Saras vardag
AUG
30
2019

Hej! Kommer ni ihåg att jag skrev att mamma var med i en tävling hos Equality Line där man kunde vinna en träning för Linda Heed och att hon vann?? Förra veckan åkte Marco och jag ner till Malmö på tisdagen för att träna. Riktigt roligt! Väldigt bra och nyttiga övningar och vi fick träna både på lydnad och att komma tillbaka ordentligt, men sedan att öppna upp galoppen på de vanliga hindren. Linda var bra och tydlig att träna för och det kändes väldigt likt träningarna för Lennart och Amanda, så det var skönt. Annars kan det ju vara väldigt svårt när det är en sådan här engångsgrej, både för tränaren och eleven. Hade känts jobbigt om hon hade velat att jag gjorde på ett helt annat sätt, haha. Men spana in filmen, den där linjen på mitten var otroligt nyttig så jag bad om avstånden så att jag kan bygga upp själv och trimma vidare hemma och även göra det med de andra hästarna :)









Denna veckan tränade jag med Bill och Marco för Lennart på onsdagen. Var några veckor sedan sist då det varit lite sommaruppehåll, så både Bill och Marco var otroligt glada och ystra. Många bocksprång, men de hoppade superfint!! Bill drog till med ett sådant galet hopp på ett hinder så jag var sååååå nära på att åka av efteråt. Lennart ropade "SITT KVAR!". Ja, självklart kämpar jag för mitt liv för att inte åka i backen ser du väl! ;)





HUR SJUK är inte den här bilden, haha!! Kolla in videon så får ni se hur nära det var att jag trillade av, har med både i vanligt tempo och slow motion, haha!

Idag red mamma och jag ut med Ratzia och Bill, sedan red jag ut med Hedda efteråt och sist red jag Marco i paddocken. Till helgen vankas sista tävlingen innan det blir semester för min del. Reser i mitten på september och är borta i fyra veckor. Ska verkligen bli skönt :)


Läst 30424 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
19
2019

Hej! Förra veckan blev det nästan bara uteritter för mig och hästarna. Skönt för både dem och min svanskota, haha. Nej, men ni som följer mig på Instagram vet att jag är en riktig skogsmulle och jag försöker rida ut så mycket det går. Inga problem att "dressyra" på skogsvägarna :)



Marcobus. Är han inte för söt?!

I lördags däremot var det dags för tävling på hemmaplan, Kungsbacka Ridklubb. Vaknade upp till världens ösregn. Jippie! Skulle hoppa första klassen, 115cm, med Hedda och Bill. Hedda var ju inte med i Älmhult, så hon har inte tävlat på en månad. Var bedömning A:0+A:0 två faser med 13 hinder och 15 språng. Hedda var sååå fin och slog till med en felfri runda! Speakern sa bara att det var felfritt och tiden vi hade, inte vilken plats vi gick in på. Tyckte själv att vi fick till bra vägar och galopperar på gör hon ju alltid. Tappade tygeln efter andra hindret i omhoppningen så tänkte att vi kanske tappade lite där, men borde ju ändå varit hyfsat snabbt? Fredrik gick snabbt in på Equipe Online medan vi travade av, och jojjomen, Hedda hade gått upp i ledning. Slutade med att hon vann med fyra sekunder! Fantastiska lilla häst ❤️ Ser inte så snabbt ut när hon är inne på banan, men hon sniker hindren, är lätt att svänga och "flyter" längs med marken. Finaste Hedda! Stor rosett och segertäcke fick hon, men Bill fick hämta det åt henne.





Bästa Hedda <3



Bill får träna att gå på prisutdelning. Går inte helt bra dock, haha!

När jag hoppade Hedda var det ändå helt okej med regnet, då öste det inte ner, men när det var dags för Bill regnade det mer och blåste även en del. Behöver jag säga att han var tossig? Började med att han blev livrädd för en som kom gående med ett paraply. Tvärvände och drog åt andra hållet. Får väl börja promenera runt med paraply hemma så han vänjer sig..?

