Saras vardag
APR
30
2019

Hej! I förra inlägget skrev jag om hur det gick på tävlingen på lördagen, nu ska jag berätta om söndagen :) Hoppade återigen 110cm med Hedda och Bill och 130cm med Marco och Ratzia. Gamla tant Hedda var så fin och hoppade felfritt igen och blev den här gången 4:a! <3






Min fina <3





Foto: Stefan Keturi

Sedan var det dags för Lille Bill att hoppa avdelning B igen. På lördagen var det väldigt bra och snällt byggt och på söndagen hade han tagit in fler titthinder. Kändes bra att han då redan varit på banan en gång och gjort en bra runda. Nu var det fler grindar och även vattenmatta. Red ner till banan och han var jätteduktig och lugn. På framhoppningen lite mer spänd än på lördagen faktiskt så hoppade mest räcket och oxern bara några få gånger på låg höjd då jag upplevde att han överhoppade sig. Inne på banan var han sååå duktig! Hoppade felfritt och fint!! SÅ STOLT över honom! Så glad och lycklig!






Duktig Billie! <3



Foto: Stefan Keturi



Foto: Stefan Keturi

Åkte sedan hem igen och släppte ut Bill och Hedda i hagen och tog in och gjorde i ordning Marco och Ratzia. På lördagen var det bedömning A:0 och på söndagen var det två faser. Hade Marco först. Han kändes fin på framhoppningen och jag försökte ha lite bättre galopp än på lördagen. Var felfria i grunden och tyvärr ett ner i omhoppningen, men nöjd med rundan. Med de andra hästarna upplever jag inget problem att växla mellan inomhus och utomhus, men med Marco märker jag att vi har lite inomhustempo. Blev bättre på söndagens runda tycker jag, men till nästa tävling ska jag försöka öppna upp galoppen ännu lite mer.






Foto: Stefan Keturi

Sedan var det dags för Ratzia. Hoppade jättefint på framhoppningen! Sedan inne på banan startade jag upp galoppen som vanligt innan ettan, men hon kändes liksom låg hinder ett två och tre, sedan var det som om hon vaknade till. Rev tvåan, men från hinder fyra och framåt hoppade hon väldigt bra!






Foto: Stefan Keturi

På måndagen red vi ut med alla hästarna i skogen på en lugn promenad :)

På onsdagen blåste det storm och när jag kom hem från jobbet var det KAOS! På morgonen hade vi släppt Marco i sin grushage med öppning ut på gräs, Bill och Ratzia i grushage med öppning ut till gräshage och Hedda i en gräshage. När jag kommer hem möts jag av att Marco är i en annan gräshage, Bill är i Marcos hage, det är flera av trådarna som är trasiga, det ligger bajshögar på gårdsplanen osv. I Marcos hage hade ett träd VÄLT pga blåsten och trillat rätt ner över staketet så att det hade gått sönder och ett litet träd hade även vält i Ratzias och Bills hage så att trådar hade gått sönder men som tur var inte staketet. Jag fick ju lite smått panik men alla hästarna verkade ändå vara okej. Men alltså det måste ha blåst helt brutalt mycket och hästarna har antagligen blivit oroliga och Bill har sprungit genom trådarna fastän strömmen var på. Så läskigt, tänk om de hade sprungit ner på vägen! Skönt att allt slutade väl i alla fall. Vi har staket på många ställen nu, men vill byta så att det är staket överallt och inte bara tråd som på vissa ställen..



Marco <3

I torsdags på morgonen red jag och mamma ut på Hedda och Marco och sedan lastade vi Bill och åkte till Göteborgs Hästsportklubb för Öppen Bana. De hade byggt upp en bana med nio hinder och de hade även satt upp hinder på framhoppningen, så det blev precis som på tävling, förutom att det bara var vi där och inga andra hästar. Men Bill skötte sig helt superbra! Så lugn fastän han aldrig varit där tidigare. Lärde mig banan och red sedan fram i framhoppningspaddocken och hoppade fram som om det vore tävling. Gick sedan in och hoppade banan en gång på 110cm vilket han gjorde toppenbra. Så duktig! Han har vilat efter det och ska vila några dagar till. Välförtjänt tycker jag och nu har han varit med om så mycket så tänker att han kan behöva en vecka att få smälta detta :)






