Saras vardag
JUL
29
2019
Hej! Förra helgen var jag på Jump In July hos Göteborgs Hästsportklubb. Hedda hoppade 110 på fredagen och 115 på lördagen. Ett ner i båda rundorna men pigg och fräsch och hoppade fint :) Bill hoppade 110 på fredagen och 120 på lördagen. Blir inte klok på den hästen! Som jag skrivit ett par ggr nu har han ju varit totales galen på framridningen när han har åkt med Hedda. Den här gången skrittade han lugnt ifrån transporten och bort till framridningen. Lugn som en filbunke! "WOW", tänkte jag. Nu har han mognat och fattat grejen!
Kom in på framhoppningen och helvetet bröt lös. Bockade som en tok, så det var bara att fatta galopp och "köra runt" några varv och sedan börja hoppa. Då måste han fokusera på annat och då blir det lite lugnare i alla fall.
Runt banan hängde massor av skynken och utanför fanns tält, men han brydde sig inte alls. Gick in och hoppade en riktigt fin och avspänd runda! Felfri och superduktig! : ) Har ju tidigare ibland hoppat lite stort och spänt, men den här rundan upplevde jag helt avspänd. Så kul!!



Bill 110cm :)



Åkte sedan hem och släppte ut dem i hagen och fick fördriva en herrans massa timmar hemma innan det var dags att åka tillbaka med Marco. Han skulle hoppa 135cm och jag tror vi startade strax efter nio på kvällen! Var till och med så de hade fått tända strålkastarna. 
Marco var jättetaggad när vi red fram och busade lite, hoppade fint på framhoppningen. Inne på banan rev vi däremot tvåan. Sån där typisk "inte igång"-rivning. Skulle galopperat igång honom bättre innan ettan, men det är ju lätt att vara efterklok. Sedan kom vi igång och hoppade bra på resten.



Marco 135cm :)

På lördagen gick Bill som sagt 120. Hans andra start på den höjden, första var ju för drygt en månad sedan inne på Åby. Då rev vi två hinder, och det gjorde vi även denna gång, men rundan var mycket bättre! Första gången hoppade han ju så himla stort och spänt och jag fick verkligen driva på framåt, men den här gången pinnade han på bra framåt! Fortfarande lite för höga och knyckiga språng, men tror att vi behöver få några rundor i kroppen på den höjden så blir vi nog mer bekväma : ) Vissa språng var jättefina, kolla in kombinationen som var sista hindret, där var han grym! : )



Bill 120cm :)



Foto: Falkenbergs Foto. Bill 120cm

Sedan hem igen och släppa ut dem och efter några timmar åka tillbaka med Marco och hoppa 140cm. Bedömning A:0 och en bana med 12 hinder och 14 språng! Kändes skitstort. Haha, jag skriver det varje gång. Kan jag inte bara få vänja mig vid höjdfan?! Hoppas det. 
Men alltså Marco var så fin, och modig! Där sitter jag uppe på och tycker hindren är både höga och breda och undrar hur vi ska ta oss igenom det. Vi rev tre stycken räcken, två stycken "pet" med bak och sedan sista hindret med fram men då började jag ratta för mycket. Resten var han så fin!! Så direkt efteråt var jag väldigt nöjd eftersom han hoppat så fint och jag tyckte det var så svårt. En dag senare var jag jättebesviken. Just för att jag tyckte han hade hoppat så fint och det kändes så himla "onödigt" med tre riv. Och nu, typ en vecka senare, är jag nöjd igen. Pratade med Amanda på träningen förra veckan och visade filmer från tävlingen och fick bra feedback och hon tyckte också det var bra rundor.
Marco är grym! Var liksom inte ens säkert att han skulle kunna hoppa igen, och nu har han ändå startat några 140 i år och alla har faktiskt varit bra rundor med bra flyt. Med lite mer erfarenhet på den höjden kommer det förhoppningsvis sitta : )



Marco 140cm :)