Inne på framhoppningen var han mer from, men väl ute på banan gick han bananas igen och for runt som en virvelvind i regnet. När vi väl kom igång och galopperade mot ettan så fattade han att det var dags att fokusera! Blev en felfri runda ❤️ Duktig Bill! Dock var min svanskota helt mörbultad efteråt. Förmodligen pga Bills alla bocksprång som gjorde att den fick smäll på smäll. Hade satans ont resten av helgen. Tror aldrig jag slagit i svanskotan rejält innan? Känner mig i alla fall konstant bajsnödig haha. Får hoppas det går över snabbt..





Efter tävlingen var det hem och fixa och greja i stallet resten av dagen. Fredrik och jag red ut en lugn runda på Marco och Ratzia. Vi var ju redan genomblöta från tävlingen så kände att då kan vi lika gärna rida i skitvädret.



Från i fredags när det var bättre väder :)

På söndagen åkte vi bort till de bortre ridspåren med Marco och Ratzia på morgonen och höll igång ordentligt. I den långa galoppbacken lät vi dem sträcka ut och galoppera på för fullt. Uppe på toppen saktar vi alltid av då det nästan direkt börjar gå nedför en liten bit och sedan upp igen. Jag saktade av med Marco men i full fart galopperar Ratzia och Fredrik förbi. Hör hur Fredrik säger prooo men inget händer. Fredrik börjar ropa att han inte får stopp och jag ser hur de galopperar bort på spåret. I vanliga fall hade Marco fått frispel och börjat bocka när en annan häst går före, men nu blev han nog lite chockad och stod snällt still. Jag tänkte att det är ju ingen idé att galoppera efter för då kommer hon definitivt inte stanna? Hon upptäckte nog att Marco inte var med och Fredrik lyckades få stopp och vände och red tillbaka till oss. Så himla märkligt, hon har aldrig gjort så innan. Måste blivit rädd för något eller liknande. Frågade Fredrik om han kände sig rädd när han upptäckte att han inte hade någon kontroll men han sa bara att han blev arg, haha. Arg att hon inte lyssnade och gjorde som han ville. Det är livet med hästar det. Alltid spännande! För Hedda och Bill blev det en betydligt lugnare tur i skogen. Tänkte att han kanske inte skulle vara sugen på en till ridtur efter skeneriet, men trygga Hedda kunde han tänka sig :)



Imorgon vankas en tur till Skåne. Kan ni gissa vad som händer? Har skrivit om det innan :)


Läst 26220 ggr Kommentarer Kommentera
Hej! I söndags var sista tävlingsdagen på Älmhult Horse Event. Började morgonen med att hoppa 120cm avd B med Bill. Den här gången red jag fram honom i paddocken ovanför stallarna. En kombination av att det var sista dagen och att vi var själva där gjorde att han var mycket lugnare än dag ett och två : ) När det var dags gick vi ner till framhoppningen och bästa funktionärerna frågade direkt om de skulle stänga vid insläppet fall han skulle börja fjanta runt som tidigare. Så himla snälla! 

Märktes när vi hoppade att han var lite tröttare i kroppen, men han bjöd på framåt, hela tiden positiv. Banan han skulle hoppa var den tuffaste för honom hittills. 11 hinder och 13 språng, mycket titthinder och trekombination. Det blev tre rivningar med fram på tre räcken på hinder sju, nio och elva. Inga grova rivningar, han orkade bara inte upp tillräckligt med fram. Är otroligt nöjd med honom och hans runda. Eller rundor! Han har verkligen skött sig super inne på banan hela helgen och fått massor av rutin. Så duktig! : ) 