Så duktig kille!! <3

Instagram: aamaziingsara och book_a_horse :)


Läst 15761 ggr Kommentarer Kommentera
APR
20
2019

Hej! I veckan har det varit uteritter, markarbete och lite hoppning. Blandat som vanligt, vilket jag tycker är viktigt :) Hedda, Ratzia och Marco hoppade jag lite grand hemma i paddocken medan Bill fick åka på hoppträning för Lennart. Första utomhusträningen för i år! Det gick bra, han hoppade fint. De skrattar åt oss för jämnan (se film), Bill är en underhållare! Eftersom han tävlade förra helgen och tävlar denna helgen hoppade vi inte så mycket.









I torsdags var Vivi här och gav Marco djupvåg och massage. Så skönt! Tyckte att han kändes fin i kroppen.



Igår fick jag med mig Fredrik ut på en ridtur i det underbara vädret. Han på Hedda och jag på Bill. Sååå härligt! Spana in min instagram aamaziingsara hur vi galopperar på grusvägarna. Fredrik gillar fart och fläkt när han hänger med i skogen! :) När vi kom hem longerade jag Ratzia med Equibandet och red sedan markarbete på Marco.



Så idag var det dags för utomhuspremiär på tävlingsbanorna :) Inne på Åby, så det var nära och bra. Var dock lite nervös över hur det skulle gå på Bill. Första starten utomhus på ett så stort och ganska så spektakulärt ställe. Skulle vi komma runt banan? Skulle vi komma IN på banan? Skulle vi ens överleva framridningen? Var bara säker på en sak, det skulle kunna gå precis hur som helst!

Började i alla fall med trygga Hedda. Hoppade 110cm bedömning A:0+A:0 två faser. Hon tyckte det var toppen att hoppa utomhus och kutade på bra. Var nog i två hinder, men hade tur och de låg kvar. Gick till omhoppning och där var hon snabb och vände snävt, var felfri! Slutade med seger, så himla roligt! Gamla tanten kan hon! :) Eftersom jag startade henne tidigt och sedan skulle starta Bill tidigt i avdelning B så blev det han som fick gå in på prisutdelningen. Något sådant har han ju aldrig tidigare varit med om men måste säga att han skötte det där EXTREMT bra, så får hoppas att han fick mersmak för det där med prisutdelningar och förstår vad han måste göra för att få gå in där ;)

Men om vi tar det från början med Bill. Satte på en longerlina och ledde ner honom till banan. På tävlingen förra helgen brallade han ju iväg direkt när jag satt upp, så tänkte att det är nog säkrast jag hoppar upp inne i paddocken så han inte får för sig att kuta runt på travbanan med mig halvt hängandes på sidan. Han skrittade snällt bredvid mig och gnäggade lite bara. Gick in i paddocken och hoppade upp. Väntade på rodeon, men han skrittade lugnt på spåret. Skötte sig jättebra! Lite spänd, förstås, men det var verkligen över förväntan. Fick sedan då gå in och hämta Heddas pris och galoppera ärevarv. Efteråt hoppade vi fram och sedan var det dags att gå in på banan. Han var som sagt lite spänd och viftade en del med huvudet, men tog sig an uppgiften och kom i mål felfritt! Verkligen stolt över honom :)


Hedda segerrunda 110cm <3


Bill felfri 110cm <3


Bill på prisutdelning <3



Fick ett påskägg i hederspris, mums! :) Och en bukett tulpaner. Så trevligt!