Foto: Falkenbergs Foto. Marco 140cm :)

Snackade förresten även med en tjej som också var och tävlade på Jump In July och hon berättade att hon läser bloggen. Så himla roligt! Jag tänker hela tiden att mamma är den enda som läser här, så jättekul att höra att någon mer läser :)

Och om någon undrar varför Ratzia inte var med på tävlingen så var det för att hon inte var helt fräsch veckan innan tävlingen. Mamma longerade henne och då travade hon inte rent, så då gick jag in och strök henne snabbt som tusan innan pengarna skulle dras. Dagen efter var hon okej och sedan har det inte varit något, så vi har hopptränat och ridit på som vanligt, men stod över tävlingen denna gång. Mamma tror att hon eventuellt kanske var lite öm efter skoningen? Vem vet, men huvudsaken var att det försvann snabbt : )  
Förra veckan gjorde jag hoppintervaller med henne. Är en övning jag fick av Lennart för något år sedan när jag ville bygga upp hennes hoppkondis. Väldigt bra! Körde 3x3 varv, en minut vila mellan varven. Hoppade även med Marco förra veckan men då hoppade vi bara tre varv och sedan tog vi bara trekombinationen åt båda håll på något snäpp högre. Igår körde jag den med Hedda och då blev det 3x3 varv. Så stor skillnad på henne och Ratzia. Nu är de ju väldigt olika i kroppen och mycket mer blod i Hedda. Hon är så mycket uthålligare och har verkligen grym grundkondis. Ratzia var genomsvett och matt efter 3x3 medan Hedda lätt hade kunnat köra ytterligare 3x3, haha. Men ska bli kul att se resultat (förhoppningsvis) med Ratzia och även successivt öka på varven.




Ratzia hoppintervaller :)



Skogstur i 30-gradig värme idag med Marco. Vilken sommar!



Hedda och Ratzia där framme :)



Marco går in och sover middag på dagarna i sin utebox <3



Bra flughuva med öron och som täcker mulen :)



Trim i paddocken :)



Ratzia <3



Tittut säger Bill :)


Ni kan följa mig på Instagram aamaziingsara om ni vill se fler klipp från hoppning, för allt lägger jag inte upp på YouTube. Till exempel förra veckans Amanda-träning var supernyttig, spana in den :)


Läst 14778 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Nu var det ett tag sedan sist, en hel månad sedan tror jag. Uppdaterade när jag var inne och tävlade på Fjärås midsommartävlingar. Gick till delfinal i 7-star med Ratzia och hade ett ner. Lyckas visst aldrig rida felfritt i den där finalen, haha!




Har varit lite tävlingsuppehåll efter den tävlingen, men imorgon är det dags igen. Bill däremot tävlade i onsdags förra veckan. Min hemmaklubb anordnade en lokal tävling mitt i veckan som de kallade för Midnattshoppet. Från början stod det att tävlingen skulle starta klockan 22:00 och jag var väldigt tveksam då jag för det mesta sover vid den tiden, haha! Men tänkte att jag får försöka hålla mig vaken. Som tur var ändrades starttiden till klockan 20 och jag red andra klassen, en 110cm, så jag kom i säng till klockan 23 i alla fall ;) I vilket fall som helst så var Bill jätteduktig och hoppade felfritt i grundomgången och rev sista i omhoppningen. Kändes jättefin!







Som vanligt har det varit en blandning av uteritter, markarbete hemma i paddocken eller på Kungsbacka ridklubb samt hoppning. Bland annat byggde jag upp en övning från Simply Jumping ena veckan och en som Irma Karlsson tipsade om här på Hippson andra veckan. Mycket bra övningar båda två. Den från Simply Jumping (första videon) gjorde jag med Marco och Ratzia medan Irmas övning gjorde jag en helg med alla fyra hästarna. Jättenyttigt och bra!




