Saras vardag
JAN
20
2020

Hej! Igår åkte vi till Åstorp för årets andra tävling. Eller ja, det var årets andra för mig och Marco, men årets första för Bill. Han fick hoppa 120cm avd. B och Marco fick hoppa 130cm avd. A.

För Bill var det en bana på 10 hinder och 11 språng. En bra bana tyckte jag och lagom att börja året med. Bill tyckte visst annorlunda, haha! Nej då, men han var väldigt brötig/lattjo/överallt och ingenstans, men det får man väl räkna med när det är årets första start och kyligt i luften.

Jag började att värma upp i den stora paddocken men han var som en tickande bomb och plötsligt exploderade han, så för allas trevnad gick jag in i manegen istället. Synd när det var så fint väder, men där inne kunde han fokusera på mig istället för allt annat runtomkring. Gick sedan in på framhoppningen och han var sååå laddad. Inte att han höll på att bocka, utan var extremt på bara, tyckte det var roligt! :)

Inne på banan började det inte helt enligt plan. Han hoppade stort på ettan, viftade lite med huvudet efteråt och sköt ut bogen och stack förbi tvåan som stod kloss an väggen. Red bara an igen på nytt med en bättre väg och passade med innerskänkeln, petade dock ner hindret. Fortsatte sedan resten av banan med lite mer tryck än önskvärt eftersom jag kände att jag behövde passa honom lite då han inte var helt fokuserad och sprätte runt där inne. Det blev bättre mot slutet :)




Gjorde sedan i ordning Marco, och när han och Ratzia är iväg på tävling brukar det vara han som är vild och hon som är den trygga punkten. Igår däremot var det Marco som var den lugna, skötsamma. Kom på att det faktiskt var första gången jag åkte på tävling med bara grabbarna bus.

Marcos bana var 11 hinder och 13 språng, bedömning A:0+A:0 med totalfel. Också en bra bana. Han kändes fin både på framridning och framhoppning, och inne på banan var han superfin! Hoppade felfritt i både grunden och omhoppningen, och gjorde en väl avvägd omhoppning tycker jag. Höll flytet men tog ut vägarna till första och sista hindret i omhoppningen som kom kort ur sväng. Snävade in på två andra ställen istället och höll bra galopp. Det räckte till en fjärdeplats!! :) Superkul!






Nöjda och glada efter en härlig, felfri runda <3

Idag har grabbarna vilat och jag har hoppat intervaller med Ratzia och Hedda i paddocken. Nu väntar jobbet :)


Läst 23918 ggr Kommentarer Kommentera
JAN
17
2020

Hej! Det har varit full fart sedan tävlingen i Helsingborg för två veckor sedan. Måndag förra veckan var röd dag och jag började sent, så då passade mamma och jag på att rida hästarna tillsammans. Det blev en lugn promenad i skogen med Marco och Ratzia som hade tävlat och med Hedda och Bill blev det lite hoppning i manegen. Byggde en serie med kub - studs - räcke - ett galoppsprång - oxer. Mamma fick hoppa Hedda några gånger på låg höjd, sedan tog jag några språng lite högre. Hon ska ju snart också ut och tävla :)



Resten av veckan blev som vanligt varierat arbete med några tidiga mornar i manegen med markarbete, några sena eftermiddagar/kvällar på det upplysta ridspåret och några ljusa förmiddagar i skogen. Längtar verkligen till det blir ljust tidigare så vi kan rida ut ännu mer.



Ratzia i Helsingborg för två veckor sedan <3

I lördags åkte jag till Svensk Hästrehab med Marco så fick han gå ett pass på vattenbandet. Han tycker det är riktigt roligt och vet precis vad han ska göra. Vivi sa att han går väldigt stadigt och jämnt på bandet. Kul!



När jag kom hem blev det hoppintervaller med Hedda och Bill i paddocken. Ena långsidan är tre räcken med 6,5 meter i mellan och den andra långsidan hade jag en studs med fyra kuber. Man hoppar då först tre varv i ena varvet, sedan cirka en minut paus för att sedan byta varv och köra tre varv åt andra hållet. Hur många intervaller man gör beror så klart på hästens kondition och styrka i nuläget samt vilken höjd. 120cm skulle jag säga är maxhöjd på den här övningen.

Med Bill körde jag 3x3 varv och första varvet på 90cm och de två sista varven på 100cm. Detta var första gången han gjorde detta och det fungerade mycket bra!

Med Hedda blev det också 3x3 varv men första varvet 100cm och de två sista varven 110cm. Hon kändes jättefin!

Ratzia fick göra detta på söndagen och denna övning är guld för henne och hon har gjort den många gånger tidigare. Gjorde en intervall på 100cm, en på 110cm och tre på 120cm. Självklart lite mjölksyra på sista intervallen men fortfarande bra hoppning och absolut inte trött. Ska göra detta denna helgen också då hon inte har tävling :)

Med Marco blev det lite specialare med tanke på hans ben. Hoppade studsen några gånger och sedan kombinationen för sig. Inga intervaller. Plockade sedan ner A och C i kombinationen och hoppade bara ett fristående räcke på lite högre höjd. Kändes bra!





Ratzia fick välförtjänt djupvågsbehandling och massage förra veckan efter segern i Helsingborg <3


Läst 21215 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! I morse ringde klockan strax före fem. Årets första tävling gick idag av stapeln för Ratzia, Marco och mig. Har aldrig tävlat så här tidigt på året förut. Har många gånger planerat att åka till Trettonspelen i Helsingborg, men avstått pga dåligt väglag. I morse var det däremot bara blåsigt, så vi susade ner till Helsingborg för att hoppa 130cm med Ratzia och 140cm med Marco.

För Ratzia var det bedömning A:0 med en bana på 11 hinder och 13 språng. Fanns inte så många svängar att göra, utan bara hålla bra galopp och korta in vägarna så gått det går. Hon var väldigt stissig ute på framridningen pga blåsten, men inne på framhoppningen kändes hon nästan slö. Var som att hon gjorde av med all energi när hon stressade runt där ute. Hoppade väl i alla fall, men tog inte så många språng.

Inne på banan blir hon alltid lite mer alert. Började något skakigt på ettan då hon var lite tittig på transporten i hörnet, men sedan kom hon igång och kutade på som bara den och lyfte fint på hovarna. Det blev en felfri runda och vinst med hela tre sekunder!! Kunde säsongen 2020 börjat bättre? Näää! Så roligt, heja Ratzia!! <3











Ny luva och nytt schabrak från Equestrian Stockholm som hon fick i julklapp :)

Sedan var det dags för Marco att hoppa 140cm, bedömning A:0+A:0 med totalfel. En bana på 12 hinder och hela 15 språng. Han kändes toppenfin, men två bommar trillade i trekombinationen. Annars en väldigt bra runda tycker jag :) Får träna mer trekombinationer så han inte stressar sig igenom utan tar det lugnt och hoppar färdigt sprången.




När vi kom hem från Helsingborg gjorde vi i ordning Bill och Hedda och åkte till nya ridspåren för en uteritt. Höll igång ordentligt och båda var superpigga. Bill bockade i vanlig ordning som bara den. Kommer han någonsin lugna ner sig? Förmodligen inte, med tanke på att brorsan nu är 12 år och fortfarande lika vild som när han var fyra...




Vacker himmel på uteritten :)


Läst 25340 ggr Kommentarer Kommentera

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.



Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Arkiv



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.