Hemma i hagen igen :)


 
Åkte sedan in igen med Marco och Ratzia för att hoppa 130cm, bedömning A:0. Fick knappt Ratzia att trava på veterinärbesiktningen. Har ju bara stått och sovit i solen i hagen hela dagen, så hon var väldigt seg till en början. Skrittade i snigelfart ner till banan, men sedan när vi började trava och galoppera vaknade hon till liv. Inne på banan var hon verkligen på alerten! Galopperade på fint och gjorde såååå fina svängar! Vände snävt och var verkligen med på noterna. Tyvärr ett ner på slutet, uthoppet i kombinationen. Riktigt synd då hon var snabbast av alla! Men förra veckan när hon vann hade vi lite tur istället, det får man inte glömma. Jämnar ut sig i slutändan, hoppas bommarna ligger kvar imorgon :)


Ratzia 130cm <3
 
Sedan var det dags för Marco. Han var vaken, men ändå lugn. Hoppade fint på framhoppningen och även inne på banan, men fick ett tidigt nedslag på fyran. Vände upp ganska snävt och fick inget framåtläge, så damp ner på bakbommen tyvärr. Hoppade jättefint på resten men tog det så klart lugnt och ville bara göra resten av banan bra :)



Instagram: aamaziingsara och book_A_horse :)


Läst 20877 ggr Kommentarer Kommentera
APR
15
2019

Hej! I helgen var det dags för sista inomhustävlingen för säsongen, och vilken helg det blev!! I lördags åkte vi med Hedda och Bill som båda skulle gå 110cm. Bills tredje start på 110cm och första gången som han gick direkt in på den höjden. Spännande!

Började med tant Hedda. Hon var så fin och tyckte det var så kul att vara ute på tävling. Rev sista hindret i grunden. Gick lite fort mot slutet ;)




Sedan var det dags för Vilde Bill. Minst sagt vild! Ledde honom bort till framridningsmanegen och han knappt komma upp i sadeln innan han började bocka och ha sig. Lät honom galoppera direkt några varv så att värsta överskottsenergin försvann. Var ju ute och galopperade ordentligt i fredags i hopp om att han skulle vara lugn och sansad på lördagen. Får nog galoppera lite till innan nästa gång ;) Väl inne på framhoppningen däremot skötte han sig väldigt bra. Hoppade fint! Inne på banan var han väldans pigg och framåt och tyckte det var superkul! Hoppade felfritt!! Han hoppar ju lite stort och kantigt, men tänker att det blir nog bättre med tiden. Är ju fortfarande väldigt nytt det där med att vara ute och tävla :) Supernöjd i alla fall! Kommer bli spännande att komma ut och tävla utomhus med honom nu. Kan hända att det blir väldigt vilt och spänt till en början? Vi får se!







Lille Bill :)



Var väääldigt nära att jag åkte i backen här, tappade båda stigbyglarna och tänkte bara "heeeeelvete", haha!

Igår var det dags för Ratzia och Marco. Från början hade jag anmält båda två till 140cm, men eftersom Ratzia inte känts i toppform så valde jag att ändra henne till 130cm istället. Varken hon eller jag har ju någon direkt erfarenhet på 140-höjd, så då vill jag verkligen känna att vi är i form och haft en bra uppladdning. 130 däremot har vi ju gjort många starter ihop så tänkte att vi får försöka få till en fin runda där istället och hitta tillbaka till flowet.

Startade redan som nummer två, så hoppade fram henne på både oxer och räcke, gick banan och tog sedan två sista språng innan det var dags att lämna framhoppningen. Inne på banan var det bra galopp som gällde så jag istället kunde sitta upp lite på distanserna. Var bedömning A:0+A:0 två faser och vi var felfria i båda faser! Kutade på bra i omhoppningen och gjorde ganska snäva vägar. Eftersom vi startade redan som nummer två var det svårt att veta hur tiden skulle stå sig, men min vän Anna som skulle rida avdelning B sa att hon kände på sig att den där rundan skulle hålla hela vägen! Och det gjorde den! Såååå himla kul! Ratzia vann 130cm och fick sitt första segertäcke!!






På prisutdelning :)



Så nöjda och glada! :)




Kutade på väldigt snabbt visade det sig! :)


Sedan var det dags för Marcobus! Sist vi var här, i februari, åkte jag ju av honom på framridningen för han var så laddad. Den här gången på både framridningen och framhoppningen var han sååå lugn och fokuserad! Det var 140cm bedömning A:0+A:0 två faser. Totalt 14 hinder, 16 språng. En trekombination med räcke, räcke, oxer. Ville så klart vara felfri, men målet var att max ha ett nedslag eftersom vi hade två ner i förra 140 för två veckor sedan.