Efteråt var det dags för Marco och Ratzia att hoppa 135cm bedömning A:0+A:0 med totalfel. En bana med 11 hinder och 13 språng även här. Hade Marco först och han kändes fin på framhoppningen. Massor med energi kvar ; ) Inne på banan hoppade han SUPER och kändes hur fin som helst! Var felfria i grunden (hinder 1-7) men när vi rider an hinder åtta, första i omhoppningen, vet jag inte riktigt vad som händer, men han missbedömer hindret och hoppar kråka och missar att få med sig baken helt, så jag trillar av i landningen, haha! Som så många sagt efter detta, "du sitter kvar när Marco och Bill bockar som idioter, men trillar av efter ett hinder???". Haha, ja, så kan det gå! Men vet ni? Inte en enda sekund har jag grämt mig efter det, för han hoppade så himla bra och kändes toppenfin, så jag är nöjd trots avramlingen :D

Dock landade jag lite dumt rätt på svanskotan. Hjälper visst inte att ha en stor och fluffig rumpa, det blev en hård smäll ändå. Jag ställde mig upp direkt men kände att det gjorde lite ont så fick stå böjd en stund. Älmhult Horse Event har haft ambulanspersonal på plats ALLA dagar, så en sjukvårdare kom fram så fick jag följa med till deras husvagn de hade bredvid banan. Jag skulle ju starta Ratzia strax därpå, men han ville trycka och känna lite först så att inget var snett eller gjorde för ont. Han sa att när adrenalinet gått ur kommer det nog kännas mer, så då sa jag att det är nog bäst jag sitter upp på nästa häst snabbt så jag får mer adrenalin, haha!
Även nu var tjejerna på framhoppningen så himla snälla, frågade om jag ville ha hjälp med att höja och sänka hindren då de såg att jag var själv när de andra gått iväg med Marco. 
Hade ont i svanskotan men tänkte att nu får vi göra det bästa av situationen bara. I värsta fall är det bara att utgå, men vi måste börja med att försöka. Slutar med att Ratzia sätter en klockren, felfri runda och blir 4:a i 135cm! Hurra! Härligt avslut på en fantastisk helg i Älmhult. Jättetrevliga tävlingar med bra banor, glada funktionärer och mina hästar har hoppat toppen. Kan inte vara annat än nöjd och lycklig. Åker gärna dit igen nästa år :)






Ratzia på prisutdelning :)



Vilken helg! :)



I måndags fick alla hästarna, plus min svanskota, vila och Vivi från Svensk Hästrehab kom och gick över dem :) Tittade med värmekameran, gav dem djupvåg och massage. Så skönt! Alla hästarna kändes toppenfina. Bara Ratzia som var något ansträngd, men inte så konstigt när hon gått fyra klasser :)

Igår red vi ut med alla hästarna och idag fick Marco och Ratzia gå i skogen, Bill fick longeras med Equiband och Hedda blev riden av Maria här hemma i paddocken. Travbommar och studs :)



Marcos alla miner när det är djupvågsbehandling :D Haha




Bill somnar som vanligt <3


Läst 21729 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
10
2019

Hej! Idag hade Bill vilodag och Marco och Ratzia skulle hoppa 140cm som var dagens sista klass. Åkte bort på morgonen till hästarna och sedan tillbaka till hotellet och åt frukost. Efteråt gick vi tillbaka till rummet en stund och jag somnade. Drömde att jag sov och i drömmen vaknade i panik och slet fram mobilen för att kolla Equipe-appen. Såg att 140 snart skulle starta och jag hade nummer fyra. Fick panik eftersom jag inte skulle hinna och då vaknade jag på riktigt i panik, haha! Kollade direkt Equipe och åkte bort och började göra i ordning :)

Dagens bana var 11 hinder och 13 språng bedömning A:0. Tog hackamoret på Marco igen eftersom jag tyckte det fungerade bra i torsdags. Han hoppade fint på framhoppningen och inne på banan var han såååå fin! Hoppade jättebra med bra flyt. Blev en felfri runda och vi kom 4:a!!! Hurra! Där satt den!! :) <3




