco ser glad ut trots det hemska vädret :)

I onsdags red mamma och jag ut i Bunketorp med Marco och Ratzia på eftermiddagen. Märks i alla fall att det är ljusare längre nu. Så skönt att kunna rida ut efter jobbet utan att behöva ha pannlampa.



Bunketorp i onsdags

När vi kom hem longerade jag Hedda med Equiband i paddocken och gjorde sedan i ordning Lille Bill för hoppträning för Lennart. Den här gången tränade vi på Stall Selin i Billdal, en jättefin anläggning som vi aldrig varit på förut.

Bill var jätteduktig och nu börjar hindren bli höga!! Han var väldigt positiv och framåt, men någon gång fick han sig en liten flipp och började sparka bakut. "Nu är SuperBill lite irriterad" säger Lennart ;) Men jag är jättenöjd med träningen och hans inställning! Han rev ett par gånger med bakbenen när hindren var lite högre, då kniper han och öppnar inte upp lika bra som han gör på lägre höjd. Tror det blir bättre med tiden och när han blir ännu mer avspänd.




I torsdags morse åkte vi bort till Kungsbacka Ridklubb tidigt på morgonen med Marco och Ratzia och mötte upp min kompis Sofia för lite hoppning. Hon har ponny, så vi kunde inte ha några serier eller relaterade avstånd, utan byggde upp några fristående hinder. Både Ratzia och Marco kändes jättefräscha men jag måste säga att jag var mest imponerad av Ratzia. Kändes mycket snärtigare än vanligt från backen. Kul! :)








Efter hoppningen gjorde jag i ordning Bill och åkte till Bunketorp. Blev ju ett rejält hoppass för honom på träningen i onsdags så tänkte att han skulle vara lite mör och hade bara tänkt låta honom skritta en runda. Han var däremot pigg och framåt, så blev lite trav i skogen också :) Mamma red ut med Hedda på kvällen.

Idag red mamma ut på Ratzia efter jobbet och jag trimmade både Marco och Bill i paddocken hemma. Det gick jättebra med båda två. Marco brukar vara väldigt spooky hemma i paddocken när det är mörkt (har så klart belysning, men kan ju gömma sig en räv i buskarna utanför strålkastarljuset), men idag gick det bra. Tror det var för att vi började rida innan det hunnit bli helt mörkt. Då hann han liksom reka området utanför staketet och se att allt var i sin ordning ;)



Marco tröttis efter kvällens pass :)



Lille Bill :)

Instagram & Snapchat - aamaziingsara


Läst 20807 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
10
2019

Hej! Nu är jag tillbaka från semestern. Eller ja, har varit hemma i drygt en vecka, men den här veckan har bara rusat förbi så har helt enkelt inte hunnit uppdatera. Har i alla fall haft en väldigt skön semester med sol och värme. Vi var ju borta när det var som värst snöoväder hemma. Stackars pappa och Fredrik som tog hand om hästarna. Marco hade det i alla fall skönt på Ale Hästspa. Han skulle egentligen bara vara där första veckan vi var borta, men i och med vädret och väglaget så fick han stanna två veckor. Så lyxigt för honom :) Har gått på vattenband och stått i solarie.





Han är sååå duktig och har fått massor av beröm för att han har skött sig så bra. Kan verkligen rekommendera er Ale Hästspa. Detta var andra gången Marco var där :) När vi kom hem satte vi igång och rida direkt.

Var fortfarande snö men det har gått bra att rida ut också och nu är snön borta efter några dagar med ösregn.



Marco första passet efter semestern, blev att jogga igång lugnt och fint och han kändes verkligen avslappnad och mjuk :)



Första passet med den här lille rebellen gick också bra, men jag har ju lärt mig min läxa sedan drygt två år tillbaka. Longera först ;) Märkte redan i transporten när vi körde till manegen att han var lite stissig, hade svårt att stå still och var väl taggad på att äntligen bli riden igen. Tog honom på linan och i traven såg han rätt lugn ut, men när jag sa "Galopp" exploderade han och det var latcholajban några varv ;) Hoppade sedan upp och han var from som ett lamm <3 Kanske hade han inte gjort något om jag hoppat upp direkt, men känner att det är dumt att chansa. Är förhoppningsvis klar med skador nu, hehe.



I onsdags var det hoppträning för Lennart hos Stall Gräshagen, så åkte dit med Marco och Ratzia. Marco var laddad, men inte helt tossig som han brukar vara och bocka omkring. Det där med spa har nog gjort honom avslappnad i psyket också ;) Vi tog det väldigt lugnt med honom och hoppade inte särskilt mycket och bara låga hinder. Ratzia däremot fick köra hela passet och hoppa både mer och högre. Hon var GRYM! Kändes superfin och alert. Riktigt roligt! :)





Film på både Marco och Ratzia i samma video här ovan :)


I torsdags skulle mamma in och opereras för sitt knä, så vi gick upp tidigt och åkte till manegen med Ratzia och Bill. Mamma joggade Ratzia och tog det lite lugnare med henne med tanke på träningen dagen innan. Jag trimmade Bill och han skötte sig så fint :) Känns verkligen bättre i markarbetet. Orkar mer, till exempel flytta sig för höger- och vänsterskänkel i skänkelvikning riktigt bra i traven nu och lite lätt även i galoppen. Fattar galopp fint från skritt i bra form. Kan öka på och samla ihop någorlunda mycket. Är och tänjer på gränsen men försöker hela tiden i samlingen rida fram igen innan det blir för mycket och avbrott. Han är duktig!! :)

En bild från tidigare i år :)


I fredags eftermiddag skulle vi rida ut med Hedda och Bill på ridspåret borta vid klubben. Det blåste storm från alla håll och kanter samtidigt som det ÖSregnade. Så det kändes som om man fick isspetsar in i ansiktet hela tiden. Fyyy!! Bill var väldigt yster i ovädret, hoppade omkring, taktade, gjorde någon tvärvändning. Överlevde i alla fall.. Dyngsura och genomfrusna efteråt ;)

Idag blev det hoppning för Marco igen och första hoppningen för Bill efter semestern :) Jag jobbar denna helgen, så åkte till manegen tidigt och pappa följde med för att bygga hinder. När vi kommer in i manegen står en hel bana uppbyggd! Är ju kick-off på KRK denna helg men eftersom jag jobbar kan jag inte vara med. Lyxigt för pappa i alla fall att släpa fram hinder :)

Bill var en riktig superstar! Hoppade fram på små kuber på en åttvolt och sedan på ett litet räcke och en oxer. Tog sedan hela banan. Var både vattenmatta, trippelbarr (aldrig hoppat det tidigare, även om det ska vara enklaste hindret är det sällan man har det på träning utan dyker oftast upp på tävling) och kombination. Han hoppade runt felfritt, hur positiv som helst och fina språng! Så nöjd!! Var nöjd med ett varv eftersom han inte hoppat på ett tag.



Marco fick göra likadant, hoppa fram på lite kuber och sedan några gånger på ett räcke, sedan hela banan ett varv. Han var också jättefin, så var nöjd med det <3












Kollade Världscupen igår kväll. Otur för svenskarna, men sååå kul att Irma o Henke kommer till finalen i Göteborg i april. Hoppas Peder också kommer till start, hade varit roligt :)

Instagram: aamaziingsara


Läst 19408 ggr Kommentarer Kommentera

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.



Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Arkiv



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.