Marco hoppade jättefint på framhoppningen. Hoppade räcket på maxhöjd sista gången men oxern var nog som högst 130. Jag vill alltid ha en bra känsla på framhoppningen och hoppar sällan lika högt som det är inne på banan. Oftast bara räcket sista språnget.

Inne på banan är han en SUPERSTAR! Hoppar heeeelt fantastiskt och är felfri i båda faserna!! Vad händer? VI VINNER! Kan knappt fatta det?! Finaste Marcobus går in och vinner 140cm! Mamma var typiskt nog så nervös så hon missade att filma, men skit samma, Marco var såååå fin och han hoppade toppenbra! Vilken runda han gjorde <3

Den här vinsten blir ju extra speciell med tanke på hans skada och att det inte ens var säkert att han skulle kunna hoppa igen. Ytterst tveksamt att komma tillbaka på den här höjden. Lipar av lycka och hoppas verkligen att han får hålla sig frisk! <3 Idag har vi varit ute och skrittat en promenad i skogen.



En bild på prisutdelningen innan han började hoppa runt när alla applåderade ;)



Vår första vinst i 140cm! <3 Men största vinsten är att få hoppa honom och den känslan han ger <3





Helt galet?! Jag är mållös!!

Instagram: aamaziingsara och book_a_horse :)


Läst 30724 ggr Kommentarer Kommentera
APR
13
2019

Hej! Den där Bill är en lustig häst, det har jag skrivit förut. Han hittar på så mycket tokigt och nu när det börjar bli vår ute är han lite extra busig känner jag. Häromdagen gick jag upp till paddocken för att bygga om då jag skulle hoppa Hedda. Hedda och Bill gick i hagen nedanför paddocken så jag öppnade trådarna så de kunde komma in i paddocken samtidigt som jag byggde om. Finns ju lite gott gräs i kanterna att tugga på. När jag var klar tog jag med mig Hedda ner till stallet och gjorde i ordning henne, Bill gick kvar där uppe.
  
När jag kom upp med Hedda gick han fortfarande där och betade, så tänkte att han kunde göra det medan Hedda och jag värmde upp. Hon är ju så snäll och bryr sig inte och han stod bara och åt. När vi sedan skulle börja hoppa skuttade jag av och stängde in Bill i hagen igen. Det är en backe upp till paddocken och Bill sprang ner för backen till öppningen av hagen och drack lite vatten. Sedan ser jag hur han tar FULL fart upp för backen mot paddocken. Flyyyyyger över trådarna in till paddocken, ställer sig i ett hörn och börjar äta igen. Hedda och jag tittar på varandra, skakar på huvudet och fortsätter hoppa med sällskap i paddocken. Haha! Pappa var tvungen att mäta och det var 130 cm högt, plus att han hoppade i uppförsbacke en bit ifrån, så det var säkert 150 cm. Galenpanna!

Okej??
 
Skulle egentligen hopptränat för Lennart i onsdags men det blev inställt, så åkte med Bill och Ratzia till Alexandra Eriksson på öppen bana. Bill var skitpigg och låg på som bara den, men som sagt, känner att han har en räv bakom varje öra nu så får passa sig lite. Han hoppade iaf bra, något spänd, och var glad. Ratzia däremot var inte det minsta pigg. Hon har känts lite matt i drygt en vecka. Tror det beror på pälssättningen och att hon är jättebrunstig. Rakade henne igen och Vivi kom och gav henne djupvåg.



Mamma och jag tog Ratzia och Bill till nya ridspåren igår på kvällen. Höll igång ordentligt och båda hästarna var pigga och framåt. Vi tog den långa, härliga backen två gånger. Bill kutade på :)




Efteråt åkte vi till Bunketorp med Hedda och Marco för en runda. Klockan var väl tjugo i åtta när vi kom tillbaka till transporten och då var det fortfarande sol ute. Så himla härligt!