Efteråt var det dags för Ratzia. Hon hoppade 140 i februari i Lidköping sist, så det var ett tag sedan, men nu var det dags att prova igen. Det blev tre ner, men ändå en bra runda tycker jag, hon tuffar på! :) Två rivningar var med frambenen på bakbommen på oxrar där hon gick ner lite tidigt, en var med fram på frambommen på en oxer, en liten tårull bara. Som sagt, kändes ändå bra! :)







Ratzia fick hämta Marcos rosett :)



Marco fick på sig rosetten i boxen en stund <3



Äpplefest när man hoppat så fint <3

Klarade oss från regnet under tävlingarna men efteråt började det regna ordentligt och har regnat i princip hela kvällen. Hoppas det är uppehåll imorgon, sista tävlingsdagen innan hemgång :)


Läst 17013 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
09
2019

Hej! I morse åkte vi bort till stallet och morgonfodrade, sedan gick jag en promenad med Bill innan vi själva åkte och åt frukost. Åkte sedan tillbaka till tävlingen så promenerade pappa och Fredrik med Ratzia och Bill och så red jag Marco i paddocken. Marco tävlade nämligen inte idag (går torsdag, lördag och söndag) så blev att rida markarbete.

Gjorde sedan i ordning Bill som skulle hoppa 120cm. En bana med 10 hinder och 12 språng. Idag var han ännu vildare på framhoppningen! Gnäggade efter de andra och blev istadig flera gånger när vi passerade insläppet, så de snälla tjejerna som satt där satte upp en planka så han inte skulle ta sig ut. Då blev han vansinnig och gjorde världens luftsprång två gånger i rad så det var med nöd och näppe jag lyckades kravla mig fast. Tänkte att om jag trillar av kommer han hoppa över staketet och sticka. Jörgen Larsson var på framhoppningen samtidigt och frågade om inte Fredrik skulle filma så vi kunde ladda upp det på YouTube. Hade blivit tittarrekord ;)

Inne på banan däremot skötte han sig jättebra idag igen! Tur det. Sköt med ryggen över första hindret och la en liten brall efteråt så satt lite löst där, men sedan fick jag ta ordentliga mantag över resterande hinder. Petade ner ett räcke, men annars var han ju grym!! :) Skitnöjd!



Sedan var det dags för Ratzia att hoppa 130cm bedömning A:0, 11 hinder och 13 språng. La upp ett bra tempo från början och red "mellansnäva" vägar. Gick att gå ett snäpp innanför på vissa ställen, men valde att gasa runt istället. Ratzia kändes kanon idag (igår också, men lite för mycket chans på slutet) och hoppade felfritt! Superkul! Vi gick upp i ledning, men så klart kom Jörgen som sista ryttare och slog oss med flera sekunder. Väldigt nöjd med en andraplats, är inte lätt att slå honom ;) Sa till honom efteråt att han kunde väl för sjutton ridit lite långsammare och fick till svar "Nu är ordningen återställd", haha. Ja ja, han hade ju fem försök på sig ;)







Stolt andrapristagare bredvid den ständiga ettan ;)



Efteråt fick Ratzia och Bill ut och promenera igen och Marco jogga. Sedan blev det kvällsmat och nu på kvällen var vi där igen och promenerade med dem innan kvällshö.

Imorgon ska det tydligen bli oväder igen, men hoppas det inte stämmer. Imorgon hoppar Marco och Ratzia och Bill har vilodag.



Marco och morgonfrillan <3


Läst 13899 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
08
2019

Hej! När vi åkte hemifrån igår eftermiddag var det redigt åskoväder från Kungsbacka ner till Varberg. Ösregnade så vi körde i 50 på motorvägen. Kom fram till ett soligt Älmhult på kvällen och lastade in alla grejer i stallet och hästarna i boxarna :) Har varit här en gång tidigare och då fick vi stå i "gamla stallet", som bara består av fyra boxar men väldigt mycket plats att ha alla sina grejer på, så jag skrev i anmälan att jag gärna står där igen och det fick vi. Så snällt!!