Övning från Simply Jumping, bli medlem hos http://simplyjumping.se för att få värdefulla tips och bra hoppövningar :)





Övning från Hippson som Irma Karlsson tipsar om. Riktigt bra!






Vivi från Svensk Hästrehab var här i måndags och gick över Hedda och Marco. Djupvågsbehandling och massage i vanlig ordning. Så härligt för dem :)

Sedan har väl Lille Bill hittat på bus så klart. En morgon när pappa kom ut till stallet och skulle morgonfodra så stod han på gårdsplanen. Han är ju i sin hage med utebox på nätterna så han kan välja om han vill vara inne eller ute. Strömmen var på och han brukar ha en väldig respekt för den, men inte den här gången. Hade dessutom tagit sig förbi två trådar. När mamma och pappa skulle försöka fånga in honom gick mamma bakom och han blev överraskad då han antagligen inte hört henne, så han sparkade när han upptäckte henne bakom sig. Fick in en riktig fullträff på nedre delen av magen. Himla tur att han inte träffade något ben!! Så nu är mamma helt blåsvart på magen stackaren..



Intervallträning i galoppbacken med Bill förra veckan :)



Mamma på Hedda och jag på Bill :)

I tisdags var det hoppträning för Amanda. Jag hade Ratzia och det var verkligen supernyttig övning för henne. Mycket styrka och att variera galoppen och galoppsprången. Sjukt jobbigt! Vet inte vem som var svettigast, Ratzia eller jag. Tyckte att övningarna var så bra så efter lektionen sa vi att hindren kunde stå kvar så gjorde jag samma övningar med både Hedda och Bill. Hedda gjorde det ganska enkelt, men hon är liten och har lätt för att korta galoppen och även att sträcka ut. När det var dags för Bill trodde jag att det skulle bli jättejobbigt. Han är ju störst av dem alla, yngst och inte riktigt koll på sin kropp. Blev väldigt förvånad när han gjorde allt SÅÅ enkelt och fint! Kändes otroligt ridbar! Var verkligen en härlig känsla :)





Marco hopptränade jag lite för Lennart igår. Han var otroligt laddad och levde rövare när jag värmde upp. Hoppade fint och kändes jättebra, så hoppas han är lika fin imorgon :)



Gå in och lägga sig i boxen mitt på dagen är det skönaste som finns hälsar Marco :)



Ibland hamnar grimman lite tokigt :)



Hedda skitgris :,D

Mamma var med i en tävling på Facebook hos Equality Line där man kunde vinna en träning för deras teamryttare Linda Heed. I hennes motivering skrev hon bland annat att om hon vann skulle jag få träningen, och gissa vad?! Hon vann!!! Hur galet?? Så nu har jag pratat med Linda och jag kommer förmodligen åka ner till henne i Malmö i slutet av augusti för en träning. SÅÅ spännande!



Vi får se vem jag tar på träningen för Linda Heed, men det lutar åt att det blir den här pajasen :)



Tränade "vattengrav" hemma en dag med Bill. Peppar peppar så har han hoppat bra nu på vanliga hinder med vattenmatta under, så nu satte jag ihop båda vattenmattorna och la sockerbitar framför så att det skulle bli mer som en riktig grav. Inte så bred, men alltid något! :) Det gick jättebra och han hoppade den på första försöket! Kommer ju dröja länge innan det blir vattengrav för honom på tävling, men som Lennart sa, det ska börjas i tid! I Frankrike börjar de hoppa vattengravar med sina fyraåringar så att det inte ska bli några konstigheter senare. Smart!



Skönt med ett bad efter svettig träning :)



Per var här för ett tag sedan och skodde alla hästarna :)


Har säkert missat att berätta massor, men så går det när det blir för långt mellan gångerna. Ska bättra mig med det, hehe. Men nu måste jag sova, var läggdags för flera timmar sedan egentligen! Hoppas ni alla har en härlig sommar :)


Läst 16602 ggr Kommentarer Kommentera

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.



Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Arkiv



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.