Marco i solnedgången
 
Ska strax gå ut och börja fixa i stallet, putsa och göra i ordning utrustning. Dags för sista inomhustävlingen den här helgen :)
 
Instagram: aamaziingsara och book_a_horse :)


Läst 32520 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! I förra inlägget berättade jag om tävlingarna på fredagen och lördagen, men på söndagen var det dags igen för tävling för Marco och Ratzia. Hade hoppat 130 på fredagen i Lidköping och på söndagen var det dags för 140. Var nästan två år sedan båda två gick 140 sist, så det var lite nervöst. Var en bana med 10 hinder och 13 språng. En kombination med räcke och oxer och en trekombination med trippelbarr in och sedan två räcken. Hade Marco först och han kändes riktigt, riktigt fin!! Rev två räcken, först inhoppet i första kombinationen och sedan uthoppet ur trekombinationen. Annars kändes han hur bra som helst och hoppade jättefint och vi hade en bra rytm genom banan. Så himla roligt!! :)




Sedan var det dags för Ratzia. Hon kändes dock lite matt på framhoppningen men tänkte att vi får gå in på banan och göra vårt bästa helt enkelt, är ju bara att utgå om det blir för tungt. Startade upp galoppen och tyckte att hon var igång bra, men rev tyvärr ettan, vilket alltid är tråkigt. Hoppade sedan fint hinder två och tre och insprånget i kombinationen men gick sedan tyvärr ner lite för tidigt på uthoppet och rev bakbommen på oxern. Hoppade fint på hinder fem och sex och sedan var det dags för trekombinationen. Fick inte bästa läget in på trippelbarren så rev bakbommen och sedan även b-hindret som följdfel. Hoppade sedan fint de sista hindren. Så himla modig är hon ändå! Kämpar på och gör verkligen sitt bästa <3 Får försöka ut och hoppa lite 135-140 så vi vänjer oss vid höjden :)





I veckan har det varit ganska lugnt med uteritter, jobb med Equiband och även hoppat lite studs i paddocken med Marco och Ratzia. I onsdags var även Per här och skodde Bill, Ratzia och Marco.




I torsdags var mamma och jag inne på Gothenburg Horse Show och kollade hela dagen. Så roligt eftersom det var hoppning hela dagen lång! :) Var även en clinic med Jens Fredricson och Daniel Svensson som var jättebra, inspirerande och även rolig när de snackade när de red. Riktigt bra!

Tyvärr hade ju svenskarna lite stolpe ut i första omgången av världscupen, men snacka om upphämtning för Peder i fredags. Så roligt!! Får verkligen hoppas det går vägen idag. Jag jobbar hela dagen men får hålla koll på mobilen.

Vi hade även biljetter så att vi kunde titta på framhoppningen på kvällen, så det gjorde vi till sista klassen som var en 150-hoppning. Verkligen intressant att se hur de värmde upp, hur många gånger de hoppade varje hinder, på vilka höjder osv. Väldigt kul att se :)



Framhoppningen :)

I fredags åkte jag på Öppen Bana med Bill hos Alexandra Eriksson. Var ju där ett par gånger förra sommaren med honom, och det var ju innan bitarna började falla på plats så snacka om att det var skillnad på honom nu. Hoppade fram på hinder ett som räcke och oxer flera gånger och han hoppade fint. Han var lite småspänd då det var hästar i hagarna bredvid paddocken och de grejade i stallet men det är sådant han får vänja sig vid. Hoppade sedan hela banan direkt och hindren låg mellan 100-110cm. Var lite spänd men hoppade allt fram till sista hindret på första försöket. Sista hindret var ett smalhinder med en gul, fyrkantig vattenmatta. Där smet han på sidan. Tänkte att det var för att det var ett smalhinder samt matta som han är lite tittig på, så kom en gång till och ramade in ännu lite mer, men smet på sidan igen. Bad pappa lägga ner det så jag kunde komma i trav istället. Hoppade den några gånger lågt och la sedan upp den igen och kom i galopp och hoppade avspänt. Hoppade sedan hela banan en gång till och då var han mycket mer avspänd :) Filmen nedan är från runda två.







Trött liten Bill <3

Instagram: aamaziingsara och book_a_horse :)


Läst 30611 ggr Kommentarer Kommentera

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.



Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Arkiv



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.