Bill på promenad igår kväll när vi kommit fram :)



Brorsorna installerade i stallet :)



Skulle ta en panoramabild, gick sådär, haha!



Haha!! Ser ut som en älgkamel?

I morse åkte vi bort tidigt och gav dem mat och jag gick en promenad med Bill eftersom han skulle starta första klassen. Åkte sedan till hotellet (IKEA) och åt frukost och sedan tillbaka till tävlingen igen och gick promenad med alla hästarna. Gjorde sedan i ordning Bill som skulle hoppa 110cm, avdelning B.

Han var lite stissig under framridningen och inne på framhoppningen började han visa upp diverse konster. Precis vid staketet stod en reporter från Sveriges Radio Kronoberg P4 och intervjuade tävlingsledaren. Bill såg sin chans att göra radiodebut och började skutta omkring precis vid staketet så att reportern direkt lade märke till honom och började prata om denna pajas, haha! Har lagt upp radioklippet på min instagram, aamaziingsara, så gå in där om ni vill lyssna när de pratade om Bill på framhoppningen, haha!

Inne på banan var han bättre fokuserad och var jätteduktig och hoppade felfritt! Superkul!






Efteråt gick jag ut och skrittade på Ratzia en stund och joggade lite, sedan blev det lunch innan det var dags för 130cm med Marco och Ratzia. Bedömning två faser med totalfel.

Marco var först ut och nu var det debut på tävlingsbanan med hackamore. Spännande! Han var heeeelt sjövild innan vi gick in på framhoppningen. Han har nog aldrig hoppat runt så, vet inte alls vad det tog åt honom. Riktigt psykbryt i alla fall.. Men inne på framhoppningen lugnade han ner sig och det kändes bra. Fortfarande inte helt lätt att svänga, men tror det blir bättre!

Inne på banan kändes han jättebra och hoppade felfritt! Missade en sväng i omhoppningen, men som sagt, lite fler rundor på hackamoret så blir vi nog mer varma i kläderna. Tiden räckte ändå till en tredjeplats vilket var superkul!! :)



Marco några sekunder innan han flippade ur totalt.. :P




Fick sedan snabbt byta häst och sitta upp på Ratzia. Precis när vi går in på framhoppningen brakar världens oväder igång och det börjar åska som bara den och det känns som om blixtarna är precis runt oss. Så stort åskoväder att klassen fick pausas och alla hästar och ryttare tog skydd i manegerna under tiden. Helt galet! Men efter en stund lättade det upp och tävlingen kunde fortsätta :) Glad att jag inte hade börjat hoppa fram än, men stackars de ryttarna som precis skulle in på banan och starta. Då gäller det att verkligen lyckas ladda om mentalt!

Ratzia kändes jättefin hon också och var felfri i grunden så i omhoppningen brassade vi på som bara den! Tyvärr föll de två sista hindren, men ibland måste man chansa :)



Efter regn kommer solsken och det var en solig prisutdelning när Ratzia hämtade Marcos rosett :)



Fick på sig rosetten på grimman i boxen så han vet hur duktig han var :)



Vid framhoppningen finns gratis dricka till ryttarna. Uppskattas verkligen!! :)


Spolade av hästarna och gav dem lite hö. Åkte sedan tillbaka lite senare för att gå ut och promenera med dem och ge kvällsmat. Nu är det läggdags för mig också :)


Läst 13424 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
07
2019

Hej! Nu har vi packat och ska åka iväg på meeting. Ska bli superkul! Har inte varit iväg på meeting på två år tror jag. Har ju turen att det varje år är många flerdagarstävlingar i närheten så att vi kan åka fram och tillbaka utan problem, men är väldigt kul och mysigt att någon gång per år åka iväg och stalla upp. Detta blir dessutom Bills första meeting. Spännande! Kommer han vara helt speedad och galen eller ligga och sova i boxen hela tiden? To be continued..



Förra veckan tränade jag med Ratzia och Bill för Amanda och eftersom Lennartträningen blev inställd tog jag med Marco och hoppade samma övningar efter träningen fast utan Amanda. Då jag hade jobbat järnet med Ratzia och Bill på övningarna så kände att nu kommer jag naila det med Marco ; )

På ena långsidan var en serie med kub - studs - kub - två galoppsprång - räcke - två galoppsprång - kub - studs - kub. Så nyttig övning! Själva räcket i mitten, som vi höjde upp successivt, var aldrig något problem, däremot kuberna efteråt var svårigheten. Att komma tillbaka och få in de där två galoppsprången och att även få hästen att landa i rätt galopp.

Ratzia var jättelydig och hade inga problem att komma tillbaka, men att i vänster varv landa i vänster galopp efter studsen var jobbigt. Sjukt jobbigt. Fick traggla det där många gånger. Bill hoppade grymt bra på räcket på den övningen så Amanda höjde upp till 135cm! Så högt har vi aldrig hoppat något hinder tidigare, men han gjorde det jättefint och inte bara en gång utan fick hoppa den höjden några gånger till och med. Svårast för honom och mig var att komma tillbaka efteråt, så blev lite plockepinn på den studsen, haha. På andra långsidan var det en kombination med två räcken och två galoppsprång emellan och sedan var det tre galoppsprång fram till nästa kombination som var två oxrar med två galoppsprång emellan. Denna linje hoppade vi åt båda håll och på snett igenom var även ett räcke och en oxer så att man kunde rida böjt spår in i kombinationerna (se film). Jättenöjd med både Ratzia och Bill, kändes jättefina och hoppade fint.

Efteråt hoppade jag som sagt Marco och gjorde samma övningar. Testade att hoppa honom på hackamore! Hoppar ju både Hedda och Ratzia på det och kommer ihåg att Lennart sa att hästarna hoppar oftast bättre på hack, så tänkte att jag kan ju testa? Tyckte faktiskt att det fungerade rätt bra! Någon sväng blev lite svårsvängd, men tänker att det kan vara en vanesak också? Kändes i alla fall bra i hoppningen, så frågade Lennart om jag ska ta det i första klassen på tävlingen nu i helgen och han tyckte jag kunde prova. Är ju inte värre än att han sticker med mig och hoppar ut från banan, men då har vi testat i alla fall, haha!



Det är Marco, Bill och Ratzia som åker med på tävlingen. Hedda får stanna hemma av den enkla anledningen att vi inte kan ta med någon mer häst då vi bara får lasta en häst i ena transporten. Hade väl säkert kunna låna/hyra, men hon får tävla nästa helg istället. Nu ska hon få lyxa hemma hos bästa Maria. Alla borde ha en Maria i sina liv! Vad hade jag gjort utan henne? Mamma åkte dit med Hedda och Ratzia i förmiddags så red de ut tillsammans och sedan fick mamma låna deras spolspilta och bada Ratzia. Lyxigt! Det är något jag verkligen skulle vilja ha. En spolspilta!



Träffade även Mikaela i början på veckan, min mentala coach. Var ett välbehövligt möte och känner mig så peppad efter det! Var skönt att få ventilera om förra tävlingen och få ur sig lite saker. Känns alltid så bra efter att vi har pratat :)

Men nu tar vi och lastar hästarna och åker. Både mamma, pappa och Fredrik följer med (och hunden Fia) så detta blir som en liten minisemester. Ska bli superkul! Håll en tumme att det går bra så hörs vi under helgen : )



Foto: Falkenbergs Foto. Ratzia 130cm



Foto: Falkenbergs Foto. Dimarco 140cm

Instagram: aamaziingsara


Läst 12941 ggr Kommentarer Kommentera

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.



Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Arkiv



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.